Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder april 2015

Korte nyheder april 2015

Boligsalg
 
Boligsalget steg med 21,6 procent i 2014
Det er ikke kun på Costa del Sol, der er kommet gang i boligsalget. I Ceuta og Melilla og i regioner som Madrid, Navarra, Aragón og Asturien har 2014 også været et godt år for boligsalget med stigninger på over 30 procent i forhold til 2013. På landsplan er salget steget med 21,6 procent, hvilket svarer til 365.594 nye underskrevne skøder. Man skal helt tilbage til 2004 for at finde et år med så stor en stigning i salget af boliger. Udlændingene står for 19,7 procent af de nye handler, og det er i Alicante, Málaga, Barcelona, Madrid og De Baleariske Øer, der, i nævnt rækkefølge, er blevet handlet mest.
 
 
Blodtryk
Pas på blodtrykket
Det skønnes, at 14 millioner spaniere har for højt blodtryk, og at det kun er 60 procent, der er klar over det. Formanden for foreningen af folk med for højt blodtryk (Seh-Lelha) Nieve Martell anbefaler, at alle jævnligt måler sit blodtryk. “Ligger dit blodtryk over 140-90, er der noget galt. Det behøver ikke være noget alarmerende, men et konstant højt blodtryk, øger risikoen for hjerteanfald, blodpropper og andre alvorlige sygdomme,” forklarer hun. Nieve Martell anbefaler, man køber et apparat, så man selv kan måle sit blodtryk i hjemmet. “Mange bliver nervøse ved at få sit blodtryk målt hos lægen eller på apoteket, og så stiger blodtrykket automatisk. Derfor anbefaler vi, at man måler sit blodtryk i rolige, hjemlige omgivelser – og helst om morgenen, hvor man er udhvilet og afslappet,” fortæller Nieve Martell.
Har man konstant for højt blodtryk, bør man søge læge, men en god nattesøvn, en sund kost og fysisk aktivitet er med til at holde blodtrykket på sit normale niveau på 120-80.
 
 
Hotelpriser-Barcelona
 
Hotelpriser øges med 27 procent i Barcelona
Mens temperaturerne stiger flere steder i Europa, gør priserne det samme i flere europæiske storbyer – specielt i Barcelona. Sammenligner man prisen på et hotelværelse i marts sidste år med prisen på samme værelse i marts i år, er værelset blevet 27 procent dyrere. Fra februar til marts i år steg værelsesprisen med hele 42 procent. De 93.000 deltagere på messen “Mobile World Congress” har givetvis været medvirkende til, at priserne nu ryger i vejret.
I Madrid er prisstigningerne også markante. Et dobbeltværelse er fra marts ’14 til marts ’15 steget med 22 procent. I de skandinaviske lande er prisstigningerne langt mere moderate. I Oslo er et hotelværelse steget med syv procent, i København hedder stigningen otte procent, mens den svenske hovedstad, Stockholm, er blevet én procent billigere at overnatte i.
 
 
Krydstogt
 
20.000 krydstogtturister på vej til Málaga
Det er ikke nogen nyhed, at den nye havn i Málaga er en succes. Det sagt, så overrasker de fine besøgstal stadig. Således forventes over 20.000 krydstogtturister at komme til byen i påskeugen. “Påskeugen i Málaga er blevet så populær, at flere krydstogtskibe planlægger deres rejse efter den,” fortæller Julio Andrade, som er byrådsmedlem og ansvarlig for turismen i Málaga. “Det var klogt, at vi i sin tid byggede molen så tæt på lystbådhavnen, for som krydstogtpassager kan man på under 30 minutter gå direkte fra skibet til byen. Sådan er det kun de færreste steder, for normalt ligger havnen så langt fra byen, at man skal med bus”, forklarer Julio Andrade, som understreger, at de to store motorer bag turismen i Málaga fortsat er kultur- og erhvervsturismen, dog krydret med turismen fra krydstogterne og sprogskolerne.
 
 
shutterstock 155499977
 
Ombytning af dansk kørekort i praksis
Da det den 19. januar i år i henhold til et nyt EU-dekret blev lovpligtigt at ombytte det danske kørekort til et spansk EU-kørekort, opstod der en del forvirring om, hvordan man i praksis får ombyttet kørekortet. Faktum er at hvis man har haft fast bopæl i Spanien i mere end to år, skal kørekortet ombyttes til et spansk EU-kørekort. Det vil sige, hvis man har haft bopæl i Spanien siden den 19. januar 2013 eller længere.
Selvom mange vælger at overlade sagen til fx et spansk gestoría, er der stadig flere, der selv ønsker at klare sagen. Derfor kommer der her en guide til, hvordan kørekortet ombyttes:
 
Tidsbestilling
Det er nødvendigt at bestille tid til ombytning af kørekortet hos DGT (Dirección General de Tráfico). Det kan enten gøres telefonisk ved at ringe til DGT på 060 eller på DGTs hjemmeside, der findes på spansk og engelsk. Se følgende link: https://sedeapl.dgt.gob.es/citaprevia/faces/paginas/cita_previa/cita_previa_internet.xhtml
Man skal være opmærksom på, at mange tusinde udenlandske residenter i øjeblikket er i gang med samme procedure, og derfor kan DGTs hjemmeside af og til være overbelastet og ikke fungere ordentligt.
Ved tidsbestilling skal man også downloade ansøgningsformularen, som derefter kan udfyldes. Ansøgningsformularen skal medbringes den dag, man har tid hos DGT. Formularen kan downloades og printes via DGTs hjemmeside her: https://sede.dgt.gob.es/Galerias/tramites-y-multas/permiso-de-conduccion/Renovacion-de-permisos-de-conduccion-comunitarios/Solicitud-renovacion-COMUNITARIOS.pdf
 
Dokumentation
Udover ansøgningsformularen nævnt ovenfor skal man medbringe sit originale danske kørekort (samt fotokopi), dansk pas (samt kopi), spansk NIE-nr. (samt kopi), aktuelt foto samt bevis på ens bopæl.
 
Gebyr
Gebyret for ombytning af kørekortet er 23,50 euro, der kan betales kontant hos DGT eller via overførsel til et kontonummer, som DGT formidler.
 
Selve ombytningsproceduren
Hos DGT får man udstedt et midlertidigt kørekort med et stempel fra DGT, mens sagen behandles. Det kan ikke konkret siges, hvor lang behandlingstiden er. Reelt set har de danske myndigheder 30 dage til at behandle hver sag, hvorefter de sender svar til DGT i Spanien. Når DGT har modtaget svar, vil de bede om et certifikat fra en autoriseret læge. Bemærk at det er specielle læger/lægecentre, der udsteder disse certifikater. Når certifikatet er udstedt, skal man selv aflevere det hos DGT.
Når DGT har godkendt alt, sendes det nye kørekort med posten til ens adresse.
Som sagt er ekspeditionstiden lang, og man kan ikke være sikker på, at det er nok at aflægge de to obligatoriske besøg hos DGT, da man måske vil blive bedt om at indlevere yderligere dokumentation.
 
 
shutterstock 38814823
 
Nu er boligpriserne på vej op
Efter seks år med faldende boligpriser vendte tendensen endelig sidste år. Prisen på gensalgsboliger steg med 0,3 procent i 2014, mens nyopførte boliger oplevede en gennemsnitlig prisstigning på 0,9 procent. Tallene kommer fra INE, Spaniens statistiske institut.
Her kommer en oversigt over den gennemsnitlige prisudvikling på gensalgsboliger og nyopførte boliger:
2013: -10,6 procent
2012: -13,7 procent
2011: – 7,4 procent
2010: – 2 procent
2009: – 6,7 procent
2008: – 1,5 procent
2007: + 9,8 procent
 
 
Hilton
 
Hilton tilbage på Costa del Sol
Det lækre resort La Reserva del Higuerón, som ligger midt imellem Fuengirola og Benalmádena, bliver nu omdøbt og administreret af det prestigefyldte amerikanske hotel Hilton. For både Benalmádena, Fuengirola og det øvrige Costa del Sol bliver der tale om et glædeligt gensyn med Hilton, som ikke har været repræsenteret på Costa del Sol, siden kæden for 40 år siden drev Hotel Don Carlos i Marbella. “Det er et kvalitetsstempel for hele Costa del Sol, at Hilton-koncernen er tilbage og en unik mulighed for at promovere os bedre i USA,” sagde Fuengirolas borgmester, Ana Mula, da aftalen blev underskrevet i sidste uge. “Det er klimaet, gastronomien, historien og de gode fremtidsperspektiver for området, der ligger bag vores beslutning om atter at drive hotel på Costa del Sol,” udtalte Hiltons repræsentant ved samme lejlighed. Hilton har 44 millioner kunder, som besidder et loyalitetskort, og de bliver nu potentielle turister for Costa del Sol.
 
 
Axarquia
 
Legaliseringen af de ulovligt opførte boliger trækker ud
Det er nu tre år siden, Junta de Andalucía vedtog et dekret, som skulle lovliggøre store dele af de mange boliger, der igennem 90’erne og 00´erne blev opført ulovligt i Andalusiens landområder, herunder Axarquía, hvor 25.000 boliger er blevet opført uden alle de nødvendige tilladelser. Lovliggørelserne trækker dog ud. Ifølge det engelske byrådsmedlem i landsbyen Alcaucín, Mario Blancke, skyldes det, at Junta de Andalucías dekret ikke er udarbejdet ordentligt og bl.a. ikke giver kommunerne klare linjer for, hvordan de enkelte boliger lovliggøres. Mario Blancke er også talsmand for foreningen “Save Our Homes”. Han mener, at Juntaen har svigtet boligejerne ved ikke at løse problemet ordentligt og påpeger, at der aldrig kommer gang i boligsalget i landområderne, hvis ikke Junta´en får løst problemet og dermed giver nye boligejere garanti for, at deres boliger er lovlige. Problemet med de mange ulovlige boliger er opstået, fordi et utal af kommuner i hele Andalusien igennem adskillige år har udstedt byggetilladelser uden Junta de Andalucías samtykke. Det har været normen at se gennem fingre med dette, men da der for alvor kom gang i byggeriet, ændrede Junta de Andalucía holdning. Derfor sidder tusindvis af boligejere i dag i en bolig, som er opført med en lokal byggetilladelse, men uden Junta de Andalucías accept.
 
 
Mercadona
 
Mercadona stormer frem
Det går bedre og bedre for supermarkedskæden Mercadona. I 2014 omsatte de 1.521 supermarkeder for 20.161 millioner. Deraf var 543 millioner overskud. Det er fem procent mere end sidste år, og i løbet af 2015 vil 60 nye supermarkeder se dagens lys. Bag den store succes står forretningsmanden Juan Roig, som også hører til blandt Spaniens rigeste mænd. Hans koncept og medarbejderpolitik har givet stor succes. “Det handler ikke om at sætte lønningerne ned, men om at øge medarbejdernes motivation og effektivitet. Næsten alle tror, at en kassedame i et supermarked får mindsteløn, men hos os tjener en medarbejder 1.420 euro om måneden. Det kan lade sig gøre, fordi vi har gode folk ansat,” siger den 65-årige Juan Roig, som bestemt ikke har planer om at gå på pension. Han kommer i øvrigt fra en yderst aktiv familie. Hans to brødre er bl.a. præsident og hovedaktionær i fodboldklubben Villareal og indehaver af Pamesa, som er en af Spaniens største producenter af fliser og kakler.
 
 
hostel
 
Basketball-stjerne bag innovativt hostel
For tre år siden var det en gammel, efterladt bygning, som ingen turde røre ved. I dag er det et innovativt hostel, som netop har slået dørene op for publikum. Trioen bag “Alcazaba Premium Hostel” er Málagas kendte basketballspiller Carlos Cabezas og de to modeller og tidligere vindere af “Mister Spain”, Juan García Postigo og José Manuel Montalvo. De tre iværksættere har skabt et hostel med 24 dobbelt- og deleværelser, restauranten “Batik” og en bar og tagterrasse med unik udsigt over Alcazaba og Gibralfaro. Mere info og flotte fotos kan ses på: www.alcazabapremiumhostel.com.
 
 
golf
 
2015 bliver også godt for golfen
Det er ikke kun lufthavnen og hotellerne, der melder om fremgang. På Costa del Sols 73 golfbaner er de store smil også fremme. På prestigefyldte Valderrama Golf meldes om en fremgang på 18 procent i forhold til 2013, hvilket er det bedste år siden 2008. Gode meldinger kommer der også fra sammenslutningen af Internationale Golf Tour-operatører, som mærker en markant stigende efterspørgsel på golfrejser fra Storbritannien, Tyskland, Frankrig og de skandinaviske lande. Elias Bendodo fra Costa del Sol turistråd fortæller i et interview til dagbladet MalagaHoy, at man for 2015 forventer det bedste golfår siden 2009, og at en golfturist i gennemsnit bruger 86 euro om dagen mod de 59 euro, som en vanlig turist bruger.
 
 
toro1--575x323
 
Storstilet filmoptagelse i Málaga
Flere gader og store dele af Paseo Marítimo var afspærret i Málaga by, da optagelserne til den spanske film “Toro” gik ind i sin afsluttende fase. Filmprojektet ledes af den kendte spanske instruktør Kike Maíllo og har de lige så kendte skuespillere Mario Casas og Luis Tosar i hovedrollerne. Siden begyndelsen af januar har filmholdet arbejdet og optaget i Fuengirola, Benalmádena og Málaga, og i begyndelsen af ugen skulle nogle af filmens mest omfattende scener indspilles, bl.a. en bil- og motorcykeljagt på stranden i Málaga. Filmen “Toro” handler om en ung mands forsøg på at integrere sig i samfundets efter af have afsonet en fængselsstraf på fem år. Filmen får præmierer i hele Spanien i 2016.
 
 
Arbejdsløshed
 
Nye positive arbejdsløshedstal
I løbet af februar faldt den spanske arbejdsløshed med 13.538 personer, hvilket er det største fald i ledigheden i en februar måned i de sidste 14 år. Endnu mere positivt er tallene fra det spanske Seguridad Social, som har fået 96.909 nye tilmeldinger. Tallene skal tolkes således, at der i februar er blevet skabt 96.909 nye arbejdspladser, men at ledigheden “kun” er faldet med 13.538, hvilket skyldes, at langt størstedelen af de nye arbejdspladser er blevet at besat af folk, der ikke kommer fra arbejdsløshed, men f.eks. studerende, der har færdiggjort deres uddannelse. I Málaga-provinsen er ledigheden faldet med 456 personer, mens antallet af tilmeldte til Seguridad Social er steget med 3.634. I Málaga er den samlede arbejdsløshed i dag på godt 197.000, mens hele Spanien har lige over 4,5 millioner ledige.
 
 
Gran-Hotel-Miramar
 
5-stjernet “Gran Lujo” på vej til Málaga by
Tiden med likviditets- og administrative problemer er nu fortid for det nye luksuriøse hotelprojekt Gran Hotel Miramar i Málaga. Hotelgruppen Hoteles Santos købte Málagas gamle byret tilbage i 2008, men har først nu fået alt det økonomiske og administrative arbejde på plads. Første spadestik tages derfor i de kommende uger, og det nye luksuriøse hotel forventes at stå klar inden udgangen af 2016. Gran Hotel Miramar bliver det første 5-stjernede hotel, der går under betegnelsen “Gran Lujo” i Málaga by, og der investeres i alt 65 millioner euro i hotellet, som vil indeholde 196 værelser, 11 familiesuites, parkering med 109 pladser, spa, børnehave og koncertsal med plads til 1.000 gæster.
 
 
Messe
 
Málaga by i PR offensiv
Marts var en yderst aktiv måned for PR-folkene i Málaga kommune. Byen var nemlig repræsenteret på flere rejse- og turistmesser end nogensinde før i sine ambitiøse bestræbelser på at få endnu flere turister til byen. Messerne er de store, årlige rejse- og turistmesser i USA, Marokko, Storbritannien, Rusland, Sverige, Portugal, Frankrig og Tyskland. ITB-messen i Berlin er Europas største turistmesse, og det er første gang Málaga by var repræsenteret. Opsigtsvækkende er det også, at kommunen er med på flere messer i Frankrig, bl.a i Paris, Nantes og Toulouse. Årsagen skal findes i museet Centro Pompidou Málaga, og som ventes at trække mange franskmænd til byen.
 
 
Protester
 
Ny abortlov på vej
Abort eller ej – nu tyder meget på, at en ny lov er på vej. Regeringen bebuder, at den inden parlamentsvalget til efteråret vil gennemføre en ny abortlov, efter selv at have afslået deres første og meget omstridte lovforslag, som gik på kun at acceptere abort i særlige tilfælde som f.eks. voldtægt eller et stærkt misformet foster. Det tidligere lovforslag mødte stor modstand i store dele af befolkningen, som opfattede lovforslaget som at forbyde af abort. De massive protester fik Partido Popular til at tilbagetrække forslaget. Partiet arbejder nu på en ny lovændring, som i grove træk vil lovliggøre abort, præcist som i dag, men med den tilføjelse, at kvinder under 18 år kun kan få en abort i samtykke med deres forældre.
 
 
Turismo
 
God start på turiståret 2015
Næsten 200.000 turister indlogerede sig i januar på Costa del Sols hoteller. Det er en stigning på små ti procent i forhold til samme måned sidste år. Januar er traditionen tro blandt årets dårligste måneder for turismen, og hotelejerforeningen og Costa del Sols Turistråd ser derfor meget lyst på fremgangen. Tilsvarende stiler begge efter, at turiståret 2015 bliver mindst lige så godt som 2014, som var det bedste år siden 2007.
 
 
Rajoy
 
Rajoy lover vækst og nye arbejdspladser
Det var en optimistisk statsminister, der talte til parlamentet og nationen. Rajoy forudser en vækst på mindst 2,4 procent for indeværende år og er sikker på, at arbejdsløsheden vil falde med én million personer i løbet af 2015. “Spanien er tilbage på ret kurs, og vejen er nu banet for ny vækst,” sagde Mariano Rajoy, som samtidig takkede sine landsmænd for indsatsen under krisen. “Alle har måttet stramme livremmen ind, og det har ikke været sjovt. Men sådan går det, når man lever over evne, som det har været tilfældet for Spanien i alt for mange år.” Regeringen har allerede nedsat indkomstskatterne for 2015 og vil nu vedtage to nye lempelige tiltag. Børnechecken skal genindføres for familier med tre eller flere børn og for at stimulere beskæftigelsen, skal virksomheder ikke betale Seguridad Social af de første 500 euro af en nyansats løn.
 
 
Charterluksus
 
 
Danskerne vil have sol, sommer og luksus på ferien
Det er atter populært med charterrejser. Eller rettere charterluksus. Danskerne er nemlig blevet kræsne, forlyder det blandt de førende danske rejsearrangører. “Tendensen for i år viser klart, at danskerne ønsker høj standard på deres indkvartering og mad. Det ses ofte, at man vælger sin rejse ud fra hotellets kvalitet og tilbud frem for destinationen,” fortæller Stig Elling fra Star Tour til Jyllands-Posten. Det store sommersalg er i fuld gang, og det forventes, at 800.000 danskere i år tager på charterrejse.” Stig Elling ser også en tendens til, at aktiv ferie bliver mere og mere populært. “Vi vil gerne nyde livet på stranden, men vi vil også have mulighed for at dyrke motion på ferien.” Den tendens mærkes også hos Spies, der på bare ét år har fordoblet salget af træningsrejser. “Det kan være rejser med gode træningsmuligheder eller rendyrkede træningsrejser med fokus på f.eks. cykling eller yoga,” siger Torben Andersen til Jyllands-Posten og nævner Mallorca som et velegnet rejsemål for motionsglade danskere.
 
 
ITV
 
Lange køer hos ITV
Skal din bil til teknisk syn, så bestil tid i god tid. Ventetiden hos ITV er nemlig oppe på to til tre uger i hele Málaga-provinsen. Den lange ventetid skyldes ikke, som det har været tilfældet tidligere, personalemangel i ferieperioder. Ventetiden skyldes derimod frygten for at få en bøde, hvis man overskrider tidsfristen for at få sin bil til teknisk syn. Trafikministeriet har nemlig opsat nogle nye radarer, som udover at måle kørselshastighed også scanner nummerpladen for at kontrollere om den givne bilist overholder tidsfristen for det tekniske syn hos ITV. Er det ikke tilfældet, udstedes en bøde på 200 euro.
 
 
shutterstock 108955460
 
Faldende energiforbrug i EU og Spanien
EU-landenes energiforbrug er faldet markant under krisen. I 2013 lå forbruget på samme niveau som i starten af 1990’erne. Energiforbruget i EU var i 2013 9,1 procent lavere end i 2006, hvor forbruget toppede. Tallene kommer fra Eurostat, EU’s afdelingen for statistik. I Spanien og Grækenland, hvor krisen har været hårdest, er energiforbruget faldet med henholdsvis 24,8 procent og 22,8 procent siden 2006. Af EU’s 28 medlemslande er der kun tre lande, der har haft et stigende energiforbrug: Holland, Polen og Estland.
 
 
Shopping-Torremolinos
 
Ambitiøst shopping- og kulturcenter på vej i Torremolinos
Hvis alt går som planlagt, vil det første spadestik til et nyt og innovativt shopping- og kulturcenter i Torremolinos blive taget om et par år. Det er den britiske bygge- og investorgruppe Intu Properties, der er ved at opkøbe en håndfuld store byggegrunde i det centrale Torremolinos og nu blot venter på de fornødne tilladelser samt godkendelse af deres ambitiøse projekt til 250 millioner euro. Det britiske firma vil opføre en shopping- og kulturcenter på 80.000 kvadratmeter med et stort udvalg af butikker, barer, restauranter, biograf, tankstation, 5.000 parkeringspladser og et luksushotel med 250 værelser. Intu Properties har opført lignende projekter i Vigo og Valencia og er i gang med endnu et projekt i Zaragoza.
 
 
ETA-fange
 
Flygtet ETA-terrorist fundet i Venezuela
Han har været efterlyst siden 2010, men ikke været til at finde. Nu tyder alt på, at den flygtede og frygtede ETA-terrorist, José María de Juana Chaos, lever og driver en vinforretning i en lille landsby i det nordlige Venezuela, hvor dagbladet El Mundo har fundet ham. De Juana Chaos blev i 2010 løsladt efter 18 års fængsel for at have spillet en aktiv rolle i ETA’s afdeling i Madrid, som i 80’erne stod bag en række voldsomme terrorhandlinger med mere end 20 drab som følge. De Juana Chaos var ellers idømt fængsel på livstid, dvs. 30 år, men blev sandsynligvis løsladt før tid som en del af den daværende PSOE-regerings fredsforhandlinger med ETA. Forhandlinger, som senere faldt til jorden. Efter løsladelsen skulle De Juana Chaos hver 14. dag melde sig hos det lokale politi, men i marts 2010 mødte han ikke længere op. Myndigheder kunne se, han var rejst til Irland, men derefter forsvandt alle spor.
Den spanske indenrigsminister, Jorge Fernández Díaz, forsøger at få den flygtede ETA-terrorist udleveret, men ved det bliver svært, da Venezuela ikke har for vane at samarbejde med Interpol. Regeringen mener, at 20 ETA-terrorister i dag skjuler sig i Venezuela.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.