Det danske magasin i Spanien
Regler for kørekort i Spanien
shutterstock 197000024
 
Der er atter pustet liv om debatten omkring danskernes kørekort i Spanien. Dagspressen skriver om en helt ny EU-lov. Det har skabt forvirring, og spørgsmålene er mange. I det efterfølgende giver vi et overblik over, hvordan du som dansk billist skal forholde dig.

 

Det er ikke kun Costa del Sol-danskerne, der de sidste år har været forvirrede over reglerne for kørekort. Også på det spanske motorkontor, Tráfico, og hos lokalpolitiet har der været tvivl om, hvordan man skal forholde sig til udlændinges kørekort.

“Forvirringen opstår, fordi vi er så mange nationaliteter på Costa del Sol. Nogle er residenter, andre er ikke. Hvert land har sit regelsæt og aftaler med Spanien, og når disse regler og aftaler konstant bliver justeret, giver det en uoverskuelig situation hos funktionærerne på Tráfico og hos politiet, som har mange andre love og regler at holde styr på.”
Ordene kommer fra Mads Brygmann. De sidste 25 år har han arbejdet med kørekort, bilregistrering og ejerskifte i et tæt samabejde med det spanske ‘bilgestoria’ Gestimar. Mads fortæller, at EU er i fuld gang med at udarbejde et nyt regelsæt for at skabe fuld gennemsigtighed omkring EU-borgernes kørekort. “I Bruxelles ved de godt, at tingene i dag ikke fungerer optimalt. Derfor kommer der et fælles kørekort for alle medlemslande, men med et nationalt stempel på. Det vil gøre det hele meget lettere. Både for den enkelte billist, for lokalpolitiet og for de mange motorkontorer rundt i Europa,” fortæller Mads Brygmann. Men loven kommer først i 2017. Indtil da gælder de nuværende regler. Dem opfrisker vi her.
 
Mads-kørekort
 
Resident
Som resident er det din pligt at anmelde (eller ombytte) dit danske kørekort hos Tráfico. Derefter bliver det registreret på lige fod med et spansk kørekort. Det betyder, at det skal fornyes hver femte eller tiende år, afhængig af din alder. Bliver kørekortet stjålet, fås et nyt hos Tráfico. Som resident, nu med anmeldt kørekort i Spanien, hører man under det spanske “point-system”, hvis man begår en forseelse i trafikken. Hver trafikant har 12 point og mister man point, kan disse senere vindes tilbage, men tidshorisonten afhænger af graden af den forseelse, der er begået.
 
Ikke-resident
Som ikke-resident betegnes man som værende turist, og kan derfor køre frit med sit danske kørekort. Dog max. 180 dage om året. Opholder man sig mere end 180 dage om året i Spanien, skal man blive resident. Kontrollen er de sidste par år blevet opstrammet primært pga. opkrævning af skat.
Mister man sit kørekort, skal man søge om et nyt i Danmark. De spanske myndigheder kan ikke tage point på et dansk kørekort, da point-systemet i Danmark er helt anderledes. I grove tilfælde af f.eks. spirituskørsel og uansvarlig kørsel, kan myndighederne forbyde dig at køre bil i Spanien. Du kan også få en bøde og komme fængsel i henhold til spansk lov. Men dit danske kørekort kan myndighederne ikke inddrage.
 
Undgå misforståelser
Ifølge Mads Brygmann opstår en stor del af forvirringen omkring udlændinges kørekort i medierne.
“Folk af alle nationaliteter tror, at når man læser noget i avisen, så er det rigtigt. Men medierne skriver om nye lovforslag, debat osv. En ny lov er først vedtaget og gældende, når den offentliggøres i det spanske statstidende, som hedder Boletín Oficial del Estado (BOE). Indtil da er alt andet bare snak, som man ikke skal rette sig efter. Det gælder ikke kun loven omkring kørekort, men alle love,” slutter Mads Brygmann. Han synes, det er fint, at der er en ny lov på vej, som vil gøre alt omkring kørekort i EU-landene mere enkelt og harmonisk. Men han minder om, at der nok går tre år, før den er klar og kan offentliggøres i Statstidende. Indtil da er det de nuværende regler, der skal følges.
Billedtekst: Skal det være dansk eller spansk? “Læs Statstidende eller forhør dig hos dit ‘bilgestoria’,” er rådet fra Mads Brygmann.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.