Det danske magasin i Spanien
Det er fundamentalt, at skelne mellem residenter og ikke-residenter. Opholder du dig i Spanien i mere end 182 dage om året, skal du være resident, uanset om du ønsker det eller ej. Som resident skal du deklarere al sin indkomst og aktiver i Spanien. Din ansøgning om at blive resident sker hos nationalpolitiet (Policía Nacional). Samme dag som du ansøger, får du en bekræftelse på sin ansøgning, som du kan forevise om nødvendigt. Som resident i Spanien skal du så i fremtiden betale følgende skatter:
 

Indkomstskat

Spanien er ikke et skatteparadis på trods af, at skatterne er markant lavere end i Danmark. Som resident i Spanien betaler man skat efter en progressiv skala som vi kender det fra Danmark, og det er alle dine indtægter fra hele verden, som udgør det samme indkomstgrundlag. Indkomstskatten ligger typisk på mellem 20 og 47 procent. Den største forskel mellem Danmark og Spanien ligger i de lave indkomster, hvor trækprocent i nogle tilfælde kan komme ned nær nul procent. Selv for højere indkomster er marginalskatten lavere.

Skat på boliggevinster

Sælger du en ejendom med gevinst beskattes denne med mellem 20 og 24 procent. Skatten på de første 6.000 euro er 20 procent. Derefter stiger skatten til 22 procent på gevinster op til 50.000 euro. Alt derover beskattes med 24 procent.

Annullering af gevinstskat

Skatten på din gevinst kan både udskydes og helt annulleres, såfremt du vælger at købe en ny bolig, som koster mindst det samme, som din solgte bolig. Det er også et krav, at du boede i mindst tre år i din ”gamle” bolig.

Kommunal ejendomsskat (IBI)

Denne skat skal betales af alle. Skatten betales årligt senest den 31. december på en blanket 210 til den kommune hvortil boligen hører. Beløbet udregnes på basis af den offentlige vurdering, som på spansk hedder Valor Catastral. Normalt er ejendomsskatten én procent af denne værdi.

Formueskat

Formueskatten blev afskaffet i perioden 2008 – 2010 men genindført i Andalusien i 2011. Skatten skal betales på nettoformuer, som overstiger 700.000 euro per skatteborger. Trækprocenten ligger på mellem 0,2 og 2,5 procent af formuen over fribeløbet.

Plusvalia – skat på merværdien af din bolig

Plusvalia er en særlig skat på boligsalg, som udregnes på baggrund af værdistigningen på grunden, din bolig ligger på. Skatten udregnes ud fra værdistigningen på grunden, siden den sidst blev handlet. Skatten er beskeden og afregnes altid af sælger.

Skat ved boligudleje

Som resident i Spanien opgiver du din fortjeneste ved udleje i din selvangivelse og fortjeneste indgår som en almen indtægt. Hvis du udlejer en bolig i Spanien uden at være resident er afdraget 50 procent. Det betyder, at halvdelen af din lejeindtægt beskattes i Spanien.
 

Fordele ved at være resident

– Personer over 65 år, som sælger sin permanente bolig, er helt fritaget for gevinstskat. Det er blot en forudsætning, at boligen har været din permanente bolig i mindst tre år.
– Sælger du din bolig for at købe en ny bolig til mindst samme værdi, undgår du også at betale gevinstskat.
– Som pensionist får du gratis adgang til det spanske Seguridad Social og dermed gratis læge og medicin.
– Som resident får du stemmeret til de spanske kommunalvalg.
Af Sven F. Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.