Det danske magasin i Spanien
Salvie – Hedeturenes værste fjende – og ubestridte helbreder

Salvie - Hedeturenes værste fjende – og ubestridte helbreder

Navnet ”salvie” kommer af det latinske ”salvare”, dvs. ”helbrede”, og planten giver således allerede med sit navn løfte om usædvanlige egenskaber.

Salvie er da også en af vores mest skattede lægeplanter og har været brugt siden oldtiden både som krydderi og lægeplante.

Derfor er der god grund til at trække denne agtværdige lægeplante frem og se på, i hvilke forbindelser vi kan have glæde af den. Salvie hører til læbeblomstfamilien, ligesom timian, mynte og hjertensfryd, og der findes flere slags (grøn salvie, engsalvie, verbenasalvie), men den nyttigste er lægesalvien (Salvia Officinalis), undertiden også kaldet stor salvie.

Der anvendes blomster og blade, og de aktive stoffer heri virker først og fremmest stimulerende: blodomløbet stimuleres, nervesystemets arbejde lettes på en forunderlig måde. Overanstrengte mennesker, studerende og intellektuelt arbejdende kan have stor gavn af salvie som et opstrammende, stimulerende middel. Ikke uden grund hørte salvie sammen med rosmarin med til de mest populære urter i klostrenes urtehaver.

Trætte mennesker, rekonvalescenter, nervøse og deprimerede, kan komme til kræfter igen efter nogle få ugers salvie-kur.

Planten er fortræffelig til at holde mave og tarm i orden (direkte tyktarmsvirksom), den er nyttig mod diarré, og dens sammentrækkende virkning gør den anvendelig ved blødninger, unormalt stort blodtab hos kvinder, hvidt flåd og hoste.

De vanddrivende og krampeløsende sider af indholdsstofferne forklarer, hvordan den er et godt og pålideligt middel ved så generende og alvorlige lidelser som urinretension (besvær med at komme af med vandet), svagt fungerende nyrer, ødemer, urinsyregigt, reumatisme og migræne.

Flere urtekyndige hævder tilmed, at den virker svagt blodsukkersænkende, ja helt kan bringe blodsukkeret tilbage til sit normale leje.

Kvinder i overgangsalderen kan anbefales salvie, da den bekæmper generne i menopausen. Den er et klassisk middel mod de ubehagelige daglige- og nattelige svedeture. Den styrker livmoderen, regulerer menstruationen og hjælper med at rette den hormonale ligevægt op – og det er helt uden bivirkninger

Udvortes er den et kraftigt antiseptisk middel, og et afkog er meget effektivt mod tandkødsbetændelse, inflammationer i gane og hals, trøske (hvidgrå svampebelægninger på mundens slimhinde hos børn), betændte mandler hos børn, karies og tandbylder.

På grund af disse gavnlige virkninger i mundhulen tilsættes salvie ofte tandpasta og mundvand, f.eks. til Parodontax tandpasta.

De friske, lidt tykke blade er blevet en populær krydderurt. Den tørrede urt bruges til salvie-te, men mange bryder sig ikke om dens smag og lugt. Derfor anbefales til medicinsk behandling Phytonorm Salvie kapsler (dåse med 90 stk.).

 

Salvie-kapsler, salvie-te og tandpastaen Parodontax kan fås i Vitamina i Centro Idea.

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.