Museer i Málaga: Málagas botaniske have – et levende museum

Museer i Málaga: Málagas botaniske have – et levende museum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I 1800-tallet fungerede den som sommerresidens og visitmodtagelse for Loring-Heredia-ægteparret, der var en sammenføring af to af Málagas mest succesfulde forretningsmænd. Parret rejse over hele verden og indsamlede, foruden kunst og skulpturer, en stor mængde eksotiske planter. Haven hedder på spansk Jardín Botánico Histórico La Concepción og har kun gennemgået ganske få ændringer fra den oprindelige plan, der blev anlagt i 1800-tallet, selvom der stadigvæk bliver tilføjet nye planter.

Cycas revoluta

En have du kan blive væk i

Lettere stakåndet ankommer jeg på direktør Blanca Lasso de la Vegas kontor – jeg er forpustet, fordi kontoret befinder sig lidt inde i haven, som ligger på en gigantisk skråning, hvilket er usædvanligt for en botanisk have, fortæller Blanca mig, da jeg sætter mig ned for en snak om anlægget.
 
Først vil jeg sikre mig, at jeg efter vores møde kan gå en rute i haven, som passer med, at jeg kan komme tilbage til min bil. I et enkelt tag folder Blanca et gigantisk kort ud, der kunne have gjort enhver forlystelsespark til skamme. Fint markerede ruter, seværdigheder og områder viser, at man med sikkerhed kan få mange timer til at gå i denne have. Da jeg spørger, hvor længe et besøg normavis tager, kommer svaret prompte: ”De fleste besøgende bruger halvanden time – i den historiske del,” siger Blanca og peger på den mørke plet midt på kortet, der ikke engang udgør en sjettedel af området.
 
Nederst på det fine kort står der, (oversat til dansk): ”Overraskelsesmomentet, som karakteriserer havens design, gør det at fare vild til en del af dens charme.”

Salvia splendens

Eksotisk og botanisk

Efter dette lille møde er jeg nu klar til at gå på opdagelse i selve haven. Alle de oprindelige bygninger er bevaret og som noget af det første passerer jeg palæet, der står lige så solskinsgult, som da det blev bygget. Der er kun adgang indenfor på de guidede ture, og da er det kun til nogle af rummene, da resten anvendes til kontorer.
 
Området, hvor palæet ligger, er det subtropiske område. Her er næsten den samme bevoksning året rundt, og skønt det på denne oktoberdag er 30 grader, sørger palmer og monsteraer for en jævnt sval temperatur i hele området, og det er virkeligt ligesom at bevæge sig rundt i en jungle, når man går på nogle af stierne.

2

Og Barbie..

Der er et punkt på kortet, som øjeblikkeligt fanger min opmærksomhed simpelthen fordi det virker så ejendommeligt i en botanisk have. Ved et lille hus nær indgangen står der med karakteristiske svungne bogstaver i genkendeligt pink ’Barbie’. Det viser sig, at det er et gammelt gartnerskur, der er blevet omdannet til en Barbie-udstilling. I 10 forskellige glasmontre har man gengivet specifikke scenarier fra de oprindelige beboere med Barbiedukker – hver montre er ledsaget af et sort/hvid-fotografi, som viser, hvordan beboerne ankom i hestevogn, så teater i haven, holdte taffel, fik taget fotos, m.m. Man behøver ikke være under 12 år for at synes, at det er ganske bedårende.

9 

Det skal du også se 

La Danesas udsendte nåede ikke selv derhen, men i havens nordligste hjørne findes en afdeling med vinstokke udelukkende med lokale Málaga-druer. Der findes endvidere et fugleobservatorium og et udkigtspunkt, der er overdækket af en smuk pergola, som kan ses fra det meste af haven. Pergolaen er et yndet sted for vielser på grund af de oplagte fotomuligheder.
Haven har noget at byde på hele året – den historiske del i midten af haven ændrer sig stort set ikke gennem årstiderne, og resten af haven er arrangeret sådan, at der altid aktuelle planter og blomster. Nedenfor ses eksempler på de planter, der blomster netop nu.

Praktiske oplysninger

Fra 1. oktober til 31. marts: 9:30 til 16:30.
Fra 1. april til 30. september: 9:30 til 16:30.
24. og 31. december: 9:30 til 15:00.
Lukket mandage, d. 25. december og d. 1. januar.
Man kan blive i haven halvanden time efter lukketid.
Lige ved indgangen ligger en udmærket café/restaurant, og der er også adskillige picnic-områder i haven.
 
Entre:
Entre koster 5,20 € pr. person.
Søndage mellem d. 1. oktober og d. 31. marts er der gratis entre fra 9:30 til 16:30.
Søndage mellem d. 1. april og d. 30. september er der gratis entre fra 15:30 til 19:30.
 
Adresse:
Camino del Jardín Botánico, 3
29014 – Málaga.
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa