Hun spiller godt og synger smukt. Og det er netop med guitar og mikrofon, de fleste har set og hørt Sandie Ann Nielsen. Men den danske pige gemmer på flere talenter og spændende sider – og en opvækst, der ikke har været den mest ønskværdige. Sandie har, på godt og ondt, været turen rundt i livets karrusel.
På ryggen har hun tatoveret et træ. Livets træ. ”Jeg elsker træer, for de illustrerer livet og livets gang. Rødderne er fortiden og kronen er nutiden og fremtiden. Træer visner og taber bladene men blomstrer op igen. Og nye grene springer ud. Det er som med os mennesker,” fortæller Sandie og tager hul på sin historie, som har været lidt vissen, men nu står i fuldt flor.
Ud af rammerne
Det var en meget ung pige, der for snart elleve år siden landede i Málaga med bare en enkelt kuffert som påhæng. Sandie havde revet et halvt år ud af kalenderen til at prøve noget nyt, men det blev hurtigt forlænget. ”Jeg flygtede faktisk lidt fra Danmark, for jeg var træt af det pres og jag, som prægede samfundet. Alt var fokuseret på uddannelse, job, indkomst og alt blev målt og vejet i noget materielt. Heldigvis havde jeg modet til at flyve videre. Jeg må have arvet min fars passion for Spanien,” fortæller Sandie Ann Nielsen, som bestemt ikke ligger på den lade side. ”Jeg arbejder skam meget, men vinder på livskvalitet. Sådan er det bestemt ikke alle steder.”
Sandie arbejder mere og mere med online marketing og sociale medier. Interessen har altid været der, men et par kurser og den gode gamle ”learning-by-doing” filosofi har gjort hende skarp. Chili Gourmet og Brian Nielsen Golf er hendes bedst kendte samarbejdspartnere. Og så synger hun naturligvis – men lader også andre om det. Sandie er fast inventar på musikakademiet i Torremolinos, hvor hun underviser i sang og teknik.”Der er meget at se til, men jeg sætter jo selv tempoet, og det er dejligt befriende,” siger den danske syngepige.
Musikken er den bedste medicin
Genert og meget forsigtigt begyndte Sandie som purung at skrive og komponere musik. Men det skete lidt i det skjulte. ”Jeg havde bestemt ikke travlt med at komme på scenen. Jeg havde lidt sceneskræk og havde brug for et langt tilløb. Da jeg fyldte 23, besluttede jeg mig for at gøre noget seriøst ved musikken,” fortæller Sandie, som i dag har mindst ti spillejobs om måneden og fint kunne leve af sin musik. Hun kan både optræde solo og med stort band, men oftest spiller hun i duet med kæresten, Dario. ”Vi har været sammen i fem år og har det rigtigt godt – både når vi optræder og privat. Vi bor hver for sig, for det kan være opslidende både at være kærester, spille sammen og bo sammen. Det kan være svært for nogle at forstå, men det er lykken med lidt luft. Lad os kalde det et moderne forhold.”
Sandie og Dario er i dag fast inventar på Marbella Club og rejser ellers provinsen tynd. ”Jeg har det rigtigt godt med det niveau, vi er på. Jeg har aldrig drømt om at blive kendt. Drømmen er derimod at få folk til at lytte til og nyde vores musik,” fortæller Sandie, som næste år har et nyt album klart. ”Musikken har en meget central rolle i mit liv. Uanset hvor jeg er, om jeg er glad eller lidt trist, har jeg lyst til at spille eller lytte til musik. Musikken er min bedste medicin.” Og medicin har der været brug for.
Lidt rod i baggrunden
Den harmoni, som Sandie i dag udstråler, har hun nemlig ikke fået med hjemmefra. ”Jeg er god til at tilgive og få det bedste ud af tingene. For min familie kunne der skrives en dårlig sæbeopera om,” forklarer hun. Som lille gik hendes forældre fra hinanden, og Sandies opvækst var præget af konstante problemer og misbrug i familien. Men lidt terapi, åbenhed og ærlighed kan gøre underværker. ”Det nytter ikke at kigge den anden vej. Alt er blevet analyseret og bearbejdet. Derfor står jeg, hvor jeg står i dag,” fortæller hun meget åbent.
”Min far gik bort for tre år siden og min bror jeg har ikke haft kontakt til i mange år, men jeg elsker at besøge og være sammen med min mor og to halvsøskende i Danmark. Her er alt nu godt,” slutter Sandie Ann Nielsen, som i dag er 31 år. Hun er et smukt og meget spændende udkom af et rodet bagland.
Ti skæve til Sandie
1. Hvilken har været din bedste rejse?
Det var rejsen til Indien i ’09. Jeg var af sted som backpacker i fem måneder med min daværende kæreste. Jeg mødte en masse nye og kreative mennesker og fik en indsigt og inspiration, som jeg ikke havde fået andetsteds.
2. Den værste dag i dit liv?
Da det gik op for mig, min far ikke ville overleve. Det er nu tre år siden.
3. Dine lykkeligste 100 sekunder?
Det er et svært spørgsmål. Jeg har mange lykkelige øjeblikke. Det kan være øjeblikke på scenen, når jeg synger, eller når jeg vandrer i bjergene.
4. Det viseste råd du har fået med på vejen?
Altid at følge mit hjerte og være mig selv. Rådet fik jeg fra min far. Det er et meget simpelt råd, men som er yderst aktuelt i dagens verden fyldt med idealer og stress.
5. Det værste ved spanske mænd?
Deres temperament
6. Dit største ønske?
At få muligheden for at spille med Tim Christensen og Tori Amos, som er mine største musikalske idoler.
7. Fortæl en ting som næsten ingen ved om dig.
Jeg er skrækslagen for bolde. Som lille pige fik jeg tyret en basketball i hovedet, og det må have sat sine spor. Jeg er lige begyndt til paddle. Det tog mig tre år at samle mod.
8. Hvad er din stærkeste side?
Jeg er modig og god til at tilgive.
9. Har du planer om at blive mor?
Måske – men ikke lige nu.
10. Det værste der er sket for dig på en scene?
Det var på en café i Fuengirola, hvor lydmanden pludselig satte tonen alt for højt. Min sang kom til at lyde som et pint dyr. Min veninde sad på første række og jeg husker tydeligt hendes ansigtsudtryk. Jeg kan grine af det i dag – men det kunne jeg ikke dengang.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto: Simon Goltermann & Mugge Fischer