Det danske magasin i Spanien
9 planter til haven, der ikke kræver meget vand

9 planter til haven, der ikke kræver meget vand

Der er ingen tvivl om, at folk elsker deres haver, terrasser og altaner, og derfor er dette forår og forsommer en travl tid på planteskolerne. Traditionen tro vil vi gerne have en velklippet sund, grøn græsplæne og når varmen her i det sydlige Spanien tillader det, vil mange også gerne realisere drømmen om tropisk idyl med frugttræer og blomster.

Desværre er en grøn have ikke altid forenligt med den tørke vi oplever på Costa del Sol. La Danesa har derfor taget et kig på, hvilke planter der egner sig til haver her, med de forhold der faktisk hersker – altså planter der kan klare varmen og samtidig ikke kræver så meget vand. Mange af disse planter kræver næsten ingen pleje, men tilbyder stadig naturlig skønhed. Med os har vi have- og anlægsgartnermester Ronnie Nordin, som er ekspert i haveplanlægning og middelhavsplanter.

Planlæg før du planter

Inden man køber og planter nye planter, er det godt at lave lidt planlægning. Husk på, at unge eller nyplantede planter kræver mere vanding, indtil plantens rodsystem har udviklet sig og er i stand til at søge efter fugt i selve jorden. Det kan tage op til 1–2 år, eller endda længere, alt efter hvor hurtigt den respektive plantes rodsystem udvikler sig, siger Ronnie Nordin. Han forklarer også, at alle planter, der vokser i potter, kræver mere vand end planter i det fri. Planten i åben jord kan udvide sine rødder i jagten på vand, hvilket planten i en potte ikke kan. Potten udsættes også for mere luft og sollys, så jorden i den tørrer hurtigere end åben jord, og derfor skal den vandes oftere.

Når det er sagt, er her ni planter, der kan klare sig med lidt vand.

Rosmarin (Rosmarinus)

Rosmarin er berømt blandt aromatiske planter og er meget brugt i både madlavning, sundhed og skønhed. Det er en busk, der klarer tørken i visse perioder af året og ofte ses vokse vildt på Costa del Sols sletter. Som alle planter kan den selvfølgelig godt lide at sprede rødderne ud i det fri, måske et solrigt sted i køkkenhaven, men den kan også dyrkes i potte.

Lavendel

Der findes mange forskellige typer lavendel og især Lavandula angustifolia, Lavandula dentata og Lavandula stoechas er sorter, der kan klare varme og tørke ganske godt. Lavendel er mere følsom end rosmarin, da den risikerer at visne, hvis den står tør, men den trives stadig i sol og har kun brug for lidt vand i ny og næ. Lavendelen er kendt for at sprede farve og glæde i haven med sine aromatiske små blålilla blomster, ikke kun for os selv, men også for sommerfugle og andre insekter.

Abelia (Abelia grandiflora)

Storblomstret abelia er en modstandsdygtig busk, der kan klare sig med små mængder vand og korte tørkeperioder, hvorfor den egner sig både udendørs og i potte. Den trives bedst med moderat vanding, og når den vokser giver den masser af små, hvide, duftende blomster. Abelia blomstrer fra forår til efterår, dens blade kan skifte farve og om vinteren mister den dele af bladene.

Murbinka (Erigeron karvinskianus)

Forestil dig et hav af lyserøde og hvide små blomster, der næsten ligner tusindfryd – sådan ser murbinka ud. Murbinkaen kan dække store områder, og den blomstrer næsten hele året rundt. Her er tale om blomsterpragt, der kan leve med kun lidt vand, og som næsten altid blomstrer.

Granatæble (Punica granatum)

Granatæbletræer kan ses vokse vildt på Costa del Sol, og mange mennesker har også dette træ i deres have. Det er et tørke-resistent træ, som kan blive otte meter højt. Den har små grønne blade, blomstrer med røde, fine blomster i sommermånederne, hvorefter de populære og sunde frugter udvikler sig.

Oliventræ (Olea europaea)

Her kommer den måske mest symbolske plante for Andalusien – nemlig oliventræet, som mange steder vokser vildt i naturen, men som også dyrkes i stor skala til udvinding af det flydende guld – olivenolie. Disse meget karakteristiske krogede træer, der kan blive flere hundrede år gamle, er lige så smukke i naturen som i haven. Træet selv kan klare tørke meget godt, selvom mængden af ​​frugt et træ producerer påvirkes negativt i fravær af vanding. Oliventræet er også stedsegrønt.

Fe palme (Cycas revoluta)

Fepalmen, også kaldet fyrrepalmen på svensk, beskrives ofte som kraftig. Den er både flot, dekorativ og nem at passe. Den kræver ikke ret meget vand og da den vokser meget langsomt – den kan blive 100 år gammel – kan den med fordel plantes både udendørs og i potte.

Dasylirion longissimum

Dette er en busk der ligner et langt, dekorativt græs. Den vokser langsomt og er både tilpasningsdygtig og nem at dyrke. Den klarer tørken ganske godt. At den også er velegnet til potting gør den fremragende til terrasser på Costa del Sol.

Oleander (Nerium oleander)

Oleanderen er en stedsegrøn busk (kan også vokse som et træ) med sødt duftende lyserøde eller hvide blomster. Den stammer fra Middelhavsområdet og ses ofte vokse vildt langs motorveje, hvor den strækker rødderne dybt ned i jorden for at finde vand. Oleander kan godt klare tørken og får den lidt vand, byder den på smuk blomsterpragt. Den kan plantes både udendørs og i potte.

Hvordan vi vander vores planter har stor betydning for, hvor effektiv kunstvandingen er. Ved potteplanter skal du sørge for, at jorden er grundigt vandet – så vandet når ned til rødderne i bunden af ​​potten, og lad ikke jorden tørre helt ud. For planter udendørs skal du sørge for, at vandet trænger ordentligt ned i jorden, til plantens rodsystem. Når vandet trænger langt ned i jorden, vokser plantens rødder også langt ned i jagten på vand, og ikke oppe ved jordoverfladen, hvor jorden tørrer hurtigere ud. Det er også vigtigt at tænke på at tilpasse vandingen efter årstiden, da varmere perioder kræver mere vanding.

Det er også vigtigt at tænke over, hvornår på dagen du vander. Ronnie Nordin forklarer, at det bedste tidspunkt at vande er om aftenen, efter solen er gået ned. Så fordamper vandet ikke i samme grad, som når solen står højt på himlen. Derudover koncentrerer planterne sig om at absorbere sollys i løbet af dagen, mens de bruger vandet meget bedre om aftenen, mindst 50 procent bedre, hvis man vander rigtigt, vurderer have- og anlægsgartneren.

”Sammenfattende kan man sige, at uanset hvad det er for en slags planter, så er det centrale, at vi tænker på at vande planterne rigtigt, simpelthen for at undgå spild af vand. Hvor meget vand en plante skal have, afhænger ikke kun af, hvor tør den er, men også af, om planten er ung eller har et rodsystem, der kan optage vand alene,« forklarer Ronnie Nordin. Han tilføjer også, at man bør tænke på at undgå mere alvorlig beskæring af træer og andre planter i de varmeste tider på året, hvor det stresser planten, men det vender vi tilbage til i en anden artikel.

Andre planter, der kan modstå det sydspanske tørre og varme klima, er sukkulenter, agave og kaktusser, som er typiske ørkenplanter. Også palmer generelt, især daddelpalmer og kanariepalmer kan anbefales, dels fordi de er dekorative, dels fordi de har en rigtig god evne til at lagre vand. Palmer er også nyttige for planter omkring dem, da palmerødder kan strække sig 300 meter ned i jorden og tage vand til de andre planter – tænk bare på frodige oaser i ørkenlandskaber, som altid har palmer.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.