Det danske magasin i Spanien
Køb af fast ejendom – hvor langt strækker advokatens ansvar?

Køb af fast ejendom - hvor langt strækker advokatens ansvar?

 
Selvom der er skrevet mange artikler om ejendomshandler i Spanien, er der ikke skrevet meget om, hvor langt advokatens ansvar strækker. Vi har dog gennem årene erhvervet en del erfaring indenfor emnet, og vi ser tit, at der kan være tvivl hos klienterne, om hvorvidt deres advokat kan holdes ansvarlig eller ej. Vi ser flere eksempler, hvor især køberne tror, at deres advokat kan kontrollere aspekter, som ikke er juridiske men derimod kommercielle eller endda “common sense”.
Kan advokaten sikre, at der ikke findes andre nøgler til ejendommen, end dem der udleveres? Kan advokaten sikre, at sælger ikke tager inventar med sig, som var aftalt inkluderet i prisen? Kan advokaten sikre, at vandet i bruseren kommer ud med et tilfredsstillende tryk? Svaret er naturligvis nej.
Vi skriver dette, da vi har været ude for flere tilfælde af den slags, og lignende historier har andre kontorer på kysten også kunne fortælle os.
Man kan forlange af sin advokat, at denne er nøjagtig og profesionel i behandlingen af de juridiske aspekter af sagen, men ikke i forbindelse med de fysiske aspekter, såsom om der følger møbler med og hvilke, om alt i ejendommen fungerer, etc., og vær særligt opmærksom på det sidste; man køber nemlig ejendommen som beset.
Det vil være svært at vinde en sag, hvor man f.eks. reklamerer en ødelagt vandhane i en ejendom, der er 20 år gammel.
Det samme gælder i forbindelse med stillingtagelse til, om en ejendom har en god pris, eller om kvoten til ejerforeningen er dyr eller billig, hvilket advokaten ikke kan bestemme for klienten. Man bør have i mente, at advokaten ikke tager ud til ejendommen på noget tidspunkt, advokaten gennemfører de juridiske undersøgelser, men adgang til- og gennemgang af lejligheden, samt udarbejdelse af inventarliste er et kommercielt arbejde.
Hvis man ved overtagelsen ønsker, at lejligheden ses efter for at tjekke, om sælger har efterladt alt det aftalte på inventarlisten, bør man kontakte sin mægler, da de kan få adgang til lejligheden og give melding om, hvorvidt inventralisten er overholdt.
Når skødet underskrives, skal alle nøgler til ejendommen naturligvis udleveres, men der kan på ingen måde stilles garanti for, at advokaten modtager dem alle sammen. Man kan ikke vide, om en tidligere lejer stadig har en nøgle, om sælgers familiemedlemmer måtte have en, etc. Derfor anbefales det altid, at man skifter låsen ud, når man har købt en ejendom.
Eksempelvis skal sælger og mægler oplyse alle de korrekte oplysninger, de har om ejendommen, og advokaten det samme om alle de juridiske aspekter.
Hvis sælger for eksempel oplyser om, at taget er i god stand, men at det viser sig efter at have købt boligen, at taget er utæt, når det regner, er det ikke advokatens ansvar. Man kan dog hyre sin advokat til at reklamere skaden overfor sælger, hvis man altså kan bevise, at man i sin tid blev oplyst om, at det var i god stand.
Husk på; når man hyrer en advokat, er der tale om et tillidsforhold. Hvis man ikke føler, at man kan stole på sin advokat, er man altid frit stillet til at skifte til en anden, som man føler, bedst kan varetage ens interesse. Og dette kan selvfølgelig gøres når som helst i sagens forløb.
 
Af Javier García León, Advokat ved Advokatkontoret.es

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.