Det danske magasin i Spanien
Leveren har det hårdt hos de fleste af os. Når leveren bliver overbelastet, lider resten af kroppen også. Leverens mange funktioner er bl.a. at afgifte og tilintetgøre giftstoffer. Er leveren overbelastet og stresset, mister den evnen til at afgifte, og giftstofferne må søge andre veje i kroppen.

Leveren påvirkes enten positivt eller negativt af alt, du vælger at putte i munden. Det er sommer, varmt, ferie – og party time, der ofte ledsages af energidrikke og alkohol i store mængder. Stop før det bliver for sent. Leveren skal holde hele livet og gerne være i god form, så har vi det bedst. Leveren står for følelsen glæde, så den er værd at pleje.
Den 30.5.2018 var der en udsendelse i Danmarks radio i serien ”Kontant”. Udsendelsen hed ”Energidrik – uegnet for børn”.
Som forhenværende sundhedsplejerske, der gjorde mit bedste for at tage vare på børns tarv, valgte jeg at se udsendelsen, selvom den efterlod mig frustreret og dybt bedrøvet.
Det er in i øjeblikket, både hos børn og voksne at drikke de såkaldte koffein og sukkerholdige energidrikke.
Børn, der bl.a. spiller computerspil, eller dyrker elitesport, er storforbrugere af disse drikke, men de nydes også i stor stil på skoler, i klubber og blandt voksne på arbejdet.
I udsendelsen kom det frem at børn, der drikker disse drikke, kan få angst tilfælde, lide både af stress, allergi, depression, hovedpine, søvnløshed, og ikke mindst overvægt.
Samme symptomer gælder for voksne, men som voksen er det op til os selv, hvad vi vælger at forurene vores fine krop med, mens det blandt børn kan være svært at være ”udenfor”.
I mange lande er energidrikke forbudt for børn under 16 år, men ikke i Danmark, trods alle mulige advarsler om bivirkninger. Det regnes med, at hver 3. barn mellem 10 -17 år får bivirkningerne at mærke. Der bliver refereret til, at flere børn bliver indlagt med bivirkninger fra energidrikke.
Det siges, at børnene er forældrenes ansvar. Jeg gad vide, hvordan du vil forhindre dit barn i at være sammen med andre børn og være den eneste, der ikke indtager energidrik. Det er svært, nærmest umuligt.
Lige nu stiger konsumering af ovenstående drikke voldsomt hos både voksne og børn. Der meldes om et øget salg på 41% det sidste år.
Mange voksne snupper lige et par energidrikke, når de har brug for at komme op på dupperne. En kold energidrik her i sommervarmen smager dejligt og kvikker her og nu. Pas på og tænk dig om, om det er værd at byde din krop. En undersøgelse viste, at 42 % af de der jævnligt drikker energidrikke, oplever bivirkninger.
Når jeg træder ind i et supermarkedet fanges øjet ofte af de mange forskellige farvestrålende tillokkende store dåser med disse drikke ved indgangen eller kasseapparatet.
En dåse energidrik på 250 ml indeholder ca. 80 mg koffein. En kop kaffe indeholder ca. 90 mg koffein. Koffein påvirker de unge mest. Der er andre tilsætningsstoffer i disse drikke, der ikke vides så meget om.
Desuden er energidrik fyldt med sukker. I hver energidrik kan være mellem 14 – 17 sukkerknalde (ca. 50 g.)
Sukker er stærkt vanedannende og næste skridt er at kombinere energidrik med alkohol, især når der står sommerfest på programmet. Det er en dårlig cocktail både for unge og ældre, og der er refereret til flere hjertestop på den konto. Flere forskere sammenligner endda kombinationen alkohol og energidrink at have samme virkning som kokain på hjernen.
Alkohol er et risikabelt rusmiddel. Energidrikke både uden og med alkohol kan medvirke til at lave ravage i vores blodsukkerbalance, vores nervesystem, kredsløb, hjerne og hjerte. Der bliver ikke langt til en diabetes 2 og andre inflammatoriske sygdomme.

Kosten

Vælger du somme tider at drikke ovenstående, så drik med omtanke og selvdisciplin og sørg for at supplere med noget blodsukker stabiliserende mad og drikke, der gavner både din lever og dermed hele kroppen.
Forskellige energidrikke kan fås sukkerfri. Det er måske bedre rent kaloriemæssigt men din hjerne trigges til fortsat at kunne lide sødt, og det er ikke alle kunstige sødemidler, der er sunde.
I august 2009 var der et hold israelske forskere, der advarede børn mod at drikke sukkerholdig sodavand, saftevand, juice. De israelske forskere oplyste at både almindelige sodavand og frugtjuice i større mængder kunne føre til fedtlever, fordi leverens stofskifte bliver påvirket af sukkerindholdet. Ifølge forskerene skal man ikke skifte ud til light produkter, der menes at være lige så farlige.
Skift de søde drikke med den hele frugt og hold dig til en enkelt cola måske som en weekend nydelse. Spar på kaffe og alkohol Hvis en fedtlever bliver ved at bestå kan det efterhånden udvikles til skrumpelever og i værste fald leverkræft.
Drik masser af vand. Er du træt af vandsmag, så sæt en kande vand i køleskabe med en skive citron, vandet får således den skønneste friske smag.
Drik levervenlige urteteer f.eks. med marietidsel, padderokke, mælkebøtte, lakridsrod osv.
Lav selv dine smoothies af masser af grønsager f.eks. gulerødder, broccoli, bladselleri og grønkål. Sød drikken med æble, levervenlige bær eller usødet saft af sunde bær og lad lidt citron, der er levervenlig, styrke smagen.
Drik gerne et glas rødbedesaft dagligt. Føles det for stærkt at drikke ren, så spæd op med vand
I videst mulige omfang så spis og drik økologisk. Lad grønsager være en stor del af dagligkosten og suppler med nødder og mandler, rigeligt med bær og evt. lidt lyst kød.
 

Kosttilskud

• Det vigtigste kosttilskud til leveren er marietidsel med dets høje indhold af silymarin. Den har været brugt som et naturlig middel til at styrke leverfunktionen i tusinder af år. Den styrker lever-celle membranerne, medvirker til at sænke det dårlige kolesterol, styrker immunsystemet og er en god antioxidant. Nogle forskere mener, at den endvidere kan medvirke til at hjælpe både lever og nyrer, hvis du er på kemokur.
• Sørg for at spise en god vitamin/mineralpille dagligt.
• Suppler evt. med en ekstra B- vitaminpille. Sørg for at produktet indeholder cholin, der er sund for både lever og hjerne.
• Lecithin er et fedtstof, der findes i alle vores celler. 30% af hjernens tørstofvægt og 70% af leverens fedtvæv består af lecithin. Det kan være en stor hjælp, at tage lecitin dagligt i en periode.
• Det kan være en god ide at drikke kombucha daglig. Kombucha er en fermenteret, probiotisk te, der efter at efter at være gæret, er blevet en skøn drik med brus, der i smag kan minde om et glas hvidvin. Den indeholder en masse gode bakterier Kombucha er en kraftig afgifter, og er med til at holde både bugspytkirtel og lever sund, hjælper også til et stabilt blodsukker. Er din lever syg, så vent til den er bedre med at drikke kombucha. Det er en kraftig afgifter, der måske kan være for hård ved en syg lever. Du kan selv lave kombucha, eller du kan vælge at købe den i en helsekost. Kombuchaen findes i forskellige smagsvarianter. Dosis kan være, som det passer til dig, men 1 – 2 dl. daglig har de fleste af os det godt med. Der er mange forslag til, hvordan kombucha bør tages. Kombucha bør ikke drikkes af gravide eller ammende. Du kan læse mere om kombucha på Kombuchasvampen.dk.
Vær opmærksom på at kombucha indeholder lidt alkohol mindre end 1% vol. Så alkoholikere bør holde sig fra drikken. Der er også en anelse sukker i drikken. Det meste af sukkeret er blevet til andre bestanddele under fermenteringen.
• Molkosan, er en populær valle drik, hvor smagen de sidste år har ændret sig, så drikken smager lidt som kærnemælk. Den smager lidt syrligt, men bliver basisk i kroppen, og kan være en god modvægt til vores syredannende mad. Den kan bruges som en nydelsesdrik, hvor du blander et par teskefulde i et glas vand.
 

Tips

• Ofte ses en sammenhæng mellem øjne og lever. Lider din lever, så nedsættes samtidig blodcirkulationen, og dine øjne tilføres for lidt blod. Du må Et tips om din sundhed kan foretages ved en Crp blodprøve (C reactiv protein)e tidsrumm kl.1 og kl 3 om natten så tænk på at dinvære bevidst om, at alt hvad du spiser og drikker, har indflydelse på din krop. Vælg derfor dine sommerdrikke med omhu.
• Ifølge den kinesiske lære har vi et organur i kroppen, så vågner du regelmæssigt mellem kl.1 og kl 3 om natten, så trænger din krop måske til leverpleje. Leveren arbejder nemlig på højtryk i dette tidsrum.
• Et tips om din generelle sundhed kan foretages ved en C-rp blodprøve (C reactiv protein) Det er et protein, der produceres i leveren som indikation på inflammation i din krop og dermed din sundhed generelt.
• Vær opmærksom på vigtigheden af glade tanker. Glæde er det vigtigste levermiddel. Lad kærlighed, fred og glæde være drivkraft i din hverdag. Det kan være en svær opgave, men øvelse gør mester.
Start måske bare med 10 minutter hver dag og øg lidt tid hver uge. Vores krops funktioner styres af følelser, og påvirker organerne i vores krop. Derfor er det vigtigt, at være bevidst om vores tanker. For at nære dem bedst muligt er det godt med gode spise og drikkevalg.
 
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.