Det danske magasin i Spanien
Lunge

Regnskovene kaldes i populær tale kaldt for Jordens lunger, og da der bliver mindre og mindre regnskov, er det måske logisk, at menneskenes lunger også bliver mere og mere lidende. Jeg ved godt, at den strenge officielle videnskab siger, at vi ikke bliver kvalt, selvom regnskovene fældes. Alligevel tror jeg personligt på, at mikrokosmos er som i makrokosmos. Og selvfølgelig er der mange forskellige årsager til, at vores lungeproblemer i disse år er stærkt stigende.
Selvom vi ikke går og tænker over vores vejrtrækning i hverdagen, synes jeg, det en god ide at give den nogen opmærksom, inden problemerne bliver alvorlige.
Lungerne skal bringe ilt til vores krop og fjerne kuldioxid fra blodet. Hvis celler og væv ikke får den nødvendige ilt, fungerer vi ikke optimalt. Udvekslingen af ilt og kuldioxid kaldes for vores respiration.
Det regnes med ca. hver 10. har lungeproblemer. F.eks. astma, bronkitis, for store lunger, alder osv. har betydning for vores evne til at have en god vejrtrækning. Folk med en god vejrtrækning har også en tendens til en bedre hjertefunktion og et bedre kredsløb.
Det siges, at når du er ca. 70 år, er din lungekapacitet faldet med op til 40%, med mindre du motionerer regelmæssigt eller holder dit åndedræt sundt på anden måde f.eks. specielle åndedrætsøvelser. En god lungekapacitet følges som regel af et godt velbefindende, idet alle dine celler fyldes med mere energi, når du trækker vejret godt igennem.
Desværre er vi alle i dag udsat for uhyggelige mængder af forurening med forskellige giftstoffer, luftbårne kemikalier, cigaretrøg, støv m.m., hvilket medvirker til, at vejrtrækningen blokeres. Derved trættes vi hurtigere og får problemer med hukommelsen, og får en hud, der ser træt og energiforladt ud.
Forskellige former for stress og stillesiddende arbejde gør, at vi ofte trækker vejret overfladisk. Således mister lungerne deres elasticitet, hvilket kan medvirke til, at du lettere får bronkitis m.m.
Louise Hay skriver, at lungerne repræsenterer evnen til at tage livet til os og give liv videre, og at problemer med lungerne betyder, at vi frygter at indtage livet og vi måske ikke synes, vi har ret til at leve livet fuldt ud for fuld udblæsning.
F.eks. skriver hun, at lungeødem i kombination med at være storryger er en måde at fornægte livet på, således at storrygere ofte inderst inde mener, at de er uværdige til at eksistere.
Mærker du, at din vejrtrækning ikke er helt så god, som den burde være, så se at komme i gang med at forbedre din lungefunktion. Det er aldrig for sent.
 
Kosten
Lider du af lungeproblemer, er det meget vigtigt, at du sørger for at spise en sund kost.
Steg din mad i smør og lidt god olivenolie. Næsten dagligt kommer der meldinger om, hvilke olier, der bedst egner sig til stegning. Det er allerbedst slet ikke at stege, men mine personlige favoritter til stegning er stadig olivenolie og kokosolie men helt også gerne smør.
Det kan være en god ide, hvis du en gang ugentlig mikser en spiseskefuld af diverse frø f.eks. sesam, hørfrø, solskikkefrø og græskarkerner sammen med valnødder, mandler og hasselnødder, putter dem i et glas i køleskabet og dagligt bruger lidt af blandingen f.eks. over din morgengrød, mysli, yoghurt eller lign. Det er en virkelig god måde af få de essentielle olier. Der findes også poser med forskellige færdige blandinger. Vælg evt. nogle med hampefrø, der også er rige på både omega 3 og 6.
Sørg for at spise godt med frugt og grønsager. Pas lidt på med blomkål, andre former for kål samt æbler og forskellige former for bønner, der kan give luft i maven og dermed give trykken i mellemgulvet og til lungerne. Både frugt og grønsager indeholder en masse gode antioxidanter. De mavevenlige grønsager er f.eks. bær, mango, alle former for kartofler, peberfrugt, tomater, squash m.m. prøv dig forsigtigt frem.
Spis gerne godt med avokados, der indeholder nogle gode og sunde fedtstoffer.
Brug sunde olier til dine salater og bland dem selv med f.eks. hørfrøolie, olivenolie og avokadoolie m.m.
Undgå al mad med hvidt mel f.eks. hvidt brød, kager og almindelig pasta. Det slimer og gavner ikke kroppen på nogen måde. Spis i stedet for fuldkornsprodukter med fibre, der hjælper maven til holde sig i orden. Vælg f.eks. fuldkornsris, glutenfri havregryn samt quinoa, der er er en af de nyere kornprodukter, som indeholder mange næringsstoffer. Du kan koge det som ris, få det som mel og blande det i dit brød og endelig kan det fås i flager til mysli, salater eller andet.
Hold dig ligeledes fra sukkerholdige fødeemner ligesom mælkeprodukter må frarådes. Sammen med det hvide mel er det med til at give slim.
Nødder, f. eks. valnødder, paranødder m.m. og mandler, indeholder en masse sunde umættede fedtstoffer sammen med især E-vitaminer. Spis godt med solsikke.
Husk at spise fisk. Det er let mad med en masse proteiner. Især får du en masse gode fedtstoffer i laks, makrel, sardiner, sild, hellefisk m.m.
Sørg for i videst mulige omfang at holde dig til økologiske produkter.
 
Tips
Husk at drikke rigeligt med vand. Det bedste, du kan slukke tørsten med, er rent vand.
Mange har rigtig gode erfaringer ved at få behandlinger af en dygtig akupunktør, hvilket kan medvirke til følelsen af øget livskvalitet.
Yoga, Tai Chi og andre bløde motionsformer kan være rigtig gode til at øge en lungefunktion.
Lad dit tøj i videst mulige omfang bestå af naturmaterialer, da vi jo også ånder med huden, der er vores største organ. Det kan brugen af syntetiske materialer hæmme en del.
I den verden, jeg er uddannet i ligger sorg ofte til grund for lungeproblemer. Det kan måske være en god ide at tale med en psykolog. Er der noget/nogen, du skal have tilgivet i dit liv, før du kan komme videre? Måske ønsker du ikke at tilgive, fordi et menneske eller flere har gjort dig så ondt, at du ikke har lyst til at tilgive.
Egentlig er det kun en egenkærlig handling at tilgive. I det øjeblik, du tilgiver, har du sat dig fri af personen. Så længe du ikke har tilgivet personen/personerne, er du bundet til dem.
Vær opmærksom på selv at tage dybe ind- og udåndinger med regelmæssige mellemrum dagen igennem.
Vælg en god dansemusik og dans og syng alt hvad remmer og tøj kan holde til. I begyndelsen kan du måske kun holde til det nogle få minutter, men vil opdage at du kan gøre det lidt længere og længere hver dag. Livsglæden styrkes også helt automatisk, når du giver dig hen i en fri dans for fuld udblæsning.
Se gode film, hvor lattermusklerne bruges. Det styrker lungefunktionen og immunsystemet og virker livsberigende.
 
Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til at modvirke lungeproblemer.
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.