Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder oktober 2013
Guindos
Økonomiminister Luis de Guindos’ forudsigelser tegner til at få hold i virkeligheden.
 
Spanien i fortsat, men mindre aggressiv økonomisk tilbagegang
Spaniens økonomi var i årets andet kvartal fortsat i økonomisk tilbagegang, oplyser Det Nationale Statistiske institut, INE.
Men på grund af øget eksport og et begrænset fald i forbruget på hjemmemarkedet blev minusvæksten i kvartalet april-juni reduceret til 0,1 procent af bruttonationalproduktet. Det er det niende kvartal i træk, at økonomien har været i bakgear, men det er trods alt en fremgang set i forhold til årets første kvartal, hvor den økonomiske vækst mindskedes med 0,4 procent, og det sidste kvartal af 2012, hvor den gik tilbage med 0,8 procent.
Eksporten steg i det andet kvartal med 9,2 procent, mens den i det første kvartal steg 3,6 procent. Forbruget i Spanien faldt med 3,6 procent, hvilket dog var et procentpoint mindre end i årets første tre måneder.
Spaniens økonomiminister, Luis de Guindos (PP), havde forudset, at der i årets anden halvdel ville være lys for enden af den ellers lange og mørke, økonomiske tunnel, og de nye tal kan være et tegn på, at regeringens forudsigelser om vækst i slutningen af året måske bliver til virkelighed.
INE har desuden meddelt, at man forventer, at inflationen i august endte på 1,5 procent, altså mindre end i juli, hvor den var på 1,8 procent, hvilket skyldes kun mindre stigninger i priserne på brændstof.
 
 
Blå Flag
Blå Flag betyder ikke kun en fin strand, men også at sikkerheden og de sanitære forhold er i orden.
 
15 andalusiske strande mister det Blå Flag
Den spanske gren af den internationale organisation Blå Flag, Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC), har fjernet det Blå Flag fra en række strande i Andalusien.
Årsagerne er manglende livreddere og for dårlige sanitære forhold. Følgende strande har nu ikke længere ret til at hejse det kendte flag:
Malapesquera og Carvajal (Benalmádena), Sabinillas (Manilva), La Alcaidesa (La Línea de la Concepción og San Roque), Torreguadiaro og Cala Sardina (San Roque), La Barrosa og Sancti Petri (Chiclana de la Frontera), Marina de la Torre, Venta del Bancal-Las Ventanicas, Descargador og Piedra Villazar (Mojácar), Matalascañas (Almonte) samt La Gaviota (Isla Cristina).
Andalusien har i år ellers kunnet bryste sig af 96 af de Blå Flag, hvoraf 78 var tildelt strande, og 18 til lystbådehavne.
I den øvrige del af Spanien har fire strande mistet det Blå Flag.
Kommunen i Benalmádena har meddelt, at man forventer, at flaget kun er fjernet midlertidigt.
 
 
Estepona
Den gamle by i Estepona er med til at tiltrække udlændinge i stadig større grad.
 
Estepona slår alle rekorder
Der er gode nyheder fra hotelbranchen på Costa del Sol, denne gang fra Estepona.
Det er nu kommunen, der har informeret om, at antallet af besøgende i år foreløbig er steget med hele 70,41 procent i forhold til samme periode i 2012.
Til yderligere glæde oplyses det, at antallet af hotelovernatninger i samme tidsrum er steget med 50,52 procent. Estepona er et af de områder, hvor besøgende i gennemsnit bliver allerlængst, nemlig 18,4 dage.
Briterne repræsenterer med 32 procent den største gruppe af udlændinge, mens de efterfølges af franskmænd, nordboer og saudiarabere.
 
 
jovenes 1
Engang var der glæde og fremtidsudsigter for spanske unge.
 
Kun en ud af fem spaniere under 30 år er flyttet hjemmefra
I gennemsnit koster det for unge mellem 16 og 30 år 80 procent af en minimumsløn at betale for eget tag over hovedet.
Det betyder, at kun omkring hver femte (22,1 procent) af de ca. 1,8 millioner unge under 30 år har egen bolig, mens de øvrige fortsat bor hjemme hos forældre eller andre slægtninge. Tallet er steget, eftersom mange, grundet arbejdsløshed og manglende økonomi, har måttet flytte hjem til familien igen. Det viser en ny undersøgelse fra organisationen Observatorio de Emancipación del Consejo de la Juventud de España (CJE), der påpeger, at omkring 55 procent af denne aldersgruppe er uden arbejde, og at godt halvdelen af dem, der er i arbejde, er beskæftiget i stillinger, hvortil de i princippet er overkvalificerede.
Samme undersøgelse viser dog, at det i aldersgruppen 30 til 40 år er lykkedes 72,9 procent at flytte hjemmefra og forblive i egen bolig. Det gælder dog ikke denne aldersgruppe i Andalusien, Asturien, de Kanariske Øer og Galicien, hvor procentsatsen ikke når de 70.
Omkring 40.000 unge, der er universitetsuddannede, har alene i år forladt Spanien for at arbejde i udlandet.
CJE påpeger, at de unge gennemsnitligt bør tjene 80 procent mere, end de gør i dag, for at kunne have råd til at klare sig på egen hånd, hvorfor det at leje eller købe en bolig for størstedelen er ren utopi.
 
 
Tojfabrikation Kina
Det er blevet mindre i orden at gå i tøj produceret under slavelignende forhold.
 
Tekstilindustrien på vej hjem fra udlandet
Spanske tøjdesignere og forretningskæder klarer sig virkelig godt på det globale marked. Sig Inditex, Zara, Pull & Bear, Mango eller Cortefiel, og alle har været der eller kender mærkerne.
Succesen er dog ikke smittet af på produktionen af tøj og sko.1990’erne gav denne industri arbejde til omkring 300.000 spaniere, og i dag anslås det tal til at ligge på 135.000, eftersom mange selskaber har flyttet deres produktion til Asien, heriblandt Bangladesh og Kina.
Men der har på det seneste været tegn på, at den tendens er ved at vende, skriver dagbladet El País, hvor man citerer formanden for klædefabrikanternes sammenslutning (Fedecom), Ángel Asensio, for at sige, at 15 procent af den outsourcede produktion allerede er vendt hjem til Spanien. Flere store virksomheder har meddelt, at de planlægger at foretage lignende træk. Det samme gælder mindre firmaer som Lenita, der specialiserer sig i svømmedragter, og skofabrikanten Rebeca Sanver. Blandt de tunge er Inditex, som sidste år producerede for 3,4 milliarder euro i Spanien, mens det tal i 2011 kun var to milliarder euro.
Også udenlandske selskaber har fået en fornyet interesse for Spanien. Det gælder f.eks. LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), som nu får alle Louis Vuittons bælter fremstillet her.
Blandt årsagerne til denne nye tendens er, at Kina ikke længere er attraktiv, når det gælder fabrikation til eksport. Højere lønninger (steget med 19 procent mellem 2005 og 2010), en stærk yuan og transportudgifter, gør det efterhånden forholdsvist rentabelt igen at producere i Europa. Det betyder ikke, at producenterne nødvendigvis forlader Kina, men nøjes med at producere der til det voksende asiatiske marked.
Økonomien er ikke den eneste faktor, mener Asensio. For det første har mange virksomheder behov for hurtig levering, og forbrugerne og producenter mener, at varer fremstillet i Spanien og Vesten generelt er bedre, fordi det er nemmere at kontrollere kvaliteten. Men også virksomhedernes omdømme spiller en rolle. Deres produktion i lande med meget lave lønninger er blevet kritiseret, og mange mener, at virksomhederne i stedet bør tage socialt ansvar på hjemmebanen. Samtidig er det igen blevet populært at købe lokalt fremstille varer.
Der er dog stadig lang vej, mener Asensio. En ny generation skal uddannes til arbejdet, og der skal også investeres i maskiner og fabrikshaller, hvilket ikke er en nem opgave, når bankerne tøver med at give lån. Derfor ligger 90 procent af produktionen hos store kæder som Mango, Inditex and Cortefiel stadig i udlandet. Men der er eksempler på samarbejde mellem mindre firmaer og en mental ændring hos de store virksomheder, som nu er med til at sætte mærker med ‘Made in Spain’ i flere trøjer.
 
 
Spaniere
Knapt så glade længere. World Happiness Report placerer Spanien på 38. pladsen blandt 154 lande.
 
Spaniernes lykke er hårdt ramt
Resultatet af FN’s anden, årlige undersøgelse omkring tilfredsheden eller lykkefaktoren blandt indbyggerne i 154 af verdens lande, den såkaldte World Happiness Report, er igen blevet offentliggjort.
Og spanierne er mindre lykkelige end før. Rapporten konkluderer, at landet er blandt de hårdest ramte af krisen fra 2008, og spaniernes lykke derfor har set det sjette største fald blandt landene. Det skyldes, at dårlig økonomi betyder manglende frihed til selv at træffe afgørende beslutninger i livet. Korruption vejer også tungt.
FN påpeger dog, at penge ikke nødvendigvis er den afgørende faktor, når lykke skal måles, men at også det mentale spiller en stor rolle. De anbefaler derfor landenes regeringer at investere mere i at forbedre borgernes psykiske helbred.
Spanien ligger nu nummer 38 blandt verdens lande, mens lykken sidste år rakte til en 22. plads. Italien ligger som nummer 45, Grækenland 70 og Portugal 85.
Ulykkeligst af alle er indbyggerne i de afrikanske lande Rwanda og Burundi.
Øverst på listen ligger såmænd endnu engang Danmark, der efterfølges af Norge, Schweiz, Holland og Sverige.
 
 
malaga strand
Sommeren i Málaga har været den køligste siden år 2000.
 
Málaga har haft den koldeste sommer i mange år
I månederne juli og august blev der målt en gennemsnitstemperatur på 24,7 grader i Málaga. Det er den køligste sommer siden 2000, hvor gennemsnittet lå på 24,2 grader. Tallene, der er målt af Agencia Estatal de Meteorología en Málaga, er yderst usædvanlige. Ingen dag i juli nåede op over de 35 grader, hvilket hører til sjældenhederne, når man taler om sommer i Sydspanien.
Det kølige forår skulle eftersigende være en af grundene til, at man i juli ikke blev væltet af den hedebølge, som normalt rammer Málaga, siger meteorolog José María Sánchez Laulhé til Málaga Hoy.
“Havet er blevet kølet gevaldigt ned i foråret, og den friske havluft har således påvirket de ellers så varme sommerdage”, fortæller han.
Selvom vejret ofte varierer i Sydspanien, så har temperaturerne været lavere end normalt. Siden 1971, hvor man begyndte at måle temperaturerne i Málaga, har næsten alle år været præget af stigende temperaturer. Et fænomen, der sættes i sammenhæng med de menneskeskabte klimaforandringer. Så selvom los malagueños i år kunne glæde sig over en køligere sommervind, er det nok ikke noget, de skal regne med fremover.
 
 
Den seksuelle lavalder skal op fra 13 til 16 år
I øjeblikket er den seksuelle lavalder i Spanien på kun 13 år, hvilket er blandt de laveste i Europa.
Den forhenværende, socialistiske regering havde planer om at ændre aldersgrænsen, men på trods af at der på tværs af de politiske partier i parlamentet var enighed om en ændring, blev den ikke gennemført, fordi man ikke var enige om, hvorvidt den nye lavalder skulle være 15 eller 16 år.
Den nuværende, konservative regering påtænker nu at gennemføre ændringen. Først hed det sig, at aldersgrænsen skulle stige til 15, men nu har sundhedsministeren, Ana Mato (PP), foreslået 16 år. Samtidig vil den tilladte alder for at indgå ægteskab stige fra 14 til 16 år.
Hvis en voksen person herefter har et seksuelt forhold til en pige eller dreng under 16 år, risikerer vedkommende en straf på op til 12 års fængsel.
Er begge under 16 år, vil det være op til domstolene at afgøre, hvorvidt der er en skyldig part.
 
 
Barranco Blanco
Naturkræfterne overrasker efter kystens største skovbrand sidste år.
 
Et naturligt mirakel efter skovbrand
Der er nu gået et år siden en af kystens og oplandets største brande raserede hele 8.000 hektar. Branden, der startede i Barranco Blanco i Coín, spredte sig hurtigt og berørte hele seks kommuner. Konsekvenserne var store, og ingen kunne i sin vildeste fantasi forestille sig, hvordan det store naturområde skulle komme sig. Men nu, kun et år efter branden, ser det ud til, at naturen selv har taget tyren ved hornene. En undersøgelse af naturområdet ved Barranco Blanco viser, at vegetationen hurtigt er kommet sig, og de før forkullede bjergsider og dale lyser nu lysegrønt op i landskabet. Den hurtige genvegetation af området skyldes først og fremmest den store nedbørsmængde tidligere på året, samt den store mængde aske, hvorfra vegetationen har anvendt næringsstofferne. Professor ved Universitetet i Málaga (UMA), Andrés Pérez-Latorre, forklarer, at han aldrig tidligere har set naturen komme sig så hurtigt efter en brand. Næsten 90 procent af træerne af arten Alcornocal, som er meget typisk for Barranco Blanco, er kommet sig og har nye, grønne skud.
 
 
Losunger
Vi giver 10 af 10 point på nuttetskalaen, og så er de med til at redde en uddøende race.
 
53 losunger født i år
I alt 53 losunger er i år kommet til verden i de fem centre, som på den Iberiske Halvø arbejder på at redde den truede iberiske los. Af disse har de 44 overlevet mødet med verden.
Fire af disse centre ligger i Spanien, mens det femte er Silves i Portugal. I Spanien er der kommet familieforøgelser i Zarza de Granadilla (Cáceres), La Olivilla (Jaén) og El Acebuche (Huelva). Der er også losser i den zoologiske have i Jerez, men her har man endnu ikke ladet dyrene parre sig.
Når ungerne bliver større, skal de sættes ud i naturen, hvor de skal være med til at redde bestanden. Man regner nu med, at der alene i Andalusien findes omkring 300 eksemplarer af det flotte kattedyr, hvilket er tre gange så mange som i 2002, hvor den lokale regering, Junta de Andalucía, i samarbejde med EU igangsatte et større redningsprojekt, som altså nu lader til at lykkes.
 
 
Banco de espana
Regeringen er fortrøstningsfuld og forudser, at Spanien vil opleve vækst fra og med årets tredje kvartal.
 
Spaniens gældsloft for året er allerede nået
Den spanske nationalbank, Banco de España, har oplyst, at landets statsgæld allerede i årets første halvår nåede regeringens mål for hele året. Det skriver avisen El Pais.
Den samlede gæld hos alle de offentlige administrationer var efter årets første seks måneder på 942.758 milliarder euro, og det svarer til 92,2 procent af bruttonationalproduktet. Den konservative regerings mål for hele 2013 var på 91,6 procent.
Sammenlignet med samme periode sidste år er gælden steget med 17,2 procent.
De største røde tal kommer fra centraladministrationen, altså selve staten, hvor gælden er steget med 20,3 procent, mens de udskældte regioners udeståender er steget med 14,8 procent.
I løbet af de sidste 18 måneder er gælden steget fra 70,4 procent af bruttonationalproduktet til de nu, ifølge de seneste tal, 92,2 procent, eftersom det ikke er lykkedes den spanske regering at indføre de nødvendige besparelser.
Spaniens gæld forventes nu at overstige gennemsnittet i euro-zonen, hvilket i så fald vil være første gang siden indførelsen af den fælles møntfod, og den europæiske centralbank er nu begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om man vil være i stand til at reducere statens underskud på de forventede 6,5 procent – uden at skulle hæve skatterne i løbet af de næste måneder.
Økonomien krymper altså stadig, og recessionen fortsatte i det andet kvartal, omend kun med 0,1 procent. Men regeringen er alligevel fortrøstningsfuld og forudser, at Spanien igen vil opleve vækst fra og med årets tredje kvartal.
 
 
Jubilados
Pensionerne skal fremover kun stige med 0,25 procent om året, hvilket er lavere end inflationen.
 
Pensionisterne får mindre købekraft
Regeringen lader til at have taget første skridt hen imod en egentlig mindskning af pensionisternes købekraft.
I hvert fald foreslås det nu, at pensionerne fremover kun skal stige med 0,25 procent om året, hvilket er lavere end inflationen.
Arbejdsminister Fátima Báñez har udtalt, at pensionerne aldrig vil blive fastfrosne, men altid stige. Men den begrænsede stigning kan ikke holde prisstigningernes fart.
Fra både det socialistiske oppositionsparti og fagforeningen UGT lyder det, at denne begrænsede stigning i pensionerne vil betyde, at pensionisters købekraft i løbet af de næste 10 år vil falde med omkring 20 procent.
 
 
jellyfish
En af de nye gopler i Middelhavet er Rhopilema nomadica, der bliver anset for at være en af de mest aggressive arter.
 
Overfiskeri kan føre til flere gopler
Antallet af vand- og brandmænd langs Middelhavets kyst er steget, og grunden kan være overfiskeri. Når fiskene fanges og tages ud af havet, er der mere mad tilbage til goplerne, der kan formere sig meget hurtigt. Greenpeace har fundet beviser på, at Spanien har fisket tre gange den mængde fisk, de egentlig må, og EU har for nylig nedjusteret landets fiskekvoter med 800 tons som straf. Tidligere i år fik Spanien et slag over fingrene for at fiske for mange makreller. Selvom det typisk kun er vandmænd, der svømmer rundt i området, har varmere temperaturer i havet betydet, at brandmænd er begyndt at komme fra det Røde Hav og Suez-kanalen.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.