Det danske magasin i Spanien
Fra Vestegnen til Villamarin
Der er jubel på lægterne, når hjemmeholdets hurtige nr. 14 erobrer bolden på midten, sætter tempo på, afdribler et par Valencia-spillere og lægger en drømmebold i fødderne på angriberen Ruben Castro, der er placeret på kanten af straffesparksfeltet. Desværre for de entusiastiske tilhængere varer jublen ikke ved, da træværket og en stor håndfuld chancer sætter en stopper for tre point til det andalusiske hjemmehold.

 
Den danske landsholdsspiller Riza Durmisi og Sevillaklubben Real Betis tog, midt i februar, imod ligaens nr. 15 i et målløst opgør, der bød på chancer i begge ender. Umiddelbart efter kampen er det hverken glæde eller utilfredshed, der lyser ud af Real Betis’ unge dansker, der er splittet i to.
”Jeg synes egentlig, vi spiller en fornuftig første halvleg og kommer til en del chancer, hvor vi burde have scoret et mål. I anden halvleg bliver vi presset mere i bund og har en del at se til. Men jeg synes, vi skulle have haft sejren,” lyder det fra Durmisi, der nu har haft base i Sevilla i godt og vel et halvt års tid.
 
Selvom skridtet fra Brøndby IF til Real Betis er stort, har den unge venstre back allerede formået at tilkæmpe sig en plads på holdet og spille de fleste kampe. Noget som mange vil beskrive som en drømmestart for en ung spiller, der prøver lykken i udlandet. Selv er Durmisi også glad for starten i sin nye klub.
”Jeg vil beskrive min første tid i klubben som en opadgående kurve og med en utrolig stor glæde. Jeg har spillet de fleste kampe, selvom jeg har været skadet. Så jeg synes, at det har været rigtig positivt,” fortæller en tilfreds Durmisi, der oven i købet blev kåret som kampens spiller i opgøret mod Valencia.

Nye kulturelle udfordringer

Noteret for 15 kampe og dermed en masse spilletid i en af verdens bedste ligaer, hersker der, hos den tidligere Brøndby-spiller, ingen tvivl om, hvad den største forskel på Alka-Superligaen og La Liga er: ”Helt klart tempoet over hele linjen. Og det siger jeg med al respekt for den danske liga.”
 
Selvom den hurtige venstre back formår at følge med i tempoet på fodboldbanen, er det ikke en selvfølge at falde til i et helt nyt land og en anderledes kultur. Men for Riza Durmisi virker det ikke til at være et problem at integrere sig i storbyen Sevilla, der byder på alt fra gamle, snævre gader med den friske duft fra appelsintræerne til moderne industriområder og store inkøbscentre.
Med opvækst i Danmark og en mor og far fra henholdsvis Makedonien og Albanien, har det ikke været en uoverskuelig opgave at skifte hverdagen i Danmark ud med farverige, flamencoklædte dansere og paella.
”Jeg er helt bestemt faldet godt til i den spanske kultur. Jeg har også to forskellige kulturer derhjemme i Danmark, så jeg ved, hvordan det er. Jeg synes, at det har været helt fint og det har været nemt at tilpasse sig,” forklarer Durmisi, som også fortæller, at han er godt igang med at lære det spanske sprog: ”Jeg forstår næsten alt. Nu skal jeg bare igang med at snakke noget mere.”
På trods af den hurtige tilvænning til et nyt land og en ny kultur, er der dog ingen tvivl om, hvad den talentfulde dansker savner mest ved Danmark: ”Jeg savner min mors mad,” siger Durmisi med et smil på læben.

Store forventninger til VM

Med valgmulighederne om at spille for enten det albanske, det makedonske eller det danske landshold, er vi mange, der er glade for, at den driblestærke venstre back valgte Telia Parken som hjemmebane.
Den næste store opgave for det danske landshold er at kvalificere sig til VM-slutrunden i Rusland 2018. Og med en nuværende tredjeplads i Danmarks gruppe E og seks VM-kvalifikationskampe tilbage, er der intet, der er afgjort endnu. Der er dog ingen tvivl om, at landstræner Åge Hareide har en stor opgave foran sig.
Den danske befolkning længes efter, at se de røde-hvide farver til en slutrunde, hvorfor forventningerne til det danske landshold er enorme. Også Durmisis forventninger til VM-deltagelse er store, når jeg stiller spørgsmålet: ”Kommer vi til VM?” – ”Ja. Vi har en stor tro på det. Vi skal gå videre med den trup, vi har.”
 
Udover drømmen om VM-deltagelse, ser Durmisi aldeles lyst på fremtiden med den nye, norske landstræner ved roret.
”Vi har indtil videre spillet nogle utrolig gode kampe og vi skal bare fortsætte. Vi skal selvfølgelig vinde kampene,” lyder det fra en optimistisk Durmisi.
Durmisi har været repræsenteret for de danske U-landshold siden 2009, hvor han med U16-landsholdet fik debut mod Irland d. 13. oktober. I sommeren 2015 udtog daværende landstræner Morten Olsen det unge talent til A-landsholdstruppen, hvor han d. 8. juni debuterede i en venskabskamp mod Montenegro.
 

Facts om Riza Durmisi:

Riza Durmisi er 23 år. Født d. 8. januar 1994 i Danmark, hvor han er opvokset. Hans mor er fra Makedonien og hans far er fra Albanien. Professionel fodboldspiller med uddannelse fra fodboldakademiet i Brøndby IF, hvor han har spillet hele sin karriere indtil skiftet til spanske Real Betis sommeren 2016. Venstrefodet med primær position som venstre back. Kendt for offentlige kvaliteter i sit spil.
 

Vidste du?

Riza Durmisi er sammen med reservekeeperen fra FC København Stephan Andersen (2013-2014) de eneste danskere, der hidtil har repræsenteret spanske Real Betis. I den rivaliserende naboklub Sevilla FC, har danskerne Thomas Rytter (1997-1998), Miklos Molnar (1997-2000), Christian Poulsen (2006-2008) og langtidsskadede Michael Krohn-Dehli (2015-) optrådt for de røde-hvide stribede.
 

Danmarks vej til VM 2018

Det danske landshold står over for en svær opgave, når det gælder kvalifikationen til VM 2018 i Rusland. Med en nuværende tredjeplads i Danmarks gruppe E, skal der skrabes tilstrækkeligt med point sammen i de sidste seks VM-kvalifikationskampe mod henholdsvis Kasakhstan, Polen, Armenien, Montenegro og Rumænien i to omgange. Danmark har besejret Armenien (1-0) og Kasakhstan (4-1) mens de har lidt nederlag til Polen (3-2) og Montenegro (0-1). Førstepladsen i hver gruppe går direkte videre til slutrunden. De otte bedste toere i de ni kvalifikationsgrupper går videre til en playoff-kamp, mens den niende og dermed dårligste toer er ude af VM. Næste VM-kvalifikationskamp spilles i Rumænien d. 26. marts kl. 20.45.
Af Christina Kristensen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.