Det danske magasin i Spanien
Akro yoga og par yoga – hvad er det?
Ingen er vist i tvivl om, at yoga er godt for din fysik og dit helbred. Men vidste du, at det også kan være godt for forholdet til din partner og til andre mennesker? Akro yoga og par yoga er to fremvoksende yogaformer, som dyrkes sammen med en eller flere partnere.

Akro yoga


Hvis man er rigtig god til det, kan det se decideret smukt ud. Er man knap så god, er det bare sjovt og styrkende for din fysik. Akro yoga er en partnerbaseret bevægelsesform, der blander visdommen fra yoga med den dynamiske kræft fra akrobatikken krydret med elementer fra thai-massage.
 
I akro yoga arbejder man sammen i hold af tre. Der er din base, som er den person, der ligger på gulvet, flyveren, som svæver, og så der spotteren, der sørge for, at øvelserne er sikre og eventuelle fald ikke er farlige.
 
Akro yoga deles op i ’solar’ og ’lunar’ praksis. Solar fokuserer på akrobatikkens kraftfulde og dynamiske elementer, og lunar fokuserer på de bløde værdier – at kunne overgive sig og føle efter. Er man ikke interesseret i at komme op og flyve, er der altså andre måder at dyrke akro yoga på, hvor man masserer og strækker hinanden, i luften så vel som på gulvet. Det er her, elementerne fra thai-massagen kommer ind i billedet.
 
 
 
akro yoga
 

Yogainstruktør Rachael Burns og La Danesas udsendte i en ‘ballerina pose’, der nok er mest graciøs i højre side af billedet. De fleste har nok enten prøvet denne stilling som barn eller haft deres egne børn oppe at svæve. Det er svært for den svævende person at holde sig strakt og udfordrende for den liggende person at holde balancen. Alligevel er det en stilling, man nemt selv kan prøve af på stranden.

 
 

Par yoga

Jeg har sat yogainstruktørerne Liisa Hanen og Rachael Burns fra Studio MindBody Fuengirola i stævne. Du skal vise mig den mildere form for akro yoga, der kaldes par yoga, som de underviser i i yogastudiet. Det er ligeledes en partnerbaseret bevægelsesform, men stillingerne er mere skånsomme og simple, og man behøver derfor ikke have en ekstra person til at spotte øvelserne.
 
Det er egentlig meningen, at jeg blot skal fotografere de to yogis, men Liisa får straks puffet La Danesas udsendte på ud på yogamåtten, der beskytter fodsålerne mod det varme sand. Med hånden på Rachaels skulder og hendes hånd hvilende på min trækker jeg benet op bag mig og griber det med den frie hånd i en mere eller mindre elegant ’ballerina pose’. Selvom jeg ikke er særlig smidig har jeg ofte dyrket yoga. Men et er, når man blot skal holde styr på sin egen (u)balance, og noget andet er, når man også er ansvarlig for den anden persons ditto. Det er helt umuligt ikke at le i denne position, hvor man står ansigt til ansigt med sin partner, og latteren gør det selvfølgelig endnu vanskeligere at holde balancen. 
Efter at have prøvet kræfter med denne graciøse pose kaster Rachael og Liisa sig ud i den position, de fleste nok har prøvet med deres børn eller deres forældre, da de selv var børn. Det er stillingen, der også kendes som ’flyvemaskinen’, hvor en person ligger på ryggen med benene bøjede i 90 graders vinkel, så fodsålerne vender direkte op imod himlen. Den anden person placerer sin lyske på fødderne, der er drejet lidt ud til siden og tager fat i hænderne på den liggende person. Dernæst løftes den øverste person op, så denne ligger lige i luften kun støttende med lysken på den liggende persons fødder. Det kræver rigtig mange mavemuskler at ligger fladt i luften, og det er væsentligt lettere at løfte et barn end en voksen, men de fleste kan sagtens løfte andre voksne mennesker. Man oplever hurtigt, at balancen er den største udfordring, ikke vægten.
Hvis du selv vil prøve kræfter med den mere akrobatiske del af yoga sammen med en partner, kan I kaste jer ud i det på stranden, hvor sandet tager af, hvis man tumler og falder.
Der findes også adskillige inspirerende apps, hvis man vil forsøge sig på egen hånd. Blot søg på ’acro yoga’ eller ’couple yoga’, der hvor du henter dine apps. God fornøjelse!
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.