Det danske magasin i Spanien
Lammekølle med hvidløg og rosmarin – og vin dertil!

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tro skal den naturligvis på påskebordet.
 
Min far lavede altid lammekøllen med masser af hvidløg og rosmarin. Ca. seks fed til en lammekølle, som han skar i aflange stykker og pressede ind i huller i køllen lavet med en spids kniv. Han smurte lammekøllen med olivenolie og tilsatte godt med salt og friskkværnet rosmarin hele vejen rundt. Op i braddepanden med ca. 1 cm. vand i bunden. Gav den ca. 10 min. grill på hver side (eller til den er brun), satte ovnen på 160̊ og lod den stege i lidt over en time. Den blev vendt et par gange undervejs og væden blev hældt over.
Jeg var altid den, som fulgte far i køkkenet og har holdt ved hans opskrifter, så hver gang, der skal laves lam, bliver jeg altid valgt. Om det er fordi, familien virkelig mener, jeg laver den bedste lam, eller det bare er mest behageligt at have mig som kok – det er jeg ikke helt sikker på. Men godt smager den i hvert fald. Det er yderst enkelt, men smager fantastisk.
Til lammekøllen, som du enten kan lave i ovnen eller på grillen, har jeg valgt en vin fra DO Toro. Vinen fra Toro er helt sin egen, og man er sjældent i tvivl om dens oprindelse, når man smager den. Hvis I endnu ikke har smagt vine fra området, er påsken en oplagt mulighed.
 
Klimaet er barskt i Toro, her er rigeligt med sol og varme men også vind og kulde. Temperaturen svinger fra plus 40 grader til minus 15 grader – et udsving på 50-60 grader! Der falder maksimalt 300 mm. vand om året og kunstvanding er forbudt.
Tidligere forbandt man kun Toro med næsten alt for kraftfulde og potente rødvine, som for mange er svære at drikke, men inden for de senere år er nogle af vinhusene begyndt at lave mere bløde vine, der er knapt så rå og robuste. Man har “taget tyren ved hornene”.
 
Rødvinen bliver hovedsagelig lavet på druen “Tinto de Toro” den lokale variant af Tempranillo. Drueklaserne er mindre end eksempelvis Tempranillo fra Rioja, og derfor bliver vinene mere potente og med stor fylde i munden. Kødfulde, fuldmodne og komplekse kan de være, hvis vi har den rigtige “winemaker” i kælderen. Den perfekte partner til vores lammekølle.
 
Jeg har valgt en ny vin, som vi har fået på hylden. Fra vinhuset Liberalia Enologica præsenterer vi “LIBER” gran reserva fra 2009.
100 % Tinta de Toro fra vinstokke som er 100 år gamle, stokke som producerer meget få drueklaser på hver stok, men af formidabel kvalitet. Vinen lagrer først to år på franske egetræsfade og derefter rundes den gennem tre år i flasken, før den frigives til salg. Altså en investering på fem år fra vinhusets side for at lave denne fantastiske vin.
 
Med en alkoholstyrke på 15 % siger det lidt om den krop, vinen har, med intense aromaer af brombær, blommer, solbær, sort peber, lakrids, karamel osv. Det er svært at få alle de sorte og røde skovbær nævnt, men de er der, blandet med tobaksblade og toffee. En intens men frisk balsamisk eksplosion i munden, med søde taniner, intens, flot og lang eftersmag.
Er du til intense og komplekse vine, skal denne prøves. Den kan blive din for kun 35 €.
 
Rigtig god påske.
Af Jeanett Lorentzen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.