Det danske magasin i Spanien

Det udsatte job Udenlandske klub-ejere har straks-fyret trænere i La Liga. Bliver Málagas Juande Ramos den næste?
Udenlandske klub-ejere har straks-fyret trænere i La Liga. Bliver Málagas Juande Ramos den næste?

Alt var lutter idyl og eufori, da den nu 62-årige Juande Rasmos i sommer blev hyret som træner i Málaga CF. En spanier med stor international erfaring fra topklubber som Sevilla, Tottenham Hotspurs, Real Madrid, CSKA Moskva og Dnipro i Ukraine.
Han blev ved sin præsentation hyldet af hundredevis af socios på Estadio La Rosaleda. Sportsdirektør Arnau havde med blot et halvt år i chefstolen gjort et kup med hyringen af Ramos, efter den populære Javi Gracias pludselig forlod Málaga CF til fordel for et langt bedre lønnet job i russiske Rubin Kazan.
Men for at bruge et godt dansk udtryk har sæsonstarten for Ramos og hans Málaga CF-trup ikke været ”lutter lagkage”. Med blot fem point i seks kampe truede en fyring Ramos, selvom klubejer, sheik Al-Thani fra Qatar, beroligede sindene, som en mand i hans position skal gøre.
Med en befriende 2-1 sejr over det stærke baskerhold Athletic Bilbao i overværelse af 23.000 ellevilde tilskuere på Rosaleda skabtes lidt luft til bundpladserne og for Ramos. Man han kan ikke føle sig sikker.
Matchvinder i denne for Ramos livgivende kamp blev den 36-årige Duda med sejrsmålet blot syv minutter før tid.
Al-Thani har før vist sig utålmodig med straks-fyringer. Og to af disse i denne sæson i andre La Liga-klubber med udenlandske ejere skræmmer.

Afsatte sine to første trænere

Da Al-Thani overtog Málaga CF for seks år siden, sad spanske Juan Ramón López Muñiz i trænersædet. Ham skilte sheiken sig prompte af med og hyrede den farverige portugiser Jesualdo Ferreiera med en offensiv indstilling til fodbold. Han kom fra den portugisiske storklub FC Porto, men holdt blot i fire måneder i Málaga CF.
Da havde holdet opnået beskedne 7 point i 9 kampe og ladet ikke færre end 18 mål passere!
Ferriera afløstes af den succesfulde Manuel Pellegrini.
Portugiseren, som danske Patrick Mtiliga havde fornøjelsen af at træne under i Málaga CF, er nu fyldt 70 år og fortsat i gamet. I dag med trænerjob i Saudi Arabien.

Har pengene til fyringer

Denne sæsons hurtige fyringer i La Liga har fundet sted i Granada og Valencia, hvis ejere er henholdsvis fra Kina og Singapore. Folk med økonomi til at indfri en hvilken som helst fratrædelsesklausul.
I Valencia røg spanieren Pako Ayestaran på porten allerede efter fire spillerunder. Det daværende store 0 på pointtabellen for storklubben kunne ikke accepteres af klubejer Peter Lim, der i øvrigt har indsat en kvinde som præsident, Chan Loy Hoon – ligeledes fra Singapore.
Herefter blev det til to sejre, inden den tidligere italienske landstræner Cesare Prandelli fik ansvaret som coach. En rutineret herre med en fortid i klubberne Parma, Roma, Fiorentina og Galatasary.
I sidste sæson afsatte Valencia i øvrigt to trænere, mens en sagde op.

Og så ud med mirakelmanden

To La Liga-runder senere blev det til silkesnoren for spanieren Paco Jemez i Granada, hvor han var ansat på en treårig kontrakt. I tidligere sæsoner stod Jemez bag små mirakler i Madrid-klubben Rayo Vallecano med et begrænset spillerbudget. Men Rayos nedrykning til 2. division betød fritstillelse. Blot to point sikrede han Granada inden sin afgang.
Ejerskabet i Granada er i denne sæson røget fra italienske til kinesiske hænder. Forretningsmanden, der har taget over, hedder Jiang Linhang.
Jemez påpegede ved fyringen, at han ikke havde fået spillere på det niveau, han var blevet lovet.
Ny træner i Granada er spanske Lucas Alcarez. Hans tredje periode i klubben.

Exit for Ramos i andre klubber

Juande Ramos måtte på grund af en knæskade lade sig pensionere som professionel fodboldspiller allerede som 28-årig. Siden er det blevet til trænerjobs i ikke færre end 16 klubber – med den største tid i Sevilla med 2 x sejr i UEFA Cup-finalen og senere Super Cup-finalen.
I engelske Tottenham Hotspurs sejrstriumf i pokalfinalen, men han blev fyret den 25. oktober 2008 efter en elendig sæsonstart med blot to point i de otte første kampe i Premier League.
Herefter en halv sæson i mægtige Real Madrid efter den fyrede Bernd Schuster. Han fik bragt holdet på ret køl, men det sluttede dårligt i La Liga, så Ramos blev ikke forlænget. Manuel Pellegrini, senere Málaga CF, tog over.
Den 26. oktober 2009 (27 dage efter sin tiltræden) blev Ramos frataget sin cheftrænerstilling i den russiske storklub CSKA Moskva.
Den 1. oktober 2010 startede Juande Ramos i den ukraineske topklub Dnipro Dnipropetrovsk på en fireårig kontrakt. Han forlod klubben i 2013 med følgende begrundelse: ”Modvilje fra familien mod at bo længere i Ukraine”.
Oktober var altså en skæbnemåned fra Ramos i flere af klubberne.

Seks trænere under Al-Thani på seks år

I de seks år med sheik Al-Thanis som ejer af Málaga CF er det blevet til ikke færre end seks trænere for klubbens La Liga-mandskab:
Rækken ser således ud:
Juan Ramón López Muñiz, Spanien – fyret i juli 2010.
Jesualdo Ferreira, Portugal – fyret i november 2010.
Manuel Pellegrini, Chile – 2010-13. Kontraktudløb.
Bernd Schuster, Tyskland – 2013-14. Fratrådte, da han ikke levede op til en klausul om en placering i top 10.
Javi Gracia, Spanien – 2014-16. Blev løst fra sin kontrakt, da fik et godt tilbud fra russiske Rubin Kazan.
Juande Ramos, Spanien – 2016 med kontrakt til 2019.

Duda reddede Juande Ramos

Med imponerende rekord: 300 kampe for Málaga CF – og et hav af scoringer.
Den 36-årige portugiser Sergio Paulo Barbosa Valente (populært kaldet Duda) har sat en imponerende rekord for Málaga CF: 300 kampe. Opnået på 11 sæsoner af tre omgange i klubben:
2001 – 02, 2003 – 06 og 2008 – 15/16.
Duda er endvidere noteret for 18 landskampe for Portugal.
Han er født i Oporto i Portugal og hans position på banen er venstre midtbane med spillernummer 17 på ryggen. Han har adskillige gange spillet med anførerbindet for Málaga CF og er kendt for unødige, uprovokerede advarsler.
De markante kampe i hans karriere:
Kamp nummer 1: Málaga CF – Athletic Bilbao 1-2 (29. september 2001)
Kamp nummer 50: Málaga CF – CA Osasuna 2 – 0 (3. oktober 2004)
Kamp nr. 100: Málaga CF – Getafe CF 2 1 (19. oktober 2008)
Kamp nr. 150: FC Barcelona – Málaga CF 2 – 1 (27. februar 2010)
Kamp nr. 200: Málaga CF – Real Betis 0 -2 (31. marts 2012)
Kamp nr. 250: RCD Espanyol – Málaga CF 2 – 2 (20. september 2024)
Kamp nr. 300: Real Betis – Málaga CF 1 – 0 (23. september 2016)
Med 35 mål er Duda den tredje mest scorende Málaga-spiller gennem tiderne.
Kun overgået af Dely Valdes fra Panama og Dario Silva fra Uruguay med henholdsvis 38 og 36 fuldtræffere. De spillede samtidig for Málaga CF og den målfarlige duo gik under betegnelsen ”Dobbelt D”.

Fra Fuengirola til Newcastle

Jesus Gamez, højre back og født for 31 somre siden i Fuengirola, er med sin familie rykket til Newcastle i det nordlige England. Hans nye klub, Newcastle United, rykkede i sidste sæson ned i den næstbedste række.
Holdet ledes af spanieren Rafael Benitez, med en fortid i Liverpool og kort i Real Madrid, hvor han blev fyret.
Gamez tegnede sig fra 1985 – 2003 for 293 kampe for Málaga CF – heraf alle klubbens opgør i Champions League. Herefter gik turen til Atlético Madrid, hvor han kom til at stå i skyggen af landsholdsspilleren Juanfran, spilleren der i foråret misbrugte det afgørende straffespark i Champions League-finalen mod Real Madrid.
Gamez’ kontrakt med Newcastle United lyder på to sæsoner.

Fra træf med idolerne til mormors 70 års fødselsdag

Ikke en sæson uden at La Peña de Dinamarca arrangerer idoltræf på Estadio La Rosaleda for børn til medlemmer. Nu senest tilbragte den 7-årige Konrad Kjærgaard Pedersen nogle uforglemmelige dage på Costa del Sol. Først til børnefotografering med Málaga CFs La Liga-spillere før matchen mod Villarreal og dernæst til sin mormor Anna Marie Kjærsgaards 70 års fødselsdag i Fuengirola.
Konrad spiller til daglig fodbold i Dronningborg Boldklub.
Fire af Málaga-spillerne havde taget deres børn med til foto-seancen. Fra højre Weligton, Charles, Rosales og yderst til venstre Kameni.

Tribunepladser fås hos La Peña de Dinamarca

Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol i Spanien som i andre lande er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser på den ene langside beskyttet for eventuel regn.
Forinden let måltid, oplæg og i restaurant Casa Danesa og bus tur-retur til stadion fra Fuengirola.
Opgør på Estadio La Rosaleda i november:
Fredag den 4. kl. 20.45: Málaga CF – Sporting Gijón
Den 26./27: Málaga CF – Deportivo La Coruña.
Kick off fastsættes af tv. Føg med på www.Málaga-support.dk
Kontaktpersoner:
Sekretær Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Formand Morten Møller
617 700 424
info@Málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF optaget i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den tæller mere end 250 medlemmer og støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena og børnehospital i Málaga.
Klubben optager fortsat nye medlemmer.
www.malaga-support.dk
 
Af Morten Møller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.