Det danske magasin i Spanien
Tun1
 
Byens 39 restauranter kæmper hvert år om at lave den bedste tun-tapa. Tusindvis af madelskere og livsnydere tager i midten af maj turen til den lille fiskerby Zahara de los Atunes ved Cádiz-kysten for at opleve og deltage i tun-festivallen “Ruta del Atún”.

 

De små byer langs Cádiz-kysten som Tarifa, Vejer, Conil og Rota er primært kendt for deres smukke strande og natur. Det er også surfernes paradis og et populært rejsemål for spaniere om sommeren. De gamle fiskerbyer har imidlertid noget, som ingen byer på Costa del Sol kan prale af; den røde tunfisk.

I Japan, hvor man spiser tun som ingen andre, er den røde tunfisk fra Cádiz kendt for at høre til blandt verdens bedste. Tunen fanges i maj og specielt i den lille fiskerby Zahara de los Atunes, har man formodet at gøre noget ud af begivenheden. Byen med 1.250 indbyggere ligger midt mellem Tarifa og Vejer de la Frontera.
 
Screen-shot-2014-05-29-at-09.49.26
 
Ruta del Atún
For de små 10.000 gæster, som besøger byen i de fem dage midt i maj, hvor tun-festivalen “Ruta del Atún” afvikles, er det ferie, folkefest og god mad. Men for byens 39 restauranter er det ramme alvor. Året rundt arbejdes der på at kreere nye, lækre tapas med tunfisk som det bærende element. Konkurrencen er benhånd, for en topplacering er den bedst tænkelige anbefaling.
“Kvaliteten og kreativiteten er lige til en Michelin-stjerne,” fortæller en pensioneret kok fra Madrid, som hvert år besøger tun-festivalen i Zahara de los Atunes. “Nogle barer og restauranter ser udefra ikke lige spændende ud, men når man først træder indenfor og smager på maden, bliver man imponeret,” siger han. Og råvaren fås vel næppe bedre. Når man fra landsbyen ser ud mod havet, får man øje på en indhegning, hvor årets fangst svømmer rundt. Derfra lastes tunfiskene én for én ind på byens torv, hvor de skæres op, og derfra bringes direkte ud til restauranternes mesterkokke.
 
Screen-shot-2014-05-29-at-09.44.16
 
Tun-tapas & drink 3,50 €
Festlighederne mærkes over hele byen. På byens restauranter får man et kort, så man kan stemme om, hvilken tapa der er den bedste.
Hovedparten af de 39 tapas-restauranter ligger i de små, gamle gader, mens nogle enkelte ligger nede ved havet. Det tager dog kun cirka et kvarter at gå fra yderpunkt til yderpunkt i fiskerbyen.
Alle tapas har en enhedspris på 3,50 € og inkluderer et glas vin, øl eller vand. Man skal minimum havde smagt på 12 tapas for at kunne deltage i afstemningen.
“Det er svært at komme rundt til alle 39 restauranter, men vi tager 8-10 stykker om dagen i de tre dage, vi er her, og får prøvet så mange tapas som muligt. Og så drikker vi naturligvis ikke vin til alle steder, for så kommer vi jo ikke helskindet hjem,” forsikrer et engelsk ægtepar, som under festivallen i 2013 fik deres hidtil bedste tun-tapa. “Den hed GinTunic, for tunen var marineret i gin og blev serveret i et elegant gin-tonic glas med lækker garniture,” fortæller parret, som bor i Estepona, og har rejst Andalusien rundt. “Vi elsker de gamle fiskerbyer og det er fantastisk med en morgen-svømmetur og en lang gåtur på de flotte, brede sandstrande, inden vi tager for os af retterne,” siger ægteparret.
 
Screen-shot-2014-05-29-at-09.50.42
 
Vinderne
Det er en fryd for både øje og gane, når man ser og prøver de 39 tapas, der var præsenteret til “Ruta del Atún 2014”. Vinderen blev tapa’en “Zahara fusión”, som er et fint skåret stykke tun med en lille sardin, serveret i en majsbolle.
“Det lød ikke som en vinder-tapa i mine ører, men jeg endte alligevel med at stemme på den, for smagen af tun og sardin sammen, var helt fantastisk,” lyder vurderingen fra en dansk madelsker, der også har rosende ord til tapa’en “Cigaren”, der endte på andenpladsen. “Det var underligt at skulle spise noget, der virkelig ligner en cigar, men den smagte fremragende og har helt sikkert vundet mange stemmer for sit fantastiske design. Det er ingen grænser for kreativiteten i moderne madkunst,” konkluderer han og fortsætter: “Det er yderst sjældent vi møder danskere her, men tun-festivallen kan klart anbefales. Der er et rigtigt godt gastronomimiljø og så er det et modent puiblikum, der tager hertil. Her er mange mennesker, men aldrig proppet, og det kan vi godt lide.”
Tun-festivallen afvikles igen i år i midten af maj.
Læs mere om tun-festivallen på:
www.rutadelatun.com
 
Vi anbefaler:
Bestil hotel i god tid.
Omkring 1. februar åbner byens og egnens hoteller for bestillinger efter vinterpausen (mange holder vinterlukket).
Link til hotel og lejligheder:
www.zaharaenlaweb.com
 
Vi anbefaler også:
Lad bilen stå, når du først har fund et en god p-plads.
Og flyt den først, når du skal hjem.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.