Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Oplev Barcelona er en af de 15 Lonely Planet-bøger, som nu udkommer på dansk.

Nu udkommer Lonely Planet for første gang på dansk, i første omgang med 15 titler. En af rejsebøgerne er Lonely Planet Oplev Barcelona, som er oversat af Jørgen A. Leth. Han har aldrig været i Barcelona, men arbejdet med oversættelsen har gjort ham så begejstret for den catalanske storby, at han ikke er i tvivl om, hvor sommerferien skal gå hen.

Hvordan har det været at oversætte Lonely Planet Oplev Barcelona?
Det har været en stor oplevelse. Det at oversætte rejsebøger er nok det næstbedste efter selv at rejse. Man føler, man kommer ind under huden på stederne, rundt i krogene, og får noget baggrundsviden om stederne.

Kendte du noget til Barcelona, inden du begyndte på bogen?
Jeg har ikke været i Barcelona endnu. Mine indtryk kommer fx fra film af Almodóvar, Vicky Cristina Barcelona (med skønne billeder fra byen) og bøger som Havets katedral af Ildefonso Falcones og Vindens skygge af Carlos Ruiz Zafón samt diverse fotos af Gaudís bygninger med mere.

Hvad var dit indtryk af Barcelona, inden du gik i gang?
Jeg havde et indtryk at en utroligt blandet og sprudlende by. Gammelt og nyt blandet sammen – snoede, brolagte stræder med lidt skumle barer, kæmpe kirker, de fantastiske bygninger af Gaudí og nye blomstrende kvarterer fyldt med gadeliv. En by fyldt med historie.

Hvordan er dit indtryk af Barcelona nu?
Mit indtryk er, at der kan være meget stor forskel på bydelene, at de forskellige kvarterer har deres helt egen karakter. Det virker som en virkelig fascinerende by, meget livlig og i gang med en blomstrende udvikling. Jeg kan ikke huske, jeg havde hørt om Montjuïc og Tibidabo, og af eller anden grund havde jeg ikke tænkt på Barcelona som en by med strande.

Hvad vil være dine topprioriteter, hvis du skal besøge byen?
Jeg er faktisk lige i gang med at bestille en lejlighed her til sommer, i Grácia, det kvarter lød som et spændende at bo, og vandt ved nærmere research – her har jeg i øvrigt brugt en hjemmeside fra Overlevelsesguiden i bogen. Altså, jeg ved ikke, hvor jeg skal starte – de gamle kvarterer, Sagrada Família, Parc Güell, Palau de la Musica Catalana, skal jeg helt klart se. Jeg elsker at gå rundt og indsnuse indtryk på gaderne i byer, og jeg har en fornemmelse af, at jeg aldrig vil blive færdig med Barcelona.

Hvad vil du anbefale til andre, der besøger byen?
Uha, nu har jeg trods alt ikke været der endnu. Men jeg tror, det vil være vigtigt at se noget andet end Ramblaen, komme lidt væk fra hovedstrøgene, ud i kvartererne rundt om bykernen. Sagrada Família ligner noget, som hverken fotos eller noget andet kan beskrive fuldt ud. Parc Güell ser helt fantastisk ud, selve parken, og der er en skøn udsigt.

Hvem vil få noget ud af at læse Lonely Planet Oplev Barcelona?
Jeg tror, alle vil få noget ud af at læse de bøger, bare at se de flotte billeder. Men der er altså virkelig gode tips, både til dem som vil ud i det vilde natteliv, ud og spise godt, se museer eller finde sjove butikker. Og der er gode afsnit med baggrundsviden og historie. Jeg er da blevet meget klogere af at læse den.

Hvordan får man mest ud af bogen?
Tag bogen med! Og læs i den undervejs, den er nem at have med. Men spot også nogle seværdigheder og kvarterer hjemmefra. Tjek de highlights, som står i bogen. Vælg og vrag blandt dem.

Hvad karakteriserer Lonely Planet-bøgerne?
De har en afslappet tone, som jeg godt kan lide, og nogle flotte beskrivelser. Og det virker helt klart til, at skribenterne kender stedet. Der er skønne fotos og gode kort. Og der er nogle gode afsnit med Det sidste nye og tips til at få inspiration før turen. Plus når jeg læser beskrivelserne af fx spisesteder og barer, får jeg et klart indtryk af dem og får en god idé om, hvor jeg gerne vil gerne vil tage hen, og hvor jeg ikke behøver at kigge forbi.

Har du været i Spanien før?
Ja, fire gange. Første gang syv uger i Granada på sprog-/flamencokursus med kæreste og vores lille søn, en skøn periode i en fantastisk by. Jeg tabte virkelig mit hjerte til Granada og Andalusien der. Anden gang var jeg tre uger i Granada plus en uge i Cádiz, som også har en fantastisk atmosfære og ligger pragtfuldt. Tredje gang to uger i landsbyen Cómpeta i nærheden af Málaga. Fjerde gang i Asturien, i bjergene Picos de Europa, hvor det var spændende at se et område af Spanien, som var helt nyt og anderledes for mig, meget grønt og frodigt, og med regnvejr og meget smukke bjerge.

Hvad kan du bedst lide ved Spanien og spanierne?
Landskabet er dramatisk, med skarpe bjerge og kløfter, og virker uendeligt. Mange af byerne er rustikke og ligger, som de tilsyneladende har gjort de sidste mange hundrede år. Og når de så også har et præg af det mauriske/arabiske, som i Andalusien, så er det helt fantastisk. Livet i Spanien virker meget livsbekræftende, og det er nok på grund af spanierne og deres temperament. Man bliver modtaget godt i Spanien. De vil gerne tale med én, og jeg ærgrer mig over, jeg ikke kan mere spansk, for jeg har mødt mange spaniere, som gerne vil fortælle en masse, men jeg kan bare ikke forstå så meget. Jeg tror faktisk, Spanien er det land i verden, jeg er mest fascineret af.

 

JØRGEN A. LETH
Født i 1963
Har hovedfag i musik fra universitetet og en journalistisk tillægsuddannelse
Oversætter og musiklærer på en musikskole
Bor i Århus
Far til tre børn

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa