Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Sagen afgøres måske allerede i dag.

Dommer påtager sig skylden

Højesteretsdommer Baltasar Garzón, hvis sag i øjeblikket behandles ved netop højesteret i Madrid, har påtaget sig skylden i sagen.
”Jeg er ansvarlig for hver eneste beslutning, jeg tog,” sagde han bl.a. som afslutning på sit forsvar, som han selv har ført.
Dommerpanelet skal nu beslutte, hvorvidt den tiltalte dommer faktisk overtrådte loven, da han for tre år siden beordrede aflytning af samtaler mellem anklagede i korruptionsskandalen Gürtel og deres advokater. Aflytningerne fandt sted i de fængsledes celler. Garzón skønnede, det var nødvendigt at aflytte samtalerne. For at bevise, at advokaterne havde deltaget i hvidvaskning af deres klienters penge.
Anklageren har krævet, at Garzón suspenderes i 17 år.
Efter afhøringerne fandt man dog omkring 24 millioner euro, der var gemt på schweiziske bankkonti, som tilhørte de anklagede.
Dommen kan falde allerede i dag, skriver dagbladet El País.

 

Forstyrrelse af freden

Baltasar Garzón skal allerede næste uge i retten igen, og det uanset udfaldet af sagen omkring afhøringerne i Gürtel-sagen.
Denne gang drejer anklagerne sig om undersøgelser fra Franco-tiden. Garzón havde påtaget sig flere sager, hvori efterladte ønskede at vide, hvad der var sket med deres pårørende under den spanske borgerkrig.
For det blev han sagsøgt af en organisation på den yderste højrefløj, der kalder sig Manos Limpias, og det fascistiske parti Falange de las JONS. Man påråber sig en amnesti, der i 1977 blev givet til alle parter efter det 36 år lange diktatur.
Ifølge El País forventes mindst ni forskellige internationale menneskerettighedsorganisationer at komme til Spanien for at vise Garzón deres støtte og demonstrere mod, hvad mange mener, er en systematisk forfølgelse af dommeren.
Han er desuden anklaget for at have modtaget penge fra Emilio Botín, bestyrelsesformand for Banco Santander, for at arrangere en række forelæsninger. Til gengæld skulle Garzón have arkiveret en anklage om korruption mod bankmanden. Begge nægter at have gjort noget ulovligt.

 


Gennemsnitlig levealder er nu 81,87 år.

Levealderen falder

Den gennemsnitlige levealder falder i Spanien. Det har man registreret i perioden juli 2010 til juni 2011, hvor den gennemsnitlige levealder var 81,87 år.
Det vil sige, at spanske kvinder nu kan forvente at leve til de er 84,82 år gamle, mens de sidste år blev gennemsnitligt 84,91 år. Mænd bliver nu gennemsnitligt 78,87 år gamle, mens det i 2010 var 78,94 år.
Selvom faldet i levealderen er minimal, tilskrives det alligevel betydning, eftersom det er første gang i 50 år, at levealderen går i den forkerte retning.
Det spanske institut for statistikker, INE, har samtidigt meddelt, at der fra januar til juni 2011 blev født 230.537 børn her i landet. Det er 1,1 procent færre end samme periode året før.

 


Málaga CF tager søndag imod FC Barcelona.

Fuldt hus på La Rosaleda

For anden gang denne sæson i La Liga forventes der søndag den 22. januar at være fuldt hus på La Rosaleda, Málaga CF’s hjemmebane. Det sker, når verdens bedste fodboldhold, FC Barcelona, kommer på besøg.
Der er plads til 29.500 tilskuere på La Rosaleda.
Sidste gang hver plads var solgt på stadionet var i oktober 2011, hvor kampen gjaldt Real Madrid.
Kampen spilles allerede kl. 18.00, og den kan ses på Canal Plus Liga og GolTV.
Real Madrid møder søndag Athletic hjemme i hovedstaden, og den kamp fløjtes i gang kl. 21.30, mens Betis og Sevilla samme aften kl. 22.00 tørner sammen i lokalopgøret i den andalusiske hovedstad.

 


Antallet af indbyggere er steget mest i La Cala.

Ny indbyggerrekord i Mijas

83.171. Så mange indbyggere er nu skrevet i mandtal i kommunen i Mijas.
Det er 2,79 procent flere end i 2010.
Antallet af nyindskrevne i kommunen er steget mest i La Cala de Mijas og de omkringliggende urbanisationer, skriver Diario Sur.
Årsagen til stigningen formodes at være, at byrådet lokker med økonomiske fordele til de indbyggere, der lader sig skrive i mandtal, hvilket igen skyldes, at kommunernes tilskud fra staten udregnes per indbygger.

 


Uddannelses-, kultur- og sportsminister José Ignacio Wert Ortega.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og turen er nu kommet til uddannelses-, kultur- og sportsminister José Ignacio Wert Ortega.
José Ignacio Wert Ortega er født den 18. februar 1950 i Madrid.
Han studerer først jura og senere sociologi i Madrid. I 1973 får han ansættelse i Radio Televisión Española, det statsejede radio- og Tv-selskab.
I 1977 bliver han medlem af partiet Unión de Centro Democrático, hvor han de næste år har flere ansvarsposter. Under en krise i partiet i 1982 flytter Wert over til Partido Demócrata Popular, hvor han er spidskandidat for partiet i Madrid kommune og bliver da også medlem af byrådet. Der bliver han til parlamentsvalget i 1986, da han vælges til kongressen for koalitionen AP-PDP-UL som repræsentant for La Coruña.
Allerede et år senere trækker han sig dog tilbage. For derefter at have forskellige stillinger i den private sektor, ligesom han grundlægger meningsmålingsinstitut Demoscopia, som han helliger sig fra 1987 til 2003. Han springer derfra til banksektoren i 2003, nærmere betegnet BBV, der først senere får et A lagt til navnet. Her bliver han et par år for igen at skifte hest, nu til Inspire Consultores.
Undervejs udgiver han flere bøger om politisk sociologi og ses ofte som debattør i diverse Tv-programmer.
Han overtager i december 2011 uddannelsesministeriet fra PSOE’s Ángel Gabilondo og kulturministeriet inklusiv sport fra Ángeles González-Sinde, der lægger navn til den omdiskuterede lov omkring ophavsretten af information på Internettet, der er kendt som Ley Sinde. Den skal Wert tage stilling til. Det samme gælder tyrefægtningen, selvom han kan forventes at følge linjen i toppen af partiet, som har været meget pro denne uvane. Uddannelse er dog hans tungeste post.
José Ignacio Wert er gift og har to børn.

 


Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre:

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.
16. januar: Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.
17. januar: Skatteminister Cristóbal Ricardo Montoro Romero.
18. januar: Beskæftigelses- og sygesikringsminister Fátima Báñez.
19. januar: Industri-, energi og turistminister José Manuel Soria López.

Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her.

 


Mallorquinske Nadal down under.

Nadal vs López i Melbourne

En spanier er garanteret i kvartfinalen i Australian Open. Rafael Nadal og Feliciano López skal, efter at have vundet over hhv. Lacko og Isner, mødes i ottendedelsfinalen.
Også Nicolas Almagro er videre, og det samme gælder verdensetteren, serbiske Novak Djokovic.
Der er tennis fra kl. 18.00 på Sportmanía.
Man kan også følge med her.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Estepona
Indtil 26. januar
Minerales y Rocas (mineraler og sten) hedder en udstilling. Med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.
28. januar – 18. marts
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

Frigiliana
Indtil 18. februar
Fernando de la Rosa udstiller i Galería Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
20. januar kl. 20.30
Koncert med elever fra Mozart-skolen i Salzburg i Casa de la Cultura. Gratis entré.
27. januar – 1. februar
Fawlty Towers af John Cleese og Connie Booth kan opleves på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.
• Den skandinaviske turistkirke

Den skandinaviske turistkirke har følgende program:
Søn. 22. 11.00: Gudstjeneste. Marianne Henriksson Holmström taler. Sang og musik.
Søn. 22. 19.00: Sangaften. ”Hele kirken synger” Erik Sallbring. Sang og musik.
Tirs. 24. 19.00: Bibelsamtale Börge Schönbeck.
Fre. 27. 18.00: Bønnetimen.
Søn. 29. 11.00: Gudstjeneste. John Agersten taler. Sang og musik.
Søn. 29. 19.00: Sangaften. ”Hele kirken synger” Börge Schönbeck. Sang og musik.
Tirs. 31. 19.00: Bibelsamtale John Agersten.

Málaga
8. – 9. februar
Kongres omkring videnskab, teknologi og research, 1 Foro para la Ciencia, Tecnologia e Innovación, afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos.

Marbella
Indtil 2. februar
Udstillingen Nepal, la otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa