Det danske magasin i Spanien
Eller engagerer dig 100 % i klubben og dens fremtid – ellers kan det gå grueligt galt for fodbolden i byen!
 
Vi sidder i La Peña de Dinamarcas fornemme lounge i den danske restaurant Casa Danesa.
Restauratør Thomas Schou, der sætter så stor pris på den danske supporterklub af Málaga CF, har travlt med sin nye geschâft, limousinekørsel – nu for Linses Bed & Breakfast i Mijas Pueblo – men Birger Peitersen og jeg lader os ikke forstyrre. Vi kigger ud på al regnen og de truende, mørke skyer.
 
Skyer, der symbolsk illustrerer Málaga Club de Fútbols overhængende nedrykningsfare i verdens bedste fodboldrække, den spanske La Liga.
Birger Peitersen, universitet-læreren, der udviklede sig til den største danske fodboldekspert gennem tiderne med et langt liv som radio- og tv-kommentator sluttende ved VM i Sydafrika i 2010, lever det meste af året sammen sin kone, Annette, i Torreblanca. Og er ofte til topfodbold på Estadio La Rosaleda i Málaga. Han har således tæt fulgt Málaga CFs uafbrudte periode på 10 år i La Liga og den arabiske sheik Al-Thanis overtagelse af klubben for snart otte år siden.
 
Han siger nu gennem La Danesa til sheik Al-Thani.
Sælg klubben – eller engagerer dig 100 %. Ellers går det galt.
 

Klubben skal være tiltrækkende

Al-Thani har ikke vist sig i Málaga og hans nødlidende klub i nu et år. Ledelsen er overladt til hans børn, advokat Jofre og sportsdirektør Mario Husillos.
”Al-Thani bliver nødt til at på ny at gøre Málaga CF til en tiltrækkende klub”, siger Birger Peitersen. ”For topspillere, deres familier og de agenter, som skal anbefale klubben. Han må få orden i økonomien og være til stede.
Sheiken bør lade sig inspirere af sine familiemedlemmer i den franske storklub, Paris Saint-Germain. Den ledes top professionelt med en suveræn 1. plads i den bedste franske række og nu altid repræsenteret i de europæiske turneringer.
Spiller-agenter skal vide, at Al-Thani har et klart defineret og ambitiøst fodbold-projekt i Málaga CF og at pengene er til stede. Så de træffer rigtige og spændende valg på deres spilleres vegne.
Paris har udviklet sig til en særdeles attraktiv klub, mens Málaga CF efter storhedstiden i Champions League i sæson 2012-13 er på vej ned i 2. division.
En skræmmende forskel”, fastslår Birger Peitersen.
 

De unge og nye investorer

Den danske fodbold-ekspert er også bekymret for Málaga CFs fodbold-akademi, som nu får egne baner og top-faciliteter i Málaga CFs vestlige del. Første spadestik kan tages.
”Men vil Al-Thani helhjertet gå ind for det”, spørger Birger Peitersen. ”Det er her, fremtiden ligger for Málaga CF, men det projekt kræver også hans tilstedeværelse. Han skal være her og vis, at han er involveret og ikke agerer halvhjertet, som med alt andet, han har været indblandet i på Costa del Sol.
Vil han ikke det, bør han omgående sælge klubben (købte den i sin tid for 36 mio. euro, red.) – ellers forfalder Málaga CF”, siger Birger Peitersen og fortsætter:
Det bedste ville være, hvis en gruppe af seriøse forretningsfolk tog affære og søgte kontakt til eventuelle interesserede købere af klubben. Oplagt med nogle rige kinesere, som i forvejen operer i Spanien. Eller japanere. De ville tillige kunne få Málaga CF tv-eksponeret i Fjernøsten med sponsorkapital for øje”.
 

Spillere skal løbe sig til succes

Birger Peitersen opremser alle de væsentlige fejl og problemer ved denne sæsons Málaga-mandskab, som Al-Thani ikke indkøbte de rette spillere til, da store og for klubben betydningsfulde navne som Camacho, Fornals og Sandro solgtes til henholdsvis Wolfsburg, Villarreal og Everton.
Og med otte helt forskellige spillere på sidste-øjebliks-lejekontrakter i januar og en ny træner i Gonzalez har det været umuligt at fasttømre et virkeligt slagkraftigt hold.
”Spillerne kender stort set ikke hinanden og deres løbemønstre er uhensigtsmæssige. Fodboldspillere skal hele tiden være i bevægelse og klar og fri til at modtage en aflevering . Men sådan er det ikke på Málaga-holdet.
Spillerne når oftest at blive tacklet, inden de afleverer.
Fodbold er et løbespil”, pointerer Birger Peitersen.
Det er holdt op med at regne under vores samtale, og restauratør Thomas Schou kigger lige forbi vort bord i La Peña-loungen. Han ønsker også denne supporterklub som limousine-kunde.
Men det vil jo kræve, at Málaga CF fortsat spiller i La Liga.
 

Forretning, forening, familie og fest

350 fodboldglade og feststemte danskere tog med La Peña de Dinamarca, den superaktive supporterklub af Málaga CF, til Estadio La Rosaleda i Málaga på den regnfulde lørdag den 10. marts, Málaga CF tabte 0-2 til FC Barcelona. Heraf de 260 efter frokost i en propfyldt restaurant Casa Danesa, hvor det store biludlejningsfirma Helle Hollis stod som arrangements-sponsor.
Forretningslivet networkede, den danske Parkinsons Forening mødte frem fra et træningsophold, hele familiehold troppede op og et nygift par med gavekort til Barca-kampen. Alle nød samværet og Birger Peitersens veloplagte match-oplæg afslørende at FC Barcelonas stjernespiller Messi var blevet hjemme for at nusse om hans nyfødte søn.
 

Et liv i fodbold og nu også klar til Real Madrid

Birger Peitersen er født den 7. marts 1945.
Han har dækket alle EM og VM-slutrunder i fodbold siden 1990 i Italien og frem til 2010 i Sydafrika – dog undtaget VM i 1994 i USA, hvor Danmark ikke var deltager.
Peitersen er uddannet i idræt og historie ved Københavns Universitet og har været idrætskonsulent i Zambia.
Som aktiv spillede han for Skovbakken IKs 2. divisionshold og fik i 1978 sit første job som træner. I hans hjemby Helsingør. I 1987 tilbød et trænerjob sig i Brøndby IF, da Ebbe Skovdahl tog til Benfica i Portugal.
Brøndby blev dansk mester det år.
Sideløbende fungerede Birger Peitersen i en periode på tre år som cheftræner for det danske kvindelandshold i fodbold.
Han har skrevet 12 fodboldbøger om teknik og taktik – flere oversat til ni sprog – og stiller sin store viden rådighed ved La Peña de Dinamarcas store arrangementer i Casa Danesa før topopgørene i La Liga mellem Málaga CF og FC Barcelona samt Málaga CF – Real Madrid.
260 samlet her før Barca-matchen i marts. Tallet bliver tæt på 300, når Birger Peitersens opvarmning til Real Madrid finder sted her midt i april.
 
 

Top-navn: Al-Thani ikke seriøs – derfor mit nej!

Den nu 34-årige tidligere franske landsholdsspiller Jeremy Toulalan deler Birger Peitersens bekymringer for Málaga CF. Han spillede selv i klubben i de glade Champions League-dage (2012 – 13), og han, hans kone og børn var begejstrede for Málaga, men det blev et nej til tilbagevenden, da Málaga CFs sportsdirektør henvendte sig til ham i januar:
”Jeg forlod klubben på grund af en vedvarende mangel på seriøsitet hos ejeren, når det drejede sig om at opfylde løfter. Og det har jo ikke ændret sig – måske nærmere tværtimod”, siger den franske midtbanespiller – en af de mest populære hos fansene i hans tid i Málaga CF.
Bag Toulalans nej ligger ikke så meget det sportslige med et nu svagere Málaga-hold eller et lavere løn-niveau, men det faktum at intet har ændret sig i klubben, siden han forlod den i 2013. Han stoler simpelthen ikke på Al-Thani. Finder ingen seriøsitet hos ham.
Jeremy Toulalan kom til Málaga efter fem sæsoner i henholdsvis Nantes og Lyon i Frankrig.
Han var en væsentlig figur hos Lyon i mesterskabsårerne 2007 og 2008. Efter Málaga gik turen til Monaco og Bordeaux.
 
 

Træner-fyring gav gevinst

En af Málaga CFs konkurrenter i bunden af La Liga, Levante fra Valencia, høstede straks en tiltrængt gevinst ved at fyre Juan Ramos Muñoz. Efter 15 kampe uden sejr tog Paco Lopez, tidligere Levante-spiller og træner i klubben, over.
Og han førte i sin første match i træner-sædet Levante til en sejr på 1-0 ude over Madrid-klubben Getafe.
Munoz stod i øvrigt tidligere i spidsen for Málaga CF og blev den første klubejer sheik Al-Thani fyrede!
Trænerskiftet i Levante det 14. i sæsonen i La Liga.
 
 

Adriana – en kvik målscorer

Mens det kniber gevaldigt for Málaga CFs La Liga-herrer at score mål, er sådanne ikke en mangelvare på klubbens bedste dame-hold i toppen af 2. division. De scorer hurtige og mange mål.
Det hurtigste blot efter fem sekunders spilletid!
Den fuldtræffer stod den internationalt berejste striker Adriana Martín for. Hun er 30 år og født i La Puebla de Valverde i Aragón. Adriana skrev professionel kontrakt med Málaga i 2017 under den nye træner Antonio Contreras, der var kommet til klubben fra hendes spillested Levante. Ikke færre end 1/3 af Málaga-pigernes over 120 scoringer har hun tegnet sig for.
Adriana er noteret for 27 landskampe for Spanien og for en helt usædvanlig international karriere:
Chelsea Ladies i England, Western New York Flash og Sky Blue FC i USA, og i Spanien Atlético Madrid, FC Barcelona. CE Sabadell, RCD Espanyol, Rayo Vallecano og Levante UD.
Så sandelig en rejse i fodbold. Med tre spanske mesterskaber og titlen som La Liga-topscorer i 2007, 2010 og 2015 med nu en ny ambition:
At spille Málaga op i den bedste række.
Måske samtidig med at herrerne rykker ned.
 

De pauvre resultater

I weekenden den 12./13. januar sluttede første halvsæson i La Liga (19 kampe). Og den blev en ganske elendig affære for Málaga CF med blot tre sejre og to uafgjorte.
Anden halvdel tegnede ikke bedre. Den ny træner, Jose Gonzalez, som tiltrådte i januar, havde ved redaktionens afslutning midt i marts endnu ikke prøver at vinde med sit hold!
 
Resultaterne:
Málaga CF – Eibar 0-1
Girona – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Las Palmas 1-3
Atlético Madrid – Málaga CF 1-0
Valencia – Málaga CF 5-0
Málaga CF – Athletic Bilbao 3-3
Sevilla – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Leganes 0-2
FC Barcelona Málaga CF 2-0
Málaga CF – Celta Vigo 2-1
Villarreal – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Deportivo La Coruna 3-2
Real Madrid – Málaga CF 3-2
Málaga CF – Levante 0-0
Real Sociedad – Málaga CF 0-2
Málaga CF – Betis 0-2
Alaves – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Espanyol 0-1
Getafe – Málaga CF 1-0
Anden halvdel af sæsonen:
Eibar – Málaga CF 1-1
Málaga CF – Girona 0-0
Las Palmas – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Atlético Madrid 0-1
Málaga CF – Valencia 1-2
Athletic Bilbao – Málaga CF 2-1
Málaga CF – Sevilla 0-1
Leganes – Málaga CF 2-0
Málaga CF – FC Barcelona 0-2

Tribunepladser får hos La Peña de Dinamarca

Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol i Spanien som fra andre lande er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser på den ene langside beskyttet for eventuel regn.
Forinden let måltid og matchoplæg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen og bus tur-retur til stadion.
Medlemsrabatter til alle kampe.
 
Kontaktpersoner:
Sekretær Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
 
Formand Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF optaget i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den tæller mere end 300 medlemmer og støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena og børnehospital i Málaga.
Klubben optager fortsat nye medlemmer.
www.malaga-support.dk
Af Morten Møller – her sammen med Birger Peitersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.