Engang var der glæde og fremtidsudsigter for spanske unge.
Kun en ud af fem spaniere under 30 år er flyttet hjemmefra
I gennemsnit koster det for unge mellem 16 og 30 år 80 procent af en minimumsløn at betale for eget tag over hovedet.
Det betyder, at kun omkring hver femte (22,1 procent) af de ca. 1,8 millioner unge under 30 år har egen bolig, mens de øvrige fortsat bor hjemme hos forældre eller andre slægtninge. Tallet er steget, eftersom mange, grundet arbejdsløshed og manglende økonomi, har måttet flytte hjem til familien igen. Det viser en ny undersøgelse fra organisationen Observatorio de Emancipación del Consejo de la Juventud de España (CJE), der påpeger, at omkring 55 procent af denne aldersgruppe er uden arbejde, og at godt halvdelen af dem, der er i arbejde, er beskæftiget i stillinger, hvortil de i princippet er overkvalificerede.
Samme undersøgelse viser dog, at det i aldersgruppen 30 til 40 år er lykkedes 72,9 procent at flytte hjemmefra og forblive i egen bolig. Det er dog undtaget denne aldersgruppe i Andalusien, Asturien, de Kanariske Øer og Galicien, hvor procentsatsen ikke når de 70.
Omkring 40.000 unge, der er universitetsuddannede, har alene i år forladt Spanien for at arbejde i udlandet.
CJE påpeger, at de unge gennemsnitligt bør tjene 80 procent mere, end de gør i dag, for at kunne have råd til at klare sig på egen hånd, hvorfor det at leje eller købe en bolig for størstedelen er ren utopi.
Dolores V.C., der blev fundet skudt i sin lejlighed, havde 10 gange været arresteret for salg af narko.
Politiet undersøger drab på 76-årig
Spansk politi er nu ved at undersøge omstændighederne omkring et drab på den 76-årige, der i sidste uge blev fundet, skudt i højre tinding, i sin lejlighed i Madrid-bydelen Vallecas.
Kvinden er identificeret som Dolores V.C., og hun havde været anholdt 10 gange for salg af narkotika. Hun blev fundet i lejligheden af sin søn, der også har en række lovovertrædelser på sit generalieblad, ligesom han har været tiltalt for vold og biltyverier.
Politiet arbejder på flere teorier om, hvem drabsmanden kan være.
Den 76-årige er det 21. offer for drab i indeværende år i den spanske hovedstad, men hun har den tvivlsomme ære af at være det ældste offer.
Kommunen opsætter vand- og fodertrug til dyrene.
Ofrene fra sidste års skovbrand i Mijas er ikke glemt
Her er en rigtig solstrålehistorie fra Mijas.
Den voldsomme skovbrand, som sidste sommer hærgede Mijas og et par af de omkringliggende kommuner, har nu fået kommunen til at tænke på de mange dyr, der omkom eller led i flammerne.
Branden har også betydet, at vand og foder er blevet sparsomt på de afsvedne bjerge og marker.
Derfor har man netop placeret 30 vandings- og fodringssteder på forskellige steder i bjergene, Sierra de Mijas, så dyrene, heriblandt vildsvin og geder, vil have lidt lettere ved at klare sig igennem de varme og tørre sommermåneder. Nogle af vandingsstederne er forbundet til kilder, så der er en vedvarende forsyning af vand.
Roche, der nu ligger nummer to i den samlede stilling, er kun otte sekunder efter storfavoritten Vincenzo Nibali fra Astana.
Flot sejr til Saxo-Tinkoff og Roche
Den galiciske stigning Alto do Monte da Groba var en smuk scene, da irske Nicolas Roche fra det danske hold Saxo-Tinkoff dansede sin cykel først over stregen på anden etape af Vuelta a España. Det var en vigtig sejr for det danske cykelhold, for holdet havde inden søndagens sejr blot vundet fem cykelløb i år. Med under én kilometer tilbage af etapen angreb Nicolas Roche med tre følgesvende, og på de sidste par hundrede meter kørte han fra König (NetApp-Endura), Moreno (Katusha) og Pozzovivo (Ag2R), som ikke kunne følge med Roches kraftfulde ryk op ad den stejle stigning. Det var den irske rytters første sejr for sit danske hold, som han skiftede til, inden denne sæson.
”Jeg er begejstret, det er en fantastisk befrielse. Jeg føler, at jeg har opfyldt en drøm. Jeg har ikke så mange sejre, men rigtig andenpladser,” sagde Nicolas Roche ifølge BiciCiclismo.com efter søndagens etape, hvor Moreno blev toer, Pozzovivo treer og König firer, mens favoritfeltet kom ind kort efter.
Dermed blev det en perfekt indledning på Vuelta a España for det danske cykelhold og Roche, der nu ligger nummer to i den samlede stilling. Han er kun otte sekunder efter storfavoritten Vincenzo Nibali fra Astana, der fører løbet. Anden etape var præget af mere dansk islæt, da Alex Rasmussen fra Garmin-Sharp var i udbrud hele dagen. Han og to andre udbrydere blev dog hentet af feltet på vej op af den sidste stigning.
Vuelta a España begyndte lørdag aften med en holdtidskørsel, og her vandt Astana foran Radioshack Leopard og Omega Pharma-Quickstep. Saxo-Tinkoff blev nummer seks.
Vuelta a España er det sidste tre-ugers etapeløb i sæsonen og slutter den 15. september i Madrid.
Har du selv lyst til at komme ud og se noget cykelløb, er der god mulighed for det, da feltet kommer forbi Andalusien på fire etaper. Se hvor henne her.
Fra den 1. september 2013 kan danske statsborgere søge om pas på konsulatet i Málaga.
Pas
Fra den 1. september 2013 kan danske statsborgere søge om pas på konsulatet i Málaga.
Tidsbestilling
Der skal bestilles tid til pasekspeditionen på konsulatets telefon (+34) 952 211 797 eller på mail consulado.malaga@danconsul.net med opgivelse af navn og kontakttelefon. Pas-ekspeditionen foretages tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 10.00 til kl. 13.00. Det anbefales at kontakte konsulatet i god tid før evt. rejse bestilles.
Ekspeditionstid
Ekspeditionstiden er ca. 4-5 uger.
Gebyr og betalingsmåde
Prisen for alle typer af pas inden for kontortid er EUR 127,00 (priser pr. 1.september 2013). Gebyret indbetales forinden på konsulatets bankkonto, og kvittering medbringes ved fremmøde på konsulatet. Ansøgere som kommer tilrejsende fra udlandet, kan betale kontant under ekspeditionen (bedes oplyst ved tidsbestilling).
Konsulatets konto
CAJAMAR: 3058 0799 67 2761100088, IBAN: ES03 3058 0799 6727 6110 0088, SWIFT/BIC: CCRIES2A
Nuværende pas
Man kan beholde sit nuværende pas, indtil det nye pas er klar. Hvis man gør det, skal man aflevere det nuværende pas til konsulatet, inden det nye pas kan udleveres. Hvis man ønsker det, kan man få sit nuværende pas tilbage i annulleret stand. Er det nuværende pas bortkommet eller blevet stjålet, skal man anmelde det til politiet.
Ansøgning om pas
Ansøger skal medbringe originale dokumenter:
Der vil på konsulatet blive optaget biometriske data, som består af elektronisk billede, underskrift og fingeraftryk.
Ansøgning om pas til børn
Se venligst på www.spanien.um.dk under Pas og konsulære ydelser, Pas, Særligt om pas til børn
Udlevering
Når passet modtages på konsulatet, bliver man kontaktet telefonisk eller pr. e-mail med henblik på afhentning. Man skal medbringe sit nuværende pas.
For en sikkerheds skyld, tjek for opdatering af pasregler på www.spanien.um.dk , da reglerne løbende ændres.
Teba, en af de hvide landsbyer, ligger mellem Antequera og Ronda.
Kryds i kalenderen: De store ostedage
Som det sig hør og bør fejres madvarer, og de tilegnes ofte deres helt egne dage. Og oste er i sagens natur ingen undtagelse. I hvert fald ikke i Teba, en bjergby der ligger mellem Antequera og Ronda, hvor man afholder messen eller markedet Feria-Mercado del Queso Artesenal, altså de håndlavede og kunstfærdige oste.
Begivenheden startede med en håndfuld ostemagere, der udstillede deres oste i byen, men nu er den blevet et større tilløbsstykke, hvor omkring 50 producenter den 6. og 7. oktober lokker med spændende oste.
Qué Pasa – aktiviteter de kommende dage:
Helligdage
9. september:
Lokal helligdag i Mijas og Málaga.
27. september:
Lokal helligdag i Vélez-Málaga.
30. september:
Lokal helligdag i Istán og Torremolinos.
Benalmádena
August og september
Tivoli World i Arroyo de la Miel er hver dag til den 1. september Åbent kl. 18.00 – 02.00.
Den 2. – 8. samt 13. og 14. september kl. 17.00 – 01.00. D. 15., 21., 22., 27. og 28. september kl. 12.00 – 19.00.
Estepona
Indtil 30. september kl. 08.00-15.00
En udstilling af fotografier omkring Esteponas historie “50 años de Fotografía en Estepona” kan ses i Mercado Municipas de Abastos.
Frigiliana
Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Ferielukket i august.
12. september – 12. oktober
Retrospektiv udstilling med grafik og akvarel af Arne Haugen Sørensen i Galerí¬a Krabbe. Fernisering den 12. september kl. 18.00-20.00. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.
Fuengirola
28. august kl. 21.00
Flamencomusik og -dans i Parque de España. Gratis adgang.
29. august kl. 22.00
Pablo Alborán giver koncert på stadionet Estadio Santa Fe i Los Boliches. Entré fra 30 euro på www.malagaentradas.com.
6. september kl. 20.00
Koncert med The 3 Tenors på teatret Salon Varietes. Mere info på 952 474 542 og www.salonvarietestheatre.com.
13. – 15. september
Komedien Dirty Dusting opføres på Salon Varietes. Kl. 20.00, søndag dog kl. 19.00.
Málaga
Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.
Indtil 6. oktober
Pablo Picassos familieportrætter i serien Album de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.
7. september kl. 22.00
Raphael giver koncert i tyrefægterarenaen. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.
14./15. september
Málaga CF tager imod Rayo Vallecano på La Rosaleda. Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca – den danske supporterklub for Málaga Club de Futból – Morten Møller tlf. 617 700 424, info@malaga-support.dk.
13. september kl. 20.30, 14. kl. 20.00
Málagas Filharmoniske orkester spiller værker af Richard Wagner på Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es.
13. september kl. 21.30
Koncert med Steve Vai, der er kendt som guitarist i Whitesnake og for Frank Zappa, giver koncert i tyrefægterarenaen. Entré fra 33,10 euro på www.elcorteingles.es/entradas.
Marbella
Indtil 4. oktober
En udstilling af Picassos plakater kan ses i Centro Cultural Cortijo Miraflores.
Indtil 7. september kl. 21.00/21.45
Kabaretten Touch Me Cabaret kan opleves i teltet foran Vasari Resort i Puero Banús. Entré uden middag mellem 15 og 50 euro, med middag fra 105 til 150 euro. Læs mere på http://touchmecabaret.rgascat.com/.
15. september – 17. november
Hver søndag arrangeres en vandretur for unge mellem 14 og 35 år. Ruta Joven kaldes initiativet. Det er gratis at være med. Se mere på www.marbella.es/juventud eller ring 952 799 314.
Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.
Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.
Nerja
Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.
Torremolinos
Indtil 30. september
Kongrescentret, Palacio de Congresos y Exposiciones, i Torremolinos huser en udstilling omkring dinosaurer.
Der er 2.100 kvadratmetre med flere end 50 fossiler og genskabelser af dyr på op til 12 meters højde, og man kan blive lidt klogere på bl.a. af hvad og hvordan de levede.
Åbent hver dag mellem kl. 10.00 og 20.00. Entré 7 euro for voksne, 5 euro for børn.
Sotogrande
7., 8, 14. og 15. september
Der afholdes internationale poloturneringer på poloklubben Santa María. Se mere på www.santamariapoloclub.com.
Dagens spanske nyheder mandag den 19. august 2013:
608 personer er blevet anholdt, mistænkt for at have deltaget i menneskehandelen. Det er 30 procent flere end i samme periode sidste år.
400 unge kvinder og mænd reddet fra sexslaveri
I år er foreløbig 400 unge kvinder og mænd reddet fra et liv som sexslaver i hænderne på menneskehandlere.
Menneskehandel, hvor unge mennesker, fortrinsvist kvinder, men også mænd, bliver lokket til Vesten med løftet om et arbejde og et bedre liv, for i stedet at blive udnyttet og tvunget til prostitution, er en særdeles lukrativ og omspændende forretning i store dele af verden. Således også i Spanien, hvor det anslås, at branchen har en omsætning på fem millioner euro om dagen.
Forretningerne, eller udnyttelsen og misbruget af de unge mennesker, foregår stadigt oftere i lejligheder, mens det før mere fandt sted på de såkaldte klubber. For at komme problemet til livs, indførte Policia Nacional for fire måneder siden en ny plan, der blandt andet gik ud på, at man opfordrede beboere, der havde mistanke om, at prostitution fandt sted i en lejlighed i deres bygning, til at maile eller ringe til politiet. Takket være det har politiet foreløbig kunnet frigive 400 mennesker, som velgørende institutioner nu hjælper med at komme videre.
Samtidigt er 608 personer blevet anholdt, mistænkt for at have deltaget i menneskehandelen, og det er 30 procent flere end i samme periode sidste år.
De fleste af de frigivne, unge mennesker er rumænere, kinesere og brasilianere, mens de anholdte først og fremmest er spaniere, rumænere og kinesere.
Man kan ikke vide, hvor mange personer der er tvunget til prostitution, men politiet holder øje med omkring 12.300. Men det, mener politiet ifølge avisen 20minutos, er kun toppen af isbjerget, der måske består af tre gange så mange mennesker, som er tvunget til et sådant liv på klubber, gader i industrikvarterer og altså i lyssky lejligheder.
Meget tyder på, at rekorden for det allerbedste år, som var 2007 med 58.665.504 besøgende, bliver slået i år.
Fortsat jubel i feriebranchen
57.628.497. Så mange udlændinge valgte i 2012 at tage på ferie i Spanien.
Og dugfriske tal for juni måned tyder på, at 2013 vil slå dette tal. I juni steg antallet af besøgende nemlig med 5,3 procent i forhold til samme måned sidste år. I januar var antallet gået tilbage med 2,6 procent, februar var samme som sidste år, mens antallene så steg i marts, april og maj med hhv. 7,9, 3,1 og 7,4 procent.
Juni bidrager altså til optimismen i turistsektoren, der også forventer fine besøgstal i juli, selvom man endnu ikke er færdig med optællingen.
Det kan tyde på, at rekorden for det allerbedste år, som var 2007 med 58.665.504 besøgende, kan blive slået.
En medvirkende årsag er urolighederne i Egypten og Tunesien.
Udregningerne viser, at en motorvej i Spanien koster 496.298 euro pr. kilometer, altså ikke langt fra dobbelt så meget som i Tyskland.
Spanske motorveje koster det dobbelte af de tyske
I EU’s revisionsret har man spurgt sig selv, hvad det koster at konstruere en kilometer motorvej, og hvorvidt de penge, som Unionen bidrager med til medlemslandene, bruges korrekt.
Man har derfor sammenlignet priserne på projekter, udført i Spanien, Tyskland, Polen og Grækenland, hvor EU har bidraget med støtte til opbyggelse af infrastruktur. Udregningerne viser, at en motorvej i Tyskland, det billigste af de fire lande, koster 287.943 euro pr. kilometer, mens prisen i Spanien, som er det dyreste, er 496.298 euro, altså ikke langt fra dobbelt så meget som i Tyskland.
Der er ingen tegn på, at de høje omkostninger skyldes lønninger. Fra spansk side mener man, at årsagen er de mange tunneller, mens revisionsretten er af den opfattelse, at Spanien ikke har så mange og så høje broer som andre lande.
Rosalía Mera blev begravet lørdag.
Farvel til grundlægger af Inditex og dermed Zara
Rosalía Mera, der sammen med sin forhenværende mand, Amancio Ortega, grundlagde selskabet Inditex, der blandt mange andre forretninger driver tøjkæden Zara, afgik den 15. august ved døden. Hun havde fået en hjerneblødning efterfulgt af hjertestop, mens hun var på ferie på Menorca. Hun blev straks fløjet til sin hjemby, galiciske A Coruña, men lægerne kunne ikke redde hende.
Mera kom fra beskedne kår, og hun måtte allerede som 11-årig slutte sin skolegang for at tage et arbejde som syerske. Her mødte hun senere sin kommende mand, og sammen besluttede de at starte som selvstændige. Den første Zara-forretning åbnede i 1975, og gennem de følgende år voksede det til et verdensomspændende imperium. Mera og Ortega blev skilt i 1986. Selv trak hun sig fra virksomheden i 2004, og havde siden gjort en stor indsats med socialt og velgørende arbejde samt initiativer indenfor uddannelse og iværksætteri.
Ifølge det internationale tidsskrift Forbes var hun den 66. rigeste kvinde i verden.
Rosalía Mera blev 69 år. Hun blev begravet lørdag i sin hjemby. Hendes formue arves af datteren, Sandra.
Fra den 1. september 2013 kan danske statsborgere søge om pas på konsulatet i Málaga.
Pas
Fra den 1. september 2013 kan danske statsborgere søge om pas på konsulatet i Málaga.
Tidsbestilling
Der skal bestilles tid til pasekspeditionen på konsulatets telefon (+34) 952211797 eller på mail consulado.malaga@danconsul.net med opgivelse af navn og kontakttelefon. Pasekspeditionen foretages tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 10.00 til kl. 13.00. Det anbefales at kontakte konsulatet i god tid før evt. rejse bestilles.
Ekspeditionstid
Ekspeditionstiden er ca. 4-5 uger.
Gebyr og betalingsmåde
Prisen for alle typer af pas inden for kontortid er EUR 127,00 (priser pr. 1.september 2013). Gebyret indbetales forinden på konsulatets bankkonto og kvittering medbringes ved fremmøde på konsulatet. Ansøgere som kommer tilrejsende fra udlandet, kan betale kontant under ekspeditionen (bedes oplyst ved tidsbestilling).
Konsulatets konto
CAJAMAR: 3058 0799 67 2761100088, IBAN: ES03 3058 0799 6727 6110 0088, SWIFT/BIC: CCRIES2A
Nuværende pas
Man kan beholde sit nuværende pas, indtil det nye pas er klar. Hvis man gør det, skal man aflevere det nuværende pas til konsulatet, inden det nye pas kan udleveres. Hvis man ønsker det, kan man få sit nuværende pas tilbage i annulleret stand. Er det nuværende pas bortkommet eller blevet stjålet, skal man anmelde det til politiet.
Ansøgning om pas
Ansøger skal medbringe originale dokumenter:
Der vil på konsulatet blive optaget biometriske data, som består af elektronisk billede, underskrift og fingeraftryk.
Ansøgning om pas til børn
Se venligst på www.spanien.um.dk under Pas og konsulære ydelser, Pas, Særligt om pas til børn
Udlevering
Når passet modtages på konsulatet, bliver man kontaktet telefonisk eller pr. e-mail med henblik på afhentning. Man skal medbringe sit nuværende pas.
For en sikkerheds skyld, tjek for opdatering af pasregler på www.spanien.um.dk , da reglerne løbende ændres.
Den årlige byfest byder på koncerter og andre optrædener, sport og kulturelle begivenheder som menneskeædende drager og ildslugende mennesker.
Menneskepyramider under Festes de la Mercè i Barcelona
Festes de la Mercè er den største, årlige fest i Barcelona, som hædrer byens skytshelgen.
Godt 500 events finder sted: koncerter og andre optrædener, sport og kulturelle begivenheder som menneskeædende drager og ildslugende mennesker.
Her kan man på den største dag se menneskelige pyramider, kendt som castellers, der den 24. september kan ses på og omkring Plaça Sant Jaume og i det gotiske kvarter. Pyramiderne kan blive så høje som otte etager, og man mener, at traditionen stammer fra en tid, hvor man kravlede ovenpå hinanden for at kunne se, om en fjende skulle være på vej.
Festlighederne varer fra den 21. – 24. september.
Adriana Sanchez, marketing og PR manager Nikki Beach Marbella, Eva Longoria og Rene Schaefer, direktør for Nikki Beach Marbella. Foto: Julien Barrey.
Global Gift Gala festede videre på Nikki Beach
Da Eva Longoria og Maria Bravo søndag den 4. august afholdt deres Global Gift Gala på Hotel Melía Don Pepe, var mere end 300 gæster mødt op. Efter det store galla, tog de fleste videre til Nikki Beach, hvor der var afterparty til den lyse morgen. Her donerede Nikki Beach aftenens overskud til velgørenhed. Som vanligt var Nikki Beach klar til at modtage de mange ”celebre” gæster. Blandt de festende var selvfølgelig Eva Longoria og Maria Bravo. Derudover også Shemar Moore, Thom Evans, Bruce Baps, Ernesto Argüello, Sara Pi, Thalia Storm, Fabiola Martínez, Alfonso Caparrós og mange flere.
¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage
Helligdage
9. september:
Lokal helligdag i Mijas og Málaga.
27. september:
Lokal helligdag i Vélez-Málaga.
Benalmádena
August og september
Tivoli World i Arroyo de la Miel er hver dag til den 1. september åbent kl. 18.00 – 02.00.
Den 2. – 8. samt 13. og 14. september kl. 17.00 – 01.00. D. 15., 21., 22., 27. og 28. september kl. 12.00 – 19.00.
Frigiliana
Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Ferielukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.
22. – 25. august
Kulturfestivallen VIII Festival Frigiliana 3 Culturas byder på jødisk, muslimsk og kristen kulturelle indslag som udstillinger af kunsthåndværk, forskellige aktiviteter, musik og dans.
Fuengirola
20. august kl. 21.30
Bandet Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.
28. august kl. 21.00
Flamencomusik og –dans i Parque de España. Gratis adgang.
29. august kl. 22.00
Pablo Alborán giver koncert på stadionet Estadio Santa Fe i Los Boliches. Entré fra 30 euro på www.malagaentradas.com.
Málaga
Indtil 24. august
Feria i Málaga, med sevillana i gaderne, ryttere og hestevogne, telte med mad og drikke, og alle malageños stadset op i fineste puds. Om aftenen er festen henlagt til feria-pladsen uden for byen, hvor der er tivoli og koncerter. Læs mere på www.feriamalaga.com.
Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.
Indtil 6. oktober
Pablo Picassos familieportrætter i serien Álbum de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.
24./25. august
Málaga CF tager imod FC Barcelona på La Rosaleda. Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424, info@malaga-support.dk.
7. september kl. 22.00
Raphael giver koncert i tyrefægterarenaen. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.
13. september kl. 20.30, 14. kl. 20.00
Málagas Filharmoniske orkester spiller værker af Richard Wagner på Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es.
13. september kl. 21.30
Koncert med Steve Vai, der er kendt som guitarist i Whitesnake og for Frank Zappa, giver koncert i tyrefægterarenaen. Entré fra 33,10 euro på www.elcorteingles.es/entradas.
Marbella
Indtil 24. august
Starlite Festival fortsætter, og man kan endnu nå at opleve følgende koncerter:
Koncerterne starter kl. 22.00 i Cantera de Marbella. Entré mellem 23 euro og 450 euro.
Læs mere på www.starlitefestival.com eller ring 902 750 787.
Indtil 7. september kl. 21.00/21.45
Kabaretten Touch Me Cabaret kan opleves i teltet foran Vasari Resort i Puero Banús. Entre uden middag mellem 15 og 50 euro, med middag fra 105 til 150 euro. Læs mere på http://touchmecabaret.rgascat.com/.
Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.
Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.
Nerja
Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.
Torremolinos
Indtil 30. september
Kongrescentret, Palacio de Congresos y Exposiciones, i Torremolinos huser en udstilling omkring dinosaurer.
Der er 2.100 kvadratmetre med flere end 50 fossiler og genskabelser af dyr på op til 12 meters højde, og man kan blive lidt klogere på bl.a. af hvad og hvordan de levede.
Åbent hver dag mellem kl. 10.00 og 20.00. Entré 7 euro for voksne, 5 euro for børn.
Sotogrande
7., 8, 14. og 15. september
Der afholdes internationale poloturneringer på poloklubben Santa María. Se mere på www.santamariapoloclub.com.
Dagens spanske nyheder mandag den 12. august 2013:
Dommer Mercedes Alaya har netop anklaget yderligere 23 personer i ERE-sagen.
Andalusien slår igen tragisk rekord
Indtil for ganske nyligt tilfaldt æren som Spaniens største korruptionsskandale Marbella og sagen Malaya, hvori 100 personer, heriblandt tidligere borgmestre, embedsfolk og forretningsfolk, blev arresteret og anklaget for omfattende korruption i forbindelse med illegale byggetilladelser, underslæb, magtmisbrug o.l. Sagen kom for dagens lys i 2006.
Men 23 nye anklager betyder, at der nu er 116 personer tiltalte i ERE-sagen, hvormed denne redelighed har den tvivlsomme ære af at være Spaniens mest omfattende korruptionsskandale nogensinde.
Den ansvarlige dommer, Mercedes Alaya, har siden 2011 arbejdet med sagen, hvor utallige mennesker skulle have modtaget illegale udbetalinger i form af falske pensioner fra en fond, der i 2001 blev skabt af den PSOE-ledede lokalregering for at hjælpe virksomheder i nød med at reducere arbejdsstyrken ved at tildele de medarbejdere, man var nødt til at afskedige, en pension med forkortelsen ERE. Mellem 2001 og 2010 gik 721 millioner euro, og ikke som tidligere oplyst 647 millioner, til denne fond, skriver El País.
Heraf anslås det foreløbige beløb, der er gået til de ulovlige pensioner, at være på omkring 140 millioner euro.
Det er blandt andet lokale politikere fra den andalusiske lokaladministration og fra kommuner, samt forretningsfolk og fagforeningsledere, der er anklaget for at have tildelt ERE-pensioner til familie, venner og bekendte. Der er sager, hvor modtagere af ERE er blevet tildelt pensionen fra et firma uden nogensinde at have arbejdet der. I stedet er virksomheder gået glip af muligheden for måske at redde arbejdspladser.
Sagen rykker hurtigere frem, efter dommeren er tilbage efter et halvt års fravær på grund af sygdom.
Det udelukkes ikke, at flere personer kan blive anklaget, efterhånden som Guardia Civil og dommeren kommer til bunds i sagen. En af disse personer kunne være den nuværende leder af den andalusiske lokalregering, Junta de Andalucía, og samtidig formand for PSOE i regionen, José Antonio Griñán, der har meddelt, at han trækker sig fra posten i Junta de Andalucía den 27. august.
Priserne næsten fordoblet dagen efter ulykken.
Ryanair beskyldt for at hæve priserne efter togulykken i Galicien
Det spanske rejsebureau Rumbo beskyldte sidste uge det irske luftfartselskab Ryanair for den 25. juli at hæve priserne på billetterne fra Madrid til Santiago de Compostela, altså dagen efter togulykken. Det skriver flere spanske medier, mens det var El Mundo, som først offentliggjorde en sag om en passager, der havde set prisen på sine billetter blive næsten fordoblet fra ulykkesdagen til den næste.
Ryanair derimod mener, at det var Rumbo, der sælger flybilletter på nettet, som hævede priserne.
Luftfartsselskabets advokater har nu givet Rumbo en sidste frist, som er i dag, til at trække sine beskyldninger tilbage. Ellers ender sagen ved domstolene. Man mener, at selskabets omdømme er i fare, ligesom man ”aldrig hæver priserne på allerede købte billetter”.
75 personer er anholdt, heraf 51 i Spanien.
Spansk og fransk politi knækker international sag om menneskesmugling
Spansk politi har i samarbejde med franske kolleger optrævlet en bande, der smuglede kinesere til Europa og USA.
I alt 75 personer er anholdt, heraf 51 af Policía Nacional i Spanien. Blandt de anholdte er den formodede leder af banden, der blev arresteret i Barcelona. De fleste er kinesere.
De illegale kinesiske immigranter betalte mellem 40.000 og 50.000 euro for at komme til Vesten, hvor Barcelonas El Prat-lufthavn for manges vedkommende var det første mål, inden man kunne udstede nye, falske pas og sende immigranterne videre til det ønskede mål i Spanien, det øvrige Europa eller USA.
De store beløb har betydet, at mange af immigranterne fik en livsvarig gæld til menneskesmuglere, hvormed de blev tvunget ud i prostitution.
Anholdelserne fandt desuden sted i blandt andet Málaga, Alicante, Palma og Madrid.
Spanien er det land i Europa, hvor flest donerer blod, men landet ligger på en ottendeplads, når det kommer til rygmarvsdonationer.
Ny bloddonor hvert femte minut
Forældrene til en Madrid-dreng på bare tre måneder, der har leukæmi, søger donorer på nettet. Hverken de eller deres anden søn på to år er egnede donere af den rygmarv, som den syge dreng, Mateo, har brug for.
Søgningen efter en egnet donor har skabt en lavine af donorer, og hvert femte minut ringer en person for at tilbyde at donere. Forældrene har oprettet en hjemmeside, og anmodningen er lagt på de sociale medier, hvor den får støtte af flere kendte kunstnere og sportsfolk som Alberto Contador og Iker Casillas samt hele Mallorcas fodboldhold, hvilket har bidraget til, at siderne er set af millioner af mennesker.
Ønsket er naturligvis at finde en egnet donor til Mateo. Samtidig håber man, at sagen vil få antallet af donorer til at stige, for ganske vist er Spanien det land i Europa, hvor flest mennesker donerer blod, men når det drejer sig om rygmarvsdonationer, er landet på en ottendeplads.
Læs mere på http://medulaparamateo.com/.
Fire politibetjente anklaget for at samarbejde med narkosmuglere
Fire politibetjente fra Guardía Civil er anklaget for at have hjulpet narkosmuglere med at smugle flere tusinde kilo hash ind i Spanien fra Marokko. Det var betjentenes job at patruljere på strandene ved Nerja og Almuñécar, men i stedet misbrugte de deres embede til at beskytte narkosmuglerne ved at holde øje med, om andre politibetjente var i nærheden.
Den offentlige anklager oplyser, at foretagendet blev opdaget, da civilbetjente fra Guardía Civil så narkosmuglerne losse 2.195 kilo hash af på stranden ved Torrox. Smuglerne forsøgte at gemme deres smuglervarer i nogle siv ved floden Gui, men uden held. Det skete den 2. oktober 2009, og efterfølgende blev de fire politibetjente anholdt.
Den offentlige anklager forklarer også, at det var de fire betjentes job at overvåge strandene, hvor det var planlagt, at smuglere skulle aflæsse deres smuglergods. Men betjentene gav også en hånd med i logistikken samt stod for indkøb af mobiltelefoner, der stod i fiktive personers navn.
Mistanke til betjentene og en ransagning af deres boliger førte til fældende beviser. Her fandt man en liste med nummerpladerne på fire af Guardía Civils civilkøretøjer. I en af de andre betjentes boliger fandt man endnu en liste med hele 17 nummerplader på politiets civile biler. Desuden fandt man fire mobiltelefoner og en note, hvorpå der stod det nøjagtige sted ved floden Gui, hvor smuglerne skulle aflæsse hashen.
Betjentene er blandt andet anklaget for embedsmisbrug, og den offentlige anklager kræver mellem seks og 26 års fængsel til hver af de fire betjente.
Størstedelen af de familier, der bliver sat på gaden, er par på omkring 40 år med et barn på under ni år.
Ny undersøgelse forsøger at hjælpe familier, der er sat på gaden
En ny undersøgelse fra UMA (Máster de Investigación e Intervención Social y Comunitaria de la Facultad de Estudios Sociales y del Trabajo de la Universidad de Málaga) viser, at størstedelen af de personer, der bliver sat på gaden i Málaga by, fordi de ikke kan betale deres lån, er par på omkring 40 med et barn på under ni år. Undersøgelsen viser også, at over halvdelen lider af depression og nervøsitet.
Siden 2008 er hele 2.667 familier i Málaga blevet sat på gaden. Fællesnævneren for disse familier er, at de i størstedelen af tilfældene var ansat indenfor byggeriet eller i hotel- og restaurationsbranchen på midlertidige kontrakter. De tjente i gennemsnit 1.000-2.000 euro per måned, mens de havde lån på 150.000 – 200.000 euro. Da krisen kom, mistede de deres job og kunne derfor ikke betale deres ofte dyre boliglån. Derfor er de blevet sat på gaden.
Hele 94 procent er spaniere, og i 79 procent af tilfældene er det økonomiske problemer, der er skyld i, at familien nu er uden bolig.
Formålet med undersøgelsen er at belyse de problemer, der er, når man sætter familier på gaden samt at komme med forslag til, hvordan man kan hjælpe de 2.667 familier. Først og fremmest anbefaler UMA, at der findes en løsning, så man undgår at sætte familier med små børn på gaden. Samtidig lægger UMA vægt på de mange konsekvenser, det har for familierne, og det anbefales, at de, der har brug for det, tilbydes psykologisk hjælp. I mange tilfælde stopper børnene med at gå i skole, fordi familien ikke længere har et hjem, og denne udvikling bør blive bremset hurtigst muligt.
To maskerede røveres succesfulde røveri endte med anholdelse på motorvejen mod Estepona.
Væbnet røveri i Mercadona i Elviria
Klokken var 10.00 om formiddagen, da to personer ankom på motorcykel og parkerede foran indgangen til supermarkedet Mercadona i Elviria. Uden af tage sine hjelme af gik de to personer ind i supermarkedet. Den ene, der havde et haglgevær, beordrede de ansatte og kunderne til at lægge sig ned på gulvet, mens den anden stjal, hvad der var af kontanter i kasseapparaterne. Det blev dog ikke til meget mere end et par tusind euro.
Lige så hurtigt som de to mænd havde overrasket de ansatte og kunderne, lige så hurtigt forlod de stedet. De var dog ikke klar over, at to civilbetjente fra Policía Local havde set røveriet udefra. De informerede politicentralen om røveriet, og sammen med flere andre politibiler fulgte de efter motorcyklen på motorvejen mod Estepona, indtil de ankom til den barrikade, politiet havde opstillet på motorvejen. Forbryderne, to unge spanske fyre, blev begge anholdt af Policía Nacional.
Fuengirola punger ud med 263.000 euro til rensning af byens gader.
Fuengirola Kommune investerer i en renere by
Beslutningen om at investere 263.000 euro i flere maskiner til at holde byen ren blev enstemmigt vedtaget af byrådet i midten af juli. Det nye tiltag er en del af kommunens strategi om at gøre Fuengirola til en pæn og ren by. Det afsatte beløb skal anvendes til at indkøbe to ekstra gaderensningskøretøjer, der henholdsvis koster 110.000 euro og 153.000 euro. Begge maskiner er meget moderne, effektive og udgiver næsten ingen støj.
Den større flåde af gaderensningskøretøjer dækker nu næsten alle offentlige veje i byen. Borgmesteren i Fuengirola Esperanza Oña vægter byforskønnelse meget højt, og derfor har rene og pæne gader stor betydning.
For høj promille førte til, at tidligere borgmester fra Vélez-Málaga påkørte motorcykelbetjent.
Tidligere borgmester i Vélez-Málaga påkører politibetjent
Ikke nok med at den tidligere borgmester i Vélez-Málaga, Antonio Souvirón fra PSOE, påkørte en motorcykelbetjent fra Guardía Civil, da han blev bedt om at stoppe, så viste det sig også, at den tidligere borgmester havde en promille på 0,39, selvom den lovlige promille er 0,25.
Betjenten stoppede Antonio Souvirón, da han ikke holdt nok afstand til andre biler på vejen, da han overhalede.
Souvirón blev beordret ind til siden, og i forvirringen glemte han at træde på bremsen, så bilen kørte ind i politibetjentens motorcykel med betjenten på. For at undgå at komme til skade kastede politibetjenten sig af motorcyklen, hvorved han beskadigede sin ryg. Han er efterfølgende blevet behandlet for smerter i ryggen.
Promillen i sig selv er ikke nok til, at Antonio Souvirón kan blive tiltalt efter straffeloven, men eftersom han påkørte en politibetjent, vil han blive tiltalt for at have kørt uforsvarligt og vil blive stillet for en dommer.
Den store trup optræder denne gang med showet Quidam.
Kryds i kalenderen: Cirque du Soleil kommer til byen
Det er ikke et hvilket som helst cirkus, der i december kommer til byen, men den store trup, Cirque de Soleil, som denne gang optræder med showet Quidam.
Showene kan opleves den 5. – 8. december i sportscentret José María Martín Carpena, og der er garanteret rift om billetterne, der kan bookes på www.elcorteingles.es/entradas.
Entréerne koster fra 38 euro for voksne og 31 euro for børn. Starttidspunkterne varierer mellem kl. 17.00 og kl. 21.30.
Cirque du Soleil kommer desuden forbi Zaragoza den 11. – 15. december, til Sevilla den 18. – 22. december, og den 25. – 29. december får A Coruña besøg.
¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage
Helligdage
15. august:
National helligdag, Asunción de la Virgen fejres.
16. august:
Lokal helligdag i Cómpeta og Monda.
9. september:
Lokal helligdag i Mijas og Málaga.
Benalmádena
August
Tivoli World i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 18.00 – 02.00.
Frigiliana
Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Ferielukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.
22. – 25. august
Kulturfestivalen VIII Festival Frigiliana 3 Culturas byder på jødisk, muslimsk og kristen kulturelle indslag som udstillinger af kunsthåndværk, forskellige aktiviteter, musik og dans.
Fuengirola
Indtil 17. august
Der tages forskud på den glade, tyske tradition Oktoberfest, hvor øl i adskillige varianter serveres i stride strømme på borgen, Castillo Sohail, hvor der disse dage er åbent på hverdage fra kl. 19.00 til 02.00, mens der i weekenderne skænkes kolde øl allerede fra kl. 12.00.
13. og 20. august kl. 21.30
Bandet Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.
15. – 18. august
Middelaldermarked med kunsthåndværk, musik, og mad fra hedengangne tider afholdes på Castillo Sohail.
16. august kl. 21.00
Trylleshow for store og små i Parque del Sol. Gratis adgang.
28. august kl. 21.00
Flamencomusik og -dans i Parque de España. Gratis adgang.
29. august kl. 22.00
Pablo Alborán giver koncert på stadionet Estadio Santa Fe i Los Boliches. Entré fra 30 euro på www.malagaentradas.com.
Málaga
16-24. august
Feria i Málaga, med sevillana i gaderne, ryttere og hestevogne, telte med mad og drikke, og alle malagueños stadset op i fineste puds. Om aftenen er festen henlagt til Feria-pladsen uden for byen, hvor der er tivoli og koncerter. Læs mere på www.feriamalaga.com.
Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.
Indtil 6. oktober
Pablo Picassos familieportrætter i serien Álbum de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.
25. august
Málaga CF tager imod FC Barcelona på La Rosaleda søndag den 25. august klokken 21.00. For spørgsmål og bestilling af billetter kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424, info@malaga-support.dk.
7. september kl. 22.00
Raphael giver koncert i tyrefægterarenaen. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.
13. september kl. 20.30, 14. kl. 20.00
Málagas Filharmoniske orkester spiller værker af Richard Wagner på Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es.
Marbella
Indtil 24. august
Starlite Festival fortsætter, og man kan endnu nå at opleve følgende koncerter:
• 14. august: Malú.
• 15. august: Paco de Lucía.
• 16. august: Forever Michael & Whitney.
• 17. august: Enrique Iglesias.
• 21. august: UB40.
• 23. august: Grease en Concierto.
• 24. august: David Bisbal.
Koncerterne starter kl. 22.00 i Cantera de Marbella. Entré mellem 23 euro og 450 euro.
Læs mere på www.starlitefestival.com eller ring 902 750 787.
Indtil 7. september kl. 21.00/21.45
Kabaretten Touch Me Cabaret kan opleves i teltet foran Vasari Resort i Puerto Banús. Entre uden middag mellem 15 og 50 euro, med middag fra 105 til 150 euro. Læs mere på http://touchmecabaret.rgascat.com/.
Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.
Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.
Indtil 19. august
Peter Stanway udstiller på Mijas Rådhus. Læs mere om udstillingen og kunstneren på www.peterstanwayart.com.
Nerja
Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.
Torremolinos
Indtil 30. september
Kongrescenteret, Palacio de Congresos y Exposiciones, i Torremolinos huser en udstilling af dinosaurer.
Der er 2.100 kvadratmeter med flere end 50 fossiler og genskabelser af dyr på op til 12 meters højde, og man kan blive lidt klogere på bl.a. af hvad og hvordan de levede.
Åbent hver dag mellem kl. 10.00 og 20.00. Entré 7 euro for voksne, 5 euro for børn.
Sotogrande
7., 8., 14. og 15. september
Der afholdes internationale poloturneringer på poloklubben Santa María. Se mere på www.santamariapoloclub.com.
Dagens spanske nyheder fra La Danesa mandag den 5. august 2013:
Statsministeren modtager applauser fra sine partimedlemmer, men ikke fra størstedelen af den spanske befolkning.
72 procent af spanierne tror ikke Rajoy
I torsdags måtte Spaniens statsminister, Mariano Rajoy fra PP, forklare sin indstilling og forsvare sin tavshed i sagen imod partiets forhenværende kasserer, Luis Bárecenas. Han er varetægtsfængslet, anklaget for bl.a. skatteunddragelse og korruption, og selv påstår han at have modtaget lyssky kæmpebeløb fra virksomheder, der ønskede at fedte sig til tjenester fra politikerne, og at han i løbet af de seneste 20 år har udbetalt en del af disse penge til medlemmer af partiets top.
Statsministeren havde været tavs i sagen, siden den i begyndelsen af året begyndte at rulle og kopier af et såkaldt B-regnskab blev offentliggjort i landets aviser.
Torsdag i sidste uge forklarede og forsvarede statsministeren så sin holdning overfor kongresmedlemmerne, der grundet ombygning i Kongressen var forsamlet i Senatet.
En stor del af den spanske befolkning så med.
Mariano Rajoy hævdede, at han ikke har haft kendskab til sorte penge, men at han beklagede, at han havde taget fejl, når han tidligere havde haft tiltro til Bárcenas, og det var omtrent det, han ville sige.
En tydeligt rystet Mariano Rajoy sagde videre: ”Jeg vil ikke erklære mig skyldig, for det er jeg ikke.”
Ifølge en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Sigma Dos for dagbladet El Mundo tror 72 procent af spanierne dog ikke på ham.
Yderligere mener godt 78 procent af de adspurgte, at de ikke har tillid til statsministerens påstand om manglende kendskab til et B-regnskab i partiet. Selv blandt vælgere, der sætter deres kryds ved PP, er dette tal 52,4 procent.
Samtlige oppositionsledere havde efter Rajoys forklaringer taletid, og det var ikke kun PSOE, men praktisk taget alle, der opfordrede Mariano Rajoy til at blive klarere i mælet og ellers træde tilbage og udskrive valg.
Og også her er størstedelen af befolkningen enige; 60 procent mener, at statsministeren bør gå af, hvilket er fem procentpoint mere end for blot et par uger siden.
Det tynder lidt ud i køen til jobcentret, Oficina de Empleo.
Arbejdsløsheden falder igen
Arbejdsløsheden i Spanien faldt igen i juli, og det var femte måned i træk.
I juli kom 64.866 personer i arbejde, hvilket betyder et fald i arbejdsløsheden med 1,36 procent, og at ”kun” 4.698.814 personer nu er uden job. Det er det største fald på en enkelt måned siden 2007.
Landets to største fagforeninger, CCOO og UGT, advarer dog om, at der fortrinsvist er tale om midlertidige job i forbindelse med feriesæsonen.
Arkæologiske udgravninger undervejs ved La Muralla i Mijas Pueblo, hvor man har fundet 4.000 år gammelt keramik.
Mijas fra bronzealderen
Mijas er sandsynligvis langt ældre, end man før havde troet.
Det er kommunen, der har besluttet at finde frem til byens historiske rødder, og det arkæologiske arbejde, der begyndte for nogle uger siden, lader til at bære frugt, skriver avisen Diario Sur.
Udgravningerne foregår ved La Muralla i den øverste del af den gamle by, og her har arkæologerne foreløbig fundet rester af 16 keramikgenstande og en økse, der skulle være omkring 4.000 år gamle og stamme fra bronzealderen.
Det gør Mijas til en langt ældre bosættelse end hidtil antaget, og det er de ældste fund, der nogensinde er gjort på Costa del Sol.
Stridighederne om klippehalvøen er igen blusset op.
Udenrigsministeren vil kræve 50 euro for at krydse grænsen til Gibraltar
Forholdet mellem Spanien og Storbritannien er på kogepunktet i forhold til spørgsmålet om, hvor Gibraltar hører til.
Mens den forhenværende socialistiske regering ønskede diplomatiske forhandlinger omkring den britiske enklave, har den nuværende konservative regering en anden og mere direkte indstilling. Gibraltar er spansk og dermed punktum, mener man.
Den genopblussede kontrovers har de seneste dage ført til op mod seks timer lange køer mellem Spanien og Gibraltar, eftersom Spanien ønsker at granske specielt de ca. 6.700 mennesker, der arbejder på Gibraltar, men som bor i Spanien, hvilket bl.a. kan ske, fordi der er en grænseovergang i ordets gamle betydning, eftersom Storbritannien ikke er medlem af Schengen-aftalen.
Spanien overvejer desuden at indskrænke Gibraltars luftrum.
Senest har så udenrigsministeren, José Manuel García-Margallo (PP), udtalt, at han overvejer at indføre en afgift på 50 euro for hver person, der krydser grænsen.
Den britiske regering udtrykte søndag ”bekymring over situationen”, mens Gibraltars lokale ledelse har sammenlignet García-Margallos indstilling med Francos.
Her er genskabelser af dyr på op til 12 meters højde.
Dino reinkarneret i Torremolinos
Kongrescentret, Palacio de Congresos y Exposiciones, i Torremolinos huser disse dage en udstilling af dinosaurer.
Det er én af de største udstillinger i genren, og den er på hele 2.100 kvadratmeter, hvor man kan se flere end 50 fossiler og genskabelser af dyr på op til 12 meters højde, og man kan blive lidt klogere på bl.a. af hvad og hvordan de levede.
Udstillingen varer til den 30. september. Der er åbent hver dag mellem kl. 10.00 og 20.00. Entreen koster 7 euro for voksne, 5 euro for børn.
Champagne med guld, kaviar fra de fineste stør, kunst fra de mest eksklusive samlinger er blot en lille del af de mange luksusting, der er blevet præsenteret i Marbella over sommeren.
Luksus i Marbella
I begyndelsen af juni blev der i Marbella afholdt Marbella Luxury Weekend, og sommeren igennem er Marbella stedet, hvor man kan se de sidste nye luksusbiler og opleve luksusevents, luksusgallaer og meget mere. Et af de mere eksklusive events blev afholdt på hotel Melia Don Pepe, hvor Theresa Bernabe i anledning af sit otte års jubilæum inviterede til en præsentation af de mest luksuriøse produkter i verden. Champagne med guld, kaviar fra de fineste stør, kunst fra de mest eksklusive samlinger, tapas fra Michelin kokke, den bedste sortfodsskinke, flygler, biler, cigarer, spilleborde og en cognac lavet påa den russiske Zarfamilies opskrift. Theresa Bernabe formåede endnu engang at leve op forventningerne med sit enestående arrangement.
Spontane gadedansere og – koncerter hører med, når los malagueños fester under den lange Feria de Agosto.
Málaga inviterer til kystens største byfest
Midt i den spanske feriesæson gør Costa del Sols hovedstad sig klar til en af Spaniens største byfester: Feria de Agosto eller bare Feria de Málaga.
Festlighederne starter med en storslået parade af festklædte mennesker, samt et fantastisk festfyrværkeri og fortsætter med daglig tyrefægtning, optrædener med flamencodans og koncerter. Gaderne forvandles til et mekka af gademusikanter, dans og fest, fra middag og helt ud på den lyse morgen.
Under hele feriaen kan de mange tusinde besøgende nyde et stort udvalg af lækre tapas og kolde, eller varme drikkevarer side om side med de mange indfødte malagueños. Den flere hundrede år gamle byfest har i årenes løb udviklet sig til at omfatte flere og flere forskellige festlige indslag, hvilket har resulteret i en feria, fyldt med herligheder og festivitas for publikum i alle aldre.
Dette års Feria de Agosto løber af stablen fra lørdag den 17. august til den 24. august.
Festligheder i hele byen
Festlighederne foregår centralt i byen, som under hele feriaen er spæret for trafik. Gader og bytorve vil være samlingspunkt for underholdning og gademusikanter, som spiller op til dans, og skulle du få lyst til en dans, lader los malagueños sjældent muligheden for at danse en traditionel ”Sevillana” gå fra sig. Byen vil være udsmykket med blomster, og mange steder er det opsat såkaldte ”casetas” – små serveringssteder – hvor man kan få dækket sin tørst og stillet sulten med tapas og andre småretter.
Også feria om natten
Fra klokken 21 er det feriapladsen lidt udenfor byen, som er samlingspunktet for små og store festdeltagere. Her finder man et væld af barer, casetas med musik, koncerter, tivoli og en lang række forskellige salgsboder. Festen varer ligeså længe, som festdeltagerne ønsker at feste.
I modsætning til den endnu større Feria de Abril som afholdes i Sevilla, hvor de mange casetas normalt er forbeholdt særligt indbudte festdeltagere, holder los malagueños dørene åbne for alle, der ønsker at komme ind.
Fest året rundt
Udover feriaen i august kan byen tilbyde forskellige festligheder næsten hele året rundt: karneval i februar, påskeoptog i marts, blomsterkorsfest i maj, San Juan- og tapas-festival i juni, Señora del Carmen-optog midt i juli og Flamenco-biennalen fra september til november. Derudover skal selvfølgelig nævnes festlighederne omkring jul og fejringen af trekonger i januar.
I Málaga ved man, hvordan der festes, og spanierne gør det med den spanske varme, spontanitet og indbydende sind, uanset årstiden. Derudover tilbyder hovedstaden på Costa del Sol selvfølgelig også utallige tapasbarer, butikker, flotte museer, seværdigheder og fantastiske strande. Også indkøbscenteret ”Muelle Uno” er et must!
¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage
Helligdage
15. august:
National helligdag, Asunción de la Virgen fejres.
16. august:
Lokal helligdag i Cómpeta og Monda.
Benalmádena
August
Tivoli World i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 18.00 – 02.00.
Frigiliana
Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Ferielukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.
Fuengirola
Indtil 17. august
Der tages forskud på den glade, tyske tradition Oktoberfest, hvor øl i adskillige varianter serveres i stride strømme på borgen, Castillo Sohail, hvor der disse dage er åbent på hverdage fra kl. 19.00 til 02.00, mens der i weekenderne skænkes kolde øl allerede fra kl. 12.00.
9. og 16. august kl. 21.00
Trylleshow for store og små. Førstnævnte i Parque Yacimiento Romano, andet og tredje show i Parque de España og sidstnævnte i Parque del Sol. Gratis adgang.
6., 13. og 20. august kl. 21.30
Bandet Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.
15. – 18. august
Middelaldermarked med kunsthåndværk, musik, og mad fra hedengangne tider afholdes på Castillo Sohail.
Málaga
Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.
Indtil 6. oktober
Pablo Picassos familieportrætter i serien Álbum de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.
17. – 24. august
Feria i Málaga, med sevillana i gaderne, ryttere og hestevogne, telte med mad og drikke, og alle malagueños stadset op i fineste puds. Om aftenen er festen henlagt til feria-pladsen uden for byen, hvor der er tivoli og koncerter.
Marbella
Indtil 24. august
Starlite Festival er titlen på en fantastisk musikfestival, der igen denne sommer bringer en lang række af stjernenavne til byen.
Koncerterne starter kl. 22.00 i Cantera de Marbella. Entré mellem 23 euro og 450 euro.
Læs mere på www.starlitefestival.com eller ring 902 750 787.
Indtil 7. september kl. 21.00/21.45
Kabaretten Touch med Cabaret kan opleves i teltet foran Vasari Resort i Puerto Banús. Entre uden middag mellem 15 og 50 euro, med middag fra 105 til 150 euro. Læs mere på http://touchmecabaret.rgascat.com/.
8. august kl. 22.00
Se Puccinis opera La Boheme i teatret Teatro Ciudad de Marbella. Entré fra 24 euro på www.elcorteingles.es.
9. august kl. 22.00
Operaen Carmen af Bizet opføres i teatret Teatro Ciudad de Marbella. Entré fra 24 euro på www.elcorteingles.es.
24./25. august
Málaga CF tager imod FC Barcelona på La Rosaleda. Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424, info@malaga-support.dk.
Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.
Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.
Indtil 19. august
Peter Stanway udstiller på Mijas Rådhus. Læs mere om udstillingen og kunstneren på www.peterstanwayart.com.
Nerja
Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001