Det danske magasin i Spanien
Hvid landsby blev smølfe-blå

Hvid landsby blev smølfe-blå

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

4.000 liter maling blev brugt da landsbyens 175 hvide huse blev malet blå. Nu er landsbyen Júzcar mellem Ronda og Estepona officielt udråbt til verdens første smølfe-by.
Omkring 125.000 personer har lagt vejen forbi Júzcar, siden byen i juni 2011 blev erklæret verdens første Smølfe-by.
Det er byens borgmester, David Fernández Tirado (PSOE), der har oplyst, at interessen stadig er stor, siden smølferne indtog den andalusiske by i forbindelse med optagelser til filmen Smølferne 3D. Den umiddelbare interesse, fik kommunen til at foreslå, at byen ikke skulle males hvid igen, men forblive som verdens første by dedikeret de små, blå væsner. Det var en afstemning blandt de 200 indbyggere, der afgjorde sagen – 141 stemte for, 33 imod.
De mange besøgende har da også skabt øget beskæftigelse i byen, hvor fem nye forretninger har set dagens lys. “Her er barer, som tidligere havde to ansatte; nu har de fire,” siger borgmesteren i Juzcár, David Fernández Tirado.
Før var Júzcar en søvnig, idyllisk og lille ”pueblo blanco” af den type, som der findes flere hundrede af her i Andalusien. Så fik 12 arbejdsledige landsbybeboere til opgave at male byen blå. Nu strømmer turisterne til for at se og opleve verdens første smølfe-by.

Alt er blåt
Til og med den historiske kirke, kirkegården og landsbyens rådhus har fået sin facade malet blå. Alt var ikke lige nemt at få gennemført, for ifølge flere spanske aviser skulle både Junta de Andalucía og biskoppen, som har ansvaret for puebloens kirke, give tilladelse til, at kirken også kunne få sin facade malet med den blå maling.

Skarp konkurrence
200 andre byer og landsbyer var med i den knivskarpe konkurrence om at blive smølfe-by. Filmproducenten Sony valgte byen Júzcar som det perfekte sted at skabe reklame for selskabets seneste film ”Smølferne 3D”.
– Vi valgte Júzcar, fordi smølferne jo bor i svampe, og husene i denne landsby lignede allerede ”svampe” og så var der mere end 150 forskellige at vælge imellem, sagde pr-ansvarlig Eva Gónzales, da hun begrundede valget.

Håber på flere turister
Den lille landsby ligger 20 kilometer – ca. 20 minutters kørsel syd for den langt mere kendte turistperle Ronda. Efter at have drejet af fra hovedvejen A-397 mellem San Pedro og Ronda, fortsætter den trange og snoede vej ind mod flere af de mange, typiske hvide landsbyer i området.
Du ved, at du begynder at nærme dig, når du allerede før bygrænsen til Júzcar opdager, at kampen om parkeringspladserne er stor. For både spaniere og turister har stor interesse for verdens første smølfe-by.

Pitufo = smølf
De tre-fire barer og restauranter i landsbyen har mærket stor vækst i omsætningen. Efter turisterne har trodset de trange gader og gyder og været inde omkring det nye smølfe-marked, slår de sig gerne ned for at nyde en tapas eller to og lidt koldt at drikke.
For at opbygge og surfe videre på smølfe-bølgen har Júzcar til og med fået en ny bar som er opkaldt efter Gargamel, smølfernes værste fjende. Midt i juni, sidste år, da smølfe-byen officielt åbnede, blev der arrangeret et ”boda pitufa” – smølfe-bryllup, i den lille landsby.

Tre blå byer
Fra tidligere findes der to kendte blå byer, Sortland i Vesterålen i Norge og Chefchaouen i Marokko. Nu har de begge fået skarp konkurrence af Júzcar, som altså har fået status som verdens første, officielle smølfe-by.
Det hører også med til historien, at landsbyboerne i Júzcar også vælger at følge op på succesen ved at etablere deres egen smølfe-rute, La Ruta del Pitufo.

Af Arne Bjørndal

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa