Det danske magasin i Spanien

Ingen aner, hvorfor denne fantastiske akvædukt blev bygget! Der boede bare 200 mennesker i Segovia, da romerne for 2.000 år siden – af en eller anden mystisk grund – opførte dette imponerende bygningsværk, siger vor lokale og engagerede guide, Mariano Vela.

Det meste ved den enorme akvædukt i Segovia er storslået. Derfor er den også en af Spaniens største og bedst besøgte turistattraktion. Opført af 20.400 store granitblokke, næsten 900 meter lang og 30 meter høj og med 119 buer i to etager. Helt uden brug af mørtel eller andre materialer til at holde den sammen.
Ifølge den lokale guide har ingen klaret at løse, hvad han mener, er historiens største mysterium: Hvorfor blev akvædukten bygget her?

Bedst bevaret
Akvædukten i den smukke spanske landsby 70 kilometer nord for Madrid var ikke den eneste, romerne byggede i deres enorme imperium. Her til lands fandtes der akvædukter i bl.a. Sevilla og Toledo. De fleste er imidlertid borte, og akvædukten i Segovia regnes i dag som en af de største og bedst bevarede fra romertiden.
”Selve akvædukten har ingen inskriptioner, som har kunnet løse mysteriet,” forklarer Mariano, som tilføjer, at der formentlig har været en inskription i bronze langs hele langsiden af akvædukten. Men hvorfor bygge denne enorme konstruktion til de 200 indbyggere i datidens Segovia, spørger Mariano?

Ingeniørkunst af høj klasse
Udgravningerne har vist, at akvædukten formentlig er bygget i det første århundrede. Via den blev vandet ledet ind i landsbyen fra elven Río Frío, 18 kilometer under. Nogle historikere mener, at planerne kan have været at opbygge en større romersk by eller militæranlæg i Segovia. Derfor var det vigtigt at sikre vandforsyningen.
”Læg mærke til den fantastiske præcision. Se, hvordan stenen nøje er tilpasset og lagt på hinanden,” påpeger Mariano engageret og fortæller om, hvordan akvædukten har overlevet både orkaner, jordskælv og krig og har sørget for vandforsyningen til Segovia i næsten 2.000 år – helt frem til 1988.

Største trussel: Forurening
Med en lille undtagelse: I det 9. århundrede, da byen blev erobret af maurerne, blev mindre dele af akvædukten revet ned, men dette blev bygget op igen, da de kristne generobrede byen.
Akvædukten er blevet bygget med bare en procent højdeforskel. Det er tilstrækkeligt for at sikre, at vandet render den rigtige vej.
”Den største trussel mod akvædukten har faktisk været forurening fra den moderne tids biltrafik. Derfor er området rundt om akvædukten nu bilfri,” forklarer vor lokale guide.

Verdensarv
Akvædukten og den gamle by i Segovia havnede allerede i 1985 på Unescos verdensarvsliste (1985). Begrundelsen er, at akvædukten er usædvanlig godt bevaret, men også, at Segovia huser vigtige monumenter som borgen og kongepaladset Alcazár, som blev påbegyndt i det 11. århundrede, og katedralen fra 1500-tallet.

 

Et besøg værd: Alcazár de Segovia
Segovias smukke borg Alcazár de Segovia blev påbegyndt af Alfonso VI omkring 1100-tallet og blev først færdiggjort af Alfonso VIII godt 100 år senere. Efterfølgende er den blevet ombygget gang på gang.
Kongeborgen og Segovia er vigtig i spansk historie, blandt andet fordi det var her, Isabel af Castilla, bedre kendt som Isabel den katolske, blev kronet til dronning. Gennem giftemålet med Ferdinand II af Aragón blev datidens to stærkeste riger på den iberiske halvø samlet.
Både Isabel og Ferdinand – los reyes católicos – var svært religiøse, og dette første til en styrkelse af mission og korstog. Erobringen af Granada i 1492 dannede grundlag for den senere politiske samling af landet. Året 1492 står generelt centralt i spansk historie, idet Columbus opdagede Amerika, og ved at jøder og muslimer dette år blev fordrevet fra spansk jord.
Op gennem historien har borgen i Segovia været udsat for flere brande, og i mange år lod man bygningen forfalde. Til sidst blev den sat i stand og åbnet for publikum. Borgen indeholder i dag et militært museum, og man kan også besøge de fleste af slottets sale og tårn, hvorfra man har en fantastisk udsigt ud over Sierra de Guadarrama.

Fakta om Segova

• Provinshovedstad i Castilla y León-regionen.

• Byen har godt 55.000 indbyggere.

• Både romersk, arabisk, jødisk og katolsk kultur har de sidste 2.000 år sat sit præg på byen.

• Navnet ”Segovia” stammer formentlig fra keltisk og betyder ”fæstning”.

• Kongeborgen Alcazár er som hentet fra eventyrene. Det hævdes, at silhuetten af borgen er brugt som inspirationskilde til Walt Disneys berømte logo og eventyrslot.

• Byens store, gotiske katedral, ”La señora” i folkemunde, ligger på byens højeste punkt. 1.006 meter over havet.

• Store dele af bymuren er fortsat intakt. Muren bestod af 80 tårne, syv porte og fem mindre indgange.

• Skal prøves: Den lokale variant af helstegt pattegris

Af Arne Bjørndal

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.