Gibraltar · Sådan gør du – det skal du se

Gibraltar · Sådan gør du – det skal du se

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Mellem middelhavet og Spaniens sydkyst ligger den britiske koloni Gibraltar. Mest kendt er det lille land for klippen ”Rock of Gibraltar”, der dækker det meste af det stolte folks middelhavsareal og de vildtlevende aber, der som det eneste sted i Europa kan opleves her.
 
På trods af den geografiske placering virker landets arabiske touch minimalt. Umiddelbart er moskeen på landets sydligste punkt, Europa point, det eneste iøjnefaldende. Herfra kan man se Ceuta på det afrikanske kontinent både med og uden den fastboltrede betalingskikkert. På mange måder er Gibraltar en kulturel perle, der mest af alt fremstår som mødet mellem spansk sprog britisk kultur. Det er et besøg værd.
 
 

 
 

Sådan gør du

Hvis du rejser fra Costa del Sol og ikke har bil, er det letteste at rejse med bus til La Línea, som er den Spanske by ved Gibraltars nordlige grænse. Herfra kan du passere paskontrollen på gåben, inden synet af røde telefonbokse møder dig på den anden side. På Gibraltar har man taget et antal britiske dobbeltdækkerbusser i brug, som på autentisk vis kører dig fra grænsen, tværs over flyenes landingsbane, til hvor end du måtte ønske i den lille klippestat.
 
Vi satte som det første kurs mod Rock of Gibraltar. Her bliver man mindet om, at aberne er vilde dyr, og at det er strengt forbudt at fodre dem. Med god grund.
 
”De tog min banan,” fortæller en norsk kvinde os forbavset, da vi efter en lang dag i Gibraltar falder i snak på busstationen. Kvinden var som de øvrige nordmænd omkring sig iklædt lette vandresko, åndbar jakke og hvad man ellers kan forestille sig af passende friluftsudstyr. Alligevel havde en abe været hurtig, og da hun mindst ventede det, var den hoppet op på toppen af hendes rygsæk. Under mit eget besøg havde jeg intet mad på mig, men en abe kom alligevel helt tæt på.
 

Listige aber

Aberne på Gibraltar er vant til mennesker, og de kommer gerne hen og siger hej. Da mine medrejsende og jeg kommer af liften på klippens top, går den ene op ad trappen, mens vi to andre tager et øjeblik til at nyde udsigten. Hende, jeg står sammen med, er ikke tryg ved dyrene, så da en abe kommer i vores retning, vender jeg instinktivt ryggen til den. Jeg forsøger at dække for aben, mens jeg guider hende forbi den, i retning mod trappen. Til vores begges forskrækkelse sætter aben to poter på min hofte, og et sekund senere har den med alle fire taget plads på min hofte og ryg.
 
Over skulderen bærer jeg et hvidt stofnet – vældig interessant for aber, der med et snuptag kan nå nettets indhold og stikke af med det. Til denne abes ærgrelse var der kun tøj i nettet, og til min store lettelse hoppede den hurtigt ned igen.
 

Hovedgaden Main Street

Den mere rolige Gibraltaroplevelse kan man få på hovedgaden Main Street. Her finder du blandt andet en masse cafeer, butikker og toldfri smykkebutikker, der i høj grad drives af briter. Så slå dig ned på Main Street og nyd den gode stemning i den ballancerede klippestat.
 
Gibraltar byder på en pærevælling af kulturindtryk. For eksempel finder man på de knap 7 kvadratkilometer både en synagoge, en moske og et antal kristne kirker. Det vidner om de mange folkefærd, der har mødtes her og i det hele taget om Gibraltars historiske fortid.
 
Af Kristina Havbo Kongsgaard

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa