Det danske magasin i Spanien
Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – også os skandinaver. Nogle er mere entusiastiske end andre, men kommunalvalget er selvsagt så lokalt og nærværende, at det har indflydelse på vores dagligdag. Og så bliver valget tættere end nogensinde. De udenlandske og skandinaviske stemmer kan meget vel få afgørende betydning.
 
Kommunerne var blå som Middelhavet. Sådan så det politiske panorama ud i langt de fleste af Málaga-provinsens kommuner fra slutningen af 90’erne til sidste kommunalvalg i 2015. Men efter to årtier i medvind fik Partido Popular ved sidste valg smæk. Det blakkede image ovenpå de store korruptionsskandaler i Madrid og Valencia røg ud i selv de mindste led og kostede vigtige mandater i næsten samtlige kommuner på Costa del Sol. Det gav plads til nye lokalpolitikere, nye borgmestre og nye alliancer – med eller uden Partido Popular. I nogle byer er det gået godt. Andre steder har det udviklet sig til et mareridt. Om et par uger er det store eksamensdag for politikerne i provinsens 103 kommuner. For overskuelighedens skyld holder vi fokus på de større kystbyer. De fleste steder står valget mere åbent end nogensinde.
 
 

Kan PP holde skansen?

Trods den generelle tilbagegang ved sidste valg beholdt Partido Popular sit absolutte flertal i Fuengirola og Estepona. Uanset om de har gjort det godt eller skidt, så får partiet en ny rival i begge byer. Det nye parti i spansk politik, VOX, er nemlig kommet på valglisterne. Nogle er skræmt ved tanken, mens andre ser det som et frisk pust fra højre. Partiet har små budgetter til valgkamp, men får stor opmærksomhed på deres stil og kontroversielle udtalelser. Og deres nye stemmer kommer primært fra PP. Måske vil Partido Popular også miste lidt terræn til Ciudadanos, som i 2015 ikke nåede at blive opstillet i flere kommuner – som for eksempel i Estepona. Kun tiden vil vise, om PP kan holde skansen, og om partiet, om nødvendigt, kan indgå en alliance med enten VOX eller Ciudadanos for at kunne bevare de to borgmesterposter.

De spraglede firkløvere

Rent visuelt er et firkløver smukt og balanceret. Det samme kan næppe siges om de firkløver-regeringer, der skød op efter sidste kommunalvalg.
Kort fortalt består de af socialistpartiet PSOE, Ciudadanos, Podemos* og et lille lokalparti. Til fælles har de, at de er trætte af Partido Popular. Og så higer de efter at komme til magten efter to årtier på sidelinjen. På yderste mandat kunne de fire partier efter sidste valg samle flertal i Nerja, Torremolinos, Benálmadena, Vélez-Málaga og Marbella. I sidstnævnte by holdt alliancen kun et par år. Så ville lokalpartiet fra San Pedro hellere danse med PP, som på et mistillidsvotum kom tilbage i det varme borgmestersæde. I Vélez-Málaga udviklede samarbejdet sig hurtigt til et politisk kaos med ekskluderinger, gensidige beskyldninger og en opposition, som heller ikke kunne samle flertal til et mistillidsvotum. Omvendt har firkløver-regeringerne i Torremolinos og Benalmádena klaret det godt. Der har været hård kritik, men kommunerne har haft politisk stabilitet til blandt andet at kunne gennemføre en omgribende renovering af bymidten i Torremolinos samt opnå en markant reducering af den offentlige gæld i Benalmádena, som længe har været kommunens største problem. Gode resultater eller ej, så får de fire partiet sin opgave for – specielt i Torremolinos hvor den gamle sværvægter i byrådet, PP, har fået et fornødent facelift og allerede har budt Ciudadanos op til dans.

De nye alliancer

Kommunalvalget står åbent. Det samme gør mulighederne for nye alliancer.
I Almuñecar har Partido Popular haft er mangeårigt ”ægteskab” med regionalpartiet Partido Andalucista (PA), som nu skal opløses. Situationen er atypisk, for de to partier er næsten lige store. Det er nærtliggende at tro, at PA-folket hopper over til PP, men det kan langtfra tages for givet, da Partido Andalucista som udgangspunkt er et midterparti. Nedlæggelsen af partiet giver alle ingredienser til markante omrokeringer i byrådet og nye alliancer. Alliancerne bliver også det store samtaleemne i Mijas, som de sidste fire år har stået model til nogle yderst utraditionelle rokader. Helt atypisk er det Juan Carlos Maldonado fra byrådets tredjestørste parti, Ciudadanos, der sidder på borgmesterposten. Det gør han med støtte fra PP, som den vej rundt, uofficielt, ”takker” hans parti for støtten i Málaga. Det har dog ikke forhindret borgmesteren i at smide Partido Popular på porten for halvvejs i valgperioden at danne pagt med PSOE. Hvordan puslespillet skal samles efter den 26. maj, må man spørge de højere magter om.
Kedeligt bliver det ikke. Generelt tegner kommunalvalget til at blive tættere end nogensinde. Et par hundrede stemmer afgør det mandat, der flere steder tegner til at blive tungen på vægtskålen. Det bliver en gyser uden sidestykke.
 
 
Vil du stemme?
Alle EU-borgere kan stemme til det kommende kommunalvalg. Du skal naturligvis være 18 år, være resident og tilmeldt din kommunes borgerregister. Dit valgkort fremsendes med posten. Har du ikke modtaget det, bør du kontakte dit lokale valgkontor (Oficina del Censo Electoral) eller kommunekontoret. Vær opmærksom på, at fristen for at blive tilmeldt borgerregistret, og dermed få stemmeret, udløb i februar måned.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.