“Kære Craig: Du svigtede Málaga”

"Kære Craig: Du svigtede Málaga"

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Craig Thomson og hans to linjedommere i Dortmund, Alasdair Ros (th) og Derek Rose.

Dansk topdommer forklarer skandalen i Dortmund

De har mødt hinanden på talrige internationale dommer-seminarer, den udskældte skotte Craig Thomson og den danske topdommer Claus Bo Larsen med 105 internationale kampe på bagen. Med Thomson som hoveddommer overså dommerne to klare offside i de fire minutters overtid af kvartfinaleopgøret i Champoins League mellem Borussia Dortmund – Málaga CF på Luna Park i Dortmund.

Hermed vendte tyskerne 1-2 til en 3-2 gevinst og gik videre i verdens mest prestigefulde turnering med en snes nye millioner euro ekstra i Borussias klubkasse – og et topbrag af en finale mod landsmændene fra Bayern Munchen på Wembley i London.

En skandale, der i uendelige tider, vil blive diskuteret overalt på den fodboldglade klode.

Claus Bo Larsen, 48-årig fynbo, hvis kampstatistik bl.a. siger 66 Europa Cup kampe, 34 i Champions League, ni kvalifikationskampe til CL, en i UEFA CUP Winners Cup, 18 i UEFA Cuppen, tre i Europa League og en Super Cup med kun en (!) udvisning: Af Paul Scholes, Manchester United i Super Cuppen i 2008 – tager imod på strandrestauranten Oasis i Carvajal, hvor han sammen med sin hustru, Vibeke, holder deres første ferie nogensinde på Costa del Sol.

Han byder på en stor Fernet Branca med is.
”Min yndlingsdrink”, betror han. ”En sådan skænker jeg altid mine dommerkollegaer efter en veloverstået kamp. Vi kan jo ikke som spillerne stå i rundkreds og skrige: ”Hvem var det, der vandt i dag, det var dem fra … af. Vi må glæde og hylde os på en anden måde!”

Enormt pres
Og om Craig Thomson siger Claus Bo Larsen:
”En fin fyr.”

Men hvordan kunne det gå så gruelig galt for ham i Dortmund?
Hvorfor bortdømte han og hans dommerteam Málaga CF ved ikke overhovedet at foretage sig noget? Holdt de med tyskerne? Var de bestukket?

”Nej, nej”, bedyrer Claus Bo Larsen. ”Men, hvad der skete, må ikke ske. For fejltagelserne var dyre for det hold, de gik ud over, Málaga CF. Såvel på det menneskelige som det økonomiske plan.
Skal jeg finde en forklaring på fadæserne, må det være det enorme pres, de var under – ikke mindst i kampens overtid, hvor 80.000 tilskuere skabte et inferno af støj-opbakning til hjemmeholdet. Dommerne kunne vel næppe høre hinanden i deres headset. De mistede koncentrationen. Men selvfølgelig skal to mål annulleres for offside. Helt fatalt med den ene linjevogter”.

Hvad tror du, de talte om hjem i flyet til Glasgow?
”Ingenting. De havde fået meldinger – også hjemmefra – om deres fatale fadæser. De må have været godt og grundigt irriterede på sig selv.”

Ældre dommere
Vi så tillige klare dommerfejl i Champions League-semifinalen mellem Bayern Munchen og FC Barcelona – også her skulle to tyske mål have været underkendt. Hvad kan ændres for retfærdighed? Kamera-overvågning og tekniske afgørelser?
”Nej, aldrig, aldrig med følgende kampstop. Jeg taler for at sætte aldersgrænsen på 45 år op for dommere, så vi får mere rutine på de vigtige pladser. Rutine giver overblik og større respekt hos spillerne. Og så skal vi have linjedommerne mere op på mærkerne.”
I nationale turneringer i f.eks. Holland og England er dommerne ældre. Med succes.

Tager dommere parti?
”Nej, det tror jeg ikke. Men det er irriterende med de åbenlyse fejl, der har været begået. Trist, at så store sportsbegivenheder går i stykker. Folk bliver mistroiske overfor dommerne. Men reglerne er således, at er en linjedommer i tvivl, skal tvivlen komme det angribende hold til gode.”

Har du været udsat for bestikkelsesforsøg?
”For mange år siden i Ukraine, hvor jeg dømte Kiev og Juventus, lå der en pakke til mig i omklædningsrummet. Jeg valgte ikke at tage imod.”

Og hvad nu med Craig Thomson og hans linjedommere?
”De bliver internationalt sat på stand by”, slutter Claus Bo Larsen, der selv stoppede sin karriere d. 22. maj.

Nu vil han være international dommerbedømmer.
Så måske møder han på denne post på ny Craig Thomson.

Af Morten Møller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa