Det danske magasin i Spanien

Del

De er fordelt over hele Spanien, på Costa del Sol har vi også nogle stykker. Stolt og stærk toner den frem på bakketoppe og markområder og er blevet et vartegn for noget, der er langt større end den selv – den spanske ånd. Der er tale om Osborne-tyren, de sorte metalkonstruktioner, der figurerer i et utal af afskygninger i enhver turistkiosk.
”I min familie har tyren altid haft stor betydning og været meget tilstedeværende netop på grund af min far. Blot det at se tyren er at mindes ham. Det var min far, der gav liv til tyren på landevejene, når han fandt de mest egnede men ofte også mest utilgængelige steder at placere figurerne. Dog er han ikke særligt kendt for det. Derfor vil jeg gerne sætte fokus på min fars arbejde gennem mit eget håndværk, som er tekstildesign og haute couture,” fortæller Rocío Tejada på telefon fra Cádiz.
 

Om kjolerne forklarer Rocío Tejada

 
Esencia2
 
Esencia
Denne kjole er essensen af, hvad Osborne-tyren er. Tyre-motivet er også størst på denne kjole, som er provokerende med sin åbne hals.
Model: Rocío Iglesias Tejada
Fotograf: Jaime Dominguez
 
 
Recuerdos2
Recuerdos
Denne kjole indeholder min barndomsminder og er hvid som et symbol på uskyld. Tyren står under en bouganville, for jeg husker at have kigget op på min far med denne blomst bag hans silhuet.
Model: Paloma Sanchez Tejada
Fotograf: Francisco Barcia
 
 
Horisonte2
Horisonte
Denne kjole er blå ligesom himlen, og tyren er lille. Ligesom når man ser en tyr på en bakketop med himlen bag sig, når man kører på de spanske landeveje.
Model: Maria Calatayud
Fotograf: Juan Miguel Selma
 
 
Belleza2
Belleza
Denne kjole har en stor tyr i bevægelse, fordi man især ser tyrens skønhed, når den bevæger sig.
Model: Natalia Neva
Fotograf: Paco Rosso
 
 
La Raza2
 
La Raza, la Fuerza
Denne kjole har to tyre sammen. Den er mat i udtrykket og viser tyrens kraftfuldhed.
Model: Silvia Salleras
Fotograf: Paco Navarro
 
 

Historien bag Osborne-tyren

Historien om Osborne gør tilbage til slutningen af det 18. århundrede, da en ung handelsmand ved navn Thomas Osborne Mann ankom til Cádiz for at kommercialisere områdets vine. Han etablerede sin vingård i Puerto de Santa María, og mere end 200 år senere er det et stort foretagende med international berømmelse og anerkendelse.
 
I 1956 satte bodegaen Osborne sit reklamebureau til at finde et symbol til annoncering på landevejene, som skulle repræsentere deres brandy Veterano. Valget faldt på silhuetten af en tyr, og i stedet for som på normal vis blot at afbilde logoet på et stort skilt, foreslog kunstneren Manolo Prieto, der havde tegnet skitsen, at skiltet kunne have form som en tyr. De første tyre blev fremstillet i træ og var fire meter høje. Man forsøgte på forskellige måder at dekorere tyren med hvide horn, brandyglas som øjne og hen over tyren stod der ”Osborne Sherry & Brandy” med store bogstaver. I 1962 var over 500 tyre placeret rundt om i landet. Disse blev nu fremstillet i metal og målte 7 meter. Fra 1962 voksede tyrene i højde, de nåede op på 12 meter, da der blev indført en lov om, at reklameskilte fremover skulle placeres i større afstand fra landeveje og motorveje.
I dag er der kun 90 tyre tilbage. De er at finde på de mest usandsynlige steder og er kommet til at udgøre et element, der på én gang skiller sig ud fra og falder i et med naturen.
 

Besøg bodegaen og smag på Osborne

Bodega Osborne kan besøges i El Puerto de Santa María i Cádiz. Se hjemmesiden for mere information: www.osborne.es 
 
 
 
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.