35 år. Så længe har Club Danés, klubben for danskere på Costa del Sol, den 5. april 2016 eksisteret. Det startede med et ønske om at danne en dansk forening her på kysten, som den dag i dag har vokset sig til en stor forening, som mange spaniensdanskere har glæde af.
Da Jens Gylling, som er blandt grundlæggerne af Club Danés, kom til Costa del Sol i 1974, var der en spansk-nordisk forening. Selvom denne forening også havde danske medlemmer, foregik det meste på svensk, og eftersom det var den eneste klub, der dengang var på kysten, begyndte mange danskere at tale om at danne en ren dansk forening.
Den 19. marts 1981 var der indkaldt til møde på Hotel Gaviota i Los Boliches, hvor Costa Ruten, som dengang havde en busrute mellem Spanien og Danmark, kom med et oplæg om at danne en dansk forening på Solkysten. Interessen var stor. 300 mennesker mødte op til mødet, men efter fremlæggelsen af oplægget, hvor det blev oplyst, at halvdelen af kontingentet skulle gå direkte til busruten, begyndte folk at udvandre fra mødet. Her tog Jens Gylling over. Han var hurtig, og hoppede op på kaffebordet, hvorfra han råbte, at hvis der var nogen, der havde lyst til at danne en rigtig dansk forening, uafhængig af forretningsinteresser, kunne de komme hen til ham. På trods af, at mange af de fremmødte allerede var ved at forlade lokalet, meldte 15 personer sig. Dagen efter, den 20. marts 1981, mødtes de på Hotel Las Pirámides. Her holdtes det første forberedende møde til stiftelsen af foreningen. ”Costa Rutens møde gav os skubbet til at starte Dansk Spansk Samvirke”, som Club Danés dengang hed, har Helge Soltauw, en af grundlæggerne, tidligere fortalt.
Fra det første forberedende møde den dag i marts 1981 mødtes de 15 grundlæggere hver anden dag frem til den 5. april, som var den store dag. Dagen for indvielsen af den nye danske forening. Grundlæggerne fik, efter at have diskuteret foreningens grundlæggende principper, hver sin opgave. Der skulle arrangeres annoncering, pressemeddelelser og meget andet. Nogle af grundlæggerne lavede statuetter, mens andre begyndte at lede efter lokaler, og så fremdeles. Hver lagde de 1.000 pesetas, så man i alt havde 15.000 pesetas til starte foreningen, hvilket dengang for 35 år siden var et pænt beløb. Den 5. april 1981 havde man den stiftende generalforsamling, og herefter fungerede Jens Gylling som formand frem til 1983.
Allerede på dagen for indvielsen af den nye danskerklub fik foreningen 125 medlemmer. Der var altså fra starten et tydeligt behov for en dansk forening. Og herfra gik det stærkt. I 1983, kun to år efter, det hele startede, rundede foreningen medlem nummer 1.000. Man måtte sande, at den lejlighed i Los Boliches, hvor det hele startede, snart var for lille. Man lejede sig derfor ind i lejligheden nedenunder, som senere blev købt. Man besluttede at dele foreningen Dansk Spansk Samvirke op i fire, da den simpelthen blev for stor. Oprindeligt var det en forening for hele kysten, fra Almuñecar til Estepona, men efter foreningen blev delt op, findes der nu en forening for Almuñecar, Torre del Mar, Torremolinos og Fuengirola/Mijas, hvoraf den sidstnævnte er den største. Det er denne, som i dag kaldes Club Danés. Selvom den store Dansk Spansk Samvirke-forening blev splittet op i mindre foreninger, var lokalerne i Los Boliches stadig for små til at huse Club Danés. I 1991 lejede man sig derfor ind der, hvor foreningen ligger nu (Haza del Algarrobo Ctra. de Mijas km. 2,2, 29649 Mijas Costa), og fra denne nye lokation fortsatte alle aktiviteterne. I dag har Club Danés lige godt 350 medlemmer. Foreningen finansieres af et årligt medlemskontingent på 70 euro, og herudover er der brugerbetaling for at deltage i de forskellige aktiviteter og arrangementer, som foreningen afholder.
Gennem tiden har foreningen stået for en del forskellige kurser og en række mere festlige arrangementer. De første år fungerede foreningen også som rejsearrangør, og arrangerede flyrejser til og fra Danmark, men det kunne dog ikke længere betale sig efter, at det blev muligt at købe direkte flyrejser gennem charterflyvningerne. Blandt arrangementerne gennem tiden, har foreningen holdt juletræsfester, nyårsfester, orienteringsløb, sportsuger, gallamiddage og kabaretter, som hver gang trak fulde huse. Herudover arrangerede foreningen også udflugter.
Blandt de større udflugter kan nævnes turen til Huéscar i efteråret 1981. En historiker fra Granada havde fundet ud af, at der aldrig var blevet sluttet fred med Danmark efter, at Huéscar havde erklæret krig mod os i 1809, fordi vi var på Napoleons side i Napoleonkrigen. Huéscars borgemester mente, at det var på tide at slutte fred, og det blev gjort med vikingernes indtog i byen den 11. november, som var datoen for krigserklæringen. Dansk Spansk Samvirke arrangerede busser derop for at deltage i ”fredsslutningen”. Herrerne kom udklædt som vikinger i fuldt udstyr med hjelme, sværd og skjolde, og tusindvis af mennesker var samlet i byen til at overvære begivenheden. I anledning af fredsslutingen var der blevet udformet et dokument af officiel karakter, hvor der på dansk stod, at byen overgav sig til de gæve vikinger, som de fik borgmesteren til at underskrive. Foreningen gav dengang borgmesteren et litografi af København, som stadig hænger på væggen på borgmesterkontoret i Huéscar.
I 1983 kørte medlemmer fra Dansk Spansk Samvirke af sted i fire fyldte busser til Granada, hvor der var mulighed for at hilse på dronning Magrethe i forbindelse med majestætens besøg for at se Alhambra. I 1992 gik endnu en bustur til Sevilla, hvor dronningen var på besøg på verdensudstillingen. To malerier blev i den anledning overrakt af foreningen. Endnu en udflugt blev arrangeret i forbindelse med 125-års jubilæet for H.C. Andersens ophold i Málaga. Her blev en mindeplade afsløret på Avda. de Alameda, og H.C. Andersen skolen blev navngivet. Det var et stort arrangement for Club Danés, som havde fået skoleskibet til at lægge til i Málaga. Man havde også lånt dragter af Det Kongelige Teater i København til et optog med figurer fra H.C. Andersens eventyr. Om aftenen var der festligheder på Teatro Cervantes, og dagen efter fortsatte disse i Los Boliches, hvor en plads blev navngivet.
”Club Danés har fortsat en masse aktiviteter”, siger nuværende formand for klubben, Bent Flindt. Han har været medlem af klubben siden 2004, og har nu fungeret som formand for Club Danés i to år. Især jubilæumsrevyen i forbindelse med Club Danés’ 25-års jubilæum i 2006, husker Bent Flindt tilbage på, og håber at en sådan jubilæumsrevy bliver mulig igen i år. Også messen arrangeret af foreningen om efteråret, hvor ca. 20 erhvervsdrivende fra området sætter en stand op, er et meget populært arrangement med stort fremmøde. I nyere tid mindes Bent Flindt besøget af Jan Gintberg i sensommeren sidste år som en stor oplevelse, der var medvirkende til, at flere danskere meldte sig ind i Club Danés.
Club Danés er altså stadig initiativtager til både aktiviteter og større arrangementer, og det er ganske tydeligt, at mange danskere på Costa del Sol stadig har stor glæde og meget gavn af Club Danés.
Selvom Club Danés den 5. april 2016 kan fejre, at foreningen har dannet rammerne om mange aktiviteter og arrangementer for danskere på kysten i 35 år, vil jubilæumsfesten først løbe af stablen til oktober. Dette for at sikre, at så mange medlemmer som muligt kan deltage.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001