Det danske magasin i Spanien

I anledning af Cudecas 25 års jubilæum har vi besøgt hospicet i Benalmádena. Cudeca blev grundlagt i 1992 og er i dag en omfattende non-profit organisation, der tilbyder alle former for palliativ pleje, hvilket gives til patienterne uden omkostning for dem overhovedet.

Joan Hunt og Marissa Martín – den spæde start

Ideen til Cudeca hospice opstod, da Joan Hunt, stifteren af Cudeca, mistede sin mand pga. en tumor i hjernen. Marissa Martín var den læge, der behandlede ham.
”I England har de en tradition for at donere penge i stedet for at købe blomster, og derfor donerede Joan et beløb til vores afdeling. Da hun så de gardiner etc., som vi havde købt ind, blev hun lidt skuffet, fordi der var stadig ikke blevet hyggeligt på hospitalet. ’Men Joan, du tænker jo på et hospice. Det findes ikke i Spanien’, sagde jeg. Næste dag kom hun og fortalte mig, at hun havde besluttet at grundlægge et hospice på Costa del Sol, og at hun gerne ville have mig ombord,” fortæller Marisa, der i dag, 25 år senere, stadig er involveret og er administrerende direktør i Cudeca.
 
”Joan kørte fra starten af Cudeca, som om det var en virksomhed. Der var ingen slinger i valsen, og der skulle være styr på tallene, før vi overhovedet gik videre med noget som helst andet. Når det er sagt, gik hun i gang uden at kende det spanske system overhovedet og uden at kunne tale spansk. Det er ren og skær viljestyrke, der har drevet hende hele vejen.”
 
Da Cudeca blev stiftet i 1992 var Joan pensioneret efter en karriere som personaleansvarlig i en virksomhed med 1400 ansatte. Men hendes liv tog i en alder af 63 år altså en hel ny drejning med en ’karriere nr. 2’ som formand for Cudeca.

Patienten er i kontrol

”Uanset om patienterne er ambulante eller indlagte her, giver vi dem al den nødvendige information til, at de selv kan træffe beslutninger om, hvad de vil. I sundhedssystemet er de ofte blevet kastet frem og tilbage med kemo- eller andre behandlinger, som de nødvendigvis har skullet følge. Derfor er det vigtigt, de selv bestemmer, når de kommer her,” fortæller Marisa.
 
Inde i den ambulante afdeling sidder fire ældre mennesker i behagelige lænestole. De er omgivet af bogreoler og kaffeborde, og den ene af damerne får sine negle lakerede, mens en mandlig patient modtager en fodmassage. På sofabordene står halv- og heltomme kaffekopper, og der småsnakkes imellem patienter og personale.
”Patienterne tilbydes nogle ting her, der kan virke ordinære, men som har stor betydning, når man er syg. F.eks. kan man gå til frisøren her – en frivillig damefrisør, kommer og klipper patienterne,” fortæller Marisa og åbner døren indtil ’frisørsalonen’, der er nydeligt indrettet med frisørstol, spejl og adskillige parykker.
 
”Man kan også få massage eller fysioterapi. Hvad end der hjælper til, at man slapper af og føler sig godt tilpas. Vi kurerer ikke folk her, men vi sørger for at give dem en rar og behagelig afslutning på livet. Mange patienter oplever også en tryghed ved at komme her og tale med personalet, hvoraf en stor del er frivillige, og andre patienter, fordi de kan tale om nogle af de ting, som er for smertefulde for familien at høre på.”

Omkostningerne

En uges indlæggelse har en omkostning på gennemsnitligt 2100€. Dette inkluderer udgifter til læger, sygeplejersker, psykologer og socialarbejdere. Den gennemsnitlige indlæggelsesperiode er 1,5 måned, og al behandling er komplet gratis for patienten. Flere end 600 patienter modtager årligt behandling på Cudeca.
 
Er I nogensinde nødt til at afvise patienter?
”Faktisk ikke. Vores hjemmeplejesystem er omfattende og effektivt, og mange patienter foretrækker at blive i deres eget hjem til det sidste. Vi er endnu aldrig er havnet i en situation, hvor vi har manglet pladser på indlæggelsesafdelingen. Der er ni værelser og alle har to senge. Vi bruger primært værelserne som eneværelser og tilbyder den ekstra seng til pårørende. Sidste år var det kun to gange, vi var nødt til at bruge nogle af værelserne som reelle dobbeltværelser.”

Frivillig drivkraft bag Cudeca

Den første Cudeca-butik blev åbnet i Fuengirola og i dag ligger 18 Cudeca-genbrugsbutikker spredt ud over Costa del Sol.
”Vi har 700 engagerede frivillige, der hjælper til i butikkerne. Det eneste, vi beder dem forpligte sig til, er en morgen eller eftermiddag om ugen.”
 
Vi er kommet til den administrative afdeling. Marisa præsenterer mig for Cudecas tre fundraisere, der er ansvarlige for alle de velgørenhedsarrangementer, der bliver afholdt til fordel for Cudeca. På et whiteboard bagved skrivebordene er sirligt noteret alle events for hele året med farvekoder, tidspunkter, steder og kontaktpersoner. En af pigerne, Natalia Lombardo, viser ivrigt en indsamlingsbøsse frem. Det er hende, der er ansvarlig for alle Cudecas indsamlingsbøsser og på siden noteres den ansvarlige indsamlers navn samt bøssens nr., så hun altid har styr på, hvilke der er ude i øjeblikket.
”Vi har over 900 bøsser ude hele tiden og et team af frivillige til at indsamle dem, tælle pengene og bringe indsamlerne en kvittering for det donerede beløb,” fortæller Natalia og viser en lille strimmel papir fra mønttælleren, som angiver det præcise antal af mønter og deres værdi. I 2016 indbragte bøsserne 55.197,05€.
For hver euro der bliver samlet ind til Cudeca, går 70 cent til behandling og pleje af patienter. 6 cent går til administration. Indtægten til Cudeca kommer fra flere forskellige kilder, men den største er faktisk Cudecas 18 genbrugsbutikker, der står for godt 70% af indkomsten.

Fremtiden

”Vi vil gerne kunne tilbyde en tilsvarende palliativ pleje til syge børn og unge i fremtiden. Vi har planer om at udvide med en sådan afdeling om nogle år. Desuden drømmer vi om at tilbyde undervisning til læger og sygeplejersker i netop palliativ behandling. Vi er specialister på området og hvis vi kan tjene penge på at undervise i det, er det yderlige en indtjening, der kan komme patienterne til gode,” fortæller Marisa.
 
Sidste del af turen går til Joan Hunts bolig, som ligger i forlængelse af Cudecas grund. Den nu 88-årige Joan har formelt trukket sig tilbage fra den daglige ledelse, men sidder stadig i bestyrelsen. Det er en glad og smilende Joan, der tager imod mig i den lille bolig. Da hun hører, at jeg er dansk, tygger hun lidt på det og begynder så at opremse en række danske bidragsydere og indsamlere fra lokalsamfundet, samt hvordan de bidrager og lader mig på den måde vide, at en donation til Cudeca aldrig bliver glemt.
 

Sådan kan du hjælpe

Vil du hjælpe til i en af Cudecas genbrugsbutikker? Kontakt Daniel Granado på 952 564 910 eller danielbeaudet@cudeca.org
 
Cudeca mangler altid nye frivillige til indsamlingsbøsserne. Kontakt Natalia Lombardo på 952 564 910 eller huchas@cudeca.org – også hvis du blot vil have en bøsse at indsamle byttepenge i derhjemme.
 
Palliation vil sige at give indring og livskvalitet ved livstruende sygdom, hvad enten det er medicinsk eller andre former for behandlinger.
Cudecas specialydelser er at tilbyde palliativ behandling til patienter, der lider af terminale sygdomme som cancer samt yde støtte til familien igennem sygdommen og i sorgperioden. Andre services, de tilbyder, er ambulant behandling af patienter og hjemmebesøg.
 
Har du eller en pårørende brug for hjælp?
Patienter kan henvises til Cudeca af deres læge eller af en specialist. Patienten eller dennes familie kan også selv henvende sig. I dette tilfælde beder Cudeca om, at man medbringer lægejournaler og andre relevante dokumenter. Hvad enten det drejer sig om ambulant behandling eller indlæggelse, kan man henvende sig direkte på Cudecas hospice eller man kan ringe og bede om at tale med lægesekretæren, som vil arrangere det første møde. Har du brug for råd til dig selv eller en pårørende, kan du altid kontakte Cudeca på tlf. 952 564 910.
 
cudeca25
Fundraiseren Natalia Lombardo med indsamlingsbøsserne foran Cudecas event-kalender.
 
Af Louise Mercedes Frank

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.