Det danske magasin i Spanien
El Camino – Pilgrimsruten til Santiago de Compostela Sådan bliver du pilgrim – del 3

El Camino - Pilgrimsruten til Santiago de Compostela Sådan bliver du pilgrim - del 3

pilgrim-1
Sanne Larsen og Svend Falk Henriksen bliver ofte spurgt om, hvordan man gør drømmen om en pilgrimsvandring til virkelighed. Hvordan kommer man i gang, hvad skal der til, hvornår bør man går, hvor langt? etc. etc.

I denne samt de to foregående udgaver af La Danesa deler de to erfarne pilgrimme deres erfaring og giver gode råd.
Sanne Larsen og Svend Falk Henriksen er henholdsvis 55 og 64 år og har haft ferielejlighed i Puerto Marina, Benalmádena Costa siden 1999, bor i Danmark, er rimeligt indsat i spansk historie, kunst og kultur og taler spansk til husbehov.
Det begyndte med en tur til Nordspanien i bil september 2010, hvor de krydsede Camino’en flere gange. Her afslørede Sanne sin mangeårige drøm om at gå turen, og at hun havde læst en del om den. Men det var først, da de så ”Caminojulekalenderen” med Mikael Bertelsen på DR2 i december 2010 (som skabte det, der siden er blevet kaldt ”Bertelsen-effekten”), at Svend tændte på idéen. Svend bad Sanne om at researche dette og hint, og efter et par måneder var sagen klar: “Vi gør det!” I skrivende stund er det blevet til følgende ture:
León – Santiago, april 2011 Camino Francés
Sevilla – Mérida, februar 2012 Vía de la Plata
Tui – Santiago, april 2012 Camino Portugese
Alsace, vinruten, juni 2012
Cómpeta Walking Festival, oktober 2013
Zamora – Gudiña, marts 2014 Vía de la Plata
Alsace, vinruten juni 2014
León – Santiago, oktober 2014 Camino Francés
Tui – Santiago, juni 2015
I oktober 2015 er følgende tur planlagt: Roncesvalles.

Træning
Er du i god form, fordi du cykler, styrketræner, løber, går eller andet i forvejen, er det stadig en god idé at træne før Camino’en.
 
Når man får rygsækken på inkl. vægten af indholdet, får man en helt anden belastning på skulder, ryg, ben og fødder. Det er ikke så svært at træne at gå ligeud, men selvfølgelig stadig en rigtig god idé, men den vigtigste træning er at gå op og ned ad trapper, i bjerge og ujævnt terræn. Træn med vægt. Vi bruger en seks liters vanddunk i rygsækken til at begynde med (ca. 1½ måned før) og går ca. seks km hver dag + trapper op og ned. Ca. to uger før afgang øger vi vægten til otte kg. Du finder hurtigt ud af, hvor de svage steder er. En anden vigtig træning er anklerne. Brug gerne 10 minutter hver dag – en måneds tid – på et vippebræt eller lignende for at styrke anklerne, da de bliver meget belastede pga. terrænet. Brug evt. et støttebind til anklerne, når du går for at undgå overanstrengelse og dermed betændelse og ”elefantfødder”. Tænk også på at rette dig op, når du går – mange går lænet for meget fremad. Rygsækken skal støtte på lænden og ikke hænge på skuldrene.
 
Når du går på Camino’en, så hold pause efter max. to timer eller hvordan det passer med ”vandhullerne”. Jeg bruger at tage støvler og sokker af og lufte både fødder og sokker, hver gang vi har pause, hvorimod Svend aldrig tager sine af. Igen smag og behag. Skift/vask ikke sokker oftere end nødvendigt. Dine tæer former sokkerne, så de passer i støvlen, og ikke gnaver. Men er dine sokker våde, så skift dem.
 
Santiago de Compostela
På vores to ture på Camino Francés har vi gået 40 km den sidste dag til Santiago.
 
Når man kommer til Monte de Gozo, kan man se tårnene på Katedralen og man tænker: Nu er den hjemme, men… De sidste 4-5 km føles dræbende og kedelige, indtil man når den gamle bydel i centrum. Når man endelig kommer frem, er det ofte med meget blandede følelser. Det hører med.
Det er en god idé hurtigt at tage til pilgrimskontoret, da der kan være kø og dermed lang ventetid. Pilgrimskontoret (der er skilte) ligger på Rúa do Vilar.
Åbningstider:
Mandag – søndag 1/4 – 31/10 kl. 8.00 – 21.00 (plus påske), mandag – søndag 1/11 – 31/03 (på nær påske) kl. 10.00-19.00. Hvis der er lang kø, lukker de kontoret en time før for at få køen afviklet.
 
Hver dag kl. 12 og kl. 19.30 er der messe i katedralen og de, der har registreret sig på pilgrimskontoret, bliver nævnt. F.eks. tre fra Danmark, 12 fra England, syv fra Australien etc. Det er kun fredage kl. 19.30 samt helligdage, at man kan opleve den svingende botafumeiro. Messen er en god måde at slutte turen af på, og er man ikke religiøs, kan man bare lukke ørerne for det, der bliver sagt og blot nyde at være der (det er såmænd også svært at forstå og høre). Sankt Jakob står over alteret og ham skal man selvfølgelig give et kram, samt se hans grav nedenunder. Hvis du vil undgå kø, så kom tidligt om morgenen eller sent på dagen.
Hvis du har brug for fordybelse, er der Frans af Assisis Katedralen, som ligger ganske tæt på. Følg Rúa de San Francisco, vejen mod nord ned langs Paradoren, som ligger ved siden af Katedralen og for enden finder du den. Hotellet (San Francisco Monumento), som er bygget sammen med katedralen, er også et besøg værd.
Endelig er der de skønne haver inde i Paradoren, som man også kan gå ind i, selvom man ikke bor på der. Her kan man sidde og fordybe sig.
 
Finisterre
Efter opholdet i Santiago fortsætter mange pilgrimme videre til Kap Finisterre, som er et romersk navn (Finis terrae), og betyder Verdens ende.
Der er ca. 90 km dertil, og en utrolig smuk natur. Du kan vælge at sætte tid af og gå, hvilket mange gør for at afslutte vandringen. Det er svært at stoppe, når du først er kommet til Santiago. Jeg havde selv lyst til at fortsætte efter to dage i Santiago. Hvorimod Svend var helt okay med, at det var slut.
Har du ikke tiden eller kan dine fødder ikke mere, går der bus flere gange om dagen. Det tager godt tre timer til trods for de kun 90 km pga. de snoede veje. Tager du en tidlig bus, kan du nå frem og tilbage på samme dag. Du kan sagtens nå at gå op ad bjerget og ud til Finisterre, inden næste bus kommer. Det er hele turen værd. Er I fire personer, kan det svare sig at splejse til en taxa. Så er I mere frie og kan også stoppe undervejs, hvor det passer jer.
 
pilgrim-2
Hvordan kommer jeg til León fra Málaga
Vi tager hurtigtoget fra María Zambrano stationen i Málaga til Madrid, Atocha stationen (centrum), derfra med metro linje 1 retning Pinar de Chamartín, anden sidste stop er Chamartín banegård (nord), hvorfra der går tog videre til León. Beregn en time mellem de to stationer, så du ikke kommer i tidsnød. Der er 14 stop inden banegården.
Det kan betale sig at bestille på nettet: www.renfe.com, da der er store besparelser at få.
Er du over 60 år, kan det også betale sig at have et Tarjeta Dorada (guldkort – selvom det kun er et stykke karton). Det kan købes på María Zambrano og koster € 6 og gælder for et år ad gangen. Husk pas så du kan bevise din alder. Kortet giver rabat på lokaltoget mellem Málaga og Fuengirola, samt alle tog i Spanien. Enten 25% eller 40% afhængig af ugedag. Nogle gange er billetterne billigere på nettet uden brug af Tarjeta Dorada, så det er en god idé at bruge lidt tid på at undersøge priserne. Nogle typer billige billetter er dog først tilgængelige 1-3 måneder før afrejse.
 
Se vore eksempler her:
I april 2011 gav jeg € 88 fra Málaga til Madrid med hurtigtoget AVE og fra Madrid til León € 44 med tog.
Svend gav med sit Tarjeta Dorada hhv. € 66 og € 33 – alle billetter blev købt på María Zambrano stationen i Málaga.
I oktober 2014 bestilte vi på nettet og betalte € 35 fra Málaga til Madrid med hurtigtoget AVE og € 18 fra Madrid til León pr. person med tog.
 
Hjem fra Santiago de Compostela – Málaga
Her er Ryanair det bedste bud. Det er billigt og de flyver tre gange om ugen, dog ikke i vinterperioden.
 
Hvis du har brug for yderligere information, kan vi kontaktes på:
+34 638 342 425 Spanien og
+45 24 26 36 10 Danmark
sanne@alruna.dk
 
¡Buen Camino!
Af Tekst og fotos af Sanne Larsen, suppleret af Svend Falk Henriksen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.