Den årlige spanske produktion af økologiske fødevarer nærmer sig en værdi af én milliard euro, og landet har desuden det største økologiske landbrugsareal i Europa. Men på trods af det er det hverken til at finde økomærket mælk, grønt eller kød i de spanske supermercados, for varerne bliver eksporteret. Investeringer og mere fokus på sundhed og miljø i medierne er ifølge flere eksperter vejen frem, hvis de økologiske madvarer skal finde vej til spaniernes maver.
Sidste år var Spanien ikke bare Europas største producent af økologiske fødevarer, men også verdens største fabrikant af økologisk vin, ligesom det andalusiske støropdræt i Riofrío nordøst for Málaga er blevet verdenskendt for sin økologiske og særdeles velsmagende udgave af den ekstravagante delikatesse kaviar. Men alligevel har den almindelige spanier ikke taget økologien til sig. I stedet bliver varerne eksporteret – blandt andet til Danmark, der er det land i verden, som spiser mest økologi. Hele 7,6 procent af det samlede fødevaresalg var i 2012 nemlig påklistret det lille, røde økomærke.
I 1996 åbnede Miguel Moreno Trujillo den økologiske butik Bionatura i Fuengirola og fem år efter også en i Marbella i samarbejde med sin kone Pernille Krøyer Dynesen. Butikkerne er sidenhen blevet certificeret som de første i hele Andalusien. Ifølge dem skal spaniernes manglende økologiinteresse forklares med den lange tradition, der er forbundet med at være landbrugsland.
“I Spanien har folk altid haft fri adgang til frugt, grønt, æg og mælk – enten fordi de selv bor på landet, eller fordi de kender nogen, der gør. Og når de går på markedet, er det en selvfølge for de fleste, at varerne er friske og sunde, da de jo kommer direkte fra naturen. Desværre er grøntsagerne dér ofte fyldt med sprøjtegift, fordi landmændene ikke aner, hvad de putter på. Indtil for meget kort tid siden blev der desuden ikke rigtig gjort noget for at udbrede økologien i detailhandlen,” lyder det fra Pernille Krøyer Dynesen.
Også den økonomiske krise er ifølge Mikel Luis, der driver den økologiske stand Ecotienda la Caracola i Mercado de Atarazanas i Málaga på tredje år, en af forklaringerne på, at særligt sydspanierne ikke spiser økologisk. “Der er en direkte forbindelse mellem økonomisk formåen og salget af økologi. I Nordspanien er økologi langt mere udbredt, da området er rigere og derfor har et højere forbrug. Andalusien derimod er en af de fattigste regioner i Spanien, og da økologiske varer ofte er dyrere end de traditionelle, vælger mange dem fra,” forklarer han.
Mere beslutsomme investeringer Det økologiske potentiale i Spanien er ellers enormt. I 2010 løb den spanske produktion af økologiske fødevarer op i en samlet værdi af cirka 900 millioner euro, og bare i Andalusien er 949.000 hektar eller 9490 km2 omlagt til økologisk landbrug, hvilket svarer til mere end halvdelen af det samlede økologiske areal i hele Spanien. Ligeledes er næsten en tredjedel af landets cirka 35.000 beskæftigede inden for økologi at finde i den sydspanske region. Og derfor har både Junta de Andalucía og den spanske regering de senere år postet penge i projekter, der skal toptune den økologiske sektor. I perioden 2007 til 2010 investerede det spanske landbrugsministerium, MAGRAMA, med daværende landbrugsminister, Rosa Aguilar, i spidsen 60 millioner euro i den økologiske landbrugsproduktion. Det er dog langtfra godt nok, hvis man spørger Mikel Luis.
“Generelt bør støtten til økologi være større i Spanien og mere beslutsom. Den nuværende model giver lige meget støtte til økologiske og almindelige landmænd, selvom det er langt mere krævende at dyrke økologisk landbrug. Landets handelspotentiale er stort, for vi har alt her; klimaet, landjorden og arbejdskraften. Vi eksporterer også allerede vores økologiske produkter til det meste af verden, men vi udnytter slet ikke muligheden for at lave en enorm økologisk landbrugssektor godt nok. Og desværre har spanierne jo heller ikke taget de økologien til sig.”
Messe og lokalregering tænker økologisk Men måske er der lys for enden af tunnelen. Netop for at udbrede kendskabet til økologiske varer og øge afsætningsmulighederne er der siden 1996 blevet afholdt en økologisk messe i Córdoba, og med mere end 130 udstillere fordelt på 12.000 kvadratmeter, er BioCórdoba den største af sin slags i Andalusien. Hvert år inviterer arrangørerne sammen med landbrugsministeriet og det spanske eksportråd Extenda journalister og importører fra hele verden for at promovere de økologiske, spanske produkter. I forbindelse med åbningen af messen i slutningen af november sidste år, talte den ansvarlige for landbrug og fiskeri i Junta de Andalucía, Elena Viboras.
“Trenden med økologi er kun lige begyndt. For Juntaen er det vigtigt at fremme økologisk landbrug, og at der skabes en bedre kontakt mellem landmanden og forbrugeren. Spanien er uden de store armbevægelser blevet en af Europas førende producenter af økologiske fødevarer, men desværre er det nationale forbrug slet ikke kommet tilsvarende med. Netop derfor er messen en god mulighed for at få udbredt økologien til almindelige spaniere.”
Sundhed og superfood i de spanske maver Spaniernes lyst til at købe økologisk vokser da også støt og roligt. I de 18 år, Pernille Krøyer Dynesen og Miguel Moreno Trujillo har drevet deres butikker, er kundegruppen vokset betydeligt og er gået fra primært at bestå af udlændinge til i dag at være halvt spansk. Butiksejerne importerer desuden 12-13 tons økologiske varer ugentligt, som primært afsættes i Nordspanien. Aftagerne er i stigende grad skoler og daginstitutioner, som serverer den sprøjtefri frugt for eleverne.
“Gennem medierne har spanierne de seneste år fået mere information om, hvor vigtigt det er at leve og spise sundt. Færdigretter og friture fylder meget i den spanske madkultur, og særligt børnene bliver tykkere og tykkere. Derfor har NGO’en 5 al día siden 2000 sat fokus på, at man skal spise mere frugt og grønt, ligesom Fødevarestyrelsen i Danmark også har deres kostråd. Det er den slags kampagner, der skal til for at ændre befolkningens opfattelse af sundhed og i sidste ende også få dem til at vælge økologisk,” fortæller Pernille Krøyer Dynesen.
Mediernes rolle i udbredelsen af de bæredygtige madvarer er altså helt central, og derfor efterlyser Mikel Luis blandt andet, at kendte tv-kokke fører an og taler mere om dyrevelfærd og vigtigheden af at passe på miljøet i forbindelse med fødevareproduktionen. Derudover skal spanierne oplyses om, hvad de anderledes økologiske råvarer kan bruges til.
“Det traditionelle spanske køkken er godt, men spanierne skal lære at bruge alternativer til pasta og hvidt brød som eksempelvis grove kornprodukter, frø, linser og kerner. Disse produkter er meget typisk økologiske og er det, man kalder superfood – det vil sige naturlige fødevarer med mange proteiner, fibre, antioxidanter og vitaminer. Med andre ord er superfood kendetegnet ved at have et særligt højt indhold af sundhedsfremmende stoffer, og hvis spanierne får øjnene op for det, vil økologien få kronede dage,” afslutter han.
Styr på mærkerne
I Danmark er vi vant til at handle ind efter det lille røde ø, der garanterer, at varerne er statskontrolleret økologiske. Eller COOPs eget mærke Änglamark der betyder, at produkterne enten er økologiske, miljø- eller allergivenlige. De fleste danskere kender også til nøglehuls-, fuldkorns- og svanemærket. Men i Spanien kan det være en temmelig uoverskuelig opgave at bevæge sig ind i et lokalt supermercado for at finde økologiske og andre miljørigtige varer. Særligt hvis man ikke taler sproget. Derfor kommer her en lille guide over de mærker, du skal kigge efter, hvis du går meget op i, hvordan malkekøerne lever, og om dine grøntsager er sprøjtede.
17 spanske økomærker Ligesom vi i Danmark har det lille røde ø, har Spanien også sit eget økologimærke: Certificación Ecológica de España. Dog findes der ikke ét nationalt, men i stedet 17 forskellige logoer for hver af landets regioner. 16 af mærkerne er stort set identiske, og det simplificerede, håndtegnede landskab er nemt at kende på den store gule sol og de tre grønne penselstrøg. Bogstaverne nederst angiver, hvilken region produktet er fra.
Dette er henholdsvis Asturias’ og Cataloniens mærker. Og så er der Andalusiens økologimærke, som af uforklarlige årsager skiller sig ud ved blot at have en enkel grøn bølge og en gul sol.
EU’s gamle og nye mærke Derudover har EU to forskellige økologimærker. Det gamle, runde i blåt og grønt med kornakset i midten ses stadig indimellem, selvom det officielt ikke må bruges på varer produceret efter 1. juli 2012. I stedet er det nemlig blevet erstattet af det lysegrønne blad formet af hvide stjerner. Dette mærke viser, at fødevaren er kontrolleret i overensstemmelse med EUs regler for økologi og sikrer blandt andet, at fødevarerne ikke indeholder rester fra pesticider og sprøjtegifte.
To er lige så godt som et
Hvorvidt dine varer indeholder både EU’s økologimærke og et regionalt spansk eller kun en af delene er underordnet. Såfremt der bare er ét af ovennævnte mærker på, er produktet helt igennem økologisk. Kravene til at blive certificeret med de spanske mærker er nemlig lige så strenge som til det europæiske. Og netop certificeringen som økologisk landbrug eller forhandler er en dyr og krævende proces, der kan tage helt op til tre år. Derfor har de mindre producenter mange gange kun råd og ressourcer til at få det spanske mærke. Større steder med megen eksport vil derimod gå efter også at få det europæiske.
Find din økologiske forhandler Vil du være helt sikker på at kunne få alle dine varer økologisk, kan du blandt handle på det økologiske marked Guadalhorce Ecológico, som hver weekend turnerer langs kysten og kan findes i skiftevis Marbella, Cártama, Málaga, Mijas, Coín, Benalmádena, Málaga og la Cala de Mijas. Du kan finde de præcise datoer og adresser på guadalhorceecologico.org eller facebook.com/guadalhorceecologico.
Du kan også smutte forbi Mikel Luis økologiske stand Ecotienda la Caracola i Mercado Central de las Atarazanas i Málaga. Der er åbent tirsdag til lørdag fra 9.00 til 15.00.
Eller de to BioNatura butikker på henholdsvis Avda. de Los Boliches 112 i Fuengirola og C/ Félix Rodríguez de la Fuente, Edf. Berrocal i Marbella. Der er åbent mandag til fredag kl. 10.00-19.00 og lørdag kl. 10.00-14.00. Desuden kan man via webshoppen www.bionatura.es få leveret lige til døren.
I Madrid findes ligeledes forskellige markeder, hvor varerne er produceret økologisk eller med anden omtanke for miljøet. Nogle af dem er inspireret af det amerikanske koncept Farmers Market. Det går i al sin enkelhed ud på at sælge varer så lokalt som muligt, hvorved omkostningerne på varerne holdes nede. Samtidig reduceres energiforbruget til nedkøling og opbevaring af produkterne, ligesom forureningen ved de ellers lange transportture også gør det.
Mercado de la Buena Vida på C/ del Gobernador 26. Afholdes første weekend i måneden.
Kiki Market på Cava Alta 21. Åbent mandag til fredag kl. 9.00–21.00, lørdage kl. 10.00-21.00 og søndage kl. 11.00–15.30.
El Huerto de Lucas på C/ San Lucas 13. Åbent mandag til lørdag kl. 9.00-21.00 og søndage kl. 09.00-17.00.
Af Runa Louise Ammitzbøll Flügge, runa@norrbom.com
Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com. Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.