Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder


Besparelser ”uden fortilfælde”, lover den konservative statsminister Mariano Rajoy.

Den spanske stats underskud langt større end hidtil antaget
Den spanske stats underskud sidste år var langt større end antaget. Underskuddet var på 8,51 procent, meddeler nu finansminister Cristóbal Montoro (PP).
Den socialistiske regering, som stod ved roret frem til slutningen af december, havde ellers meddelt, at underskuddet ville blive seks procent i forhold til bruttonationalproduktet (BNP). Da PP overtog regeringsmagten den 23. december, meddelte den nyudnævnte statsminister, Mariano Rajoy (PP), at underskuddet snarere ville blive otte procent. Det førte til beskyldninger om, at regeringen ønskede at udbrede en forståelse af, at tallene var værre, end de i realiteten var, og for først at ville offentliggøre de reelle tal efter regionsvalget i Andalusien den 25. marts. Formålet med det skulle være at støtte de andalusiske partifæller.
Men nu er status klar, tallene er offentliggjort, og underskuddet var som antaget på 8,51 procent. Centralregeringen var blot 0,3 procentpoint fra målet på et underskud på 4,8 procent af BNP og den offentlige sygesikring, Seguridad Social, havde et underskud på 0,2 procent, mens det var forventet at slutte året med et overskud på 0,4 procent. De store syndere var regionerne, der som frygtet havde et større underskud, nemlig 2,94 procent i stedet for det samlede mål på 1,3 procent.
Statsminister Mariano Rajoy har meddelt, at det større underskud tvinger regeringen til at indføre besparelser ”uden fortilfælde”. Målet er at nå et underskud på 4,4 procent for indeværende år, hvilket kræver en del mere end sminke. Den spareplan, som blev indført i begyndelsen af året, skærer godt 15 millioner af budgettet, mens der nu er brug for samlede besparelser på omkring 41 millioner.
Regeringen forhandler dog med EU om at sætte et nyt mål, hvilket i så fald forventes afgjort i slutningen af ugen, hvor man planlægger at afsløre dele af finansloven for 2012.


Snart flere i Spanien end i andre EU-lande.

Stadig flere fattige – 580.000 husstande uden indtægt
Der bliver stadig flere fattige i Spanien, viser en undersøgelse foretaget af velgørenhedsorganisationen Caritas.
580.000 husstande er nu helt uden indtægter, hvilket er 34 procent flere end i 2007. Samtidig er tvangsauktioner firedoblet til omkring 100.000 om året.
30 procent af landets husstande kan ikke få enderne til at mødes, og 41 procent har ingen reserver til at betale uforudsete udgifter.
Spanien er dermed et af de EU-lande, hvor der er flest fattige, kun i Rumænien og Letland står det værre til.


Gederne skulle være stjålet i Almogía.

Gedehyrde anholdt: fingerede tyveri af 200 geder
En 60-årig mand er netop blevet anholdt af Guardia Civil i Almogía. Han er anklaget for at have anmeldt tyveri af 200 geder, hvilket, lyder anklagen, slet ikke passer, skriver El Mundo.
Efter den anklagede havde anmeldt det formodede tyveri, iværksatte Guardia Civil en undersøgelse, hvor man fandt, at han havde solgt størstedelen af gederne, mens han stadig havde nogle enkelte i sin forvaring.
En retssag skal nu afgøre, om gedehyrden vitterligt har indgivet en falsk anmeldelse, og hvis det er tilfældet, om han har gjort det for at kunne kræve erstatning hos sit forsikringsselskab eller for at simulere, at gederne er blevet solgt på det sorte marked.


Tatoosh med Málaga i baggrunden.

Bill Gates partner har parkeret sin yacht i Málaga
Paul Allen, der sammen med Bill Gates grundlagde og i dag ejer store dele af Microsoft, har nu en lystyacht liggende ved mole 2 i Málagas havn.
Fartøjet, der hedder Tatoosh og som skulle være den mindste af Allens to yachts, er her for at gennemgå en række serviceeftersyn. Oprindeligt var det planlagt at fartøjet skulle være sejlet til dets faste base på Côte d’Azur i Frankrig, men på grund af det dårlige vejr der, er den stadig i Málaga. Kajpladsen koster 1.000 euro om dagen.
Tatoosh er 92 meter lang og har to helikopterlandingspladser, selvom der lige nu kun er en enkelt helikopter med.
Ejeren er ikke om bord, og han forventes heller ikke at komme til Málaga, men det er til gengæld en besætning på 25 medlemmer, der skal kunne gøre yachten klar til afsejling indenfor 24 timer.


Fik Pinochet for en domstol.

Garzón går fri i den tredje sag
Man kan kun glæde sig til filmversionen af den spanske dommer Baltasar Garzóns liv og specielt de seneste ugers retssager imod ham.
I den første af de i alt tre sager var han anklaget for at have overtrådt loven, da han beordrede aflytninger af samtaler mellem de mistænkte i Gürtel-sagen og deres advokater. Garzón mente, at advokaterne hjals deres klienter med at gemme penge af vejen, og efter aflytningerne fandt man da også omkring 24 millioner euro på schweiziske bankkonti, der tilhørte de anklagede. I denne sag blev han erklæret skyldig og idømt 11 års suspension, ligesom han mistede sin titel som dommer.
I den anden sag var han beskyldt for at have taget imod bestikkelse fra generaldirektøren for Banco Santander, Emilio Botín. Her skrinlagde den ansvarlige dommer sagen, ganske enkelt fordi den var forældet.
I den tredje sag var Garzón anklaget for at have overset loven om amnesti, der blev vedtaget efter genindførslen af demokratiet. I stedet indledte han undersøgelser af sager om mennesker, som forsvandt under borgerkrigen og diktaturet. Sager som han ville føre som forbrydelser mod menneskeheden. Det var en rød klud for næserne af den yderste højrefløj, bl.a. medlemmer af organisationen Manos Limpias, der anlagde sag imod Garzón. Også denne foreløbig sidste sag er netop afgjort, og den nu forhenværende dommer blev frikendt. Sagens syv højesteretsdommere var ikke enige, men dømte til sidst, at Garzón ikke gjorde noget forkert, da han indledte undersøgelserne. De nævnte, at han dog ikke burde havde kaldt dem forbrydelser mod menneskeheden, men ud fra et juridisk synspunkt er det ikke strafbart.
Den 56-årige Baltasar Garzón, som i øvrigt kommer fra Jaén, blev for alvor kendt, da han beordrede udleveringen af den chilenske diktator Augusto Pinochet netop for forbrydelser mod menneskeheden og i sager mod ETA og også GAL, der om end med illegale metoder forsøgte at bekæmpe netop ETA.
Han kommer sandsynligvis aldrig mere til at arbejde som dommer.


Det spanske fodholdlandshold iført ny kampuniform ankommer med AVE’n til Málaga.

Landsholdskamp i aften på La Rosaleda
Landsholdstræner, Vicente del Bosque, vil bruge aftenens venskabskamp mod Venezuela til at træffe de endelige beslutninger om hvem af spillerne, der skal med i truppen til EM 2012 i Polen og Ukraine. Det er den sidste match, før holdet samles til mesterskaberne.
Aftenens kamp spilles kl. 21.30 på Málaga CF’s hjemmebane, La Rosaleda. Den kan også ses samme tid på TVE1.


Nyheder den 27. februar 2012


Iñaki Urdangarín på vej til domstolen i Palma.

Urdangarín afhørt i 21 timer
”Jeg er her for at bevise min uskyld,” sagde den spanske konges svigersøn, Iñaki Urdangarín, lørdag morgen til de næsten 100 journalister, der var samlet foran domstolen i Palma, hvor han skulle afhøres i forbindelse med anklagerne om korruption.
Hans forklaringer under afhøringerne startede lørdag morgen og sluttede først mandag morgen efter 21 timer. I morges kl. 04.10 forlod han retsbygningen efter også at have gennemgået det 42 sider lange referat af afhøringen.
Urdangarín har lagt al skylden på sin forretningspartner, Diego Torres, og har forklaret, at det var partneren, der fastsatte ågerpriser, arrangerede falske fakturaer og overførte penge fra deres fælles organisation Instituto Nóos, mens han selv ikke havde noget med den administrative side at gøre. Han hævdede også, at hans hustru, prinsesse Cristina, ikke har haft noget med hans forretninger at gøre, ligesom to af parrets børn var registreret som partnere i Nóos, fordi Urdangarín ønskede at grundlægge et familieimperium.
Kong Juan Carlos bad allerede i 2006 Urdangarín om af forlade organisationen, da de første mistanker viste sig, uden at svigersønnen dog tog hans råd til sig før to år senere.
Skyldspørgsmålet er endnu ikke afklaret. Ingen tvivler dog på, at lokalregeringerne i Valencia og på Balearerne betalte for meget til Nóos for at arrangere turisme- og sportskonferencer, hvorefter nogle af pengene gik fra Nóos til et ejendomsselskab Aizoon, som ejes af Urdangarín og prinsesse Cristina, samt til konti i forskellige skattely.
Et andet interessant spørgsmål i sagen kunne være, hvorfor politikerne – for Balearerne var det Jaume Matas, mens det for Valencia var borgmester Rita Barberá og leder af lokalregeringen Francisco Camps (alle PP) – godkendte udbetalingerne i 2004 og accepterede at betale ågerpriser til Urdangaríns organisationer.
Dommeren i sagen, José Castro, overvejer nu, om det skal være det næste skridt i sagen. Der kan også blive tale om en konfrontation i retten mellem Urdangarín og Torres for dermed at forsøge at afklare, hvem af de to tidligere forretningspartnere, der taler sandt.


Occupy Marivent henviser til kongeparrets residens ved Palma.

Borbonerne til hajerne
Tusindvis af modstandere af monarkiet benyttede Iñaki Urdangaríns afhøring i Palma til at demonstrere.
Mange krævede, at Instituto Nóos betaler de penge tilbage, som organisationen måtte have opkrævet for meget, mens andre mente, at man burde ”smide borbonerne til hajerne”.
En ny gren af den verdensomspændende Occupy Wall Street-bevægelse, der ønsker at skabe en ny verdensorden, så desuden dagens lys. Occupy Marivent hedder den, hvis navn henviser til kongeparrets residens på Mallorca.


Rystelserne kunne mærkes ned til Vélez-Málaga.

Jordskælv i Granada
Et jordskælv, som målte 3,6 på richterskalaen, ramte i går Granada-provinsen, meddeler det nationale geografiske institut.
Det fandt sted omkring kl. 16.30 søndag ved byen Cacín i den sydøstlige del af provinsen.
Ingen mennesker kom til skade i forbindelse med det forholdsvist milde jordskælv, som trods alt kunne mærkes helt i Vélez-Málaga.


De to fly landede under stor fanfare på flybasen Torrejón.

Guld- og sølvmønter samt kanonkugler nu på et hemmeligholdt sted ved Madrid
Med godt 200 års forsinkelse er ladningen på 594.000 guld- og sølvmønter endelig kommet til Spanien.
De to Hercules-transportfly fra det spanske luftvåben, som i begyndelsen af sidste uge blev sendt til Tampa i Florida, USA, for at hente den omstridte skat, landede lørdag kl. 13.50 på flyvebasen Torrejón i Madrid. Udover de i alt 17 tons mønter, består skatten af en del andre fund som klædestykker og kanonkugler. Om bord på flyene var også holdet af eksperter, bl.a. fra det arkæologiske museum i Cartagena, der havde inspiceret mønterne, som det amerikanske firma Odyssey Marine Exploration i 2007 fandt på vraget af den spanske fregat Nuestra Señora de La Mercedes, der gik ned ud for Portugals sydkyst.
Siden da har den spanske stat kæmpet for at få skatten udleveret. Nu er det kun den peruvianske stat, som stadig lægger krav på mønterne, der blev fremstillet i Peru, mens landet stadig var en spansk koloni.
Det vides endnu ikke, hvad mønternes videre skæbne bliver. Nogle af dem forventes at blive udstillet på forskellige museer, bl.a. i Cádiz, som i 1804 var fregattens mål, men foreløbig opbevares de på et hemmeligholdt sted udenfor Madrid.


Folk råber skældsord efter María Dolores Amorós, som her er på vej til domstolen.

Tidligere CAM-direktør kræver godtgørelse på 10 millioner euro
Den tidligere generaldirektør for sparekassen Caja del Mediterráneo (CAM), María Dolores Amorós, som blev afskediget efter at have sikret sig selv en klækkelig pension på 370.000 euro om året, anlagde sag mod sin forhenværende arbejdsgiver for ubegrundet afskedigelse, og den retssag er nu i gang.
Hun blev afskediget fra CAM sidste år. Det var kort efter, at nationalbanken måtte overtage sparekassen og tildele den en redningspakke, som kostede skatteyderne 2,8 milliarder euro.
Inden da nåede hun og andre højt placerede medarbejdere altså at tildele sig selv lukrative håndtryk, i Amaros’ tilfælde en pension på 370.000 euro. Dertil kan hun så lægge omkring 1.400 euro om måneden, som hun får i arbejdsløshedsunderstøttelse.
Men det er ikke nok. Amarós mener, at afskedigelsen har kostet hende 10 millioner euro, og det er det beløb, hun nu gør krav på.


Den forgangne weekend har genoplivet håb om en plads i Europa League.

Fornyet glæde hos Málaga CF
Seba Fernández, Da Silva, Demichelis, Isco og Salomón Rondón kom alle på måltavlen i lørdags. På den anden side stod Aranda helt alene. Dermed vandt Málaga CF med 5 – 1 over Real Zaragoza, og klubbens tilhængere har endnu ikke fået armene ned i forbavselsens glæde.
Det var Liga-weekendens største målfest, da topholdet Real Madrid lod sig nøjes med 1 – 0 mod Rayo, mens FC Barcelona vandt 2 – 1 over Atlético Madrid.

La Roja kommer til Málaga
Det spanske fodboldlandshold er i dag samlet til træning på La Roza.
Kl. 09.25 i morgen tager holdet med AVE’n mod syd og forventes at ankomme til togstationen María Zambrano i centrum af Málaga kl. 12.17.
Onsdag spiller europa- og verdensmestrene en venskabskamp mod Venezuela på La Rosaleda.


Den 28. februar er Día de Andalucía.

Helligdag i morgen
Tirsdag den 28. februar er det helligdag i Andalusien. Her fejres regionens dag, Día de Andalucía.

Vi er tilbage med flere spanske nyheder på onsdag den 29. februar.

Nyheder den 24. februar 2012


Iñaki Urdangarín ses her med kong Juan Carlos.

Medlem af kongefamilien afhøres i morgen
Iñaki Urdangarín, som er gift med prinsesse Cristina, det spanske kongepars yngste datter, skal i morgen, lørdag den 25. februar, afhøres ved domstolen i Palma.
Det er første gang i historien, at et medlem af den spanske kongefamilie skal for retten.
Urdangarín er mistænkt for bedrageri i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos, der skulle være en ikke-lukrativ organisation, men hvor han muligvis har tjent millioner af euro.
Han beskyldes for at have skrabet pengene sammen ved at arrangere konferencer for de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia, som betalte ågerpriser grundet Urdangaríns familieforhold. Fra Instituto Nóos skulle penge så være overført til et boligselskab, kaldet Aizoon, som han ejer sammen med prinsesse Cristina, og til skattely i bl.a. Schweiz.
Urdangarín menes desuden at have betalt nogle mænd for at agere ansatte i Aizoon. Foreløbig har tre mænd tilstået, at de modtog 60 euro om måneden for ikke at lave noget. Problemet er desuden, at de på trods af alt akkumulerede pensionsopsparinger i Seguridad Social nu også har ret til arbejdsløshedsunderstøttelse.
Kongehuset har, siden mistankerne kom frem, taget afstand fra svigersønnen, og i december blev det meddelt, at han ikke længere måtte repræsentere familien, eftersom der var sået tvivl om hans hæderlighed. Det har skabt splid i familien. Prinsesse Cristina var for første gang sidste år ikke i Spanien for at holde jul sammen med den øvrige familie, og dronning Sofia er den eneste, som siden da har besøgt Cristina og familien i deres hjem i Washington, og det kun en enkelt gang.
Urdangaríns advokat, Mario Pascual Vives, har sagt, at Urdangarin har betalt en masse skat, at han er vred over at skulle afhøres, og at han er uskyldig.
Urdangarín og prinsesse Cristina har de seneste dage opholdt sig sammen i Madrid, hvorfra de i dag rejser til Palma, formodentligt med et rutefly. De skal bo på kongeparrets sommerpalads Marivent, der ligger mellem Palma og Cala Mayor.
Afhøringerne starter lørdag kl. 09.00.

Kongens kommentar
Kong Juan Carlos har mindet om, at alle er uskyldige, til det modsatte er bevist.
Men når det drejer sig om hans datter, der har beklaget sig over, at hun og ægtefællen ikke får lov til at ”være i fred”, lader ikke alle til at være helt så lige.
Prisesse Cristina skal ikke afhøres, selvom hun på bare et par år skulle have tjent 571.000 euro efter at have investeret blot 1.500 euro i boligselskabet Aizoon, som hun altså ejer sammen med gemalen.
Anklageren, Fernando Pamos, mener, at der er tale om forskelsbehandling.
”Ud fra min erfaring ville en hvilken som helst anden person i samme situation allerede være anholdt eller i det mindste ville en større undersøgelse være undervejs. Der bør ikke være tale om mennesker af første og anden klasse,” har Pamos udtalt.


Et krydstogtskib anløber Málagas havn, mens Sierra Nevada ses i baggrunden.

Málagas havn kåret til Spaniens bedste
Den europæiske organisation Cruise Excellence Award har netop kåret Málagas havn til Spaniens bedste for krydstogter anno 2012. Over 11.000 gæster og 100 rejsebureauer er blevet spurgt.
Det er andet år i træk, at Málaga kåres til Spaniens bedste havn. Præmieoverrækkelsen fandt sted i aftes i netop Málaga, nærmere betegnet på Museo Picasso.
Venedig og Dubrovnik delte prisen som den bedste havn i Middelhavet.


Nu skulle de endelig nå frem til Spanien.

Guldskat lastes i eftermiddag
De 594.000 guld- og sølvmønter, som det amerikanske firma Odyssey Marine Exploration i 2007 hentede op fra vraget af den spanske fregat Nuestra Señora de Las Mercedes på havbunden ud for Portugals sydkyst, er nu i spanske hænder i Florida og forventes lastet i eftermiddag kl. 15.30 spansk tid.
Et hold eksperter fra bl.a. det arkæologiske museum i Cartagena fløj i tirsdags til Tampa i Florida med to Hercules-fly fra det spanske luftvåben, som nu skal transportere skatten til Spanien.
Det markerer enden på fem års legalt tovtrækkeri, som Odyssey Marine Exploration har tabt. Den peruvianske regering har dog anlagt sag endnu en gang, da man mener, at eftersom mønterne blev præget i Peru, hører de hjemme der, men også denne sag forventes afvist.
De 494.000 mønter er vurderet til 380 millioner euro, og det er det største arkæologiske fund, der nogensinde er gjort under havets overflade.
Det er endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med mønterne i Spanien. Nogle af dem forventes at blive udstillet på forskellige museer, bl.a. i Cádiz, som i 1804 var fregattens mål.


Kysten hvor portugiseren omkom i går.

Sprang i døden i Nerja
En portugisisk mand omkom i går, da han kastede sig ud over klipperne ved Paseo de los Carabineros i Nerja.
Den 37-årige portugiser var her på ferie med sin familie. Han ignorerede skilte, der viser, at det er forbudt at kaste sig i havet, ligesom han skulle kravle over en mur for at komme til skrænten ud mod havet. Men det gjorde han, og han dykkede med hovedet først, og mens faldet er på fem meter, er havet kun omkring en meter dybt på det pågældende område.
Mandens bror hentede ham op af vandet, men han kunne ikke reddes.


Voloteas Boeing 717.

Nyt flyselskab inkluderer Málaga
Det nye lavprisselskab Volotea inkluderer Málaga på sit rutenet. Den 5. april lanceres den første rute, som går til Venedig. Selskabet bliver dermed pionerer på denne rute. Der vil blive tre ugentlige afgange mellem de to byer.
Der flyves også mellem Alicante, Bilbao, Santiago de Compostela og Venedig, og selskabet planlægger den kommende sommer at flyve 24 ruter.
Volotea er grundlagt af Carlos Muñoz og Lázaro Ros, der også har stået bag selskabet Vueling Airlines.
Læs om La Danesas besøg i Venedig her.


Holdet på La Rosaleda.

Málaga er hjemme
I den kommende La Liga-weekend spiller Málaga CF hjemme på La Rosaleda. Det gælder Zaragoza, og kampen spilles lørdag kl. 20.00.
Lørdag spiller også Betis og Getafe (kl. 18.00) samt Espanyol og Levante (kl. 22.00).
Søndag bliver det Real Madrids tur, der spiller ude mod Rayo (kl. 16.00), mens FC Barcelona kommer til Madrid for at møde Atlético (kl. 21.30).


Marts i Torre del Mar.

Kryds i kalenderen: Loppemarked
Den danske klub i Torre del Mar holder loppemarked søndag d. 18 marts kl. 10.00 – 16.00.
Kom og gør et godt køb og find det, du lige mangler. Der vil kunne købes pølser, øl og vand samt en kop kaffe m. hjemmebag, eller kom bare og få en hyggelig dag. Spørgsmål, kontakt Ditte på tlf.: 952 535 507 el. dittemolsen@gmail.com.

¿Qué pasa? – de kommende dage

Estepona

Indtil 18. marts
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

Frigiliana

Indtil 24. marts
Udstilling med forskellige kunstnere i Galería Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

24. februar kl. 20.30
Jazzkoncert med Ernesto Aurigbac Quartet i Casa de la Cultura. Gratis entré.

25. februar kl. 20.00
Jonny G giver The Elvis Presley Experience på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

28. februar kl. 12.45
Koncert med Banda Municipal de Música i Parque de España i anledningen af den andalusiske helligdag. Gratis entré.

Málaga

25. februar kl. 21.00
Koncert med Bustamante i Cortijo de Torres. Entré på www.grupomundo.es.

28. februar kl. 21.00
Pastora Soler giver koncert på Teatro Cervantes. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

29. februar kl. 21.00
Jazzkoncert med The Jazzwise Quartet på Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.malagaentradas.com.

Marbella

Indtil 3. marts
Udstilling af gravørkunst, XIX Edición Premios Nacionales de Grabado, kan ses på Museo del Grabado på Hospital Bazán i den gamle bydel.

24. februar kl. 20.30
Klassisk koncert med værker af bl.a. Brahms, Beethoven og Mendelssohn i Vasari Center. Entré 20 euro. Info på 689 000 944.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Indtil 19. marts
Margit Björklund og Niki Marko er blandt malerne, der udstiller under titlen Inspirations in Springtime i Centro Cultural de La Cala i La Cala de Mijas. Åbent mandag – fredag, morgen og eftermiddag/aften. Mere information kan fås på www.my-rasgos.com.


Nerja:

24. februar kl. 21.00
Jazzkoncert med Jazz4quartet i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré til 10 euro kan bookes på www.teleentrada.com.


Torremolinos:

27. februar – 3. marts
Europæisk dansedyst, XXIII Campeonato de Europa de Baile, afholdes forskellige steder i byen. Læs mere på www.torremolinosbailando.com.

Nyheder den 23. februar 2012


Marisol Yagüe og Juan Antonio Roca, to af de hovedmistænkte i Malaya-sagen, konfronteres under retsmødet i Málaga.

”Jeg er ked af at være uenig med dig kære, men jeg har givet dig penge”
Marisol Yagüe, den tidligere borgmester i Marbella, der sammen med 95 andre personer er anklaget i korruptionsskandalen kendt som Malaya, Spaniens største korruptionsskandale nogensinde, har hidtil nægtet at have modtaget bestikkelse.
Under retsmøderne i går i Málaga blev hun dog modsagt af sin tidligere kollega, forhenværende byrådsmedlem med ansvar for byplanlægning og nu den hovedanklagede i sagen, Juan Antonio Roca. ”Jeg er ked af at være uenig med dig kære, men jeg har givet dig penge,” sagde Roca under den fælles afhøring. Han gik videre til at sige, at Marisol rigtigt nok, som hun har påstået, aldrig bad ham om penge, men at hun alligevel havde taget imod omkring 1,8 millioner euro.
Afhøringen af de to var arrangeret på grund af de modsigende oplysninger, de hidtil var kommet med, og konfrontationen gav anledning til den særeste seance i retssagen, der begyndte i september 2010.
Afhøringerne fortsætter den 5. marts. Marisol Yagüe risikerer 20 års fængsel, mens Juan Antonio Roca allerede har siddet fængslet i seks år, om end for en dom i en anden korruptionssag.

 


Statsminister José Luis Zapatero med nu afdøde diktator Muammar Gaddafi, der investerede stort i Spanien.

Libysk landområde frigivet i Benahavís
Beslaglæggelsen af det store landområde La Resinera i Benahavís, som var ejet af Libyan Arab Foreign Bank, der igen var kontrolleret af den nu afdøde libyske diktator, Muammar Gaddafi, er blevet løftet.
Området var ellers konfiskeret af den spanske regering på foranledning fra EU, præcist som det skete med den nu afdøde diktators ejendomme i andre lande.
Det betyder ifølge det advokatkontor, der repræsenterer den libyske stats interesser i området, at byggeprojektet igen kan blive aktuelt. Inden oprøret i det nordafrikanske land var der planer om at bygge 1.915 boliger, et kongrescenter og en golfbane på det 6.900 hektar store område, og nu er der igen en reel mulighed for, at det kan føres ud i livet.
Gaddafi-familien ejede desuden boliger i Marbella, Nerja, Granada og Sevilla.
Mens oprøret og de borgerkrigslignende tilstande hærgede Libyen undrede man sig i Spanien over, hvad der skulle ske med ejendommene. Men det nye libyske styre har igen fået en ambassadør i Spanien, som hedder Muhamed Al Fakih Saleh, og en kilde på ambassaden udtaler til El Mundo, at man lige nu venter på et møde med de spanske myndigheder for at aftale en overordnet plan for alle disse ejendomme.

Mijas’ kommune forbyder antenner og aircondition-enheder på husene
Byrådet i Mijas har netop vedtaget et forbud mod antenner og aircondition-enheder på facader og tage i kommunen, skriver Diario Sur.
Forbuddet indføres som et led i et større projekt, kaldet Conservación, Rehabilitación y Estado Ruinoso de las Edificaciones. Meningen med den er, at der skal gøres rent og ryddes op i kommunen, hvis vigtigste indtægtskilde er turisme.
Udover forbuddet mod synlige antenner og airconditionenheder bliver det nu også pålagt boligejerne at male, hvor det er nødvendigt, ligesom der skal ryddes op på tomme byggegrunde og halvfærdige bygninger skal enten gøres færdige eller rives ned.

 


Málagas borgmester, Francisco de la Torre, foranlediger afskedigelse af kreativ bedemand.

Begravelsesfirma tog 10 procent for meget i moms
En direktør for et begravelsesfirma i Málaga har de seneste ni år krævet 10 procent for meget i moms (IVA). I stedet for syv procent nogle år, otte procent de seneste år, som reglerne dikterer, har kunderne betalt hhv. 17 og 18 procent, og firmaet, Parcemasa, har kunnet beholde forskellen, skriver La Opinión de Málaga.
Efter sagen kom frem forleden, trådte Málagas borgmester, Francisco de la Torre, ind i sagen, og i går blev den kreative bedemand, Rafael Toval, så afskediget.
Kommunen anslår, at Parcemasa har snydt 1.149 kunder for i alt 60.000 euro, og man garanterer, at pengene vil blive refunderet.

 


Smilet skaber interesse i Madrid.

Mona Lisas tvilling på El Prado
Besøgende flokker nu til den afdeling på museet El Prado, hvor kopien af Leonardo da Vincis famøse Mona Lisa blev udstillet i går.
Interessen er så stor, at sikkerhedsvagter den første dag var nødt til at omringe maleriet for at beskytte det imod de mange nysgerrige, som ville lidt for tæt på.
Ifølge eksperter er det malet i Da Vincis atelier i Firenze af én af hans elever (man ved ikke hvem), samtidig som mesteren malede det originale værk. Det har været i El Prados ejendom i flere år, og det har de sidste fire måneder gennemgået et omfattende restaureringsarbejde.
Maleriet hænger på Madrid-museet frem til den 15. marts, hvorefter det skal være en del af en fælles Da Vinci-udstilling på Louvre i Paris.

 


Kun Athletic Bilbao tabte første kamp, her i Moskva.

Anden omgang i Europa League
De tre spanske hold i Europa League spiller i aften anden omgang i sekstendedelsfinalerne.
Valencia – Stoke City vises kl. 19.00 på Canal + Liga.
Athletic Bilbao – Lokomotiv Moskva vises kl. 19.00 på Cuatro.
Atlético de Madrid – Lazio vises kl. 21.05 på Canal +.


Nyheder den 22. februar 2012


Tusinder samlet i flere byer i Spanien for at vise deres støtte til studerende.

Demonstrationer mod politivold

Tusinder demonstrerede igen i aftes for at vise deres støtte til de studerende i Valencia, som hævder at have været udsat for politivold. Billeder og videoklip af hårdhændede betjente er da også gået verden rundt.
De største demonstrationer i går fandt sted i Madrid og i Valencia.
Studerende i flere storbyer har siden sidste onsdag demonstreret mod nedskæringerne på uddannelsesområdet. Besparelserne har bl.a. betydet, at flere skoler nu ikke har penge til en så basal ting som opvarmning. I Valencia førte det i søndags til sammenstød mellem demonstranterne og politiet, som nu beskyldes for at have taget for hårde midler i brug.
Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón (PP) har forsvaret betjentene. Han har bl.a. sagt, at de var nødt til at bruge magt, eftersom de blev angrebet af de studerende.
Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz har dog erkendt, at betjentene brugte ”overdreven magt”.
Politibetjentenes fagforening, SUP, har kaldt politikernes indstillinger for ”politisk og personlig fejhed”, eftersom det skulle have været regeringens repræsentant i Valencia, Paula Sánchez de León, og politichefen, Antonio Moreno, som skulle have beordret dem til at stoppe demonstranterne.
I aftes var politiet mødt op med tåregas og skjolde som våben og forsvar mod de studerende, der brugte bøger som kasteskyts. Indenrigsministeriet havde dog bedt betjentene om at være forsigtige, og der var ingen voldelige hændelser.
Der var også demonstrationer i Málaga. Omkring 300 mennesker var ifølge arrangørerne, 150 ifølge politiet, samlet på Plaza de la Constitución, hvor de bar skilte med slagord som ”mindre undertrykkelse, mere uddannelse.”
Moreno har kaldt de studerende for ”fjenden”, hvorfor selv kongresmedlemmer fra IU nu holder skilte op i kongressen, hvor der står: ”Jeg er også fjenden”.
Hacker-gruppen Anonymous har vist deres sympati for demonstranterne ved at nedlægge politiets hjemmeside, og tirsdag aften var den faktisk ude af funktion i to timer.
I alt er 38 personer blevet anholdt, siden demonstrationerne startede for en uge siden.

 


David Cameron (t.v.) og Mariano Rajoy ved Downing Street 10.

Indbyggerne på Gibraltar skal selv afgøre deres fremtid

Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), var i går i London for at mødes med sin britiske kollega, David Cameron.
På agendaen var den europæiske økonomi, men også spørgsmålet om Gibraltar, som Rajoy havde ønsket at debattere med Cameron. Spanien har ville have Gibraltar tilbage, lige siden Utrecht-traktaten i 1713 gav Storbritannien herredømmet over klippehalvøen, og nu er det så Mariano Rajoys tur til at forsøge sig.
Cameron står dog fast på den britiske holdning, som er, at indbyggerne på Gibraltar selv bestemmer over deres fremtidige tilhørsforhold. Og det har de gjort; de ønsker ingen ændringer.
”Vi har forskellige meninger, men vi fortsætter med at tale om det,” sagde Rajoy efter mødet.

 


Hurtigtoget AVE er skyld i kaniners død.

Kampen om kaninerne

Hurtigtoget AVE er skyld i, at kaniner dør ved sporene mellem Málaga og Córdoba og mellem Córdoba og Sevilla. Derfor har miljørådet i Junta de Andalucía nu anlagt sag mod selskabet ADIF, der er ansvarlig for togsporene, skriver La Opinión de Málaga.
Sagen går ud på, at kaninerne bygger huler i skrænterne langs og under sporene, men deres huler udhuler jorden og gør sporene usikre. Derfor har Adif opsat et hegn, som forhindrer kaninerne i at komme ind på området, men det forhindrer også de mange, der allerede er der, i at komme ud til foder og drikke, så de dør af sult eller tørst.
Det er ikke første gang, at der har været en konflikt mellem kaninerne og togene. Sidst brugte ADIF omkring en halv million euro på at jagte dem, og derfor har man nu opført det omstridte hegn.

 


Kan man savne det?

Tørreste vinter siden 1995

Landmænd og vandreservoirer i Málaga-provinsen lider under den tørre vinter. Den er endnu ikke forbi, men hvis metrologernes forudsigelser er korrekte, vil det heller ikke regne noget nævneværdigt de næste dage.
Det vil i så fald betyde, at der kun er faldet 28 cm per m2 i løbet af de tre vintermåneder, og det er lig med den tørreste vinder siden 1994/1995. Og ser man i bakspejlet, skal man helt tilbage til vinteren 1960/1961 for at finde en tilsvarende tør vinter.

 


Fra indvielsen af udstillingen. Nummer to fra venstre er Málagas borgmester, Francisco de la Torre, mens biskoppen er Málagas Jesús Catalá.

Udstilling: Jesus’ ligklæde i katedralen i Málaga

En udstilling over Jesus’ mulige ligklæde eller Det Hellige Lagen fra Torino er nu åben i katedralen i Málaga.
Udstillingen belyser forskellige vinkler af det enigmatiske klæde, som arkæologer og teknikere har analyseret på alle tænkelige måder – selv med udstyr fra det amerikanske rumagentur NASA – uden at kunne afsløre dets oprindelse. En kulstog-14-prøve har dog angivet, at lagenet skulle stamme fra et tidspunkt mellem 1260 og 1390. Selve lagenet er ikke i Málaga, kun en kopi, men udstillingen kan alligevel pirre og glæde de flestes nysgerrighed.
Udstillingen, La Sábana Santa, varer til midten af juni. Derefter vil den blive vist i flere andre spanske byer.

 


Iker Casillas når det ikke.

Real Madrid må nøjes med et point

Real Madrid måtte i aftes nøjes med det ene point i ottendedelsfinalen i Champions League imod CSKA Moskva. Den første dyst mellem de to hold blev spillet i 20 graders frost i den russiske hovedstad, hvor Cristiano Ronaldo scorede i første halvleg, mens svenske Pontus Wernbloom udlignede til 1 – 1 i det 93. minut.
Den næste kamp spilles den 14. marts i Madrid.

 

Nyheder den 21. februar 2012


17 tons guld- og sølvmønter tilhører nu den spanske stat.

594.000 mønter tilhører nu endelig Spanien

Med mindre der opstår forhindringer i sidste øjeblik, slutter et fem år langt legalt tovtrækkeri endelig, når Spanien i dag får rettighederne til 594.000 guld- og sølvmønter, som stammer fra den spanske fregat Nuestra Señora de Las Mercedes.
Mønterne ligger stadig i Tampa (Florida, USA), hvor de har været opbevaret siden maj 2007, da det amerikanske firma Odyssey Marine Exploration meddelte omverdenen, at man havde reddet skatten i land fra internationalt farvand ud for Portugal.
Las Mercedes, som tilhørte den spanske flåde, var i 1804 på vej fra Havana på Cuba til Cádiz, da den blev beskudt af den britiske flåde og gik ned med mand, mus og mønter 100 sømil fra Algarve-kysten. Selvom det amerikanske firma ikke meddelte, hvilket vrag, skatten kom fra, lagde den spanske stat straks sag an og gjorde krav på at få mønterne udleveret. Spanien fik nogle måneder senere bekræftet, at mønterne kom fra Las Mercedes og vandt den første juridiske dyst, som fandt sted ved en domstol i Florida. Odyssey Marine Exploration ankede sagen til den føderale højesteret, som stadfæstede den førstnævnte domstols beslutning.
Den peruvianske regering har også gjort krav på skatten, da man mener, at eftersom mønterne blev præget i Peru, hører mønterne hjemme der, ligesom også omkring 30 efterkommere af de omkomne har gjort krav på mønterne, som de mener, er privat ejendom.
Dommerne var på Spaniens side, men tovtrækkeriet fortsatte dog over Atlanten. Odyssey ankede flere gange ved forskellige domstole og krævede til slut, at Spanien skulle betale for restaureringen og opbevaringen af mønterne, men da den pågældende dommer afslog det, var det slut, og det amerikanske firma blev i fredags pålagt at give mønterne til Spanien i dag, tirsdag.
De 494.000 mønter er vurderet til 380 millioner euro, og det er det største arkæologiske fund, der nogensinde er gjort under havets overflade.
Viceformanden for Odyssey, Melinda MacConnel, kalder det en trist dag for Spanien, da hun mener, at fremtidige arkæologiske fund vil blive hemmeligholdt, og eventuelle skatte vil blive smeltet eller solgt på eBay.
I går fløj seks specialister fra det arkæologiske museum i Cartagena til Florida med fly af typen Hercules fra det spanske luftvåben. De skal nu inspicere skatten, og så forventes mønterne endelig at komme til Spanien på fredag den 24. februar – med en forsinkelse på godt 200 år.

 


Det starter næste år.

Gasboring ved Costa del Sol i 2013

Det spanske olieselskab Repsol har nu bekræftet, at man starter prøveboringer efter gas og olie ud for Mijas’ og Fuengirolas kyster i 2013, skriver La Opinión de Málaga.
Repsol har via sit datterselskab Ripsa rettighederne til 220.544 hektar af havbunden ud for Málaga, Benalmádena, Torremolinos, Rincón de la Victoría samt altså Mijas og Fuengirola. Selskabet vil i slutningen af indeværende år beslutte, præcist hvor prøveboringerne skal foretages.
Målet er med tiden at udvinde naturgas, som Spanien behøver for at kunne mindske behovet for at importere gas.
Det tilsidesætter bekymringerne om, hvordan gasboringer vil påvirke turismen.
Der bliver sandsynligvis også tale om prøveboringer ud for kysterne i Granada-provinsen, hvor det canadiske selskab CNWL har købt rettighederne.

 


Aloha College i Marbella er én af en lang række private skoler, der tilbyder tosproget undervisning.

Rift om pladserne på de private skoler

Det går rigtig godt på de 19 private skoler i Málaga-provinsen, skriver Málaga Hoy. Avisen referer til de mange britiske skoler, den franske og den tyske samt de tre skandinaviske skoler, der er i provinsen.
Selvom en plads på én af skolerne normalvist koster mindst 400 euro om måneden plus undervisningsmateriale, frokost, transport m.v., er der rift om pladserne, og der er normalvist altid fulde huse. Det skyldes, at skolerne tilbyder tosproget undervisning, lærere der underviser på deres modersmål og et undervisningssystem, der følger det land, som skolen repræsenterer.
Den integrerede sprogundervisning har også gjort skolerne populære hos spanske forældre, eftersom sprogundervisning sjældent prioriteres i de spanske skoler. F.eks. er 80 procent af de 668 elever på St. George i Málaga spanske. Her er prisen for en plads 600 euro om måneden.
Den ældste af skolerne er den tyske, som har eksisteret siden 1898, med de første lokaler i Málaga, siden i Benalmádena og nu i Marbella.

 


Gibraltar på agendaen.

Rajoy møder Cameron i London

Når Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), i dag rejser til London for at mødes med sin britiske kollega, David Cameron, er der især et penibelt punkt på agendaen: Gibraltar.
Den britiske enklave er stadig en torn i øjet på mange spaniere, og som regeringscheferne før ham vil også Rajoy forhandle med Storbritannien om Gibraltars fremtidige tilhørsforhold. Spaniens udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, forberedte allerede for flere uger siden briterne på, at også denne regering ønsker at genoptage emnet.
London har dog gjort det klart, at det er indbyggerne på Gibraltar, som bestemmer over deres egen skæbne. Førsteministeren på Gibraltar, Fabian Picardo, har sagt, at ”Spanien burde bekymre sig om de fem millioner arbejdsløse og ikke om et historisk krav omkring klippehalvøen.”
Spanien har villet have Gibraltar tilbage, lige siden Diego de Salinas og hans tropper i 1704 overgav sig, og Utrecht-traktaten i 1713 gav Storbritannien herredømmet over halvøen. Ud fra et internationalt synspunkt er det dog et dilemma, at man samtidig forsvarer det fortsatte krav på de spanske enklaver i Nordafrika; Ceuta og Melilla.
Læs mere om Spaniens historiske krav på Gibraltar ved at klikke her.

 


Borgmester Esperanza Oña præsenterer projektet.

Flere gågader i Fuengirola

Inden påske skal flere af gaderne i Fuengirola konverteres til gågader, skriver Diario Sur.
Kommunen planlægger at forskønne den livlige Plaza de los Chinorros, Calla Larga og Calle del Mercado, hvor bilkørsel vil blive forbudt.
Ifølge borgmesteren, Esperanza Oña, skal arbejdet være færdigt inden påskeugen i begyndelsen af april.

 


Der trænes med halsvarmere i Moskva.

Champions til middag

Kl. 18.00 inviterer TVE1 på Champions League. Det gælder første dyst i ottendedelsfinalen mellem Real Madrid og CSKA Moskva, som spilles i den russiske hovedstad.

 

Nyheder den 20. februar 2012


Demonstranter har indtaget Plaza de la Constitución i Málaga.

Hundredetusinder på Spaniens gader mod arbejdsmarkedsreformen

Hvor mange mennesker, der egentlig deltog i demonstrationerne, som i går blev afholdt i 57 byer rundt om i landet, er der en del uenighed om. Arrangørerne mener, at omkring 500.000 demonstranter deltog i Madrid, næsten samme antal i Barcelona, 80.000 i Valencia og så videre. Politiet mener dog, at antallet var langt mindre.
I Málaga skulle der f.eks. have været ca. 30.000 deltagere, mens politiet mener, der kun var 6.000.
Demonstrationerne var arrangeret af landets to største fagforeninger, CCOO og UGT, som en protest mod den nye arbejdsmarkedsreform, som den konservative regering indførte for en uge siden. Reformen gør det billigere for virksomheder at afskedige overflødigt mandskab for dermed at skabe et mere fleksibelt arbejdsmarked.
Fagforeningerne har beskrevet demonstrationerne som et eksempel på, hvad regeringen kan vente sig, hvis den ikke ombestemmer sig, og dermed er der truet med en generalstrejke.
”Vi ønsker ikke konfrontation, vi ønsker en korrektion,” sagde formanden for UGT, Cándido Méndez, dog i går, men hvorvidt han får det ønske opfyldt, er tvivlsomt, eftersom de nye regler allerede er trådt i kraft. Med den nye arbejdsreform håber regeringen at kunne bremse udviklingen på arbejdsmarkedet, som lige nu betyder, at 5,3 millioner (22,85 procent) arbejdssøgende er uden job.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) har frygtet en generalstrejke, hvilket han i januar under et møde i Bruxelles blev fanget i at viske til sin finske kollega, Jyrki Katainen.
Hans frygt kan stadig gå i opfyldelse på trods af, at demonstrationerne ikke er fortsat i dag.

 


Indviet i 1971, men kan ikke undværes.

Atomkraftværket i Garoña bliver ikke lukket

Atomkraftværket Santa María i Garoña (Burgos) kan udmærket fungere fem år til, mener Spaniens nukleare sikkerhedsråd, Consejo de Seguridad Nuclear (CSN). Derfor bekræftede industriminister José Manuel Soria (PP) i weekenden, at værket fortsætter efter den 6. juli 2013, der er den dato, som den tidligere PSOE-regering havde sat som lukkedag for det gamle atomkraftværk.
Industriministeren mener, at Spanien i øjeblikket ikke kan undvære nogen af de eksisterende energikilder.
Santa María Garoña blev indviet i 1971 og er Spaniens ældste atomkraftværk. Dets ene reaktor er af samme model som én af reaktorerne i Fukushima i Japan.

 


”Det er helt grotesk, at de bliver frataget deres demokratiske ret,” siger Zenia Stampe.

Radikale vil give udenlandsdanskere stemmeret, andre partier tvivler

Radikale Venstre vil give udenlandsdanskere stemmeret i Danmark, skriver bl.a. Berlingske Tidende.
Som reglerne er nu, mister vi stemmeretten efter to år i udlandet, og den regel ønsker regeringspartiet at ændre til 10 år.
”Rigtig mange udenlandsdanskere har stadig en bolig i Danmark, og andre arbejder og betaler skat i Danmark. Det er helt grotesk, at de bliver frataget deres demokratiske ret,” siger de Radikales grundlovsordfører, Zenia Stampe.
”Der er nogle mennesker, som vi rigtig gerne vil have tilbage på et tidspunkt, så de med deres kvalifikationer og erfaringer kan bidrage til arbejdsmarkedet,” fortsætter hun.
Man regner med, at omkring 100.000 danskere i øjeblikket bor i udlandet. Danmark er et af de eneste lande, hvor statsborgere, som opholder sig i udlandet, ikke har stemmeret til folketingsvalgene.
Loven blev i øvrigt indskrevet i grundloven i 1866, formodentligt for at tysksindede i Slesvig-Holstein ikke skulle kunne påvirke valgene i Danmark.
Repræsentanter for andre partier er principielt enige med Stampe, men de tvivler dog på, at grundloven vil blive ændret i en overskuelig fremtid. Heriblandt er Venstres næstformand, Kristian Jensen, som udtaler, at han ikke mener, at sagen er stor nok til at sætte hele maskineriet omkring en grundlovsændring i gang.

 


Tre nonner var blandt de omkomne.

15 omkommet på landevejene

15 personer blev den forgangne weekend dræbt i otte forskellige ulykker på de spanske landeveje, hvoraf to var motorcyklister, oplyser trafikdirektoratet DGT.
Den nok værste ulykke skete i fredags i Torreblanca (Castellón), hvor to kvinder blev dræbt og tre blev såret – alle var nonner.
I år er foreløbig 171 personer omkommet på vejene, hvilket er 11 færre end samme periode sidste år.

 


Statsminister Mariano Rajoy (t.h.), vicestatsminister Soraya Saénz de Santamaría og justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón pønser på lønnedgange på 25 – 35 procent.

Ledere af offentlige selskaber skal vænne sig til at tjene langt mindre

Spaniens regering er ikke færdig med at indføre besparelser, og nu er det lederne af de ca. 4.000 statsejede selskaber, der får sparekniven at føle.
Regeringen besluttede i fredags, at direktørerne i de største af selskaberne ikke må tjene mere end 105.000 euro om året, mens lønningerne i de mellemstore og små selskaber skal begrænses til hhv. 80.000 og 55.000 euro.
Det betyder, at de får lønnedgange på mellem 25 og 35 procent.
Allerede den forhenværende regering under José Luis Zapatero (PSOE) reducerede lønningerne med gennemsnitligt fem procent for samtlige offentlige ansatte. De er ikke steget igen siden.

8.116 borgmestres lønninger

Regeringen er desuden begyndt at undersøge, hvad landets 8.116 borgmestre egentlig tjener.
Omkring halvdelen af dem får ingen løn for at udføre hvervet, men tjener deres levebrød på anden vis. Det drejer sig fortrinsvist om kommuner med mindre end 1.000 indbyggere.
Den bedst lønnede er Barcelonas borgmester, Xavier Trias (CDC), som tjener 109.309 euro om året, mens borgmestre i andre storbyer også tjener mere end 100.000 euro. Heriblandt er Madrids borgmester, Ana Botella (PP), som er gift med forhenværende statsminister José María Aznar.
Både Fuengirolas og Marbellas borgmestre, Esperanza Oña og Ángeles Muñoz (begge PP), får ikke løn for deres arbejde som borgmester, men får det for at være medlem af det andalusiske parlament, Junta de Andalucía.

 


Málaga CF på San Mamés.

Forudsigelig Liga-top

Topholdene i La Liga bød ikke på overraskelser i weekenden. Real Madrid vandt 4 – 0 over Racing Santander, mens FC Barcelona stadig hægter sig fast i forhåbningerne om at indhente Real Madrid ved at genfinde tidligere tiders elegance og vinde 5 – 1 over Valencia.
Málaga CF mødte Athletic i Bilbao, hvor hjemmeholdet i løbet af tre minutter scorede lige så mange mål, og det var så det. 0 – 3, og Málaga må nu tage sig til takke med en niende plads indtil næste weekend, hvor modstanderen er Zaragoza.
Samme Zaragoza spiller i øvrigt i aften, hvor modstanderen er Betis. Kampen starter kl. 21.00 og vises på Canal + og GolTV.

 

Nyheder den 16. februar 2012


Statsminister Mariano Rajoy (t.h.) med formanden for PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, og dennes finger.

Første møde mellem Rajoy og Rubalcaba siden valget

Statsminister Mariano Rajoy (PP) og formanden for PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, mødtes i går for første gang siden førstnævnte vandt valget i november sidste år.
Mødet fandt sted i statsministerboligen La Moncloa og varede i fire timer, hvilket er det længste mellem en statsminister og en leder af oppositionen siden genindførslen af demokratiet.
De to blev nu ikke enige om så meget.
PSOE er specielt utilfredse med den nye arbejdsmarkedsreform.
”Jeg skal fortælle Dem, hvad den nye reform betyder: Acceptér lavere løn, ellers er døren her,” sagde Rubalcaba inden mødet, og den socialistiske leder erklærede da også, at han vil bekrige statsministeren på dette område.
Rubalcaba gentog trods uenigheden på dette område sit løfte om at lede en ”brugbar opposition”, og han lovede statsministeren sin støtte til alle andre tiltag, der kan hjælpe den spanske økonomi. Og så blevde to enige om at forny opbygningen af visse statslige institutioner, det er bl.a. forfatningsdomstolen, radio- og tv-stationen RTVE og ombudsmandskontoret, som skal gås igennem, hvilket skal ske inden juni.

 


Miguel Montes Neiro efter næsten 36 år i fængsel.

I fængsel siden 1976 – endelig fri

Miguel Montes Neiro er den indsatte, som har siddet længst i de spanske fængsler.
Faktisk har han rusket tremmer siden 1976, da han deserterede fra forsvaret under aftjeningen af værnepligten. Siden da har han sultestrejket flere gange uden at have vundet gehør eller sympati for sin sag, ligesom han har flygtet seks gange – sidst i 2009.
Hver gang, han har været ude, har han begået nye lovovertrædelser, i alt 30 tilfælde, hvorfor straffene har akkumuleret.
Han var ikke dømt for nogen voldelige eller voldsomme forbrydelser, det er mest tyveri og lidt narkohandel, der har fået ham i klammeri med loven.Derfor besluttede den forhenværende PSOE-regering at benåde ham, og den benådning blev endelig eksekveret i går.
”Jeg vil ikke gøre noget. Bare vent og se. Dette er en ny start,” sagde Miguel Montes Neiro, da han blev lukket ud af fængslet i Granada.

 


Forældrene med en af donorbabyerne.

Tre babyer født for at redde søskende

Tre babyer, som blev udvalgt som fostre med det formål at blive donorer for deres søskende, er netop kommet til verden i Sevilla og Barcelona.
De tre nyfødte har pustet nyt liv i debatten om det moralsk korrekte i at udvælge fostre, en metode, der blev godkendt i 2006 i Spanien. Der er kun kendskab til et enkelt fortilfælde, men nu er nyheden om tre donorbabyer kommet frem med få dages mellemrum.
Den første, lille Estrella, skal redde sin bror, Antonio, som for tre år siden fik diagnosticeret en uhyre sjælden sygdom i knoglemarven, kendt som aplasia. Den sygdom skal marv fra Estrellas rygsøjle eller stamceller fra hendes navlestreng nu helbrede.
I det andet tilfælde er der tale om et par tvillinger, Noah og Leire, der dog, selvom nyheden først er sluppet ud nu, kom til verden for 11 måneder siden for at redde broren, Izan, som har en neurologisk sygdom. Han fik marv fra den ene tvilling transplanteret i oktober, men lægerne ønsker at vente mindst seks måneder, før de vil udtale sig om, hvorvidt behandlingen har virket.

 


Flere byer har ligefrem opsat specielle affaldsspande, og det er svært at være i tvivl om formålet.

73 personer har fået bøde i Málaga for ikke at opsamle hundeekskrementer

En lang række byer i Spanien har gjort det lovpligtigt at samle sin hunds ekskrementer op, når man er ude at lufte den på gader og andre offentlige områder. Overtrædelser af denne regel resulterer i bøde.
Således også i Málaga, hvorfra det forlyder, at politiet alene i januar fangede 73 hundeejere i at overtræde loven, og de er hver blevet udstyret med en bøde på 500 euro.
Kommunen overvejer i øjeblikket at hæve bøden.

 


Tomás Burgos tages i ed i kongressen.

Chefen for sygesikring har løjet om sin lægeuddannelse

Tomás Burgos Gallego (PP), direktøren for den offentlige sygesikring, Seguridad Social, har hævdet, at han var uddannet læge, mens han i virkeligheden aldrig færdiggjorde uddannelsen, skriver El País.
På hans CV stod der, at han var autoriseret læge og ”ekspert i sundhedsadministration”, da han i slutningen af januar blev godkendt af ministerrådet som ny ansvarshavende for Seguridad Social. Beskæftigelsesministeriet har senere udsendt en meddelelse, der forklarer, at hans CV ikke var korrekt grundet en ”teknisk fejl”.
Problemet er bare, at da han først blev kongresmedlem i 1993 selv oplyste til kongressen, at han var praktiserende læge. Da næste periode startede i 1996, var han pludselig også kirurg. Den uddannelse var dog fjernet fra 2000.
”Man kunne skrive, at man har modtaget en Nobelpris, og ingen ville tjekke det,” siger en anonym kilde i kongressen til El País.

 


Fernando Llorente og co. er i Moskva for at møde Lokomotiv.

Tre spanske dyster i Europa Cup

Tre spanske hold spiller i aften i Europa Cup, alle på udebane.
Lokomotiv Moskva – Athletic: vises kl. 18.00 på Canal +.
Lazio – Atlético: vises kl. 19.00 på Cuatro.
Stoke City – Valencia: vises kl. 21.05 på Canal +.

 

Nyheder den 15. februar 2012


Farligt for virksomheders økonomiske sundhed at arbejde for det offentlige.

Det offentlige skylder private virksomheder i Málaga en halv milliard euro

Privatejede virksomheder i Málaga-provinsen har sammenlagt omkring en halv milliard euro til gode hos kommuner, Junta del Andalucía og staten. Og de virksomheder, der har været så heldige at få betalt for det arbejde, de har udført for myndighederne, har måttet vente gennemsnitligt et år, før de fik pengene, skriver Málaga Hoy.
”Situationen er yderst kompleks og pinefuld,” forklarer formanden for arbejdsgiverforeningen CEM, Javier González de Lara, til avisen. Han forklarer, at virksomhederne før kunne gå til banken med en udestående regning, og at banken så ville give kredit svarende til det pålydende beløb, indtil myndighederne havde betalt. Det gør bankerne ikke længere, så der er ingen hjælp at få.
”Nada de nada,” beklager González de Lara.
Ifølge CEM har omkring 10.000 små og mellemstore firmaer i Málaga-provinsen måttet lukke de seneste to år – omkring en tredjedel af dem på grund af manglende betaling fra myndighederne. I hele Andalusien skulle private virksomheder have omkring tre milliarder euro til gode.
González de Lara vil ikke fortælle, hvem der er de værste betalere. De skrupler har dog ikke sammenslutningen Asociación de Constructores y Promotores de Málaga og heller ikke avisen Málaga Hoy, som skriver, at kommunerne er de værste. Især Benalmádena, Fuengirola, Estepona, Mijas og Rincón de la Victoria. Kommunen i Málaga skulle derimod betale til tiden.
En EU-regel dikterer, at offentlige administrationer i år skal betale senest 40 dage efter udført arbejde eller levering, mens de i 2013 skal betale efter 30 dage.

 


Statsminister Mariano Rajoy har ikke udskudt reformerne på grund af det andalusiske valg, mener EU-kommissær.

EU ikke utilfreds med den spanske regerings reformer

EU-kommissær for økonomiske anliggender, Olli Rehn, har benægtet rygterne om, at EU er utilfredse med den spanske regerings indsats mod statens dårlige økonomi og den høje arbejdsløshed. Det var nemlig rygter om, at den konservative regering skulle vente med at indføre mere drastiske reformer til efter den 25. marts. Det er datoen for valget til det lokale andalusiske parlament, som PP ifølge samtlige meningsmålinger står til endelig at fravriste konkurrenten, PSOE.
Samtidig har der floreret rygter om, at Mariano Rajoys regering skulle have forværret tallene for statens underskud sidste år for at få dem til at se bedre ud i år. Det skriver El País, der videre kommenterer, at Rehn har haft sværere ved at afvise dette rygte. Den finske EU-kommissær har sagt, at det er for tidligt at drage konklusioner, og at man indtil de officielle data kommer frem, ”ikke betvivler de tal, som den spanske regering leverer.”
Kort efter PP overtog regeringsmagten i december sidste år, meddelte regeringsrepræsentanter, at underskuddet i forhold til bruttonationalproduktet var otte og ikke seks procent, som den afgåede PSOE-regering ellers havde meddelt.
Den nuværende regerings mål er et underskud på 4,4 procent i indeværende år.

 


Olien blev solgt som olivenolie.

Falsk olivenolie på markedet

Politiet anholdt i går 19 personer, der tilhørte et netværk af små virksomheder, som blandede forskellige madolier og solgte det som olivenolie.
Anholdelserne fandt sted i Córdoba og Jaén. De anklagede skulle have blandet palme-, avocado- og solsikkeolie fra planter beregnet til fremstilling af biodiesel, og solgt det som fin olivenolie i både Spanien, Portugal og Italien.
De anholdte er også anklaget for at have snydt for omkring tre millioner euro i IVA. 15 af dem er spaniere, to ecuadorianere, en colombianer og en italiener.
Der er taget prøver på den beslaglagte olie, og den er ikke sundhedsfarlig.

 


Beplantning er nødvendig på 150 hektar, skønnes det.

150 hektar skal genplantes efter skovbranden

Skovbranden i begyndelsen af februar afbrændte omkring 750 hektar skov, fortrinsvist med pinje-, kork- og kastanjetræer, mellem Pujerra, Valle del Genil og ned mod Kysten. Den berørte i alt fem kommuner; Pujerra, Júzcar, Jubrique, Estepona og Benahavís.
Efter tre dage lykkedes de omkring 400 brand- og redningsfolk at få ilden under kontrol, og nu er en undersøgelse af skaderne og planlægning af oprydning og genplantningen begyndt. Foreløbig har provinsstyrelsen, Diputación Provincial de Málaga, besluttet at genplante 150 hektar og har afsat 800.000 euro til arbejdet.
Først skal man dog vente til skovbunden har restitueret sig og igen er egnet til beplantning, og man skal så se, hvordan naturens egen genplantning forløber.
De resterende 600 hektar er ikke så slemt ramt. Det værst ramte område er ellers La Resinera, hvor Libyens afdøde diktator, Muammar Gaddafi, havde en stor ejendom.
Årsagen til branden er stadig ukendt.

 


Ikke bred nok til fly, der måske aldrig ankommer.

Landingsbane i lufthavn uden fly skal udvides

Lufthavnen i Castellón, der blev færdigbygget for et år siden, men som endnu ikke har set en eneste flyvemaskine, overholder ikke normerne. Det drejer sig om pladsen for enden af landings- og startbanen, hvor flyene skal kunne vende.
Ifølge La Vanguardia skyldes det en regnefejl.
Formanden for lufthavnsselskabet Aerocas, Carlos Fabras, som også er i rampelyset på grund af anklager om korruption, erkender, at vendepladsen ikke opfylder statens sikkerhedskrav. Han forklarer: ”Vendepladsen blev lavet meget hurtigt, og den er ikke i orden, så det er besluttet, at den skal graves op og lægges på ny.”
Lufthavnen har foreløbig kostet 155 millioner euro. Det er endnu ikke oplyst, hvor meget udvidelsen af pladsen kommer til at koste, ej heller hvornår man forventer at se de første fly.

 


Alexis (t.h.) lykønskes efter det ene af sine to mål.

Barcelona genfandt gnisten

FC Barcelonas mandskab er på det seneste blevet beskyldt for at være trætte og modløse, som også ses på deres placering nummer to i den spanske Liga.
Men i aftes i Tyskland, hvor det gjaldt ottendedelsfinalen i Champions League mod Bayer Leverkusen, genfandt spillerne den gnist, der har kendetegnet dem de seneste år.
Og det med både Xavi og Piqué på tilskuerrækkerne.
Alexis stod for to mål, Messi et, mens værtsholdet, nærmere betegnet Kadlec, scorede en enkelt gang til det endelige resultat 3 – 1.
Dermed har Barcelona allerede det ene ben i kvartfinalen. Anden omgang af dysten mod Leverkusen spilles i Barcelona den 7. marts.

 

Nyheder den 14. februar 2012


Citrusfrugter, avokadoer og mangoer tåler ikke -8,2 grader.

Vinter ødelægger afgrøder

Den sibiriske kulde, som den sidste uges tid har hærget Spanien, har også efterladt ødelagte afgrøder i sit kølvand.
Den laveste temperatur i Málaga-provinsen i denne omgang er målt i Antequera, og den var på -8,2 grader. Den laveste temperatur, der nogensinde er målt her, er -12,5, som blev registreret i 2005.
I Málaga-provinsen er den vedvarende kulde denne gang gået ud over afgrøder som kartofler, kål og artiskokker, samt citrusfrugter, avokadoer og mangoer, skriver Málaga Hoy. Og det er ikke kun inde i landet, som netop Antequera og Ronda, at vinteren går ud over høsten, men også langs kysten. F.eks. i Vélez-Málaga var flere områder i går helt frosset til. Hvor store konsekvenser, der bliver tale om, vides endnu ikke.
Oliventræerne skulle sagtens kunne klare frosten, dog kan helt nyplantede træer bukke under for kulden. Landmændene er desuden bekymrede for kornhøsten, som lider pga. manglende nedbør. Kommer der ikke snart mere regn, kan hele dette års høst måske være tabt.
Temperaturen nåede i går ned på to grader i Málaga, selvom den bidende vind gjorde, at den føltes som minus to.

Varmere vejr på vej
Spaniens meteorologiske institut, Aemet, mener, at temperaturene har nået bunden, og at vi fra i dag skulle få varmere vejr. Det vil sige maksimalt 13 grader ved Kysten, og op til tre graders varme inde i landet.
I det nordlige Spanien og på de Baleariske Øer kan man derimod forvente mere kulde og flere steder sne.

 


Baltasar Garzón går fri grundet en regel om forældelse.

Garzón fri i én af tre

Den nu forhenværende dommer Baltasar Garzón slap i går ud af den ene af de tre retssager imod ham. Det skyldte ikke, at han blev frikendt, men at den ansvarlige dommer, Manuel Marchena, har valgt at henlægge sagen, fordi tidspunktet for indgivelse af sagsanlægget var overskredet.
Garzón var ellers anklaget for at have modtaget sammenlagt 1,2 millioner dollar fra fem større, spanske selskaber, heriblandt Banco Santander, for at afholde en række forelæsninger om menneskerettigheder på universiteter i USA. Til gengæld skulle Garzón så have opgivet sager mod disse selskaber.
Det skulle ifølge anklagerne have fundet sted i 2005 og 2006, mens dommeren havde orlov fra højesteret. Tidspunktet for anklagen var overskredet med 25 dage.
Dommer Manuel Marchena havde allerede den 27. januar dømt, at en skrinlægningen af sagen mod Botín var fuldt lovlig, og at Garzón fulgte almindelig retspraksis. Samtidig erklærede Marchena dog, at Garzón alligevel ikke burde have taget imod penge fra bankmanden, eftersom det kunne fortolkes som bestikkelse. I går måtte Marchena så meddele, at sagen er forældet.
Selv har Garzón hele tiden nægtet sig skyldig, det samme har naturligt nok Banco Santanders topchef, Emilio Botín.
Baltasar Garzón blev sidste uge kendt skyldig i at have overtrådt loven, da han beordrede aflytning af tiltalte i korruptionsskandalen Gürtel og deres advokater. Hans straf lød på 11 års suspension, hvormed han også mistede sin titel som dommer.
Flere af Garzóns mange tilhængere lugter konspiration. De mener, at Marchena kun har opgivet Santander-sagen, fordi højrefløjen allerede havde ”fået skovlen under dommeren.”
Tilbage står nu den tredje og foreløbig sidste sag mod Garzón. I denne er han anklaget for at have overtrådt den lov om amnesti, der blev indført efter afslutningen på diktaturet. I stedet havde han iværksat undersøgelser af sager om mennesker, som forsvandt under borgerkrigen og det efterfølgende diktatur.

 


T3 i Málaga-Costa del Sol.

Færre passagerer til Málagas lufthavn i januar

I januar måned modtog lufthavnen Málaga-Costa del Sol færre passagerer end i samme måned sidste år. Ifølge nye oplysninger fra det spanske lufthavnsselskab Aena ankom 6,6 procent færre til den sydspanske lufthavn, hvilket gav et resultat på 550.843 passagerer.
Sammenlagt modtog de spanske lufthavne 11,76 millioner passagerer i januar, hvilket er 2,9 procent færre end januar 2011.
På hitlisten over landets største lufthavne målt i antallet af flyvninger regerer Madrids Barajas stadig med 30.972 flyvninger i januar. Det er 9,2 procent færre end i januar 2011. Derefter kommer Barcelona med 20.747 (-3,9 procent), Gran Canaria med 9.710 (+5 procent), Palma de Mallorca med 6.723 (-13,5 procent) og Málaga med 5.561 flyvninger (-12,1 procent).

 


Nu vil PSOE med José Antonio Griñán som frontløber bekæmpe korruption.

Hård hånd mod korruption

PSOE opgiver naturligvis ikke magten i Andalusien uden kamp, selvom PP ifølge alle meningsmålinger står til at vinde valget til det lokale parlament, som afholdes den 25. marts.
Partiets valgkampagne går ud på genetablering af arbejdspladser og forbedring af økonomien. Og så lover man nu at føre en hård linje mod korruption, skriver La Opinión de Málaga.
Korruptionsskandalen kendt som ERE – den hvor man har fingeret ansættelse i et firma, for at få ret til en slags førtidspension – fortætter sit kvælertag om den nuværende lokalregering. Flere af førtidspensionerne blev givet til medlemmer af partiet eller deres familie og venner, og flere medlemmer på kommunale poster er anklaget eller har allerede tilstået i sagen.
For at dæmme op for kritikken lover PSOE nu nul-tolerance overfor korruption – ”uanset hvem det måtte påvirke”, citerer La Opinión de Málaga.
Partiet er desuden i en intern krise, efter dets generalsekretær i Sevilla-provinsen, José Antonio Viera, trådte tilbage sidste weekend.
PSOE holder partikongres i Málaga den 17. og 18. februar.

 


Han blev snuppet på motorvejen A-45 (arkivfoto).

Mand fra Fuengirola for retten – kørte 216 km i timen

En 30-årig mand fra Fuengirola med initialerne I.M.V. er nu anklaget for at have forbrudt sig mod trafiksikkerheden.
Det sker, efter han blev taget af politiet på A-45, motorvejen mellem Málaga og Córdoba, hvor han kørte 216 km i timen.
Fartgrænsen her er på 120 km i timen.

 


Hvem kunne tænke sig andet selskab i aften?

Champions-match på Valentinsdag

Der bliver sikkert tale om kærlighed, når ottendedelsfinalerne i Champions League starter i aften.
FC Barcelona er draget til Tyskland for at møde Bayer Leverkusen. Kampen starter kl. 20.45 og vises på selveste TVE1.
Real Madrid spiller først i næste uge. Returmatcherne spilles i marts.

 

Nyheder den 13. februar 2012


Vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría (t.v.) og beskæftigelsesminister Fátima Báñez bekendtgør reformens indhold.

Arbejdsmarkedsreformen: Fokus på afskedigelse af medarbejdere

Spaniens nye arbejdsmarkedsreform, som blev vedtaget af regeringen den 10. februar, skal som forventet gøre det billigere og nemmere for virksomheder at afskedige overflødige medarbejdere for at forbedre konkurrenceevnen.

Her en række af hovedtrækkene:

• Fastansatte er i øjeblikket berettiget til 45 dages løn per års ansættelse i maksimalt

42 måneder som kompensation ved ubegrundet afskedigelse. Dette reduceres nu til 33 dages kompensation for maksimalt 24 måneders ansættelse.

• Virksomheder, som kan bevise, at de ikke har nået den budgetterede omsætning i tre måneder, kan reducere antallet af medarbejdere, og i dette tilfælde vil de afskedigede kun være berettiget til 20 dages erstatning i maksimalt 12 måneder.

• Midlertidige ansættelseskontrakter kan fremover vare i maksimalt 24 måneder. Den tidligere, socialistiske regering havde indført denne regel, men suspenderede den igen i en reform sidste år.

• Virksomheder med færre end 50 medarbejdere, som ansætter nye under 30 år, vil få et skattefradrag på 3.000 euro per nyansat.

• Alle virksomheder, som ansætter medarbejdere mellem 16 og 30 år, vil få et fradrag i deres bidrag til seguridad social på op til 3.600 euro i tre år.

Reformen indeholder desuden nye værktøjer til at tackle fravær og sort arbejde. Derudover vil det blive muligt for afskedigede medarbejdere at hæve al arbejdsløshedsunderstøttelse med det samme, hvis de ønsker at blive selvstændige. Den regel gælder for mænd op til 30 år og kvinder op til 35 år.
Ændringerne indføres som dekret og gælder per d.d., altså d. 13. februar.

Reaktionerne
Arbejdsgiversammenslutningerne CEOE og CEPYME har budt ændringerne velkommen, og kalder dem et skridt i den rigtige retning mod et mere fleksibelt og effektivt arbejdsmarked.
Fagforeningerne derimod er mest bekymrede over, at arbejdsgivere kan afskedige med minimale konsekvenser ved at give begrundelser, som kan være objektive. De to største fagforeninger, CCOO og UGT, har foreløbig begrænset sig til at kalde til demonstration, som skal finde sted på søndag, den 19. februar. De to ledere, Cándido Méndez og Ignacio Fernández Toxo, advarer, at der kan blive tale om en generalstrejke.

 


En græsklignende del af Madrid.

Uroligheder i Madrid: Ni personer anholdt

Arbejdsmarkedsreformens indhold førte i weekenden til spontane demonstrationer i flere storbyer, bl.a. i Madrid.
Her blev ni personer anholdt under sammenstød med politiet foran kongresbygningen. De anholdte er nu anklaget for at deltage i en illegal demonstration og for forstyrrelse af freden.

 


Åbent hele året – også gerne med sand på strandene.

Marbella vil vente med at lægge nyt sand på strandene

Kommunen i Marbella vil helst ikke have, at der lægges nyt sand på strandene før påske. Årsagen er, at det meste af sandet alligevel blæses eller skylles væk, før helligdagene overhovedet begynder.
Hvert år distribuerer kystdepartementet, Oficina de Demarcación de Costas, der hører under miljøministeriet, i samarbejde med kommunen omkring 30.000 kubikmeter sand på de mest ødelagte strækninger af de i alt 27 km stande. Normalt er de første læs sand blevet fordelt før påske, men ofte med de førnævnte resultater.
Derfor ønsker kommunen nu at udsætte første levering til maj, skriver La Opinión de Málaga.
Centralregeringen bruger hvert år omkring fem millioner euro på at reparere strandene i Málaga-provinsen, men nu hvor Marbella ønsker at forlænge sæsonen ved at give strandbarer og udlejere af solsenge, vandsportsgrej og andet lov til at drive forretning 11 måneder om årer (bortset fra mellem den 15. december og 15. januar), ville det være relevant, at strandende også var i orden.
Junta de Andalucía har endnu ikke godkendt den lange ”sommersæson”.

 


Rygere påvirkes ikke af lovgivningen, men går bare udendørs.

Hårdere regler, flere rygere

Den hårdere rygelov, der forbyder rygning i alle offentlige rum, som den tidligere socialistiske regering indførte sidste år, har ikke haft den ønskede virkning, viser en undersøgelse foretaget af Separ.
Et år efter indførslen af loven er der faktisk flere spaniere som ryger, specielt blandt teenagere, og nu ryger lidt over 20 procent af befolkningen – 22 procent af alle mænd og 18 procent af kvinder.
”Størstedelen af rygere er ikke påvirket af lovgivningen,” konkluderer formanden for organisationen Separ, Juan Antonio Riesco. Han har desuden forklaret, at rygernes forbrug trods alt er gået en smule ned, nemlig til gennemsnitligt 12 cigaretter om dagen.
I løbet af det sidste år har 27 procent af befolkningen forsøgt at holde helt op, men 14 procent af dem holdt ikke i 24 timer, mens 72 procent af dem var tilbage i fælden i løbet af fire uger.

 


Mikkel Kessler-kamp vises ved dinnerarrangement i Casa Danesa.

Samarbejde fortsætter: Mikkel Kessler og EM i Casa Danesa

La Peña de Dinamarca, den danske supportklub af Málaga CF, og den danske klub, Club Danés, har besluttet at fortsætter samarbejdet, de to klubber indledte sidste år et samarbejde omkring større danske sportsbegivenheder på TV. De vises således på storskærme i Casa Danesa, den danske restaurant i forbindelse med Club Danés på adressen Haza Algarrobo på Mijas-vejen.
Første fælles arrangement bliver lørdag den 24. april kl. 20, hvor Danmarks bedste professionelle bokser gennem tiderne, Mikkel Kessler, udfordrer den tyske WBO-verdensmester Robert Stiegliz. Kampen bokses denne aften i Parken i København.
Der er to års forskel på de to nævefægtere. Kessler er født den 1. marts 1979 i København, og Stieglitz den 20. juni 1981 i Yeysh i Rusland. Han er nu bosiddende i Magdeburg.
VM-matchen skulle have været bokset i efteråret 2011, men blev udsat på grund af en håndskade hos Kessler.
Også andre kampe vises ved stævnet i Casa Danesa, der byder på to retters menu med en halv flaske vin for 22 euro.
Entre uden spisning 8 euro.
Bordbestilling og betaling i Casa Danesa tlf. 952 475151 eller restaurant@casadanesa.dk
I juni vises endvidere det danske fodboldlandsholds EM-slutkampe i Ukraine og Polen i Casa Danesa.

 


Seba Fernández og Francisco Alarcón ”Isco” efter førstnævntes mål.

Málaga nærmer sig Europa

Et opvakt mandskab fra Málaga CF vandt søndag aften 3 – 1 over et sovende RCD Mallorca. De tre point betyder, at det andalusiske hold nu ligger på en syvendeplads med 31 point, samme antal point som Atlético på sjettepladsen, og det betyder så, at man igen har færten af en plads i UEFA Europa League.
Afstanden mellem de to tophold, de forsvarende mestre, FC Barcelona, og Real Madrid blev endnu større denne weekend. FC Barcelona tabte nemlig i lørdags mod Osasuna med 2 – 3, mens Real Madrid i aftes vandt 4 – 2 over Levante. Cristiano Ronaldo stod for tre af målene.
Dermed har Real Madrid 58 point, mens Barcelona har 48.

 


Juan Carlos Ferrero er med på det nybemandede spanske tennislandshold.

Spanien videre i Davis Cup

De spanske tennisherrer spillede i weekenden ottendedelsfinalen i Davis Cup mod Kasakhstan i Oviedo. Nicolás Almagro og Juan Carlos Ferrero klarede singlematcherne, mens Marcel Granollers og Marc López sejrede i doublen, og dermed vandt Spanien 5 – 0.
Kvartfinalen står den 6. – 8. april mod Østrig, som i weekenden slog Rusland.

 

Nyheder den 10. februar 2012


Baltasar Garzón får følge af tilhængere på vej til domstolen.

Dommer Baltasar Garzón kendt skyldig

Kun de færreste havde fantasi til at forestille sig, at Baltasar Garzón skulle være den første til at blive kendt skyldig i Gürtel-skandalen. Sagen er en af landets mest omfangsrige korruptionsskandaler, og omfatter politikere og forretningsfolk i Madrid, Castilien La Mancha og Valencia.
Men det blev Spaniens mest kendte dommer, højesteretsdommer Baltasar Garzón, som blev den første. Han blev i går idømt 11 års suspension, ligesom han mister sin titel som dommer.
De syv højesteretsdommere var enige i, at Garzón overtrådte loven, da han beordrede aflytninger af samtaler mellem de mistænkte i Gürtel-sagen og deres advokater. Han mente, at advokaterne var deres klienter behjælpelige med at gemme penge af vejen. Efter aflytningerne fandt man da også omkring 24 millioner euro, der var sat ind på schweiziske bankkonti, som tilhørte de anklagede.
En af de mistænkte politikere, den tidligere regionsleder i Valencia, Francisco Camps (PP), er netop blevet frikendt i samme sag.
56-årige Baltasar Garzón, der for alvor blev kendt, da han beordrede udleveringen af den chilenske diktator Augusto Pinochet for forbrydelser mod menneskeheden, kommer sandsynligvis aldrig mere til at arbejde som dommer.
Ifølge Garzóns advokat, Francisco Baena, er dommeren ”knust” og overvejer nu at anke dommen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strassburg eller ved den spanske forfatningsdomstol.
Dommen er blevet mødt med harme hos hans tilhængere, hvoraf mange mener, at højrefløjen vil have Garzón ryddet af vejen, og med blandede følelser hos politikerne. Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón (PP) har udtalt, at regeringen ”respekterer” domstolens beslutning, mens talsmand for juridiske anliggender i oppositionspartiet PSOE, Julio Villarrubia, har sagt, at hans parti ”er meget bekymret”.

Ren samvittighed

Baltasar Garzón er også tiltalt i to andre sager. Han er beskyldt for at have taget imod bestikkelse fra generaldirektøren for Banco Santander, Emilio Botín. Den sag er endnu ikke begyndt.
Den tredje sag er derimod i gang. Her er han anklaget for at have overset loven om amnesti, der blev vedtaget efter genindførslen af demokratiet. I stedet iværksatte han undersøgelser af sager om mennesker, som forsvandt under borgerkrigen og diktaturet på vegne af de efterladte.
Her afventes stadig dommernes afgørelse, men selv har Garzón sagt, at han gjorde det, han syntes, var rigtigt, og at han har ”ren samvittighed”.

 


Næsten rekord.

Med 200 km i timen for at nå et krydstogt

Guardia Civil stoppede forleden en billist, der kørte 200 km i timen på vej mod Málaga.
Den 22-årige franskmand forklarede, på trods af visse sproglige vanskeligheder, at hun havde travlt, fordi hun skulle nå en afgang med et krydstogtskib havnen i Málaga, skriver Diario Sur.
Fartoverskridelsen fandt sted på motorvejen A-92M, mellem Las Pedrizas og Salinas, ikke langt fra Antequera. Hun blev anholdt, men løsladt igen dagen efter. Sagen skal nu for retten i Málaga.
Det er ikke første gang, man fanger fartbøller på disse kanter. I september sidste år stoppede politiet en anden fransk statsborger, der kørte 217 km i en Porche, mens rekorden tilhører en 26-årig fra Málaga, der et par måneder før nåede op på 224 km i timen i sin Seat León.

 


Togføreren blev hårdt såret og er indlagt på hospital i Barcelona.

10 såret i togulykke i Catalonien

Det var tredje ulykke på lige så mange uger, da et tog i går forulykkede på nærbanen Rodiales i Barcelona.
10 personer kom til skade, da toget kørte ind i nogle stopklodser ved perronen på stationen Mataró i den catalanske hovedstad. Der var omkring 50 personer om bord, og 10 af dem blev lettere såret. Værst gik det ud over togføreren, der sad fast i førerhuset i 40 minutter, inden brandfolk kunne få ham ud.
Myndighederne mistænker, at toget kørte hurtigere end tilladt, men det forklarer ikke, hvorfor tre ulykker kan ske på tre uger.

 


Sundheds-, social- og ligestillingsminister Ana Mato vil indføre ligeløn.

Og det skulle komme fra de konservative

Mens Spaniens statsminister Mariano Rajoy sammen med først og fremmest ministrene for beskæftigelse, finans, skat og industri i dag afgør den imødesete arbejdsmarkedsreform, har sundheds-, social- og ligestillingsminister Ana Mato en helt anden agenda. Denne minister vil indføre ligeløn, skriver avisen 20 Minutos.
I dag tjener spanske mænd gennemsnitligt 20 procent mere end deres kvindelige kolleger, der vel at mærke udfører det samme arbejde. Den socialistiske regering, der trådte af før årsskiftet efter næsten otte år ved magten, indførte aldrig ligeløn, men det planlægger Ana Mato fra PP nu at gøre.
Et projekt skal nu sættes i gang, hvormed man skal udpege de svageste områder, informere om problemerne og opmuntre virksomhedslederne til at ændre holdning, og derefter vil der så blive indført sanktioner og bøder til de virksomheder, der ikke overholder de nye regler om ligeløn.
Derudover vil hun indføre kontrol med pengeinstitutionerne, som hun mener, tøver mere med at give kredit til kvindelige erhvervsdrivende end til de mandlige.
Projektet er endnu ikke godkendt af den samlede regering, hvorfor der ikke er sat en dato på en eventuel start.

 


Iberias piloter strejker igen den 13. og 14. februar.

127 flyvninger annulleret

Iberias piloter fortsætter den planlagte punktstrejke, og næste strejkedage er planlagt til den 13. og 14. februar.
Selskabet har derfor været nødsaget til at annullere sammenlagt 127 flyvninger, hvoraf de 113 afgange er taget af programmet mandag den 13. februar, hvor selskabet havde planlagt i alt 323 flyvninger.
De resterende flyvninger gennemføres takket være en aftale om en minimal service fra luftfartsselskabets side. Denne aftale sikrer bl.a., at øerne og enklaverne ikke afskæres fra fastlandet.
De følgende strejkedage er planlagt til at finde sted henholdsvis den 17., 20., 24. og 29. februar.

 


Almagro, Ferrero, Granollers og López med træner Alex Corretja parate i Oviedo.

Spanien i Davis Cup mod Kasakhstan

De spanske tennisherrer spiller i weekenden Davis Cup mod Kasakhstan. Det er første gang, de to hold mødes.
Rafael Nadal har meldt afbud til landsholdet i år.
Første mand på banen i Oviedo er Juan Carlos Ferrero, der i dag møder Mijail Kukushin. Kampen starter kl. 14.00 og vises på Teledeporte. Efter den kamp spiller Nicolás Almagro mod Andrey Golubev, der også kan ses på Teledeporte.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena

9. februar kl. 20.30
Klaverkoncert med Héctor Espiga, der spiller værker af bl.a. Bach, Beethoven og Albeniz, i Castillo Bil Bil. Entré 5 euro.

Estepona

Indtil 18. februar
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

Frigiliana

Indtil 18. februar
Fernando de la Rosa udstiller i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

10. – 15. februar, kl. 20.00, søndag dog kl. 19.00
Music Hall – A Rollicking God Knees Up! kan opleves på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

17. februar kl. 20.30
José Luis Gualda ”Jolis” spiller El Tango y la Chanson i Casa de la Cultura. Entré 12 euro.

Málaga

17. februar kl. 20.30, 18. februar kl. 20.00
Klassisk koncert med Málagas Filharmoniske Orkester, der spiller værker af bl.a. W.A. Mozart og J. Brahms i Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es.

18. februar kl. 22.00
El Barrio giver koncert i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 30,50 euro på www.malagaentradas.com.

18. februar kl. 22.00
Indie-fænomenet Russian Red spiller i Auditorio Municipal. Entré 23 euro.

Marbella

24. februar kl. 20.30
Klassisk koncert med værker af bl.a. Brahms, Beethoven og Mendelssohn i Vasari Center. Entré 20 euro. Info på 689 000 944.

Indtil 3. marts
Udstilling af gravørkunst, XIX Edición Premios Nacionales de Grabado, kan ses på Museo del Grabado på Hospital Bazán i den gamle bydel.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Indtil 19. marts
Margit Björklund og Niki Marko er blandt malerne, der udstiller under titlen Inspirations in Springtime i Centro Cultural de La Cala i La Cala de Mijas. Åbent mandag – fredag, morgen og eftermiddag/aften.
Mere information kan fås på www.my-rasgos.com.

Nerja

21. februar kl. 20.00
Peruviansk musik kan opleves i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 3 euro.

24. februar kl. 21.00
Jazzkoncert med Jazz4quartet i kulturhuset. Entré 10 euro. Entreer kan bookes på www.teleentrada.com.

 

Nyheder den 9. februar 2012


Kongens yngste datter, Cristina, ses her på gaden i Barcelona.

Prinsesse Cristina også tilbage i Spanien

Prinsesse Cristina er tilbage i Spanien efter tre måneders fravær. Det er hendes første besøg, siden hendes ægtefælle, Iñaki Urdangarín, blev mistænkt for svindel i forbindelse med organisationen Instituto Nóos.
Officielt er hun her på grund af sit arbejde i Fundación La Caixa i Barcelona. Hun har dog også afholdt møder med Urdangaríns advokater, men hun har ikke deltaget i officielle arrangementer, siden hun var med i festlighederne i forbindelse med Día de la Hispanidad den 12. oktober, hvor også Urdangarín var med.
I december meddelte kongehuset, at Urdangarín ikke længere måtte repræsentere familien, eftersom der var sået tvivl om hans hæderlighed, og situationen har skabt splid i familien.
Prinsesse Cristina holdt for første gang sidste år ikke jul sammen med den øvrige familie i Spanien. Ifølge El País har kun dronning Sofia besøgt Cristina og familien i Washington en enkelt gang, siden mistankerne om bedrageri kom offentligheden for øre. En del polemik fulgte i kølvandet på besøget, eftersom dronningen lod sig fotografere med Urdangarín, hvilket kunne tolkes som en støtte til svigersønnen.
Urdangarín befinder sig også i Spanien, hvor han er ved at forberede sig til afhøringerne, som skal finde sted den 25. februar ved domstolen i Palma.
Det er desuden kommet frem, at Urdangarín skulle have betalt nogle mænd for at agere som ansatte i Aizoon, det ejendomsselskab hvortil Urdangarín skulle have overført penge, som lokale myndigheder havde betalt til organisationen Nóos. Foreløbig har tre mænd tilstået, at de modtog 60 euro om måneden for ikke at lave noget. Problemet her er desuden, at de samtidigt har akkumuleret pensionsopsparinger i Seguridad Social og nu også har ret til arbejdsløshedsunderstøttelse.

 


Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz (to fra højre), ses her sammen med kollegerne fra Fuengirola, Mijas og Torremolinos.

Lad der blive lys

Lad der blive lys, eller noget i den retning, må Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz (PP), have sagt. I hvert fald blev vejbelysningen i aftes atter tændt på sammenlagt 15 km af landevejen A-7.
Belysningen af vejen i kommunen har ellers været slukket i to måneder. Det skyldes, at kommunen indtil da havde betalt elregningen, mens det i virkeligheden burde være staten, som påtog sig den udgift. Men, som man man har insisteret i det pågældende ministerium, Fomento, er der ikke nogen regel, som dikterer, at der skal være belysning. Dermed endte debatten, og ikke kun i Marbella, men også i Mijas, Fuengirola, Torremolinos og Manilva valgte kommunerne at opsige aftalen med elselskabet, hvorefter vejene var henlagt i mørke.
Ángeles Muñoz har i denne uge været i Madrid, hvor hun har mødtes med regeringen, der modsat tidligere er af hendes egen partifarve. Efter det traf hun beslutningen om igen at betale de ca. 170.000 euro om året for belysningen langs 15 km af vejene. Det vil sige strækningen mellem San Pedro og Nueva Andalucía samt mellem Marbella by og Las Chapas.
Hun nægter dog, at beslutningen skyldes, at både kommunen og centralregeringen nu er konservativ.
”Det er en beslutning, vi har truffet for at påtage os ansvar og imødekomme indbyggernes ønsker. Det har ikke noget at gøre med, at ministeriet nu har en anden politisk farve,” citeres Muñoz i avisen Málaga Hoy. Hun insisterer desuden på, at kommunen fortsat vil arbejde på at få Fomento til at betale regningen.
Der er stadig tvivl om, hvem der skal betale for belysningen andre steder i kommunen, bl.a. i og omkring tunnelen.
Ingen af de andre kommuner har endnu besluttet, hvorvidt de igen vil påtage sig at betale lysregningen.

 


Statsminister Mariano Rajoy skal senest fredag konkretere reformen.

Arbejdsmarkedsreformen afgøres endelig fredag

Mens arbejdspladser stadig går tabt i en uheldssvanger fart – erkender statsminister Madriano Rajoy nu, at arbejdsløsheden formentlig vil fortsætte med at stige i 2012, mens en undersøgelse fra banken BBVA spår en ny rekord på 25 procent – afventes stadig den lovede arbejdsmarkedsreform.
Statsministeren er dog i tvivl om hvilken vej, han bør gå; og hvilke af hans ministerkolleger, han bør lytte mest til.
Beskæftigelsesminister Fátima Báñez og skatteminister Cristóbal Montoro peger mod den bløde og brede vej, hvor man tager fagforeningernes ønsker i betragtning for bl.a. at undgå en generalstrejke.
Finansminister Luis De Guindos og industriminister José Manuel Soria derimod foretrækker den hårde og direkte variant, specielt fordi de er bekymrede for reaktionen fra finansmarkedet, der forventer radikale ændringer i den nuværende arbejdsmarkedssituation.
Ifølge El País skal Rajoy træffe en beslutning på fredagens ministermøde, hvor det også vil blive afgjort, om der bliver tale om et dekret, hvormed lovændringerne træder i kraft med det samme.

36 procent i Málaga
BBVA’s spådom tegner et mørkt billede for Málaga-provinsen. I dag er her en arbejdsløshed på 32 procent, men den kan vokse med 1,3 i år, for i 2013 at nå 36 procent.
Takket være turismen forventer eksperter dog ikke et totalt kollaps, men specielt her ser man frem til regeringens nye arbejdsmarkedsreform.

 


Glæde over finaleplads i kongecup.

Barcelona og Athletic i Copa-finalen

Der var slet ingen overraskelser i semifinalekampen i Copa del Rey i aftes mellem Barcelona og Valencia. Hjemmeholdet svedte ganske vist, men vandt endelig 2 – 0, hvilket betyder en samlet sejr på 3 – 1.
Det er tredje gang i løbet af fire år, at det catalanske hold spiller i finalen i kongecuppen, men specielt i år, hvor holdet halter efter Real Madrid i La Liga, vakte sejren glæde på Camp Nou.
Denne gang er modstanderen i finalen Athletic de Bilbao. Det er endnu ikke besluttet, hvor kampen skal spilles. Heller ikke hvornår, men det forventes at blive enten den 20. eller 25. maj.

 

 


Figuren af Rafael Nadal stoppes af fransk politi.

Fransk tegnefilm forarger

Franske sportskommentatorer og andre mistænksomme eller misundelige elementer har før givet udtryk for mistanker om, at flere spanske sportsfolk anvender doping for at opnå de mange, fantastiske resultater.
Dommen mod den spanske cykelrytter Alberto Contador har nu fået franskmændene til at gå helt i selvsving, og Canal+ har ligefrem produceret en række tegnefilm kaldet ’Spanske sportsfolk. De vinder ikke ved tilfældigheder’. Der er ironiske tegnefilm med Alberto Contador, Pau Gasol og Iker Casillas, og den seneste forestiller Rafael Nadal, som tisser i benzintanken på sin bil, hvorefter den kører videre med flere hundrede kilometer i timen.
Formanden for det spanske tennisforbund (RFET), José Luis Escañuela, har meddelt, at man vil anlægge sag mod den franske Tv-station.
Er franske Canal + gået over stregen? Bedøm selv ved at klikke her. LINK http://www.20minutos.es/noticia/1301549/0/guinoles-francia/rafa-nadal/contador/

 

Nyheder den 8. februar 2012


Michael O’Leary skulle have hånet forhenværende medarbejdere i Spanair.

Ryanair-boss må eskorteres fra Bilbaos lufthavn

Ryanairs generaldirektør, Michael O’Leary, er kendt som en provokatør, men han gik åbenbart et skridt for vidt i går i Bilbao. Det mener i hvert fald tidligere medarbejdere i Spanair.
O’Leary var i går på besøg i Bilbaos lufthavn for at promovere en række nye ruter, heriblandt mellem Bilbao og Barcelona, som skal fylde hullerne efter det krakkede Spanair. I selvsamme lufthavn har medarbejdere for Spanair opholdt sig i ni dage for at demonstrere mod lukningen af selskabet og det legale ingenmandsland, de befinder sig i. De er ikke blevet afskediget og kan derfor ikke søge om arbejdsløshedsunderstøttelse, men de arbejder heller ikke og har foreløbig modtaget kun 1.000 euro i løn for januar måned.
De forbitrede medarbejdere forsøgte at boykotte O’Learys pressekonference, hvilket betjente fra det lokale baskiske politi, La Ertzaintza, dog forhindrede. Efter konferencen stillede O’Leary sig foran de betrængte medarbejdere fra Spanair for at lade sig fotografere, mens han smilende viste symbolet for sejr.
Det provokerede Spanair-folkene, og politiet eskorterede hurtigt irlænderen til gaten ud til det fly, som skulle tage ham fra Bilbao til Madrid.
Under pressemødet havde O’Leary opfordret medarbejderne i det krakkede selskab til at søge arbejde i Ryanair. Det tilbud afviser tillidsmand i Spanair, Ricardo Oso, dog, eftersom Ryanairs medarbejdere er skattepligtige i Irland, hvormed spanske medarbejdere ikke ”sparer op” til hverken pension eller arbejdsløshedsunderstøttelse i Spanien.
Og så fornærmer det spanierne, at spanske medarbejdere skal have en bankkonto på Gibraltar for at få udbetalt deres løn.

 


Skovbranden ødelagde 750 hektar, inklusive La Resinera.

Gaddafis finca brændt

Den skovbrand, som sidste weekend hærgede Ronda-bjergene og et stort område ned mod Benahavís og Estepona, brændte også store dele af fincaen La Resinera.
Den finca tilhører arvtagerne til Muammar Gaddafi, den afdøde libyske leder.
Også smølfebyen Juzcár blev berørt. Ikke selve den blå by, men borgmester David Fernández (PSOE) anslår, at omkring 300 hektar med kastanje- og pinjetræer er gået tabt i kommunen.
Politiet undersøger stadig årsagen til branden.

 


Dommer Mercedes Alaya får endelig støtte af lokalregeringen.

Den andalusiske lokalregering kræver nu illegale pensionstilskud tilbagebetalt

Formanden for Junta de Andalucía, José Antonio Griñán (PSOE), har netop foretaget en kovending. Hidtil har han hævdet, at der ikke var blevet fusket med udbetalingerne af førtidspensionerne kendt som ERE, men nu har han i stedet bedt formodede implicerede firmaer om at tilbagebetale den økonomiske støtte, som de har modtaget fra lokalregeringen.
Der er tale om pensionsudbetalinger på op imod 647 millioner euro. Alle pengene er ikke udbetalt til uberettigede pensioner, men hvor meget og til hvem, er just det, som dommer Mercedes Alaya er ved at undersøge. Hun har, siden hun startede undersøgelserne sidste år, kun mødt modstand hos de lokale myndigheder, der bl.a. har modsat sig udlevering af dokumenter.
Men nu har man i lokalregeringen imidlertid ændret mening, skriver El País. Lokalregeringen skulle ifølge avisen have sendt et brev til de firmaer, som i 2009 og 2010 fik penge til at betale medarbejderes førtidspensioner, og i brevet beordres de til at tilbagebetale pengene. Det drejer sig om de firmaer, som er mistænkte for at have givet en ansættelseskontrakt til folk, der aldrig nogensinde har arbejdet i firmaet, for at de kunne søge og få denne førtidspension. Pengene var ellers ment som en støtte til firmaer, der havde behov for at mindske arbejdsstyrken.
Firmaerne har fået 10 dage til at betale.

På denne måde vil man forsøge at ryge synderne ud. Samtidig lægger lokalregeringen skylden over på firmaerne, selvom det egentlig var myndighederne selv, der administrerede udbetalingerne.
Guardia Civil undersøger i øjeblikket 111 bankkonti – konti tilhørende ejere af virksomheder, som Mercedes Alaya mistænker for at være involveret i hele den miserable affære.
Samtidig er José Antonio Griñán nu i gang med valgkampagnen til valget til den andalusiske lokalregering, som afholdes den 25. marts. Det er hans første valg nogensinde, og holder meningsmålingerne, taber PSOE stort til PP.
ERE-sagen hjælper ikke.

 


Neandertalere malede for mindst 42.000 år siden på grottevæggene.

Verdens ældste kunstværker i Nerja

Verdens ældste kunstværker kan meget vel være hulemalerier i grotterne i Nerja.
Et hold af forskere, ledet af arkæolog og professor ved universitetet i Córdoba, José Luis Sanchidrián, mener, at malerierne kan være mere end 42.000 år gamle. De spanske forskeres resultater bekræftes af en kulstof14-datering foretaget på universitetet i Miami, hvor de amerikanske forskere er kommet frem til en alder på mellem 42.300 og 43.500 år. Og stemmer det, er grottemalerierne altså de ældste kunstværker i verden.
Derudover er det ifølge de spanske forskere måske slet ikke vore forfædre, homo sapiens, som har malet dem, men derimod homo neanderthalensis. Alene det ville være revolutionerende, eftersom vi, homo sapiens, gør krav på alle fremskridt og nærmest anser neandertalerne som laverestående dyr.
Maleriernes alder og ophavsfolk er foreløbig velbegrundede hypoteser, som forskerne håber at kunne bekræfte. Men det kræver mere arbejde, og lige nu er det stoppet på grund af manglende økonomiske midler.

 


Barcelonas allestedsnærværende Puyol.

Copa del Rey: Barcelona – Valencia

Anden del af dysten mellem FC Barcelona og Valencia spilles i aften i den catalanske hovedstad
Hjemmeholdet har fordelen, eftersom sidste match i Valencia endte 1 – 1 og ikke mange kan modstå presset på Camp Nou.
Dysten starter kl. 21.00 og vises på Canal + Liga.

 


Sne i Ronda og Antequera.

Frakkerne frem

Er frakker og luffer endnu ikke fundet frem, er det måske en god idé at gøre det i dag. Meteorologerne lover nemlig endnu koldere vejr og advarer om sne i 39 af landets 50 provinser.
I Málaga-provinsen kommer temperaturen i morgen ned på minus fem inde i landet, som i f.eks. Ronda og Antequera, hvor der også kan komme sne.
Temperaturen ved Kysten vil ligge omkring plus fire grader.

 

Nyheder den 7. februar 2012


Kufferten med den afdøde blev fundet på en bjergskråning i Mijas.

Vi foldede liget sammen og puttede det i kufferten

”Vi skar det ikke i stykker. Jeg sværger ved Gud. Vi foldede liget sammen og puttede det i kufferten.”
Sådan lød forklaringen fra den ene af de tre mænd, der er anklaget for at have dræbt en narkohandler med det formål at stjæle et kilo kokain, som de ellers skulle have købt.
De tre tiltalte, to colombianere og en cubaner, tilstod i går under retssagen, der bliver afholdt ved provinsdomstolen i Málaga. De undskylder sig dog med, at det ikke var deres hensigt at dræbe manden, men da de åbnede pakken med den narko, de skulle købe, var der hverken ”den mængde eller kvalitet, der var blevet aftalt.”
Drabet fandt sted den 5. april 2007. Den ene af de tre tiltalte skød manden, hvorefter de var fælles om at putte liget i kufferten, som de smed ned ad en bjergskråning ved området El Higuerón, som ligger i Mijas.
Først den 12. november 2008 blev kufferten fundet af en tilfældig forbipasserende, og derfra lykkedes det altså politiet at finde frem til de tre mænd, der nu har tilstået. De risikerer sammenlagt 54 års fængsel.

Ung mand stukket ihjel i Cabopino

En ung mand døde i morges ved Cabopino i Marbella. Han blev formentlig stukket ned med en kniv, skriver Diario Sur.
Omkring kl. 01.20 ringede en person til politiet for at meddele, at en mand var såret og lå ved landevejen A-7 (tidligere N-340). En ambulance blev sendt til stedet, men redningsfolkene kunne ikke redde mandens liv.
Politiet efterlyser nu to mænd, der skulle have kendskab til omstændighederne omkring drabet.

 


Den tredobbelte Tour de France-vinder, Alberto Contador.

Dårlige nyheder for spansk sport

Den internationale sportsdomstol CAS (Court of Arbitration for Sport) har kendt den spanske cykelrytter Alberto Contador skyldig i doping, nærmere betegnet indtagelse af stoffet clenbuterol. Dommen blev afsagt i går.
Straffen lyder på to års karantæne. Den tælles fra det tidspunkt, hvor han testede positiv, hvilket vil sige 5. august 2010, og det betyder, at han fratages sine sejre i bl.a. Tour de France 2010 og Giro d’Italia 2011. De to titler går til hhv. Andy Schleck og Michele Scarponi.
Contador blev tidligere frifundet af det spanske cykelforbund RFEC, og forbundet kritiseres nu for at have givet efter for politisk pres, specielt fra daværende statsminister, Jose Luis Zapatero (PSOE), som udtalte, at Contador var uskyldig. Det internationale anti-dopingagentur Wada ankede efter RFEC’s frikendelse dommen til CAS, der altså nu har afsagt sin dom, der lyder på skyldig.
Contadors karantæne udløber den 5. august i år. Og det vil sige, at han ikke kan køre med i OL i London eller ved dette års Tour de France, mens han dog er klar til sommerens Vuelta a España.
Selv fastholder han, at stoffet stammede fra en bøf, der kom fra en slagter i Baskerlandet, og som han havde spist aftenen før. Men CAS har konkluderet, at der normalvist ikke er clenbuterol i spansk kød, og at det må være kommet fra et kosttilskud.
”Det er meget dårlige nyheder for spansk sport,” opsummerede Juan Carlos Castaño, der er formand for det spanske cykelforbund.
Hvordan dommen ellers påvirker Contadors fremtid på Bjarne Riis’ hold og sponsoratet fra Saxo Bank er endnu ikke afgjort.

 


Åbenlys kærlighed mellem José Antonio Griñán (t.h.) og Alfredo Pérez Rubalcaba.

Gamle kendinge skal forny PSOE

Alfredo Pérez Rubalcaba, der den forgangne weekend blev valgt til generalsekretær for PSOE, skal forny partiet for at stoppe masseudvandringen blandt dets tilhængere. Til at hjælpe ham med det har han netop udnævnt de kolleger, der sammen med ham skal danne den nye partiledelse.
Selv er 61-årige Pérez Rubalcaba en veteran – han har været minister i to omgange, og han var spidskandidat, da partiet tabte valget sidste år. Alligevel har han valgt en anden gammel kending til nummer to i hierarkiet, nemlig José Antonio Griñán, som er udnævnt til gruppeformand.
Griñán er som bekendt leder af den andalusiske lokalregering. Her har det socialistiske parti oplevet en tilbagegang på nogenlunde samme niveau som det nationale, så hvad Griñán kan bidrage med af nytænkning, er endnu uklart. Taber PSOE valget til det lokale parlament i Andalusien, der afholdes den 25. marts, er han dog sikret fortsat beskæftigelse.
Den nye talsmand for partiet i kongressen er Soraya Rodríguez, som afløser José Antonio Alonso.

 


Bestyrelsesmedlemmer i banker, der som Bankia får statsstøtte, må maks. tjene 600.000 euro om året.

Loft for lønninger til ledere af banker, der modtager statsstøtte

Spaniens regering vil nu indføre en regel, der sætter loft for lønninger og bonusser til direktører og bestyrelsesmedlemmer i de banker og sparekasser, der har modtaget økonomisk hjælp fra staten, nærmere betegnet fra en hjælpepakke kendt under navnet FROB.
Vicestatsminister Soraya Sáez de Santamaría har sagt, at der kan blive tale om lønnedgange på op til 70 procent. Den højest tilladte løn for bestyrelsesformænd skal fremover være 600.000 euro om året.
Ifølge El País vil det nye lønloft bl.a. berøre ledere i Bankia, Novacaixagalicia, Banco de Valencia og CAM.

 


Brændstoffet ikke kun dyrest hos Repsol.

Benzin allerdyrest i Málaga-provinsen

Det koster mere at tanke i Málaga end i nogen anden provins. Det skriver dagbladet El Mundo, som har tallene fra industriministeriet.
Tallene siger, at gennemsnitsprisen for en liter benzin nu er 1,307 euro, mens en liter diesel gennemsnitligt koster 1,31 euro. Det er næsten 1,5 cent mere end det nationale gennemsnit og mere end noget andet sted i landet. Málaga har dog selskab af Granada-provinsen.
Sydspanske erhvervsdrivende, som taxavognmænd og transportfirmaer, må i visse perioder betale 25 procent mere for at fylde tanken end deres kolleger i de nordspanske provinser.
El Mundo har søgt efter en forklaring på dette fænomen, og den, man er kommet frem til, er, at olieselskaberne nærmest har monopol, i hvert fald sidder nogle enkelte på 70 procent af markedet. De udnytter også ferieindustrien og den store transit gennem området til Nordafrika.
Olieselskaberne har selv forklaret, at de højere priser skyldes udgifterne forbundet med transporten til Sydspanien.

 


Så bliver strandene hvide.

Kulden har bidt sig fast

Den sibiriske kulde har bidt sig fast i det meste af Spanien.
Tirsdag kan vi forvente iskolde vinde, selvfølgelig specielt i Nordspanien, men i hele 32 provinser advarer man mod nedbør og ekstremt lave temperaturer.

 

Nyheder den 6. februar 2012


Det spanske forsvars beredskabsstyrker UEM måtte rykke ud for at deltage i slukningsarbejdet.

Kæmpe skovbrand mellem Ronda-bjergene og Estepona

En skovbrand, som startede lørdag, har indtil videre afbrændt omkring 1.000 hektar skov, fortrinsvist med pinje- og kastanjetræer, mellem Sierra de las Nieves, Valle del Genil og ned mod Benahavís og Estepona.
Over 400 brandfolk og andre redningsarbejdere – også fra forsvarets beredskabsstyrker Unidad de Emergencias Militar (UEM) – har været med til at slukke de op til 20 meter høje flammer, som sent i går skulle være kommet under kontrol.
Det er højst usædvanligt, at der opstår skovbrande på denne tid af året, og myndighederne kender endnu ikke årsagen til branden, der har berørt i alt fem kommuner; Pujerra, Júzcar, Jubrique, Estepona og Benahavís.

 


Alfredo Pérez Rubacaba og Carme Chacón efter førstnævnte vandt socialisternes ’primærvalg’.

Rubalcaba genvalgt som spidskandidat for PSOE

Alfredo Pérez Rubacaba skal stadig være oppositionspartiet PSOE’s generalsekretær og spidskandidat. Det besluttede partimedlemmerne lørdag under en partikongres i Sevilla. Hans eneste modstander var tidligere forsvarsminister Carme Chacón, som fik 465 stemmer, mens Rubalcaba fik 487.
Den 61-årige politikveteran var også frontløberen ved valget i november, hvor PSOE som bekendt tabte stort til PP. De seneste år har socialisterne mistet fire millioner stemmer, og det hjalp ikke, at nu forhenværende statsminister José Luis Zapatero red ud i solnedgangen. Det er denne stemmeflugt, som Rubalcaba nu først og fremmest skal forsøge at sætte en stopper for.

 


Gerardo Díaz Ferrán, der grundlagde Spanair sammen med SAS.

Spanair-grundlægger sagsøgt for bedrageri

Spanair blev i 1986 grundlagt som et jointventure mellem SAS og Grupo Marsans, hvilket vil sige rejsearrangøren og -bureauet Viajes Marsans, der var ejet af Gerardo Díaz Ferrán.
Han og hans forretningspartner Gonzalo Pascual stod en årrække i spidsen for Spanair, men trak sig i 2007 for, forlød det, at forberede sig til købet af SAS’ andele, uden at parterne nogensinde nåede til enighed.
Grupo Marsans, der nu også inkluderede Air Comet, gik konkurs i 2010, hvormed 4.700 mennesker mistede deres arbejde. Præcist som i Spanairs tilfælde, lukkede også Marsans uden varsel.
Díaz Ferrán og Pascual er beskyldt for at have taget 4,4 millioner euro ud af det skrantende selskab, der lukkede med en gæld på omkring 400 millioner euro, og nu har højesteretsdommer Santiago Pedraz besluttet at sætte begge de anklagede på bænken.
Díaz Ferrán og Pascual skal afhøres den 21. og 22. februar. De risikerer en straf på mellem et og seks års fængsel.

 


Rester af en af de tre atombomber i Palomares, hvor der stadig måles radioaktivitet.

Uklarhed om rengøring efter bomberne i Palomares

I sidste uge meddelte den spanske udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, at den amerikanske regering havde indvilliget i ’snarest muligt’ at gøre rent efter sig i fiskerbyen Palomares i Almería.
Det er nu 46 år siden, at et optankningsfly kolliderede med et B52-bombefly, der havde fire hydrogenbomber af typen MK28 om bord. Optankningsflyet eksploderede i luften, mens B52’eren styrtede til jorden og ned på en mark lige udenfor Palomares. En af de fire bomber faldt dog i havet.
Bomberne detonerede, men ikke den nukleare del af dem. Det resulterede alligevel i, at radioaktivt materiale blev spredt, og forurenede et område på omkring 50.000 kvadratmeter, bl.a. landbrugsjord.
Kort efter ulykken fjernede det amerikanske forsvar resterne efter bomberne, men amerikanerne har senere, da der blev konstateret fortsat radioaktivitet i jorden, modsat sig at færdiggøre rengøringen.
García-Margallo skulle i weekenden have mødtes med sin amerikanske pendant, Hillary Clinton, men Marc C. Toner, en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium, kom den spanske udenrigsminister i forkøbet. Toner forklarede, at USA ikke har indvilliget i at færdiggøre arbejdet, men at de to parter dog fortsætter forhandlingerne ”på højeste niveau”.

 


Chancen for at overleve f.eks. brystkræft er steget.

Hvert år overlever hundredtusind nye kræftpatienter i Spanien

Hvert år overlever omkring hundredtusinde nye kræftpatienter i Spanien. Siden 1990’erne er der sket en enorm fremgang, og mens kun 54,6 procent af kvinder overlevede før, er dette tal nu på 59 procent, mens procentsatsen for mænd er steget fra 44 til 49,5.
Man inkluderer de patienter, som har overlevet i mindst fem år, fra de fik sygdommen diagnosticeret. Dødeligheden blandt mænd med kræft falder nu med 1,3 procent om året, blandt kvinder en procent, og her taler man naturligvis om hele befolkningsgruppen.
Fremgangen tilskrives forskning i medicin og teknologi samt tidlig diagnosticering.
Desværre regner man dog med, at stadig flere mennesker rammes af cancer, i Spanien er der ca. 1,5 millioner, som har sygdommen.
Patientforeningen Grupo Español de Pacientes (GEPAC) har mindet om, at én ud af tre mænd og én ud af fire kvinder rammes af kræft på et eller andet tidspunkt i deres liv. Men eftersom omkring halvdelen overlever, er der brug for flere ressourcer til at hjælpe dem fysisk såvel som psykisk.

 


Sergio Ramos’ hoved sikrede Real Madrid tre point.

Status quo i liga-top

Weekendens kampe ændrede ikke på placeringerne i liga-toppen. Real Madrid klarede 1 – 0 mod naboerne i Getafe, mens FC Barcelona vandt 2 – 1 over Real Sociedad. De to giganter har nu hhv. 55 og 48 point.
Málaga CF, der lige nu har 28 point, spiller først i aften, hvor det gælder et andalusisk opgør mod Granada. Kampen spilles kl. 21.00 og vises på Canal + Liga og HD.

 


Mallorca: Playa de Palma, katedralen og bjergskråningerne dækket af sne.

Vintervejret fortsætter

Lørdag var vinterens hidtil koldeste dag med temperaturer ned til minus ti grader flere steder i det nordlige Spanien. Flere områder var ufremkommelige på grund af sne. Det sneede ligefrem på Mallorca; op til fem centimeter sne konverterede øen til et vinterlandskab.
Temperaturen skulle stige igen i dag, også på Costa del Sol, men det er bare for atter at falde igen i morgen.
Tjek vejret og udsigterne i hele Spanien her.

 

Nyheder den 3. februar 2012


Ansatte i Spanair demonstrerer over lukningen ved ministeriet for offentlige arbejder i Madrid.

EU vil kulegrave catalansk støtte til Spanair

Selvom Spanair gik konkurs sidste uge, vil EU-kommissionen alligevel kulegrave omstændighederne omkring den økonomiske støtte, som de catalanske myndigheder har givet selskabet.
Det er kompetencekommissæren, spanske Joaquín Almunia, som har meddelt, at man vil fortsætte undersøgelserne som planlagt. I december modtog EU to søgsmål, som hævdede, at Spanair modtog offentlig støtte og at denne støtte var onkurrenceforvridende.
”Det faktum, at selskabet er gået i betalingsstandsning, betyder ikke, at undersøgelserne vil blive stoppet. Der er offentlige midler, som skal tilbagebetales,” sagde Almunia i går i et interview på Catalunya Radio.
I 2009 købte konsortiet Catalana d’Iniciatives 80 procent af SAS’ andele i Spanair, og siden da skulle selskabet have modtaget 237 millioner euro i støtte.
Spanair lukkede med en gæld på 474 millioner euro og aktiver på kun 125 millioner euro.
Omkring 250 ansatte i Spanair og handlingsselskabet Newco blokerede i går Paseo de la Castellana – én af Madrids travleste færdselsårer – og demonstrerede også foran ministeriet for offentlige arbejder (Fomento) i protest mod den abrupte lukning af flyselskabet.
De påmindede minister Ana Pastor om, at Spanair havde en markedsandel på omkring 22 procent og krævede, at Iberia, Vueling og Ryanair, som nu overtager størstedelen af denne markedsandel, skal tvinges til at ansætte de snart tidligere medarbejdere i Spanair.
Antallet af ansatte opgives nu til at være 2.604, og dertil kommer dem, der indirekte har været beskæftiget ved selskabet, altså cateringsselskaber o.l.
De ansattes problem er også, at de egentlig ikke er blevet fyret, og derfor kan de endnu ikke søge arbejdsløshedsunderstøttelse.

 


Lukningen kunne være en mulighed til at bringe fornyet liv til pladsen for enden af San Miguel.

Farvel til famøst spisested i Torremolinos

De sidste 20 år har McDonald’s været med til at præge én de mest centrale pladser i Torremolinos, nemlig Plaza Costa del Sol. Nu har den amerikanske burgerkæde dog lukket spisestedet, og på et skilt på døren henviser man til den nærmeste McDonald’s, som ligger i Benalmádena.
PSOE, som er i opposition i kommunen, har skyldt skylden for lukningen på byrådet, der er ledet af PP. Da pladsen blev renoveret for 10 år siden, gav kommunen ikke McDonald’s lov til at sætte borde og stole ude på pladsen, og det, mener PSOE, har begrænset spisestedets omsætning.
Ifølge Málaga Hoy bliver lokalet måske lejet af en kendt tøjkæde.

 


Dette medlem af Posidonia Oceánica er 100.000 år gammel.

Klodens ældste plante fundet ved Formentera

Forskere har netop fundet en variant af en havplante, som formodes at være klodens ældste nulevende plante.
Posidonia Oceánica hedder planten, der er en form for havgræs, som lever i tusinder af år.
Forskerne tilhører institutet Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), og de har undersøgt Posidonia Oceánica i store dele af Middelhavet – det eneste hav, hvor den findes – og de mener at den, de har fundet ved den lille baleariske ø, er omkring 100.000 år gammel.

 


José Antonio Griñán, formanden for den andalusiske lokalregering, udpegede partifælle Felipe González’ nevø til at lede tvivlsomt selskab.

Endnu flere millioner euro tabt i svindelpensioner i Andalusien

En revision har netop afsløret, at endnu et selskab i Junta de Andalucía har disponeret over offentlige midler, og at det uden nogen former for fastsatte kriterier har givet penge til private selskaber, der så har brugt dem til de illegale pensioner, kendt som bare ERE. Det skriver avisen ABC.
Det aktuelle selskab, kaldet Invercaria, skulle i 2009 – året der netop er blevet gået grundigt efter i sømmene – have disponeret over 8,21 millioner euro, som derfra er forsvundet ud til firmaer, der har udbetalt en slags førtidspensioner til personer, der aldrig nogensinde har arbejdet i firmaet. Invercaria, der er en form for investeringsselskab, hører under rådet for økonomi, innovation og videnskab i den lokale, andalusiske regering.
I marts 2010 udnævnte formanden for Junta de Andalucía, José Antonio Griñán (PSOE), en ny formand for Invercaria, nemlig Juan María González, som er én af tidligere statsminister Felipe González’ nevøer.

 


Málaga CF spiller først mandag, Cazorla scorede her sidste gang mod Granada.

Barcelona i tidlig spurt

FC Barcelona må allerede nu begynde at spurte for at indhente, endsige overhale Real Madrid, der har sat sig solidt på førstepladsen af La Liga.

Inden weekendens dyster er placeringerne i toppen:

1) Real Madrid: 52 point.

2) FC Barcelona: 45 point.

3) Valencia: 36 point.

4) Levante: 31 point.

5) Espanyol: 31 point.

6) Athletic: 29 point.

7) Atlético: 29 point.

8) Málaga: 28 point.

Alle hold har spillet 20 kampe.
Real Madrid spiller lørdag lokalopgør mod Getafe, og den kamp fløjtes i gang kl. 22.00. FC Barcelona spiller to timer senere, og det er denne gang hjemme mod Real Sociedad.
Málaga CF skal ikke i kamp før på mandag, og her gælder det ude imod Granada CF. Kampen spilles kl. 21.00 og vises på Canal + Liga og HD.
Se flere resultater, spilletidspunkter og andet godt her.

 


Sne i Sierra Nevada set fra La Carihuela i Torremolinos.

Spanien frosset til weekenden over

Vinteren har ladet vente på sig, men nu tager den revanche.
Store dele af det nordlige Spanien ligger allerede under sne, og det ikke kun i bjergene, men også ved kysterne.
I det sydlige Spanien skulle temperaturen for alvor falde i dag, og på Costa del Sol kan den nå helt ned på 0 grader, mens den inde i landet forventes at falde til –4 grader.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
9. februar kl. 20.30
Klaverkoncert med Héctor Espiga, der spiller værker af bl.a. Bach, Beethoven og Albeniz, i Castillo Bil Bil. Entré 5 euro.

Estepona
Indtil 18. februar
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

Frigiliana
Indtil 18. februar
Fernando de la Rosa udstiller i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
6. februar kl. 18.30
St. Johannes Broderforening mødes i Edif. La Bouganvillea, Calle El Pulpo. Kontakt:
Arvid Grobæk, tlf. 952 93 53 26 og 617 67 68 01, Ivar Bjørnvik, tlf. 952 599 243 og 653 052 314.

10. – 15. februar, kl. 20.00, søndag dog kl. 19.00
Music Hall – A Rollicking God Knees Up! kan opleves på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

Málaga
8. – 9. februar
Kongres omkring videnskab, teknologi og research, 1 Foro para la Ciencia, Tecnologia e Innovación, afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos.

17. februar kl. 20.30, 18. februar kl. 20.00
Klassisk koncert med Málagas Filharmoniske Orkester, der spiller værker af bl.a. W.A. Mozart og J. Brahms i Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

3. februar – 19. marts
Margit Björklund og Niki Marko er blandt malerne, der udstiller under titlen Inspirations in Springtime i Centro Cultural de La Cala i La Cala de Mijas. Åbent mandag – fredag, morgen og eftermiddag/aften.

Fernisering afholdes den 3. februar kl. 20.00.
Mere information kan fås på www.my-rasgos.com.

Nerja
3. februar kl. 21.00
Klassisk koncert med Trío Concierto Andaluz, der spiller ”juveler fra den klassiske musik” i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 10 euro.

4. februar kl. 21.00
Flamenco-festival med Raimundo Benitez & Isa Vega i kulturhuset. Entré 10 euro.
Entreer kan bookes på www.teleentradas.com.

Torremolinos
Indtil 5. februar
18th Rockin Race Jamboree afholdes i kongrescentret, Palacio de Congresos y Exposiciones.
Sangere, bands og DJ’s fra bl.a. USA, Storbritannien, Japan og Sverige er med. Læs mere på www.rockinrace.com.

 

Nyheder den 2. februar 2012


Hvor ender køen?

Arbejdsløsheden steg igen i januar – næsten 4,6 millioner er uden arbejde.

Arbejdsløsheden i Spanien er fortsat med at stige i det nye år, og den er nu på næsten 4,6 millioner, lyder det i dag fra arbejdsministeriet.
Helt præcist er 4.599.829 personer per 1. februar registreret hos arbejdsformidlingen Servicios Públicos de Empleo (det tidligere INEM).
Det er det højeste antal, siden man i 1996 begyndte at arkivere tallene. Og det er en stigning på 177.470 personer eller 4,01 procent i forhold til måneden før, ligesom det er sjette måned i træk, at arbejdsløsheden er steget.
Antallet af aktive på arbejdsmarkedet er nu på 16.946.237, og det er første gang i mange år, at antallet er under 17 millioner.
Fra regeringspartiet PP forlyder det, at stigningen i arbejdsløsheden på forhånd retfærdiggør den arbejdsmarkedsreform, der er på vej, og som statsminister Mariano Rajoy ellers frygter vil udløse en generalstrejke.

 


Manden blev transporteret i helikopter til Hospital Carlos Haya i Málaga, men lægerne kunne ikke redde ham. Arkivfoto.

Mand død på gaden i Nueva Andalucía

En mand blev i går fundet liggende på en gade i Nueva Andalucía. Han havde fået et slag i hovedet, og blodet flød over hans ansigt, skriver Diario Sur.
En beboer i området fandt manden og ringede til politiet. Et ambulancehold blev sendt af sted, og de anså, at manden var så ilde tilredt, at han skulle transporteres med helikopter til Hospital Carlos Haya i Málaga. Her døde han et par timer senere.
Han blev 48 år. Han kom fra Cádiz, men havde boet mange år i Marbella, hvor han arbejdede for et arkitektkontor.
Politiet undersøger nu omstændighederne omkring det mystiske dødsfald.

 


Et af vidnerne giver dommer Baltasar Garzón et knus.

Ofre høres i Franco-sag

For første gang i Spaniens historie høres ofre fra Franco-tidens undertrykkelse nu ved en domstol.
Det var to 80-årige, som i går bevidnede, hvordan de havde oplevet, at deres forældre var blevet tvangsfjernet af falangister, for derefter aldrig at blive set igen.
Deres erklæringer var en del af forsvaret i retssagen mod højesteretsdommer Baltasar Garzón. Han er anklaget for at have overtrådt loven, da han igangsatte en række undersøgelser for ofre eller pårørende til ofre under Borgerkrigen (1936 – 1939) og Francisco Francos efterfølgende diktatur (1939–1975).
Det er den højreorienteret gruppe, Manos Limpias (rene hænder), som har anmeldt sagen, der i 2010 fik landets højeste domstol til at suspendere Garzón. Bliver han kendt skyldig i denne sag, risikerer han at blive suspenderet i 20 år.
Blandt gårsdagens vidner var også Ángel Rodríguez Gallardo fra foreningen Memoria Histórica de Ponteareas i Pontevedra. Han sagde, at hans organisation havde henvendt sig til højesteretsdommer Baltasar Garzón på grund af de mange ”voldelige forbrydelser, hvoraf mange er uløste’.
”Vi ville vide, hvordan de døde og hvor de blev af. Mange mennesker ved ikke, hvor deres forældre er endt,” citeres han i El País, der videre forklarer, at Rodríguez Gallardo mener, at hans egne undersøgelser i Galicien peger på, at der var tale om en ’systematisk plan’, hvormed lederne af modstanden mod Franco blev skaffet af vejen. Han var dog blevet mødt med modstand, når han forsøgte at skaffe sig adgang til historiske arkiver.
Han brugte ligefrem udtrykket ’folkedrab’. Og det er det, som Garzón har villet undersøge, og som han mener ikke kan være beskyttet af den lovgivning om amnesti, der blev indført umiddelbart efter genindførslen af demokratiet.
Menneskerettighedsorganisationer fra hele verden overvåger sagen mod Garzón. Trykket fra denne opmærksomhed er så stort, at dommerpanelet i tirsdags afholdt en afstemning om, hvorvidt man skulle stoppe hele retssagen. Forslaget blev afvist med en enkelt stemme.

 


Hvis begge parter er enige, er der ingen grund til at spilde en dommers tid, mener justitsministeren.

Nu skal man kunne gifte og skille sig ved notaren

Spaniens justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón (PP) har foreslået, at man fremover skal kunne gifte sig eller lade sig skille– når begge parter ellers er enige – hos notaren.
Som det er nu, foregår civile bryllupper hos borgmesteren eller på et dommerkontor og skilsmisser ved domstolen, og det, mener landets nye justitsminister, er spild af dommernes tid.
Landets domstole skulle være overbebyrdet med arbejde, men uanset årsagen venter folk ofte i årevis på at få en sag behandlet, og det kunne en lovændring være med til at afhjælpe, mener justitsminister Ruiz-Gallardón.

 


Fire timer og 24 minutter. Hver dag.

Kan hoveder blive firkantede?

Spanierne så i januar mere fjernsyn end nogensinde før. Faktisk så landets indbyggere fjernsyn i gennemsnitligt 264 minutter (fire timer og 24 minutter) om dagen, oplyser avisen La Opinión de Málaga, der har sine tal fra Barlovento Comunicación.
Den tidligere rekord blev sat i november 2011, hvor man så fjernsyn i gennemsnitligt 262 minutter om dagen.
Andalusien er den region, hvor kassen er tændt allerlængst, 280 minutter om dagen magter man her. Derefter følger Aragonien (275 min.), Valencia (274 min.) og Catalonien (272 min.). I den anden ende ligger de Kanariske Øer (239 min.), Galicien (249 min.) og Asturien (243 min.).

 


Vega del Mar med basilika og kirkegård.

Arkæologiske udgravninger åbner i San Pedro

De arkæologiske udgravninger ved Vega del Mar i San Pedro de Alcántara åbner for offentligheden i morgen fredag.
Her kan man se resterne af en 1500 år gammel basilika og en nekropolis med omkring 200 gravsteder.
Der vil fremover være åbent hver fredag kl. 11.00 – 13.00.

 

Nyheder den 1. februar 2012


Epicentret ved Quesada i Jaén-provinsen.

Jordskælv i Jaén –også registreret i Córdoba og Granada.

Et jordskælv, som målte 4,4 på richterskalaen, ramte i går kl.15.36 Quesada i Jaén-provinsen.
Det blev også målt i bl.a. Úbeda og Baeza og var voldsomt nok til at kunne mærkes i de to naboprovinser Córdoba og Granada.
Ingen er tilsyneladende kommet til skade.
De seneste års værste jordskælv var det i maj 2011 i Lorca i Murcia. Det målte 5,1 på richterskalaen og kostede ni personer livet.

 


Det skal stadig være lovligt at binde halm på en tyrs horn og sætte ild til, mener de catalanske myndigheder.

Correbous skal fortsat være tilladt i Catalonien

Dobbeltmoral lader til at være dobbelt så godt som moral i Catalonien. Her har myndighederne forbudt tyrefægtning, for hvilket regionen har scoret en masse point hos dyrevenner og andre mennesker med almindelig medfølelse og sund fornuft.
Den 24. september 2011 afholdtes den sidste tyrefægtning i Catalonien på El Monumental i Barcelona.
Det triste ved forbuddet var dog, at det åbenbart ikke blev indført for at skåne tyrene, men som en protest mod alting spansk. Det fik ligefrem PP til at hævde, at forbuddet var forfatningsstridigt. Men forbudet kan kun tolkes som et symbol på catalansk nationalisme, da det ikke inkluderer tyreløb, de såkaldte correbous, som findes i flere varianter.
I den mest populære correbous binder man halm eller ligefrem fyrværkeri omkring tyrenes horn og sætter ild til det, hvilket selvfølgelig skræmmer tyrene fra vid og sans, men også resulterer i fysiske skader, som brændte øjne. I en anden version jagter man dyrene til en havnekaj, hvor de så falder i vandet uden at kunne svømme.
Der er dog ingen udsigt til, at disse skikke bliver forbudt. Nu vil lokalregeringen, ledet af CiU og Artur Mas, som ellers var modstandere af tyrefægtning sidste år, indføre en ny regel. Ifølge partiets forslag skal correbous være tilladt i de byer, som kan bevise, at traditionen har været afholdt i forbindelse med byens festuge i mindst 50 år, som om det skulle gøre helvedet mere udholdeligt for tyrene.

 


Nu skal man kunne være sikker på prisen for en taxatur.

Taxametre fra marts i Marbella

Junta de Andalucía har godkendt tarifferne, og taxametre skulle i løbet af februar blive installeret i alle taxaer i Marbella. Dermed vil man fra den 1. marts starte med at køre på taxametre, oplyser kommunen.
Taxavognmændene vil modtage en støtte på 100 euro for hver vogn, og kommunen har modtaget 280 ansøgninger.
Formålet er at forbedre Marbellas image og få de besøgende i byen til at føle sig mere sikre. Med andre ord vil myndighederne forhindre, at folk frygter, eller faktisk set bliver snydt.

 


Det omdiskuterede logo for Madrids kandidatur til de Olympiske Lege i 2020.

OL 20020 i Madrid?

Logoet for Madrids kandidatur til de olympiske lege 2020 har skabt en del røre.
Nogle mener nemlig, at der står 20020 og ikke 2020. Men ikke formanden for den spanske olympiske komite, Alejandro Blanco.
”Jeg forstår ikke, hvordan folk kan se 20020,” citeres han i avisen ABC.
Vittighederne har dog ikke ladet vente på sig.
”Det er et meget godt og realistisk logo. Det lyver ikke. Om 18.000 år – bare ved at insistere – tildeles Madrid helt sikkert også de Olympiske Lege,” lyder én, som henviser til, at det er fjerde gang – tredje gang i træk, at den spanske hovedstad byder på legene. I kampen om OL 2012 blev byen slået af London og i 2016 af Rio de Janeiro.
Madrid kandidatur som værtsby for OL i 2020 præsenteres den 15. februar.

 


Pesetas er velkomne i dette supermarked.

Pesetas hives stadig ud af madrasserne

I Villamayor de Santiago, Castilla La Mancha, har tiden ikke stået stille de sidste 10 år. Alligevel modtager man i byens forretninger stadig gerne de gode (ville nogen sige), gamle pesetas.
Krisen har også ramt byen med ca. 3.000 indbyggere i oste-regionen. Så for at sætte lidt ekstra gang i omsætningen besluttede omkring 30 forretninger at tillade kunderne at betale med pesetas.
Officielt er det for at spare kunderne turen på 150 kilometer ind til nationalbanken i Madrid, hvor man stadig kan konvertere sine pesetas til euro. Mindre officielt er det selvfølgelig for de, der måtte have gemt pesetas i madrasser og osteklokker siden 2002, som nu har mulighed for at bruge dem uden at frygte det ellers allestedsnærværende skattevæsen.
Foreløbig tager man imod pesetas i Villamayor de Santiago indtil slutningen af februar.
Ifølge Banco de España gemmer spanierne i dag på pesetas til en samlet værdi af 1.707 milliarder euro. Hver måned veksles der kun pesetas for omkring en eller to millioner euro. Mens andre lande for længst er holdt op med at veksle landets hedengangne valuta, heriblandt Frankrig i 2005. I Spanien fortsætter man dog, og der er endnu ikke sat en sidste frist for vekslingen. Der kræves ikke ID for veksling af beløb under 500.000 pesetas.

 


Kulde hæger hele landet.

Sibirisk kulde på Costa del Sol

Den sibiriske kulde, som lige nu plager Nord- og Østeuropa, når i morgen det sydlige Spanien, mener meteorologerne.
De spår rigtig koldt vejr med temperaturer helt ned omkring 0 grader både i Málaga by og langs Costa del Sol. Længere inde i landet, f.eks. i Ronda og Antequera, kan man se frem til ned til minus 4 grader.
Det kolde vejr skulle fortsætte til mandag.

 

 

Nyheder den 31. januar 2012


Uheldig og ildevarslende kommentar fra Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, der her ses med EU-kolleger i Bruxelles.

Arbejdsmarkedsreformen kommer til at koste mig en strejke

”Arbejdsmarkedsreformen kommer til at koste mig en generalstrejke,” sagde Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, i går til sin finske kollega, Jyrki Katainen, under det europæiske topmøde i Bruxelles.
Udtalelsen var en del af en uformel samtale mellem de to, men et Tv-kamera og en mikrofon optog samtalen, forklarer El País.
Under en senere pressekonference forklarede statsministeren, at den ventede arbejdsmarkedsreform endnu ikke er færdigforhandlet, men at han altså allerede nu er klar over, at den ikke vil blive populær.
Derudover advarede Mariano Rajoy de samlede EU-ledere om, at Spaniens nye regering vil få svært ved at nå målet på et underskud på 4,4 procent af bruttonationalproduktet ved udgangen af indeværende år. Rajoy beklagede sig også over, at den afgåede socialistiske regering efterlod et underskud på otte procent, hvilket var to procentpoint mere end forventet.

 


Planerne om et flyselskab med det catalanske flag er parkeret her i Barcelonas lufthavn El Prat.

Spanair efterlader gæld på 474 millioner euro

Spanairs advokater indgav i går flyselskabets konkursbegæring i Ciudad de Justicia i Barcalona, og dermed er drømmen om et catalansk flyselskab, baseret på SAS’ oprindelige spanske charterselskab, definitivt slut.
Selskabet har en gæld på 474 millioner euro, mens dets aktiver løber op i knapt 100 millioner.
Af de 474 millioner euro er de 260 millioner lån fra aktionærer – heraf 168 millioner euro fra SAS.
Og mens SAS-aktierne i går faldt med godt fem procent, steg Vuelings. Det spanske selskab var hurtig til at træde i Spanairs luftrum og bl.a. fremskynde ruten mellem Barcelona og København og blev derfor belønnet med en stigning på 17 procent.
Antallet af strandede passagerer beregnes at være på omkring 83.000 alene denne uge.
Antallet af medarbejdere, som mister deres job, opgives nu til at være 2.075, mens yderligere godt 2.000 mennesker, som indirekte har arbejdet for selskabet, mister deres levebrød.

 


Fire ITV i kø i Málaga-provinsen.

Juntaen vil opføre synshal i Benalmádena – mens vi venter på færdiggørelsen i San Pedro, Mijas og Cártama

De lokale andalusiske myndigheder vil opføre en synshal i Benalmádena, skriver Diario Sur.
Det var Antonio Ávila (PSOE), medlem af Junta de Andalucía med ansvar for økonomi, innovation og videnskab, der i går leverede nyheden under et besøg i Benalmádena. Det vil koste omkring to millioner euro at opføre synshallen, på spansk Inspección Técnica de Vehículos – eller en ITV.
Benalmádenas borgmester, Javier Carnero (PSOE), oplyste samtidig, at anlægget skal opføres nær tilkørslen til motorvejen A-7 ved Arroyo de la Miel. ITV’en skal kunne klare op til 45.000 biler om året, hvormed den kan dække behovet ikke blot for Benalmádena og Torremolinos, men også tage noget af byrden fra synshallen i Guadalhorce i Málaga og imødekomme en fremtidig stigning i antallet af køretøjer.
Projektet ventes at starte om 10–12 måneder.
Projektet må dog formodes at komme til at holde i kø med de synshaller, der allerede er planlagt i både Mijas og Cártama samt selvfølgelig San Pedro de Alcántara, hvor synshallen skulle have været klar til brug i 2010. Nu, meddeler Junta de Andalucía, skal den være færdig før sommeren.

 


Real Madrid træner Mourinho (t.h.) spionerer mod rivalerne CSKA Moskva på ’Marbella Football Center’.

Mourinho spionerer i Marbella

José Mourinho, træner i fodboldklubben Real Madrid, blev i går set i Marbella, nærmere betegnet på træningsanlægget ’Marbella Football Center’.
Anledningen til besøget var såmænd, at CSKA Moskva, der i øjeblikket er i træningslejr i Marbella, er det hold, som Madrid-klubben skal møde i ottendedelsfinalen i Champions League. Matchen spilles den 21. februar.
Det russiske hold deltager under træningslejren i den internationale turnering Marbella Cup, som afholdes fra den 3. – 9. februar.

 


Nu ser det endelig ud til, at sagen mod Alberto Contadors skal afgøres.

Contadors skæbne kendes tidligst den 6. februar

Den internationale sportsdomstol CAS har meddelt, at man tidligst den 6. februar forventer at afsige dom mod den spanske cykelrytter Alberto Contador.
Den 29-årige madrilener testede positiv for stoffet clenbuterol under Tour de France i 2010 og har siden ventet på en afgørelse i dopingsagen. Selv har han altid hævdet, at stoffet kom fra et stykke kød, og det spanske cykelforbund har allerede frifundet ham.
CAS vil i slutningen af denne uge bekræfte den endelige dato for domsafsigelsen, men det forventes altså at blive mandag den 6. februar.
Dermed skulle også holdejer Bjarne Riis få klarhed over, hvorvidt han har Contador på sit hold den kommende sæson.

 


Burgo i Ronda-bjergene.

Suppe med syv ingrediensers dag

Den mest traditionelle suppe i byen El Burgo, der ligger i bjergene ved Ronda, indeholder syv ingredienser.
Navnet Sopa de los Siete Ramales kommer af de syv hovedingredienser, som er tomat, peberfrugt, løg, hvidløg, brød, kartofler og grønne asparges.
For at fejre denne suppe, som det sig hør og bør med alle gode supper, deler byens indbyggere suppe ud til alle suppe-aficionados og almindeligt suppe-interesserede midt på dagen den 28. februar.
Det er i øvrigt på Día de Andalucía, hvilket betyder helligdag i hele regionen.

 

 

Nyheder den 30. januar 2012


Spanair – med de nye farver efter det catalanske konsortiums overtagelse i 2009.

Spanairs konkurs

Fredag aften kl. 22.00 landede den sidste flyvning. 220 flyvninger blev annulleret i sidste øjeblik. Og derefter satte oprydningsarbejdet efter Spanairs konkurs ellers i gang.
I weekenden diskuterede flyselskabets ledelse således med brancheorganisationen International Air Transport Association (IATA), hvordan man eventuelt kan kompensere de passagerer, hvis flybillet pludselig blev værdiløs.
Selskabet meddelte i går, at en aftale er på vej, hvormed IATA vil refundere billetten til de kunder, der har købt den hos et rejsebureau og betalt via banken eller i kontanter.
De passagerer, der har købt med et internationalt kreditkort, er i de fleste tilfælde dækket via kreditkortselskabet og bør kontakte banken.
Spanairs ledelse ved ifølge El País ikke, hvor mange passagerer man helt nøjagtigt har agterudsejlet.
Det skulle dog være gået ud over omkring 22.770 alene den forgangne weekend. Mange af disse passagerer blev tilbudt alternative afgange med bl.a. Iberia, SAS, Vueling og Air Europa, mens de, der var strandet i Bali og Gambia, havde sværere ved at finde andre flyvninger.

Hvorfor gik det så galt?
Spanair har næsten altid været en dårlig forretning, men med nok potentiale til, at interessen varede ved, og flyene forblev i luften, og det var på et tidspunkt, hvor det var Spaniens luftfartselskab nummer to, kun overgået af mægtige Iberia, mens det ved lukketid også var blevet overhalet af Ryanair, Vueling og Air Europa.

Her en række fakta:
• Spanair blev skabt i 1986 af SAS og rejsebureauet Viajes Marsans, der ikke længere eksisterer.
• SAS ejede dengang 94 procent af selskabet.
• I 2009 solgte SAS 80 procent af andelene til det catalanske konsortium, Catalana d’Iniciatives for en enkelt euro.
• Hovedkontor og –fokus blev flyttet fra Palma til Barcelona, hvor Spaniar skulle blive Cataloniens luftfartsselskab, og El Prat et internationalt knudepunkt.
• I 2010 støttede de catalanske myndigheder Spanair med omkring 237 millioner euro, samtidig som man indførte besparelser på sygehusområdet og de sociale ydelser.
• Samme år (senest offentliggjorte regnskab) tabte Spaniar 115 millioner euro.
• Den offentlige støtte har medført beskyldninger om konkurrenceforvridning fra bl.a. Ryanair.
• I 2011 fløj 12,56 millioner passagerer med Spanair.
• For to uger siden meddelte formanden for den catalanske lokalregering, Artur Más, at man ikke ville hoste flere penge i selskabet.
• Spanairs bestyrelsesformand, Ferran Soriano, mener nu, at de økonomiske besværligheder skyldes, at man ikke har formået at tiltrække investorer.
• Spanairs flåde var på 29 fly, de fleste gamle MD-82’er, som trænger til udskiftning.
• SAS ejer stadig 10,9 procent af selskabet. Værdien af den andel blev straks nedskrevet til 0, hvilket betyder et tab til SAS på 1,7 milliarder svenske kroner (selskabets møntfod).

Bøder og mulig genoplivning
En talsmand for den lokale catalanske regering, Francesc Homs, har udtalt, at Spanairs ledelse er ansvarlig for konkursen, og at myndighederne gjorde alt for at selskabet kunne fortsætte.
Minister for offentlige arbejder (Fomento), Ana Pastor, har nu meddelt, at den pludselige måde, hvorpå Spanair lukkede, er imod spillereglerne. Hun blev først informeret, to timer før alle fly blev beordret til at forblive på landjorden.
Hun mener, at selskabets ledelse kan forvente bøder på op til ni millioner euro.
Spanair har omkring 2.000 fastansatte. Dertil kommer deltidsansatte og alle dem, der indirekte lever af selskabet, hvormed konkursen skulle berøre omkring 4.000 menneskers levebrød.
Ledelsen har netop meddelt, at man har indbetalt 1000 euro til medlemmerne af den faste stab som en del af januar lønnen, alle tidligere lønninger er betalt.
Derudover har generalsekretæren for fagforeningen CCOO, Ignacio Fernández Toxo, sagt, at hans fagforening vil prøve at finde en løsning, så Spanair kan fortsætte. Flere luftfartsselskaber er da også gået konkurs de seneste år, men flere af dem har alligevel kunnet fortsætte.

 


JK 5022. Ulykken i august 2008 i Barajas, Madrid, som Spanair aldrig rigtig er kommet sig over. 154 af de ombordværende omkom, 18 overlevede.

 


Hjemmesiden er lukket.

Kontakt til Spanair
Spanairs hjemmeside er lukket, men det meddeles, at man kan ringe til et servicekontor.
Fra Spanien: 900 131 415.
Fra udlandet: +34 971 916 047.

 


Højesteretsdommeren selv på bænken i tre sager.

Baltasar Garzóns tredje sag for retten

Baltasar Garzón er ikke kun sagsøgt for at have beordret aflytninger af samtaler mellem tiltalte i Gürtel-korruptionsskandalen og deres advokater – den sag, hvor én af de hovedmistænkte, tidligere formand for lokalregeringen i Valencia, Francisco Camps (PP), netop er blevet frikendt – han er også anklaget i en tredje sag.
I den anden sag er Spaniens mest kendte dommer anklaget for at have overskredet sine bemyndigelser i sager vedrørende Franco-regimet. Han havde beordret undersøgelser af, hvem som stod bag en række hidtil uopklarede drab, mens en lov indført umiddelbart efter genindførslen af demokratiet, faktisk giver amnesti til alle parter under borgerkrigen og det efterfølgende diktatur.
Som om det ikke var nok, så har højesteret netop besluttet også at høre sagen, hvori Garzón er anklaget for at have taget imod bestikkelse. Det skulle have været fra Banco Santander-boss, Emilio Botín, som skulle have betalt dommeren for at skrinlægge en sag mod ham.
Sagen var tre gange tidligere blevet afvist af domstolene, men nu har højesteret altså afgjort, at dommer Garzón skal på bænken også i denne sag.

 


Et glimt fra semifinalekampen mellem Spanien og Danmark, som sidstnævnte som bekendt vandt 25 – 24.

Håndbold-VM 2013 i Spanien

Der er mere håndbold lige om hjørnet. Efter den meget veloverståede finale ved EM for herrer i Beograd kan vi selvfølgelig først og fremmest se frem til OL, men allerede næste år står den på VM, som skal afholdes i Spanien.
Spanien var faktisk det sidste tilbageværende kandidatur, efter Danmark, der fik EM 2014, Norge og Sydkorea havde trukket sig tilbage.
24 lande deltager, og der skal spilles i en lang række byer, heriblandt Madrid og Barcelona, Sevilla og Málaga.

 


Rafael Nadal er ikke i humør til knus efter nederlaget.

Længste grand slam-finale nogensinde

Det var en fattet Rafael Nadal, der i går ønskede Novak Djokovic tillykke med sejren i Australian Open, men i humør til at få et knus, lod han dog ikke til at være.
Eller måske var han bare smadret, da serberens point lød 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5.
Den intense finale forløb over 5 timer og 53 minutter, og det er den længste finale nogensinde i en grand slam.

 

 

Nyheder den 27. januar 2012


”Det er svære skridt at tage,” sagde kansler Angela Merkel bl.a. til statsminister Mariano Rajoy.

Rajoy møder Merkel i Berlin

Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), var i går i Berlin, hvor han mødtes med kansler Angela Merkel.
Den tyske kansler roste Rajoy for besparelserne på statsbudgettet og regeringens tiltag til at fremme beskæftigelsen, som er blevet indført siden magtskiftet i slutningen af det forgangne år.
”Nogle gange er det svære skridt at tage, og vi ønsker ham al mulig held,” sagde Merkel.
Det var forventet, at Rajoy ville forberede hende på, at Spanien under EU-topmødet næste uge vil bede om lov til at flytte målstolperne, der er sat ved 4,4 procent underskud af bruttonationalproduktet, en reducering som skal nås ved udgangen af indeværende år. Den tidligere regering efterlod ved sin afgang et underskud på otte procent, hvilket var to procentpoint mere end forventet. Det betyder, at den nye regering nu skal spare omkring 40 milliarder euro.
Nogle besparelser er indført, flere er på vej, men mange anser det som nærmest umuligt at nå målet. Blandt skeptikerne er finansminister Cristobál Montoro, der citeres i El País for at sige, at det ikke er urimeligt at bede om fleksibilitet.
Finansministeriet udsendte derefter en meddelelse, hvori det forlød, at Spanien ikke vil bede EU om lov til at udsætte målet for reducering af underskuddet.

 


5.273.600 eller 22,85 procent af den spanske arbejdsstyrke er nu uden arbejde

Arbejdsløsheden værre end nogensinde

Finansminister Cristóbal Montoro har netop offentliggjort det præcise tal for arbejdsløsheden ved begyndelsen af det nye år.
Tallene kommer fra det nationale statistiske institut, INE.
5.273.600 spaniere er nu officielt arbejdssøgende, hvilket er 300.000 flere end for et år siden – og det er det højeste tal nogensinde.
Det svarer til en arbejdsløshed på 22,85 procent, hvilket er den højeste procent siden 1993, hvor arbejdsløsheden nåede 24,55 procent.

31,23 procent i Andalusien

Arbejdsløsheden er altid specielt høj i Andalusien, og de nye tal udgør ingen undtagelse.
1.248.500 andalusiere er nu arbejdsløse, 121.100 personer flere end for et år siden, og det svarer til 31,23 procent af arbejdsstyrken.
Værst står det til i Cádiz (35.33 procent), efterfulgt af Huelva (34,23 procent), Almería (33,31 procent), Córdoba (31,73 procent), Málaga (31,63 procent), Granada (28,93 procent), Sevilla (28,50 procent) og Jaén (28,24 procent).

 


Model for et EuroVegas, der skal ligge i Madrid. Eller Barcelona.

Las Vegas på Madrids præmisser

Formanden for Madrid-regionen, Esperanza Aguirre (PP), lovede tidligere på ugen, at hun vil gøre alt for at få den amerikanske forretningsgigant, Sheldon Adelsons europæiske version af Las Vegas til Madrid.
Men Aguirre frygter repressalier fra den yderste højrefløj, der bl.a. frygter, at ussel mammon skal ødelægge moralen, og hun forsøger at helgardere sig. ”Ideen er ikke, at det skal blive et kasino, men et kongrescenter,” sagde hun i går på et pressemøde, der blev afholdt med hovedstadens nye borgmester, hendes partifælle Ana Botella. De forsikrede også, at komplekset vil blive ”anlagt på Madrids præmisser”.
Catalonien puster dog Madrid i nakken, og som en bedre ”clásico” er kapløbet i gang. Den catalanske lokalregering har allerede haft en delegation i Las Vegas for at tilbyde Adelson at anlægge komplekset i den nordøstlige del af landet.

Hvad Sheldon Adelson – verdens 16. rigeste mand – foreslår, er et kasinokompleks:

• Bygget efter samme model, som han har brugt i Macao.
• En investering på mellem 15 og 18,8 milliarder euro. Fra nu og frem til 2022.
• 12 ressorts med sammenlagt 36.000 hotelværelser.
• Seks kasinoer med 1.065 spilleborde og 18.000 enarmede tyveknægte.
• Tre golfbaner.
• Mulig placering: Valdecarros sydøst for Madrid.
• 164.000 direkte arbejdspladser. 97.000 indirekte. Sammenlagt svarer det til beskæftigelse til halvdelen af Madrid-regionens arbejdsløse.

 


Piloterne har parkeret en del af flåden.

94 Iberia-flyvninger annulleret i dag

Iberia har i dag fredag måttet annullere 94 afgange, hvilket er 34 procent af de planlagte flyvninger.
Årsagen er endnu engang piloternes arbejdsnedlæggelse. Det er sjette strejkedag i denne omgang. Strejken skyldes piloternes utilfredshed med oprettelsen af flyselskabets eget lavprisselskab, Iberia Express. Det selskab skal efter planen have sin første flyvning den 25. marts.
Næste strejkedag bliver på mandag den 30 januar, hvor 95 flyvninger er aflyst.

 


Boldøjet er i finalen.

Nadal knuser Federer. Djokovic eller Murray venter i finalen.

Den spanske tennisspiller Rafael Nadal kvalificerede sig i går for anden gang i sin karriere til finalen i Australian Open, årets første grand slam.
Det skete med en sejr over selveste Roger Federer. 6-7, 6-2, 7-6 og 6-4 lød resultatet. Dermed skal manden fra Manacor møde vinderen af kampen mellem Novak Djokvic eller Andy Murray, der spiller her til formiddag spansk tid, i finalen i Melbourne.

 


Fra sidste år, da Danmark tog medaljerne fra Spanien ved VM.

Semifinalen Spanien – Danmark i eftermiddag

Sidste gang Spanien og Danmark mødtes gjaldt det netop en semifinale, nemlig ved VM i Sverige i 2011, og her vandt Danmark med
28 – 24.
Nu gælder det så semifinalen i den yderst utilregnelige EM-turnering, og de spanske seminfinalister har respekt for det danske hold, specielt målmand Niklas Landin, der har stået strålende de seneste kampe.
”Danmark har et fantastisk hold, men det har vi også,” udaler den spanske landstræner, Valero Rivera, på vegne af sit hold, der ikke har tabt i denne turnering, og som er favoritter.
Kampen starter kl. 17.45 i Beogradska Arena i Beograd, og man kan følge med på Teledeporte fra kl. 17.30.

 


Teatro Cervantes er et af højdepunkterne.

Conocer Málaga

Danske Bente Dam og spanske Araceli Callejo arrangerer nu aftenudflugter til Málaga, så man kan lære Málaga bedre at kende – Conocer Málaga. Turen inkluderer besøg på tapasbar kombineret med efterfølgende koncert af Orquesta Filármonica de Málaga (OFM) på Teatro Cervantes.
Prisen for hele arrangementet, bus tur-retur, entrebillet, tre tapasretter plus to genstande vin/øl eller vand på bar El Pimpi er 40 euro (indbetaling til Bente Dam senest den 9. februar).

• Fredag den 17. februar med start i Almuñécar.

Kl. 16.20 Almuñecar, busstationen.
Kl.16.35 La Herradura, busholdepladsen tæt ved N340.
Kl.17:00 Torre del Mar, busstationen.

• Lørdag den 18. februar startes i Estepona

Kl. 16.15 Estepona, busstationen Portillo.
Kl. 16.40 Puerto Banús, busstoppesteder foran kasinoet.
Kl. 17.00 Marbella, busstoppestedet ved Zara på Ricardo Soriano.
Kl. 17.30 Fuengirola, busstationen.
Kl. 17.45 Torremolinos, busstationen.

• Koncertprogram Teatro Cervantes:

17. februar kl. 20.30 og 18. februar kl. 20.00
Værker af Turandot, W.A. Mozart, J. Brahms og P. Hindemith.
Kontakt tlf. 951 921 643 eller 616 114 081, e-mail: dambente@hotmail.com.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

 

Estepona

28. januar – 18. marts
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

 

Frigiliana

Indtil 18. februar
Fernando de la Rosa udstiller i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

27. januar – 1. februar
Fawlty Towers af John Cleese og Connie Booth kan opleves på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

• Den skandinaviske turistkirke

Den skandinaviske turistkirke har følgende program:
Fre. 27. 18.00: Bønnetimen.
Søn. 29. 11.00: Gudstjeneste. John Agersten taler. Sang og musik.
Søn. 29. 19.00: Sangaften. ”Hele kirken synger” Börge Schönbeck. Sang og musik.
Tirs. 31. 19.00: Bibelsamtale John Agersten.

 

Málaga

8. – 9. februar
Kongres omkring videnskab, teknologi og research, 1 Foro para la Ciencia, Tecnologia e Innovación, afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos.

 

Marbella

Indtil 2. februar
Udstillingen Nepal, La Otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

 

Nerja

3. februar kl. 21.00
Klassisk koncert med Trío Concierto Andaluz, der spiller ”Juveler fra den klassiske musik” i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 10 euro.

4. februar kl. 21.00
Flamenco-festival med Raimundo Benitez & Isa Vega i kulturhuset. Entré 10 euro.
Entreer kan bookes på www.teleentradas.com.

 

Torremolinos

2. – 5. februar
18th Rockin Race Jamboree afholdes i kongrescentret, Palacio de Congresos y Exposiciones.
Sangere, bands og DJ’s fra bl.a. USA, Storbritannien, Japan og Sverige er med. Læs mere på www.rockinrace.com.

 

Nyheder den 26. januar 2012


Francisco Camp på vej mod en frikendelse.

Gürtel-skandalen: Jury frikender Francisco Camps

Ikke skyldig. Sådan lød juryens afgørelse i går i sagen mod tidligere formand for lokalregeringen i Valencia, Francisco Camps (PP), og tidligere generalsekretær i regionen, Ricardo Costa, der begge var anklaget for korruption.
Korruptionen skulle i første omgang have drejet sig om nogle jakkesæt og andre beklædningsgenstande, som Camps menes at have modtaget fra et netværk af forretningsfolk, nu kendt som Gürtel. Til gengæld for tøjet skulle et konstruktionsselskab have modtaget speciel behandling i form af byggetilladelser, ikke kun i Valencia-regionen, men også Madrid og Castilien La Mancha.
De tungest vejende beviser i sagen var jakkesættene. Camps har hele tiden hævdet, at han selv betalte for dem, selvom der ikke findes beviser på det. Det skyldes, mener den tidligere regionsformand, at han altid betaler alting kontant. En tidligere medarbejder i et af selskaberne i Gürtel havde bevidnet, at hun havde set en regning på 30.000 euro for jakkesæt til Camps i selskabets regnskaber, og skrædderen bevidnede, at Camps ikke selv betalte for tøjet, men det var altså ikke nok til at overbevise flertallet af jurymedlemmerne ved provinsdomstolen i Valencia.
De ni jurymedlemmer var langt fra enige, fem stemte for en frikendelse mens fire stemte imod. Juryformanden forklarede, at der ”ikke var nok beviser på, at Camps ikke selv betalte”.
Gürtel-sagen er dog endnu ikke lukket. Domstolen i Valencia undersøger stadig en række mulige lovovertrædelser, heriblandt finansiering af PP og bestikkelse af flere af partiets medlemmer i regionen.
Optrævlingen af Gürtel-netværket blev igangsat i 2009 af højesteretsdommer Baltasar Garzón. Han er selv anklaget i samme sag, nemlig for at have beordret aflytning af samtaler mellem de anklagede og deres advokater. Den sag afgøres disse dage af et dommerpanel ved højesteret.

 


Prinsesse Cristina sammen med ægtefællen Iñaki Urdangarín, der er anklaget for korruption.

Prinsesse Cristina tiltales ikke for korruption

Prinsesse Cristina skal ikke afhøres ved domstolen den 25. februar som sin mand, Iñaki Urdangarín, der er mistænkt for korruption, skriver avisen 20 Minutos.
Der var ellers rejst tvivl om, hvorvidt også det spanske kongepars yngste datter skulle afhøres. Det skyldes, at hun på bare et par år skulle have tjent 571.000 euro efter at have investeret blot 1.500 euro i boligselskabet Aizoon, som hun ejer sammen med gemalen. Han skulle have skrabet det store overskud ind ved at arrangere konferencer for de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia med sin organisation Instituto Nóos, en ikke-lukrativ organisation.
Selskabet Aizoon bliver gennemgået af skattemyndighederne, men det lader til, at prinsesse Cristina slipper. Beslutningen begrundes med, at hun ikke havde kendskab til Urdangaríns forretninger.
Anklageren, Fernando Pamos, mener, at der er tale om diskrimination.
”Ud fra min erfaring ville en hvilken som helst anden person i samme situation allerede være anholdt. I det mindste ville en større undersøgelse være undervejs. Der bør ikke være tale om mennesker af første og anden klasse,” citeres han i 20minutos.es.

 


Francisco Flores har skabt årets bedste tapa.

Spaniens bedste tapa fra Fuengirola

Hvert år i januar mødes den spanske kokkeelite til den kulinariske kongres Madrid Fusión i hovedstaden. Blandt indslagene på kongressen er kåringen af årets ”designer-tapa”, og i år vandt Francisco Flores fra El Tostón i Fuengirola.
Vinder-tapa’en er en udgave af suppen gazpachuelo, som han kalder ”Nuestra versión del Gazpachuelo”.
Flores har forklaret, at suppen, som serveres lun bl.a. er lavet på fiskebouillon og kartofler, og desuden består af reje-carpaccio og mayonnaise.

 


Pubben er brændt næsten ned.

17-årig har muligvis selv påsat brand på pub i Estepona

Den 17-årige fyr, der blev alvorligt såret, da en brand tirsdag morgen brød ud på en pub i lystbådehavnen i Estepona, kan selv have påsat branden, mener politiet ifølge Diario Sur.
Det meste af pubben brændte ned, da branden brød ud omkring kl. 04.20. Politiet har nu fundet flere beviser, bl.a. benzindunke, der peger på, at ilden blev påsat.
Den unge mand blev først kørt til Hospital Costa del Sol i Marbella, men på grund af alvorlige andengradsforbrændinger blev han senere overført til Hospital Carlos Haya i Málaga.

 


Øget pres efter eliminering i konge-cuppen.

Mourinho forlader Real Madrid i juni

Real Madrids karismatiske træner, portugisiske José Mourinho, forlader klubben den 30. juni, mener dagbladet 20 Minutos.
Mourinho har ikke benægtet rygterne, og dermed konkluderer avisen, at det er ganske vist. Mindre officielt forlyder det, at han er træt af den del af publikum, som er begyndt at pifte efter ham hjemme på Santiago Bernabéu.
Inden gårsdagens match mod FC Barcelona i Copa del Rey blev han på et pressemøde spurgt, hvilken taktik han havde i ærmet, hvortil han svarede:
”Det svarer jeg ikke på. Jeg er træner, og beslutningen er min. Jeg er ikke tvunget til at fortælle, hvordan vi planlægger kampen.”
Hans humør er ikke bedre nu, efter de forsvarende mestre tabte udekampen i aftes, hvilket betyder, at de nu er ude af Copa del Rey. Kampen endte uafgjort 2 – 2, hvilket betyder en samlet sejr til catalanerne på 4 – 3. Men det, mener Mourinho, skyldes kun, at dommerne er på Barcelonas side, hvorfor det er umuligt at vinde over dem.

Mere Copa i aften
Levante tager i aften imod Valencia. Gæsterne vandt den første dyst med 4 – 1, men Levante kan ikke afskrives endnu, dertil har holdet leveret for mange overraskelser denne sæson.
Kampen starter kl. 21.30 og vises på Canal + Liga og Gol TV.

 


Danmark har respekt for det spanske forsvar.

Spanien favorit mod Danmark i håndbold-semi

Både Spanien og Danmark vandt deres sidste kamp i mellemrunden i EM i håndbold, og det betyder, at begge hold nu er klar til semifinalen, som de spiller mod hinanden.
Den anden semifinale bliver et rent Balkan-opgør, nemlig mellem værtsnationen Serbien og Kroatien.
Danmark var før turneringen tippet til at vinde mesterskabet, men selv efter den overbevisende sejr på 31 – 24 over Sverige i aftes, er det ikke længere tilfældet.
Spanien derimod har været turneringens hidtil bedst kørende mandskab. Holdet er så godt sammenspillet, at specielt deres forsvar er svært at komme igennem, men også angrebet er noget af en opgave at stoppe.
Spanien vandt i aftes den sidste match i mellemrunden mod Slovenien, hvor resultatet lød på 35 – 32 til de spanske håndboldherrer. Holdet har modsat Danmark ikke tabt en eneste kamp i turneringen.
Semifinalen mellem Spanien og Danmark spilles fredag kl. 17.45 i Beogradska Arena i Beograd.

 

Nyheder den 25. januar 2012


Marta mindes over hele landet.

39 byer mindes afdøde Marta

Flere tusinde samledes i går aftes i stilhed i 39 byer rundt om i landet for at mindes dagen, hvor Marta for tre år siden forsvandt.
Bag initiativet står Plataforma Marta del Castillo og forældrene til Marta. Formålet var ikke kun at mindes Marta, men samtidigt at protestere mod retsagens udfald, hvor Martas daværende kæreste, Miguel Carcaño, blev idømt 20 års fængsel, mens de andre anklagede alle gik fri. ”Sagen har været en farce lige fra start” protesterede en af de fremmødte til Malagahoy.es, der mener, at de anklagede i sagen har fået lov til at lege med myndighederne lige fra sagens start.
Martas lig er endnu ikke fundet, til trods for der er brugt mange ressourcer på at finde hende.

 


Det spanske håndboldlandshold mod Island.

De spanske håndboldherrer i semifinalerne

Med resultatet 31-26 vandt de spanske forboldherrer over Island i EM. Udover en plads i semifinalerne er det spanske landshold nu også garanteret en plads ved de Olympiske Lege i London i 2012.
De danske håndboldherrer spiller i aften kl. 18.15 mod Sverige i den sidste kamp i mellemrunden. De danske håndboldherrer skal vinde over Sverige, men er også afhængige af, at Polen vinder over Tyskland for at kunne gå videre til semifinalerne.

 


IMF tror ikke på, at Spanien kan nå de 4,4 procent i 2012.

IMF: Recession vil gøre det umuligt for Spanien at nå økonomiske mål.

Den Internationale Valutafond (IMF) forudser, at Spanien langt fra vil være i stand til at overholde målet om et begrænset underskud i 2012. Det fremgår af fondens nyeste rapport. Sidste år endte Spanien med et underskud på otte procent af BNP, og i år forventer IMF endnu engang, at Spanien overskrider målsætningen på 4,4 procent. Helt præcis regner IMF med, at den forestående recession vil skyde landets underskud op i 6,8 procent.
Alligevel har den spanske økonomiminister, Luis de Guindos, ingen planer om at bede om mere tid.
”Regeringens nuværende underskudsmål er at komme ned på det påkrævede 4,4 procent af BNP, og det vil det fortsætte med at være,” siger ministeren.
Heller ikke hvad angår Spaniens arbejdsløshed er fremtiden lys. Den ligger i øjeblikket på 21,5 procent eller mere end det dobbelte af EU’s gennemsnit. Banco de España forventer, at det tal vil stige til 23 procent over de næste to år.

 


”Kvinder bør ikke kunne afholde gudstjeneste.”

Ærkebiskop langer ud efter homoseksuelle og kvinder

Kvinders rolle i samfundet er begrænset, og homoseksuelle er upassende for samfundet. Så kontant er udmeldingen fra Tarragonas ærkebiskop, Jaume Pujol Balcells. Dundertalen fra det 67-årige Opus Dei-medlem kom mandag morgen i et catalansk fjernsynsprogram.
”Jeg elsker alle, men jeg adskiller også folk og deres opførsel. Som mennesker er vi alle Guds børn, og vi bør respektere hinanden. Men der er nogle typer adfærd, der bare ikke er gode.”
Om kvindelige præster sagde han: ”En kvinde skal ikke kunne give en gudstjeneste. Vi har alle vores opgaver i livet. Der er ting, kvinder kan, som jeg ikke kan. Jeg kan f.eks. ikke føde børn,” sluttede den kontroversielle præst.

 


Nadal og Federer mødes igen.

Nadal i Grand Slam-semifinale – Ferrer lever stadig

Spanske Rafael Nadal er klar til semifinalen i Australian Open efter sejr over tjekkiske Tomás Berdych med cifrene 6-7, 7-6, 6-4, 6-3. Her venter ingen ringere end den 16-dobbelte Grand Slam-vinder Roger Federer.
“Alle kampe mod ham er specielle. Det vil de altid være også selvom vi var rangeret som nummer 20 og 25 i verden,” mener den andenseedede Rafael Nadal.
Australian Open får muligvis endnu mere spansk islæt i semifinalen, da også David Ferrer stadig er med i turneringen. Han kommer dog på en meget svær opgave, når han senere i dag møder den førsteseedede Novak Djokovic i kvartfinalen.

 

Nyheder den 24. januar 2012


Iñaki Urdangarín er nu tilbage i Spanien.

Kongens svigersøn forsvarer sig

Iñaki Urdangarín, der er gift med prinsesse Cristina, er tilbage i Spanien for at forberede sig til afhøringen den 25. februar, som skal foregå ved domstolen i Palma.
Hans advokat, Mario Pascual Vives, sagde under en pressekonference i går, at Urdangarín ”har betalt en masse skat”, at han ”er vred” over at skulle afhøres og at han er uskyldig. Urdangarín er anklaget for at have tilranet sig store dele af de tre millioner euro, som hans organisation, Instituto Nóos, skulle have modtaget fra de lokale baleariske myndigheder for at organisere nogle turisme- og sportskonferencer. Lignende aftaler skulle være indgået med myndighederne i Valencia.
Pascual Vives benægtede også rygterne om, at prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarín skal skilles.
Advokaten har mødtes dagligt med den anklagede svigersøn, siden denne onsdag i sidste uge vendte tilbage til Spanien. Prinsesse Cristina og han bor sammen med deres børn i Washington. Ifølge El País skulle kong Juan Carlos allerede i 2007 have bedt Urdangarín stoppe sine aktiviteter i Nóos, hvorefter han sendte familien til USA; Urdangarín til et job for Telefónica.
Anklageren har meddelt, at man undersøger boligselskabet Aizoon, som prinsesse Cristina ejer sammen med sin mand. Kongens yngste datter skulle have investeret 1.500 euro i selskabet, hvorfra hun bare tre år senere skulle have modtaget et afkast på 571.000 euro.
Prinsesse Cristina er ikke anklaget i sagen.

 


Kig forbi, inviterer ambassaden.

Danmarks ambassade på ny adresse

Danmarks ambassade i Spanien har fra i dag en ny hjemmeside: http://spanien.um.dk.
Den nye hjemmeside er fælles for ambassaden i Madrid og handelskontoret i Barcelona. Den afløser de to eksisterende sider, der vil blive nedlagt i den nærmeste fremtid. Brugere, der forsøger at komme ind på en af de gamle sider, vil automatisk blive ledt over på den nye side.
Selv om layoutet og opbygningen på den nye hjemmeside er anderledes, vil alle informationer fra de gamle sider stadig være at finde på den nye.
Sammenlægningen af siderne betyder dog, at der fremover kun vil være én opslagstavle for hele Spanien. Af praktiske hensyn anbefales det derfor, at man allerede i emnefeltet gør det klart, hvilken by eller område indlægget er rettet imod. Brugere skal registrere sig på hjemmesiden, før de kan begynde at lægge beskeder på listen.
Det vil være muligt at abonnere på nyheder fra siden både på dansk og på spansk. Abonnenter på den tidligere side skal oprette sig igen på den nye side, da de ikke vil blive flyttet med over automatisk.

 


Madrid-lufthavnen Barajas.

Lufthavne forbliver statslige affærer

Driften af Spaniens to største lufthavne, Barajas i Madrid og El Prat i Barcelona, skal alligevel ikke afhændes foreløbig, har den nye minister for offentlige arbejder (Fomento), Ana Pastor, besluttet.
Der er sat en stopper for udliciteringen af driften af de to lufthavne, hvilket den afgåede regering ellers havde sat i gang med en frist den 31. januar. Men på grund af de dårlige tider mener ministeren, at tidspunktet er ufavorabelt, og i stedet arbejder ministeriet nu på en ny model, som først senere skal bringe privat kapital til de statsejede lufthavne.

 


Mercadona, Spaniens største forretningskæde.

Tre spanske forretningskæder blandt verdens stærkeste

Tre af Spaniens forretningskæder er at finde på listen over verdens 50 stærkeste anno 2012. Listen er baseret på en undersøgelse kaldet Global Powers of Retail, som er udført af revisionsselskabet Deloitte og magasinet Stores.
Spaniens mægtigste kæde er stadig Mercadona, der har øget forspringet over El Corte Inglés. Begge er faldet på årets liste og ligger nu hhv. nummer 42 og 47. Mercadona, der har sine rødder i Valencia, omsætter nu for omkring 15,2 milliarder euro om året.
Den tredje kæde på listen er Indetex, hvis forretninger Zara, Mango m.v., samles under én. Inditex ligger som nummer 49, men er alligevel det spanske selskab, som har det største årlige overskud, nemlig 1,7 milliarder euro. Mercadona tjener 398 millioner, El Corte Inglés 319 millioner.
Tallene er baseret på 2010, men de danner altså baggrund for årets hitliste.
Verdens mægtigste kæde er stadig amerikanske Wal-Mart, efterfulgt af franske Carrefour og britiske Tesco.

 


Troende muslimer beder på pladsen.

Muslimer trodser modstand mod bønner

Troende muslimer trodser myndighedernes modstand og fortsætter med at afholde fredagsbøn på pladsen Camarón de la Isla i Badalona.
Omkring 500 troende, de fleste af dem pakistanere, har hver fredag gennem de seneste tre år benyttet pladsen i centrum af den catalanske by, men nu har byens borgmester, Xavier García Albiol (PP), bedt dem om at finde et alternativ.
Det havde han også bedt dem om for seks måneder siden, men nu bliver de efter al sandsynlighed tvunget til at afholde bønnen et andet sted. Årsagen er ikke modstand mod bønnen eller samlingen, men at kommunen planlægger at renovere pladsen, der inkluderer et sportsanlæg.
Alligevel frygter borgmesteren, at anmodningen vil resultere i uroligheder.
”Jeg leder ikke efter en konflikt. Det nemmeste ville være at lade tingene være, som de har været de sidste tre år, men det ville være uansvarligt af mig,” siger Xavier García Albiol til El País.

 


Cudecas nye forretning på Avda. Jesús Santos Rein.

Cudeca i Fuengirola er flyttet

Cudeca – velgørenhedsorganisationen, der bl.a. driver cancerhospicet i Benalmádena – har holdt flyttedag i Fuengirola. Det er organisationens genbrugsforretning, som man har flyttet – dog kun tre numre på den samme gade, Avda. Jesús Santos Rein.
Man modtager gerne bidrag til forretningen, der har åbent mandag – lørdag kl. 10.00 – 13.30.

 


Spanien vinder 24 – 22 over Kroatien.

Spanske håndboldherrer leder gruppen

I det yderst uberegnelige EM for håndboldherrer er Spanien endnu med. Søndag led landsholdet ganske vist, men vandt alligevel over Kroatien med 24 – 22. Dermed er Spanien nummer et i mellemrundens gruppe to.
I dag gælder det Island. Kampen kan ses fra kl. 16.10 på Teledeporte.

 

 

Nyheder den 23. januar 2012


Finansminister Cristobál Montoro tæt på mundkurv fra vicestatsministeren.

Intern uenighed om Spaniens økonomi

Spaniens vicestatsminister Soraya Saénz de Santamaría (PP) har netop modsagt sin kollega, finansminister Cristóbal Montoro. I et interview sidste uge sagde han, at målet på et underskud på 4,4 procent af bruttonationalproduktet, som regeringen har sat for slutningen af året, er baseret på forældede væksttal.
Den nu forhenværende socialistiske regering afleverede et underskud på otte procent i forbindelse med regeringsskiftet lige før udgangen af det forgangne år, og det var to procentpoint mere end det forventede underskud på seks procent.
Men den nye konservative regering er fast besluttet på, at målet på 4,4 procent i indeværende år alligevel skal nås.
”Hvis det bliver nødvendigt, må vi indføre flere besparende reformer,” citeres vicestatsministeren i El País, hvor hun blandt andet henviser til de allerede vedtagne besparelser som stop for ansættelser i den offentlige sektor og fastfrysning af lønninger.
Sáenz de Santamaría udelukker desuden, at regeringen vil indføre sanktioner mod de af landets 17 regioner, der ikke overholder deres budget, hvilket Montoro offentligt havde foreslået.

 


Tre millioner flere i 2011 end i 2010.

12.800.000 passagerer gennem Málagas lufthavn

Málagas lufthavn, Málaga – Costa del Sol, havde i 2011 omkring 12,8 millioner passagerer, hvilket er tre millioner flere end året før.
Lufthavnen står dermed for omkring 62 procent af alle flypassagerer i Andalusien. I alt 20,4 millioner passagerer gik sidste år gennem regionens lufthavne.
Den andalusiske rekord lyder på 22,4 millioner passagerer, og den blev sat i 2007.

 


PP’s Javier Arenas (t.v.) og José Antonio Griñán.

Andalusiske PSOE vinder ind på PP

Slaget om magten i det andalusiske parlament for de kommende fire år skal stå den 25. marts.
Oppositionspartiet PP har længe ført så meget over PSOE i meningsmålingerne, at det ved et valg ville lede til majoritet i det lokale parlament. Det gør det skam stadig, men den seneste rundspørge, foretaget af meningsmålingsinstituttet Egopa, viser faktisk, at PP’s forspring er mindsket.
Blev valget afholdt i dag, ville PP, ledet af Javier Arenas, få 47 procent af stemmerne, mens PSOE med lederen af den nuværende lokalregering, José Antonio Griñán, i spidsen, ville få 37,6 procent. Izquierda Unida (IU) står til 6,3 procent, UPyD omkring tre procent og PA ca. to procent af de andalusiske stemmer.
47 procent er kun lige nok til at garantere absolut majoritet, forklarer direktøren for Egopa, Carmen Ortega, til dagbladet 20 Minutos. Og forskellen på 9,4 procentpoint mellem de to største partier er nu mindre end f.eks. sidste sommer, hvor PP førte med 14,6 procentpoint over PSOE.

 


10 ulykker resulterer i 12 dødsfald. Arkivfoto.

12 omkommet i trafikken i weekenden

12 personer omkom den forgangne weekend i 10 forskellige ulykker på landets veje.
Fire af ulykkerne var sammenstød, tre skyldtes frakørsel fra vejen, mens det i tre tilfælde gik ud over fodgængere, skriver La Opinión de Málaga.
I årets 22 første dage er 77 personer omkommet i trafikken. Det er to færre end i samme periode sidste år.

 


Forsvarsminister Pedro Morenés y Álvarez de Eulate.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og turen er nu kommet til den sidste i rækken, som er forsvarsminister Pedro Morenés y Álvarez de Eulate.
Drengen, der bliver døbt Pedro Morenés y Álvarez de Eulate, kommer til verden, nærmere betegnet i Guecho i Vizcaya-provinsen, den 17. september 1948. Det har sikkert ringe betydning i denne sammenhæng, men hans far er vicegreven af Alesón, José María Morenés y Carvajal, mens moren er Ana Sofía Álvarez de Eulate y Mac-Mahón.
Han studerer jura ved universitetet i Navarra og tager derefter en BA ved Deusto i Bilbao. Fra 1984 til 1988 arbejder han som advokat, så som juridisk rådgiver for Empresa Astilleros Españoles, der bl.a. fabrikerer krigsskibe, hvorfra han fortsætter til Instituto Nacional de Industria, en statsorganisation hvis formål er at fremme spansk industri.
I 1996 vinder PP valget, og den nye forsvarsminister, Eduardo Serra Rexach, udnævner Pedro Morenés til statssekretær. Han beholder denne post til 2000, da han skifter til indenrigsministeriet, hvor han har ansvaret for statssikkerhed, mens han fra 2002 til 2004 er at finde som statssekretær i videnskabs- og teknologiministeriet.
Efter 2004, hvor PSOE igen kommer til magten, søger Pedro Morenés tilbage til det private erhvervsliv. Han arbejder bl.a. for skibsværftet Construcciones Navales del Norte, der også leverer til flåden, og endelig det europæiske konsortium MBDA, der fabrikerer missiler.
I december 2011 udpeger Mariano Rajoy ham til forsvarsminister, og han er kendt som den mest diskrete af de 13 ministre.
Ifølge Pedro Morenés’ CV er han gift, selvom rygter forlyder, at han er separeret. Han har tre børn.

 

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre:

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.
16. januar: Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.
17. januar: Skatteminister Cristóbal Ricardo Montoro Romero.
18. januar: Beskæftigelses- og sygesikringsminister Fátima Báñez.
19. januar: Industri-, energi og turistminister José Manuel Soria López.
20. januar: Uddannelses-, kultur- og sportsminister José Ignacio Wert Ortega.
Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her.

 


Marcel Matev og Marina Ribalta forsøger at få varmen.

Spanske eventyrere nær omkommet i Tyrkiet

To catalanske eventyrere, Marina Ribalta og Marcel Matev, cyklede i weekenden rundt i den østlige del af Tyrkiet, da de blev fanget af en snestorm på en bjergside.
Der blev de fundet bevidstløse i en vejkant af to lokale journalister.
Efter at have fået varmen igen, fortsatte de to eventyrere dog ufortrødent.
Næste destination: Iran.

 


Messi sunder sig efter sit hattrick.

Tæv til Málaga

”Meget under det forventede,” er én af de nøgterne kommentarer om Málaga CF-spillernes formåen i kampen mod FC Barcelona, som man i dag kan læse i den lokale presse.
Der er skuffelse over indsatsen i aftes på La Rosaleda, hvor Messi scorede tre mål og Alexis Sánchez et fjerde, mens Málagas Rondán i det mindste leverede et enkelt til det endelige resultat
1 – 4.
Også Real Madrid stod for fire mål mod bare et den forgangne weekend. Det gik ud over Athletic, der kæmpede med alle deres stoiske, baskiske talenter, hvilket bl.a. førte til to straffespark, en udvisning og det endegyldige 1 – 4.
I aften, nærmere betegnet kl. 21.00, spiller Villarreal – Sporting. Kampen vises på Canal + L2 og GolTV.

 

Nyheder den 20. januar 2012


Sagen afgøres måske allerede i dag.

Dommer påtager sig skylden

Højesteretsdommer Baltasar Garzón, hvis sag i øjeblikket behandles ved netop højesteret i Madrid, har påtaget sig skylden i sagen.
”Jeg er ansvarlig for hver eneste beslutning, jeg tog,” sagde han bl.a. som afslutning på sit forsvar, som han selv har ført.
Dommerpanelet skal nu beslutte, hvorvidt den tiltalte dommer faktisk overtrådte loven, da han for tre år siden beordrede aflytning af samtaler mellem anklagede i korruptionsskandalen Gürtel og deres advokater. Aflytningerne fandt sted i de fængsledes celler. Garzón skønnede, det var nødvendigt at aflytte samtalerne. For at bevise, at advokaterne havde deltaget i hvidvaskning af deres klienters penge.
Anklageren har krævet, at Garzón suspenderes i 17 år.
Efter afhøringerne fandt man dog omkring 24 millioner euro, der var gemt på schweiziske bankkonti, som tilhørte de anklagede.
Dommen kan falde allerede i dag, skriver dagbladet El País.

 

Forstyrrelse af freden

Baltasar Garzón skal allerede næste uge i retten igen, og det uanset udfaldet af sagen omkring afhøringerne i Gürtel-sagen.
Denne gang drejer anklagerne sig om undersøgelser fra Franco-tiden. Garzón havde påtaget sig flere sager, hvori efterladte ønskede at vide, hvad der var sket med deres pårørende under den spanske borgerkrig.
For det blev han sagsøgt af en organisation på den yderste højrefløj, der kalder sig Manos Limpias, og det fascistiske parti Falange de las JONS. Man påråber sig en amnesti, der i 1977 blev givet til alle parter efter det 36 år lange diktatur.
Ifølge El País forventes mindst ni forskellige internationale menneskerettighedsorganisationer at komme til Spanien for at vise Garzón deres støtte og demonstrere mod, hvad mange mener, er en systematisk forfølgelse af dommeren.
Han er desuden anklaget for at have modtaget penge fra Emilio Botín, bestyrelsesformand for Banco Santander, for at arrangere en række forelæsninger. Til gengæld skulle Garzón have arkiveret en anklage om korruption mod bankmanden. Begge nægter at have gjort noget ulovligt.

 


Gennemsnitlig levealder er nu 81,87 år.

Levealderen falder

Den gennemsnitlige levealder falder i Spanien. Det har man registreret i perioden juli 2010 til juni 2011, hvor den gennemsnitlige levealder var 81,87 år.
Det vil sige, at spanske kvinder nu kan forvente at leve til de er 84,82 år gamle, mens de sidste år blev gennemsnitligt 84,91 år. Mænd bliver nu gennemsnitligt 78,87 år gamle, mens det i 2010 var 78,94 år.
Selvom faldet i levealderen er minimal, tilskrives det alligevel betydning, eftersom det er første gang i 50 år, at levealderen går i den forkerte retning.
Det spanske institut for statistikker, INE, har samtidigt meddelt, at der fra januar til juni 2011 blev født 230.537 børn her i landet. Det er 1,1 procent færre end samme periode året før.

 


Málaga CF tager søndag imod FC Barcelona.

Fuldt hus på La Rosaleda

For anden gang denne sæson i La Liga forventes der søndag den 22. januar at være fuldt hus på La Rosaleda, Málaga CF’s hjemmebane. Det sker, når verdens bedste fodboldhold, FC Barcelona, kommer på besøg.
Der er plads til 29.500 tilskuere på La Rosaleda.
Sidste gang hver plads var solgt på stadionet var i oktober 2011, hvor kampen gjaldt Real Madrid.
Kampen spilles allerede kl. 18.00, og den kan ses på Canal Plus Liga og GolTV.
Real Madrid møder søndag Athletic hjemme i hovedstaden, og den kamp fløjtes i gang kl. 21.30, mens Betis og Sevilla samme aften kl. 22.00 tørner sammen i lokalopgøret i den andalusiske hovedstad.

 


Antallet af indbyggere er steget mest i La Cala.

Ny indbyggerrekord i Mijas

83.171. Så mange indbyggere er nu skrevet i mandtal i kommunen i Mijas.
Det er 2,79 procent flere end i 2010.
Antallet af nyindskrevne i kommunen er steget mest i La Cala de Mijas og de omkringliggende urbanisationer, skriver Diario Sur.
Årsagen til stigningen formodes at være, at byrådet lokker med økonomiske fordele til de indbyggere, der lader sig skrive i mandtal, hvilket igen skyldes, at kommunernes tilskud fra staten udregnes per indbygger.

 


Uddannelses-, kultur- og sportsminister José Ignacio Wert Ortega.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og turen er nu kommet til uddannelses-, kultur- og sportsminister José Ignacio Wert Ortega.
José Ignacio Wert Ortega er født den 18. februar 1950 i Madrid.
Han studerer først jura og senere sociologi i Madrid. I 1973 får han ansættelse i Radio Televisión Española, det statsejede radio- og Tv-selskab.
I 1977 bliver han medlem af partiet Unión de Centro Democrático, hvor han de næste år har flere ansvarsposter. Under en krise i partiet i 1982 flytter Wert over til Partido Demócrata Popular, hvor han er spidskandidat for partiet i Madrid kommune og bliver da også medlem af byrådet. Der bliver han til parlamentsvalget i 1986, da han vælges til kongressen for koalitionen AP-PDP-UL som repræsentant for La Coruña.
Allerede et år senere trækker han sig dog tilbage. For derefter at have forskellige stillinger i den private sektor, ligesom han grundlægger meningsmålingsinstitut Demoscopia, som han helliger sig fra 1987 til 2003. Han springer derfra til banksektoren i 2003, nærmere betegnet BBV, der først senere får et A lagt til navnet. Her bliver han et par år for igen at skifte hest, nu til Inspire Consultores.
Undervejs udgiver han flere bøger om politisk sociologi og ses ofte som debattør i diverse Tv-programmer.
Han overtager i december 2011 uddannelsesministeriet fra PSOE’s Ángel Gabilondo og kulturministeriet inklusiv sport fra Ángeles González-Sinde, der lægger navn til den omdiskuterede lov omkring ophavsretten af information på Internettet, der er kendt som Ley Sinde. Den skal Wert tage stilling til. Det samme gælder tyrefægtningen, selvom han kan forventes at følge linjen i toppen af partiet, som har været meget pro denne uvane. Uddannelse er dog hans tungeste post.
José Ignacio Wert er gift og har to børn.

 


Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre:

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.
16. januar: Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.
17. januar: Skatteminister Cristóbal Ricardo Montoro Romero.
18. januar: Beskæftigelses- og sygesikringsminister Fátima Báñez.
19. januar: Industri-, energi og turistminister José Manuel Soria López.

Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her.

 


Mallorquinske Nadal down under.

Nadal vs López i Melbourne

En spanier er garanteret i kvartfinalen i Australian Open. Rafael Nadal og Feliciano López skal, efter at have vundet over hhv. Lacko og Isner, mødes i ottendedelsfinalen.
Også Nicolas Almagro er videre, og det samme gælder verdensetteren, serbiske Novak Djokovic.
Der er tennis fra kl. 18.00 på Sportmanía.
Man kan også følge med her.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Estepona
Indtil 26. januar
Minerales y Rocas (mineraler og sten) hedder en udstilling. Med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.
28. januar – 18. marts
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

Frigiliana
Indtil 18. februar
Fernando de la Rosa udstiller i Galería Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
20. januar kl. 20.30
Koncert med elever fra Mozart-skolen i Salzburg i Casa de la Cultura. Gratis entré.
27. januar – 1. februar
Fawlty Towers af John Cleese og Connie Booth kan opleves på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.
• Den skandinaviske turistkirke

Den skandinaviske turistkirke har følgende program:
Søn. 22. 11.00: Gudstjeneste. Marianne Henriksson Holmström taler. Sang og musik.
Søn. 22. 19.00: Sangaften. ”Hele kirken synger” Erik Sallbring. Sang og musik.
Tirs. 24. 19.00: Bibelsamtale Börge Schönbeck.
Fre. 27. 18.00: Bønnetimen.
Søn. 29. 11.00: Gudstjeneste. John Agersten taler. Sang og musik.
Søn. 29. 19.00: Sangaften. ”Hele kirken synger” Börge Schönbeck. Sang og musik.
Tirs. 31. 19.00: Bibelsamtale John Agersten.

Málaga
8. – 9. februar
Kongres omkring videnskab, teknologi og research, 1 Foro para la Ciencia, Tecnologia e Innovación, afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos.

Marbella
Indtil 2. februar
Udstillingen Nepal, la otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

 

 

Nyheder den 19. januar 2012


Mariano Rajoy modtages af Marokkos statsminister Abdelilah Benkirane og et hornorkester i lufthavnen i Rabat.

Første officielle besøg gik til Marokko

Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy (PP), valgte at lade sit første officielle besøg udenlands gå til nabolandet mod syd, Marokko.
Det er kun omkring 14 måneder siden, at demonstranter i Rabat råbte skældsord efter den daværende leder af den konservative opposition, da han havde besøgt den spanske enklave Melilla, hvormed han altså skulle have ”fornærmet Marokkos stolthed”.
Men ikke i går.
Mariano Rajoy udnævnte sig selv til ”Marokkos ven”, da han mødtes med Marokkos kong Muhammed VI og statsminister Abdelilah Benkirane.
Også Mariano Rajoys forgængere José Luis Zapatero (PSOE) og José María Aznar (PP) valgte at lægge det første besøg i Marokko, der stadig er en vigtig partner i kampen mod terrorisme, narkosmugling og immigration, ligesom nabolandet er en vigtig handelspartner. I går drøftede man desuden de fastfrosne forhandlinger om en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko.
Statsministerens næste besøg gælder Tyskland, hvor han den 26. januar skal mødes med kansler Angela Merkel.

 


Ulykken skete kl. 19.30 den 19. april 2008.

Retssag omkring busulykke med ni dræbte finner starter i dag

Retssagen mod manden, der er er anklaget for at forårsage busulykken i april 2008 på motorvejsstrækningen AP-7 ved Benalmádena, hvor ni finner omkom og 31 blev skadet, starter endelig i dag ved provinsdomstolen i Málaga.
Anklageren kræver den anklagede idømt mindst fire års fængsel for ni tilfælde af uagtsomt manddrab, eftersom han skulle have haft alkohol i blodet, da hans firehjulstrækker kolliderede med bussen. Den skulle have bragt passagerne til lufthavnen i Málaga.

 


Rafael Gómez, alias Sandokan, under retssagen i Málaga.

Anklaget i Malaya-sagen kalder sig del af Jesus

”Jesus er deroppe, og jeg er en del af ham.”
”Malaya-sagen har ødelagt Spanien. Landet kan ikke fungere uden byggebranchen.”
Det var nogle af de udtalelser, som Rafael Gómez i går kom med under retssagen i forbindelse med Malaya-skandalen, hvor han er anklaget for korruption. Det skriver El Mundo.
Gómez, der er bygherre og medlem af byrådet i Córdoba, fortalte desuden hele sin livshistorie. Han fortalte, om da han var gedehyrde, da han plukkede kyllinger, og via sit bryllup og bryllupsrejse kom han til årene, da han blev juveler og siden bygherre. Det sidste værende den eneste måde, hvormed man virkelig kan tjene penge, hvorfor Malaya-sagen er roden til alt ondt i hele Spanien.
Svadaen kom som svar på anklagerens spørgsmål om to udbetalinger på hver 300.000 euro, der i forhenværende rådmand med ansvar for byplanlægning i Marbella, Juan Antonio Rocas regnskaber figurerer under initialerne S.K.A.N.
Gómez, der også kaldes Sandokán, nægter at have bestukket Roca for at opnå byggetilladelser for hans daværende selskab, Arenal 2000 S.L.
”Jeg tog til Schweiz for at plukke kyllinger. Jeg fortæller det, for at I skal vide, hvordan livet er,” fortsatte han i stedet. Han risikerer dog 18 måneders fængsel.

 


Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña, er tilfreds med i det mindste at have fået et møde i stand.

Fuengirola vil færdiggøre arbejdet på Paseo Marítimo

Fuengirolas kommune vil have renoveringen af Paseo Maritimo færdiggjort. Arbejdet var delt op i fire faser, hvoraf den sidste, som er strækningen langs Carvajal i kommunens østlige del, skulle have været færdig i 2004.
Aftalen var, at kommunen selv skulle finansiere de tre første dele af strandpromenaden, mens staten skulle stå for den sidste del. En aftale som ifølge en pressemeddelelse fra byrådets blev underskrevet i 1995.
Men siden 2004, da den socialistiske regering kom til magten, har arbejdet været stoppet, og kommunen har tilsyneladende ikke kunnet løse problemet med centralregeringen. Nu, hvor PP leder regeringen, er det dog lykkedes at få en aftale i hus med landbrugs-, fødevare- og miljøministeriet, der er ansvarlig for landets kyststrækninger.
Mødet skal holdes den 14. februar, meddeler kommunen, uden dog at være sikre på, at problemet bliver løst og strandpromenaden gjort færdig.
”Jeg ved ikke, hvad resultatet af mødet bliver. For otte år siden var der penge, det er der ikke længere,” beklager borgmester Esperanza Oña.

 


Mere tid på museet.

Prado udvider åbningstiderne

Prado Museet i Madrid er et af verdens mest besøgte museer. Alene i 2011 gik 2.911.767 personer gennem tælleapparaterne.
Presset på kunstmuseet er derfor så stort, at ledelsen har besluttet at udvide åbningstiderne. Hidtil har der været lukket hver mandag og på en række helligdage, men det er slut nu. Der er nu åbent alle mandage, mens der kun bliver lukket på tre helligdage i løbet af året. Det er den 25. december, 1. januar og 1. maj.

 


Industri-, energi og turistminister José Manuel Soria López.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og turen er nu kommet til industri-, energi og turistminister José Manuel Soria López:
José Manuel Soria López kommer til verden den 5. januar 1958 i Telde, ikke langt fra Las Palmas på Gran Canaria. Hans far, Manuel Soria Segovia, eksporterede frugter fra øen.
Selv studerer han økonomi ved universitetet i Las Palmas.
Allerede i 1980 ansættes han som analytiker af markederne i Venezuela og Caribien ved den spanske ambassade i Caracas. Han er senere handelsattaché ved ambassaden.
Fra 1984 til 1989 underviser han i international handel, ved hvad der svarer til en handelshøjskole i Madrid, samtidigt som han er rådgiver i finansministeriet under den daværende socialistiske minister, Carlos Solchaga.
I 1995 finder vi ham i den anden lejr, hos Partido Popular, og tilbage på Gran Canaria. Her bliver han først borgmester i Las Palmas, fra 2003 formanden for ørådet (cabildo), ligesom han er medlem af de Kanariske Øers lokalregering, mens PP er i opposition.
Der er han stadig, da PP vinder valget den 20. november, og indtil han i december udnævnes til minister med ansvar for både industri, energi og turisme. Han overtager posten efter PSOE’s Miguel Sebastián.
Ingen bebrejdes for at tro, at man har set ham før. Ligheden med forhenværende statsminister José María Aznar er slående – både med og uden overskæg.
José Manuel Soria er gift med María del Carmen Benítez. Parret har to børn.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.
16. januar: Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.
17. januar: Skatteminister Cristóbal Ricardo Montoro Romero.
18. januar: Beskæftigelses- og sygesikringsminister Fátima Báñez.

Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her

 


Manden, der stadig trænger til at skifte frisør, redder dagen.

Copa del Rey: Barcelonas forsvarere udmanøvrerer Real Madrid

Cristiano Ronaldo scorede tidligt i kampen. Men FC Barcelonas forsvarere, først Carles Puyol til 1 – 1 og dernæst Eric Aidal til 2 – 1, ville det anderledes. Begge scorede i anden halvleg. Real Madrid måtte dermed igen i aftes se sig slået af FC Barcelona, og det hjemme på Santiago Bernabeu.
Returmatchen spilles næste onsdag på Camp Nou.
Athletic Bilbao vandt 2 – 0 over RCD Mallorca, og også de to hold kan se frem til at skulle ses igen den 26. januar.
I aften spiller Valencia mod Levante. Kampen vises kl. 21.30 på Cuatro.

 

Nyheder den 18. januar 2012


Forsvarsminister Pedro Morenés hilser på nogle af de udsendte spanske soldater.

Hjem fra Afghanistan, bare ikke endnu

Den spanske forsvarsminister, Pedro Morenés, har netop foretaget sin første rejse til Afghanistan, hvor han selvfølgelig besøgte de spanske tropper.
Inden den nu forhenværende socialistiske regering trådte af i slutningen af december, var det besluttet, at Spaniens deltagelse i den internationale, fredsbevarende styrke i Afghanistan skulle stoppe og tropperne skulle begynde at komme hjem allerede i løbet af januar måned.
Men den beslutning har den nye, konservative regering netop omstødt, meddelte forsvarsminister Morenés i forbindelse med sit besøg. Som begrundelse nævner han, at forår og sommer er de årstider, hvor Taliban er mest aktive.
Spanien har i øjeblikket 1.521 soldater i Afghanistan, og de kan nu forvente at kunne rejse hjem efter sommeren eller i slutningen af året.

 


Mod retssagen. For Garzón og hans solidaritet med ofrene for Francos regime.

Dommer Baltasar Garzón på bænken

Retssagen mod den spanske højesteretsdommer Baltasar Garzón er begyndt. Den ansvarlige dommer i korruptionsskandalen Gürtel er anklaget for at have beordret aflytninger af samtaler mellem de mistænkte og deres advokater.
I går sagde Garzón, der leder sit eget forsvar, at aflytningerne var nødvendige, eftersom advokaterne havde spillet en vigtig rolle i hvidvaskning af deres klienters pengene. Klienter værende politikere fra PP i Valencia, Castilien La Mancha og Madrid samt embedsfolk og forretningsfolk, der skulle have betalt bestikkelse for til gengæld at blive tildelt offentlige byggekontrakter m.v.
Blandt de anklagede i sagen er den nu forhenværende formand for Valencias lokalregering, Francisco Camps (PP).
Anklagerne kræver, at Garzón suspenderes i mindst 17 år på grund af aflytningerne.
Han er allerede midlertidig suspenderet, og i stedet for at arbejde ved de spanske domstole, har man haft glæde af den skarpsindige dommer ved Den Internationale Domstol i Haag. Det skyldes dog ikke Gürtel-sagen, men at han i 2010 beordrede en undersøgelse af, hvorvidt Franco-siden overtrådte menneskerettighederne under borgerkrigen og hvad der skete med mange af ofrene.
Det gav ham stor opbakning i en del af befolkningen, mens den yderste højrefløj dog mener, at dommeren har en politisk agenda. Garzón blev for alvor kendt allerede i 1998, da han udstedte en arrestordre på den chilenske diktator Agosto Pinochet.
Derfor er det ikke sjældent, at der er demonstrationer for Garzón. Dagbladet El País citerer en af demonstranterne i går:
”Det er den omvente verden. Fascister og korrupte dommere forhører en ærlig dommer.”

 


Fitur, verdens tredjestørste rejsemesse.

Fitur er startet

Spaniens årlige rejsemesse, Fitur, der er verdens tredje største af slagsen, begynder i dag og varer frem til den 22. januar. Den afholdes i messecentret Feria de Madrid.
På grund af tiderne har organisatorerne i år valgt at begrænse ustillingsområdet til 65.000 m2, mens det tidligere har været på 75.000 m2. Selvom turistindustrien i Spanien har gode tider, er man i andre lande ikke helt så gunstigt stillede, og det har organisatorerne kunnet mærke på antallet af interesserede udstillere.
Fitur – Feria Internacional de Turismo – blev indviet i dag kl. 11.00 af kronprinseparret Felipe og Letizia.

 


Andy Warhol. Portraits.

100 portrætter skabt af Andy Warhol kan snart ses i Zaragoza

En samling af Andy Warhols mest symbolske værker udstilles nu for første gang udenfor USA, nærmere betegnet i Zaragoza.
Samlingen af portrætter hører ellers hjemme på The Andy Warhol Museum i Pittsburg, hvor man har omkring 8.000 værker af den legendariske kunstner, der døde i 1987, og udstillingen er da også organiseret i samarbejde med museet.
Udstillingen indvies på torsdag den 19. januar i Patio de la Infanta på Calle San Ignacio de Lotola og varer frem til den 22. april.

 


Beskæftigelses- og sygesikringsminister Fátima Báñez.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og turen er nu kommet til beskæftigelses- og sygesikringsminister Fátima Báñez:
María Fátima Báñez bliver det fulde navn på pigen, der kommer til verden den 6. januar 1967 i San Juan del Puerto i Huelva.
Hun studerer jura og økonomi ved universitetet Universidad Pontificia Cornillas, der som navnet afslører, er en katolsk institution, som ligger i hovedstaden. Derefter arbejder hun en årrække som advokat og bliver senere juridisk rådgiver ved den andalusiske Tv- og radiostation, Radio y Televisión Andalucía. Dermed er der ikke langt til egentlig politik, og Fátima Báñez er da også snart at finde i den lokale andalusiske variant, nærmere betegnet som koordinator for Javier Arenas, PP’s spidskandidat i regionen.
I 2000 rykker hun til kongressen i Madrid, hvor hun repræsenterer Huelva-provinsen, hvilket hun selvfølgelig stadig gør, selvom den nye statsminister, Mariano Rajoy, den 23. december udnævner hende til minister for beskæftigelse og sygesikring, altså Ministra de Empleo y Seguridad Social.
Hun den næst yngste minister i truppen på bare 13.
Hendes vigtigste og mest presserende opgave er – med arbejdsgiverne på den ene side og de stadig magtfulde fagforeninger på den anden – at udarbejde forslag til en fortsat reform af arbejdsmarkedslovgivningen, der skal mindske arbejdsløsheden, som i øjeblikket ligger på omkring 23 procent af arbejdsstyrken.
Fátima Báñez er gift, hendes man hedder Jaime Alonso.

 

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.
16. januar: Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.
17. januar: Skatteminister Cristóbal Ricardo Montoro Romero.
Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her

 


Messi (t.v.) og Ronaldo under en tidligere clásico.

Klassisk Copa

I aften går fodboldturneringen Copa del Rey i gang med kvartfinalen. Her mødes ingen mindre end Real Madrid og FC Barcelona i en clásico på Santiago Bernabeu.
Kampen starter kl. 22.00 og vises på Canal Plus.
To timer før gælder det Athletic Bilbao mod RCD Mallorca, den kamp kan ses på Gol TV.

Håndbold-EM: Spanien mod Ungarn

Det spanske håndboldlandshold for herrer møder i dag Ungarn under EM i Serbien. Spanierne vandt søndag over verdensmestrene fra Frankrig med 29 – 26 og er ikke længere anset som outsidere.
Denne match vises kl. 20.15 på Teledeporte.

 

Nyheder den 17. januar 2012


Francisco García Lebrón under forhøret i går. Roca, som ses yderst til højre, lytter med.

Aifos kan ikke få regnestykket til at gå op

Den tidligere salgsdirektør i konstruktionsselskabet Aifos, Francisco García Lebrón, der er tiltalt for korruption i forbindelse med Malaya-sagen afhøres disse dage ved retten i Málaga.
I går kunne han dog ikke rigtigt få regnestykket omkring selskabets bestikkelse til at gå op, skriver Málaga Hoy. Francisco García Lebrón havde i 2006 erkendt, at han havde betalt flere millioner i bestikkelse til Juan Antonio Roca, den daværende rådmand med ansvar for byplanlægningen ved kommunen i Marbella og den hovedmistænkte i korruptionsskandalen.
Pengene, sagde han dengang, var betalt under bordet for at sikre opførelsen af hotel Gualdalpín Banús. I går ændrede han den forklaring til, at der aldrig var blevet betalt nogen form for bestikkelse. Han husker kun, at han havde givet Roca 100.000 euro i kontanter – uden dog at få en kvittering af den mand, som på vegne af Roca tog imod pengene ved en tankstation i Puerto Banús.
Også ejeren af Aifos, Jesús Ruíz Casado, er tiltalt og han har ligeledes opgivet modsigende forklaringer under afhøringerne ved provinsdomstolen.

 


Her er plads til flere.

Ferieindustrien lægger otte milliarder euro på Costa del Sol

Costa del Sol fik i 2011 besøg af 9,1 millioner ferierende, som sammenlagt efterlod omkring otte milliarder euro.
I går samledes ferieindustrien med myndigheder og presse så til et symposium under titlen Foro Málaga Hoy for at belyse det forgangne, gode år og overveje perspektiverne for de kommende.
”2011 har været et godt år, fordi turismen ikke er i krise og aldrig har været det,” sagde Elías Bendodo (PP), som er formand for turistforeningen Patronato de Turismo de la Costa del Sol, om antallet af besøgende og omsætningen, der er lig med en fremgang på 3,5 procent i forhold til året før.
Og deltagerne spåede en sikker fremtid for Costa del Sol, hvis ellers alleimplicerede parter imødeser turisters stigende krav til bl.a. hensyntagen til miljøet, renlighed og kommunikation.
”Er der noget, de ikke kan lide, tager de simpelthen et andet sted hen,” fastslog Bendodo, som også mener, at industrien skal blive bedre til at udnytte lavsæsonen.
På verdensplan rejste 675 millioner af os på ferie i 2000, dette tal var sidste år 940 millioner og spås at blive 1,6 millioner i 2020. Af de 1,6 millioner forventes 340 millioner at tage til et rejsemål ved Middelhavet.

 


Også vejen mellem Ronda og Kysten har været dækket med sne.

Sne i Málaga-provinsen

Efter et par måneder med flot solskinsvejr, men manglende nedbør, er tørkeperioden endelig brudt. Og det med sne.
Det kolde vejr satte ind den forgangne weekend og fortsatte i går, hvor det sneede i flere provinser i Spanien. Det drejer sig om bjergområderne i Almería, Granada, Jaén og selv i Málaga, hvor det bl.a. har sneet i naturparken El Torcal ved Antequera og i Serranía de Ronda, bjergene omkring Ronda, der har været næsten helt dækket af sne.
Meteorologerne mener dog, at temperaturerne vil stige igen allerede fra i dag, og at de fleste af skyerne vil forsvinde de nærmeste dage.

 


Her bor nu 46.196.278 mennesker.

Flere migranter end immigranter

I 2011 var der flere mennesker, som forlod flere mennesker Spanien end omvendt. Forskellen var ifølge det nationale statistiske institut INE 50.090 mennesker.
Det er første gang i de år, der er holdt regnskab med, hvem og hvor mange som kommer og går, at færre mennesker er kommet hertil.
Ifølge INE er indbyggertallet i Spanien nu på 46.196.278.

 


Løverne beundres af bl.a. José Antonio Griñán.

Løverne tilbage i Alhambra

De tolv løver fra Alhambra-paladset i Granada er nu tilbage efter snart et årtis fravær. Figurerne havde prydet fontænen gennem flere århundreder, men de var blevet kalket til og angrebet af vira, hvorfor kuratorerne besluttede at fjerne dem fra patioen for at restaurere dem og bringe dem tilbage til fordums pagt.
Under velkomstceremonien forleden, med deltagelse af bl.a. formanden for den andalusiske lokalregering, José Antonio Griñán (PSOE), samt en del heldige besøgende, afprøvedes også de hydrauliske system, hvormed løverne spyr vand, hvilket med tiden skal genindføres permanent.
Løverne stammer fra det 14. århundrede, hvor de blev fremstillet af marmor fra Almería. De anses for unikke, specielt fordi maurerne kun sjældent afbillede levende væsner.

 


Skatteminister Cristóbal Ricardo Montoro Romero.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til skatteminister Cristóbal Montoro:
Cristóbal Ricardo Montoro Romero døbes drengen, der kommer til verden den 28. juli 1950 i Jaén, og som senere skal blive Spaniens skatteminister.
Han læser da også statsøkonomi ved universitetet i Madrid, hvor han senere opnår en doktorgrad og underviser frem til 1988.
I 1993 træder han for alvor ind på den politiske scene, hvor han bliver medlem af kongressen for Madrid, og fra 1999 er han med i Partido Populars top. Under José María Aznar er han først statssekretær for økonomi, og fra 2000 til 2004 er han skatteminister.
I oppositionsårene, fra PSOE vinder valget i 2004 og til PP genvinder magten i 2011, er han først medlem af Europaparlamentet, mens han i 2008 vender tilbage til kongressen, nu for Sevilla, en provins som han ved valget i 2011 skifter ud med Madrid.
Fra 2008 til 2011 er hans talsmand for økonomiske anliggender for PP.
I december udpeger den nyudnævnte statsminister, Mariano Rajoy, ham til igen at blive Ministro de Hacienda y Administraciones Públicas de España. Her overtager han skattehvervet efter PSOE’s Elena Salgado, mens han arver den offentlige administration fra en anden andalusier, nemlig Manuel Chaves.
Cristóbal Montoro er gift og har to børn.

 


Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.
16. januar: Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.

Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her

 

Nyheder den 16. januar 2012


Miguel Carcaño føres til 20 års fængsel.

Marta del Castillo-sagen: Kæreste idømt fængselsstraf

En af de seneste års mærkeligste drabssager har været det på den 17-årige Marta del Castillo. Hun forsvandt den 24. januar 2009 i Sevilla, og hendes kæreste, Miguel Carcaño, blev først fredag sidste uge – efter tre års modstridende forklaringer og indrømmelser – idømt 20 års fængsel for drabet.Den afdøde pige er trods ihærdige forsøg fra myndighedernes side endnu ikke fundet. Kæresten er dog blevet kendt skyldig for at have slået hende ihjel med et askebæger for derefter at dumpe liget med hjælp fra andre. De tre andre tiltalte i sagen, inklusive Carcaños stedbror og dennes kæreste, er dog blevet frikendt.
Marta del Castillos far, Antonio del Castillo, sagde fredag, at dommen ”ikke giver mening”, eftersom tre ud af fire mistænkte er blevet frikendt, hvilket får det til at se ud, som om Miguel Carcaño selv slog hende ihjel og skaffede sig af med liget.
Han har siden den formodede dag for drabet givet vidt forskellige forklaringer. Først tilstod han drabet og sagde, at han sammen med en ven smed liget i floden Guadalquivir, hvilket førte til en grundig og langvarende undersøgelse af floden. Et par måneder senere sagde han, at han og en anden ven havde voldtaget hende og smidt liget i en affaldscontainer, en forklaring som førte til flere ugers gennemsøgning af lossepladser i og omkring den andalusiske hovedstad. Senere benægtede Carcaño delen med voldtægt, men ikke selve drabet, ligesom han insisterede på, at han alligevel ikke vidste, hvad der er blevet af den afdøde.
I en udtalelse i retten i Sevilla sidste uge gav den 21-årige Miguel Carcaño følgende undskyldning til Marta del Castillos forældre:
”Jeg beder Martas familie om undskyld. Det var ikke min mening at forvolde dem så megen smerte. Hvis jeg vidste, hvor liget var, ville jeg sige det.”

 

 


Costa Concordia stødt på grund.

Spanier blandt ofrene i skibskatastrofen

En spansk statsborger er blandt de omkomne, som de italienske myndigheder i går fandt ombord på Costa Concordia, krydstogtskibet, der fredag gik på grund ved den italienske ø Giglio.
Den omkomne er Guillermo Gual, en 68-årig mand fra Mallorca. Han blev fundet druknet i den del af skibet, der ligger under vand.
Antallet af ofre er nu oppe på seks. 15 meldes stadig savnet.

 


Peter Ingemann kan nu opleves i Club Danés.

Hammerslag i Spanien

Tv-programmet Hammerslag fra DR1 optager denne uge på Costa del Sol. I den forbindelse har Nykredit inviteret programværten, Peter Ingemann, til at holde et foredrag. Programmet er Danmarks længst kørende underholdningsprogram, og det har gennemsnitligt en million seere.
Foredraget bliver afholdt på fredag den 20. januar kl. 19.00. Det er gratis at deltage i arrangementet, som afholdes i Club Danés på Ctra. de Mijas, vejen mellem Fuengirola og Mijas. Der er kun plads til 100 deltagere, og derfor bør man tilmelde sig senest den 18. januar. Det sker ved at starte med at klikke her

 


Manuel Fraga, grundlægger af Partido Popular og mangeårig formand for den galiciske lokalregering, La Xunta.

Farvel til Manuel Fraga

Manuel Fraga Iribarne døde lørdag aften omkring kl. 22.30 i sit hjem i Madrid, hvor han den sidste stund var omgivet af sine fem børn og flere søskende. Hans hustru døde i 1996.
Hans helbred var blevet dårligere, siden han i april sidste år fik en hofteoperation efter at være faldet i badet. Sidste uge fik han en lungeinfektion, som han ikke var i stand til at bekæmpe.
Fraga var minister under Francisco Franco og var senere med til at udarbejde den nuværende spanske grundlov. Han er også kendt som den egentlige grundlægger af Partido Popular, der afløste Alianza Popular, ligesom han i 15 år var formand for den galiciske lokalregering, La Xunta og senest medlem af det nationale Senat. Han trådte først tilbage i 2011.
Manuel Fraga blev 89 år. Bisættelsen finder sted i morgen, tirsdag.

 


Forretningernes skat skal nu gennemgås. Arkivfoto.

Skatteinspektion i Fuengirola

For at forhindre skattesnyd har kommunen i Fuengirola nu igangsat en række inspektioner i byens forretninger. Myndighederne vil se, om alle har opgivet de præcise indtjeninger til skattevæsnet og om de betaler de gældende afgifter, informerer avisen Málaga Hoy.
Kommunen ønsker at forhindre, at nogle betaler skat, mens andre undslipper, hvilket skaber uretfærdig konkurrence.
”Vi er klare over, at der kan være problemer med at betale skatterne, og at det er svært at drive forretning disse dage. Men det er ikke retfærdigt, at de, der anstrenger sig, skal konkurrere med en forretning ved siden af, der ikke betaler skatterne,” siger rådmand med ansvar for økonomi, Carmen Malo til avisen.
Myndighederne vil benytte besøgene til også at kontrollere, om sikkerhedsforanstaltningerne er i orden samt opdatere de informationer, som myndighederne har på hver enkelt virksomhed i kommunen.

 

Journalister, skuespillere og andre personager skal spille bold på Costa del Sol

Fodboldstadion i La Cala de Mijas danner fredag den 24. februar rammen om en showkamp i fodbold.
Med et hold bestående af danske journalister, skuespillere og andre personager, som de betegnes af holdets anfører, Andreas Kraul, der er formand for Danske Sportsjournalister og fodbold-kommentator i Danmarks Radio. På hans team dukker endvidere navne som den tidligere superliga-træner og DR-medkommentator Jan Kalborg, kongelig skuespiller Anders Juul og Venstres pressechef Christian Huttemeier op. En samling gode folk, der hygger sig med at spille fodbold med en tradition om at rejse rundt i Europa på en årlig træningslejr med kamp.
De har tidligere gæstet London, Berlin og Mallorca.
Matchen i La Cala starter kl. 20 og modstanderen bliver spillere fra Real Madrids supporterklub i Fuengirola tællende et par tidligere Málaga-spillere – bl.a. Manuel Sánchez, som spillede i klubben fra 2002-2003. Endvidere forventes den tidligere træner i Málaga CF, Tenerife og Betis, Antonio Tapia, at møde frem i kampdress.
Dommer bliver den tidligere landsholdsspiller Henning Munk Jensen.
Gratis adgang.

 


To til Sporting. Et til Málaga.

En liga fri for overraskelser

Real Madrid-spillerne var nær ikke sluppet med skindet i behold, da de lørdag spillede ude mod RCD Mallorca. Hjemmeholdet førte 1 – 0 ved pausen, mens Gonzalo Higuaín dog gjorde det til 1 – 1 i næste omgang, men først fem minutter før tid sikrede José María Callejón endelig gæsterne de tre point.
Málaga CF spillede søndag mod Sporting i Gijón, hvor de måtte betale for en manglende gnist. De tabte 1 – 2 og er nu degraderet til en ottendeplads.
Næsten samtidig var FC Barcelona i Sevilla for at spille mod Betis. Hjemmeholdet leverede som Mallorca en strålende kamp, men heller ikke de var i stand til at konvertere spil til point og måtte se sig slået med 2 – 4.

 


Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañate:
Miguel Arias Cañete er født den 24. februar 1950 i Madrid. Han bliver den ældste af en større søskendeflok.
Han går bl.a. i skole i en institution ledet af jesuitter i bydelen Chamartín og allerede i 1971 er han færdig med studierne til advokat ved Universidad Complutense i hovedstaden. Herefter får han en stilling i det offentlige og arbejder bl.a. i skatteministeriets afdelinger i hhv. Cádiz og Jerez, hvor han i 1978 begynder at undervise i jura på universitetet.
I 1982 påbegynder han sin karriere som professionel politiker hos Alianza Popular, der få år senere omdøbes til Partido Popular. Samme år bliver han medlem af den lokale, andalusiske kongres, en post han beholder i fire år. Derefter går turen til Madrid, i første omgang Senatet som repræsentant for Cádiz-provinsen, og fra 1986 til 1999 til Europaparlamentet, mens han i 2000 bliver medlem af den nationale kongres.
José María Aznar, der netop er blevet genvalgt, udpeger Arias Cañete til minister med ansvar for landbrug og fødevarer.
Efter nederlaget i 2004 fortsætter han som medlem af kongressen.
Han udnævnes til minister igen, da PP med Mariano Rajoy i spidsen endelig genvinder regeringsmagten i november 2011. Udover landbrug og fødevarer får Arias Cañete denne gang ansvar for miljø. I øvrigt hører fiskeri også under dette ministerium.
Han overlader i 2004 ministerposten til Elena Espinosa (PSOE), mens han overtager den fra Rosa Aguilar (PSOE).
Miguel Arias Cañete er gift med Micaela Domecq y Solis-Beaumont, hvilket sikkert ikke har skadet hans karriere i Cádiz. Parret har tre børn.

 

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar:
Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.

Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her

 


Meteorologer advarer i dag om sne i 24 provinser. Specielt i Almería, Granada, Jaén, Albacete, Alicante, Valencia og Murcia. Og som her på billedet, i Salamanca. I Málaga forventes dog temperaturer på omkring 13 grader.

 

Nyheder den 13. januar 2012


Mariano Rajoy og Javier Arenas ved en tidligere lejlighed.

Rajoy kommer til Málaga for første gang som statsminister

Mariano Rajoy besøger i morgen lørdag Málaga for første gang, siden han blev statsminister i december.
Besøget gælder en partikongres for PP i Andalusien, hvormed valgkampen til det andalusiske valg den 25. marts for alvor går i gang.
Kongressen afholdes i kongrescentret i provinshovedstaden. To ministre, vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría og arbejdsminister Fátima Báñez, samt formanden for partiet og spidskandidat i regionen, Javier Arenas, vil også være til stedet og det samme vil 4.000 partimedlemmer og omkring 1.500 gæster.

 


Søværnets Patiño ses her længst til højre.

Hovsa, det var et krigsskib

Somaliske pirater forsøgte i går torsdag at angribe et skib i det Indiske Ocean i den tro, at det var et civilt fragtskib.
Først da gruppen af bevæbnede mænd kom helt nær skibet og var begyndt at skyde mod det, opdagede de, at det var det spanske søværns skib, kaldet Patiño. De vendte hurtigt om i speedbåden, men en helikopter fra Patiño fulgte efter. Der fulgte en del skyderi, forklarer El País, hvorefter fem pirater blev anholdt.

Den 166 meter lange Patiño patruljerer den østafrikanske kyst som en del af EU’s operation kaldet Atalanta, hvis formål er at beskytte europæiske fiskerbåde og fragtskibe i området.

 


Liget var smidt i en tunnel mellem Los Boliches og selve Fuengirola.

Anholdt tilstår mord på kvinde i Fuengirola

Manden som blev anholdt i onsdags, mistænkt for at stå bag drabet på den unge kvinde i Los Boliches, Fuengirola, har nu tilstået.
Politiet oplyser kun den dræbtes navn som Elisabeth U.G., at hun var 32 år gammel og kom fra Almería. Hendes lig blev fundet i mandags af en mand, der var ude for at lufte sin hund. Det lå i en tunnel mellem Los Boliches og selve Fuengirola og var indsvøbt i plastik og dækket til med et tæppe. Obduktionen har vist, at hun blev kvalt, ligesom hun havde slag i hovedet.
Drabsmandens identitet er ikke offentliggjort, kun at han er omkring 60 år gammel.

 


Fra ceremonien i de europæiske institutioners repræsentation i den spanske hovedstad.

Dansk EU-formandskab markeret i Madrid

Det danske EU-formandskab blev officielt skudt i gang i Spanien ved en flaghejsningsceremoni i Madrid den 11. januar. Den danske ambassadør Lone Dencker Wisborg deltog i arrangementet, der blev afholdt i de europæiske institutioners repræsentation i den spanske hovedstad. Blandt de øvrige inviterede var den nyudnævnte spanske statssekretær for EU-anliggender, Iñigo Méndez de Vigo.
I sin tale lagde ambassadøren vægt på nødvendigheden af at stå sammen i Europa for at komme ud af en af de største kriser i EU’s historie og se fremad. Det er nødvendigt, at Europa spænder det økonomiske bælte ind, men det er ikke nok kun med besparelser og nedskæringer. Der skal også skabes vækst og nye arbejdspladser for at fremtidssikre Europa. Ambassadøren fremhævede i den forbindelse formandskabets fokus på grøn vækst og bæredygtighed.
”Målet er at forbedre vores konkurrenceevne og skabe økonomisk vækst uden at øge vores forbrug af ressourcer og energi. Grøn vækst åbner nye veje for teknologisk udvikling og skabelse af millioner af arbejdspladser. Samtidig vil en mere effektiv udnyttelse af energien betyde, at vi kan mindske vores afhængighed af dyre importer af energi og forbedre virksomhedernes og familiernes økonomiske situation,” sagde Lone Dencker Wisborg i sin tale.
Danmark overtager EU-formandskabet for syvende gang efter Polen, der har varetaget hvervet det seneste halve år. Sidste gang, Danmark sad i formandskabsstolen, var i 2002.

 


Husk solfaktoren også på golfbanen

Golfspillere får ofte hudkræft

Hospital Costa del Sol i Marbella har netop lavet en undersøgelse, der viser, at golfspillere oftere får hudkræft end de, der ikke spiller golf, skriver La Opinión de Málaga.
Undersøgelsen løb hele 2011. Her undersøgte et hold på 40 læger 855 patienter for hudkræft, og de diagnosticerede 45 tilfælde, hvoraf de 26 tilfælde var golfspillere.
Det er naturligvis ikke et endegyldigt bevis, da statistikken ikke viser, hvor stor en del af indbyggerne i området spiller golf, men det er alligevel en advarsel.
Ellers er unge mennesker dårligst til at beskytte sig mod solen og får flest forbrændinger, hvilket er den hyppigste årsag til hudkræft.

 


Minister for offentlige arbejder, Ana María Pastor Julián.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana PastorJulián:
Ana María Pastor Julián kommer til verden den 11. november 1957 i Cubrilles del Pan, Zamora.
Ana Pastor, som hun normalt er kendt, studerer medicin på universitetet i Salamanca og bliver først praktiserende læge, siden kirurg. Hun tager også en MBA i Business Administration og har en karriere som funktionær, bl.a. arbejder hun som ansvarlig for sundhedsrådet i Galiciens lokalregering, samtidig som hun dog praktiserer på forskellige tidspunkter i Salamanca, Pontevedra og Ferrol.
I 2002 udnævnes hun til sundhedsminister under José María Aznar, efter Celia Villalobos må gå af efter bl.a. nogle uheldige kommentarer i forbindelse med kogalskab. Pastor beholder denne post, til PP taber valget i 2004. Derefter udnævnes hun til generalsekretær for social politik i PP, samtidig som hun er medlem af kongressen for Pontevedra.
Fomento, ministeriet for offentlige arbejder, hvor hun afløser José Blanco (PSOE), er en af de mest stormomsuste ministerier. Det er ikke lettere nu, hvor der ikke er midler til at anlægge tidligere tiders enorme motorvejsnet, flere lufthavne eller bringe togbaner til AVE’n ud til flere yderområder.
Ana María Pastor Julián er gift med José Benito Suárez Costa, parret har ingen børn.

 

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar:
Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar:
Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.

 


Málaga-boss Pellegrini.

Liga-weekend

Málaga CF spiller den kommende weekend mod Sporting i Gijón. Det bør være en rimelig opgave for Pellegrinis udsendte, da Sporting ligger næstsidst i ligaen med kun 15 point. Det er i hvert fald teorien. Kampen spilles først på søndag kl. 19.45.
Lørdag tager Mallorca imod Real Madrid i Palma, mens FC Barcelona også spiller hjemme søndag, hvor det gælder Betis.
Se resultater, program og meget mere her

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Estepona
Indtil 26. januar
Minerales y Rocas (mineraler og sten) hedder en udstilling, med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.

 

Frigiliana
Indtil 14. januar
Jacinto Lara og Perry Oliver udstiller i Galeria Krabbe.
19. januar – 18. februar
Fernando de la Rosa udstiller i Galería Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola
14. januar kl. 20.00, 15. januar kl. 19.00
The New Orleans Jump Band giver koncert på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.
16. januar og 6. februar kl. 18.30
St. Johannes Broderforening mødes i Edif. La Bouganvillea, Calle El Pulpo. Kontakt:
Arvid Grobæk, tlf. 952 93 53 26 og 617 67 68 01, Ivar Bjørnvik, tel. 952 59 92 43 og 653 05 23 14.
20. januar kl. 20.30
Koncert med elever fra Mozart-skolen i Salzburg i Casa de la Cultura. Gratis entré.
27. januar – 1. februar
Fawlty Towers af John Cleese og Connie Booth kan opleves på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

 

Málaga
22. januar
Málaga CF spiller på La Rosaleda imod FC Barcelona.
Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424.
8. – 9. februar
Kongres omkring videnskab, teknologi og research, 1 Foro para la Ciencia, Tecnologia e Innovación, afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos.

Marbella
Indtil 14. januar
Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.
Indtil 2. februar
Udstillingen Nepal, la otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.

 

Nyheder den 12. januar 2012


José Antonio Griñán (t.v.) og Javier Arenas.

25M: Valg i Andalusien

Den 25. marts skal andalusierne igen stemme til det andalusiske parlamentsvalg. Således meddelte i går formanden for lokalregeringen, José Antonio Griñán fra PSOE.
Det bliver første gang, at Griñán selv skal udkæmpe en valgkamp, da han arvede formandsposten fra Manuel Chaves, da han i 2009, efter snart 30 års regime, blev tilbudt en ministerpost med ansvar for regionerne under daværende statsminister, José Luis Zapatero.

José Antonio Griñán tilskrives ikke mange chancer mod sin modstander, PP’s Javier Arenas. Alle meningsmålinger peger på, at andalusierne efter kun at have haft socialisme siden genindførslen af demokratiet, nu ønsker at gå i konservativ retning.

Meddelelsen om valget kom, mens Griñán i går var på officielt besøg i Marbella.

Det er tredje gang inden for et år, at andalusierne skal til valgurnerne. Først var det kommunalvalget i maj 2011, dernæst parlamentsvalget i november samme år, og nu gælder det altså valget til det andalusiske parlament, Junta de Andalucía.


Prinsesse Cristina med sin mand, Iñaki Urdangarín. Nu er begge under mistanke for korruption.

Prinsesse Cristina investerede 1.500 euro, tjente 571.000 euro

Skandalen omkring Iñaki Urdangarín, der beskyldes for korruption i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos, smitter nu af på hans hustru, prinsesse Cristina.
Dagbladet El Mundo skriver i dag, at prinsessen skulle have investeret 1.500 euro i boligselskabet Aizoon, og at hun efter bare tre år skulle have tjent 571.000 euro.

Prinsesse Cristina og Urdangarín ejer selv Aizoon, og selskabets store overskud mistænkes at komme fra Instituto Nóos, der formodedes at være en ikke-lukrativ organisation. Den tilhører Urdangarín, som er mistænkt for at have misbrugt den, sammen med sit eget navn og titel, til at kræve ågerpriser for at arrangere kongresser om sport og turisme for de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia. Overskuddene herfra skulle være overført til hans private selskaber, som kan være Aizoon.

Ifølge avisen La Voz Libre skal Urdangarín afhøres ved retten i Palma den 25. februar, mens det endnu ikke vides, om også prinsessen, som er kongeparrets yngste datter, bliver bedt om at møde op.


Juan Vallejo, Alberto Iñnurrategi og Mikel Zabalza fejrer efter at være kommet i mål.

Baskere når sydpolen

Tre baskiske eventyrer nåede sent tirsdag i mål på sydpolen efter at have vandret over Antarktis.
De havde trænet til turen i Grønland, hvor de oplevede en del strabadser på indlandsisen, mens den rigtige tur, den mod absolut syd, gik helt efter planen. Juan Vallejo, Alberto Iñnurrategi og Mikel Zabalza var 55 dage om at vandre turen på 3.400 km.

Det var 15 dage mindre, end de havde beregnet, også selv om de på tidspunkter var så udmattede, at de tvivlede på, at de kunne gennemføre turen. Ifølge El País tilskriver de succesen deres held med vejret, som var nærmest vindstille.

Baskerne er nu kommet i fint selskab. Kun otte personer har før krydset Antarktis uden hjælp af køretøjer eller anden nymodens pjank, heriblandt er selvfølgelig britiske Robert Scott og norske Roald Amundsen, som tog turen i 1911.


Antonia Aranda Fernández med sit yndlingstræ, mandeltræet.

Marbellas ældste planter træ

La Danesa Nyheder har modtaget dette billede af Marbellas ældste person, den 98-årige Antonia Aranda Fernández, som den 29. december plantede et træ for at markere slutningen det internationale år for skoven.
Plantningen af træet – et mandeltræ – skete i samarbejde med organisationen Arboretum, der arbejder for at bringe træer tilbage til Marbella og som mener, at Antonia Aranda Fernández er et godt eksempel for os alle. Læs mere om organisationen på www.arboretummarbella.org.


Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til indenrigsminister Jorge Fernández Díaz:

Jorge Fernández Díaz kommer til verden den 6. april 1950 i Valladolid. Da han er tre år gammel, flytter familien til Barcelona, hvor han vokser op.

Han uddanner sig til industriel ingeniør og arbejder som sådan i en række offentlige institutioner, heriblandt sygesikringen, Seguridad Social.

Allerede i 1978 ses han for første gang på den politiske scene, da han udnævnes til rådmand med ansvar for arbejdsmarkedet i Barcelona-provinsen og derefter guvernør i først Asturien, derefter Barcelona for partiet Centro Democrático y Social. I 1983 skifter han hest til Alianza Popular, der senere tager navneforandring til Partido Popular. Samme år bliver han medlem af byrådet i Barcelona, og allerede året efter medlem af det catalanske parlament. Senere repræsenterer han Barcelona-provinsen i senatet, mens han i 1993 får et sæde i den nationale kongres.

Da PP og José María Aznar kommer til magten i 1996, tildeles Jorge Fernández Díaz en række, skiftende ansvarsposter i centralregeringen, mens han fra 2008 er tredje viceformand i kongressen.

Han anses på et tidspunkt som en seriøs kandidat til posten som ambassadør til Den Hellige Stol (Vatikanstaten) på grund af sin tilsyneladende dybe, katolske tro, men i 2011 udnævnes han for første gang til minister.

Han er gift og har to børn. Også hans bror, Alberto, er professionel politiker.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.

Nyheder den 11. januar 2012


Statsminister Mariano Rajoy beklager skattestigningerne.

Skattestigninger nødvendige

Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), sagde i går, at regeringen ikke havde anden mulighed end at hæve skatterne. Det var ”absolut nødvendigt” for at mindske statens underskud.
”Det var en hård, smertefuld beslutning, men absolut nødvendigt for at komme ud af den spiral, som vi befandt os i,” citeres statsministeren i dag i El País.
Skattestigningen blev vedtaget af ministerrådet lige inden nytår og lyder på 0,75 procent for den laveste indtægtsgruppe og op til syv procent for dem med indtægter over 300.000 euro om året, ligesom også boligskatten (IBI) stiger. Vicestatsminister og talsperson Soraya Sáenz de Santamaría, sagde i den forbindelse, at den tidligere, socialistiske regering havde ladet underskuddet stige med to procentpoint mere end beregnet, hvilket vil sige fra seks til otte procent. Den nye regerings mål er at bringe underskuddet yderligere ned for at opfylde EU’s krav om et underskud på maksimalt 4,4 procent af bruttonationalproduktet for 2012.

Derfor får skattestigningerne følge af en række besparelser, som bl.a. fastfrysninger af lønninger til offentligt ansatte, stop for nyansættelser i samme sektor, ligesom tilskud til politiske partier og organisationer som fagforeninger reduceres med 20 procent.
Statsministeren afviste i går, at der er planer om at høje momsen (IVA). PP var indædte modstandere af momsstigningen i 2010, men det var partiet også af skattestigninger – indtil kort før nytår.

Mariano Rajoy lægger dog ikke skjul på, at der er flere besparelser på vej, nogle af dem vil først blive afsløret i forbindelse med den nye finanslov, som præsenteres den 31. marts.
De foreløbige skattestigninger og besparelser på de første 8,9 milliarder euro skal i dag godkendes i kongressen, men med PP’s absolutte majoritet i parlamentet skulle det kun være en formalitet.

 


Alhambra: Spaniens flere besøgende end nogensinde før.

Ny rekord på Alhambra

Alhambra har ikke kun bibeholdt positionen som Spaniens mest besøgte seværdighed, faktisk blev der sidste år slået endnu en rekord.
2.310.764 besøgende gik i løbet af 2011 igennem tælleapparaterne på det mauriske palads i Granada. Det er 6,47 procent flere end året før og det højeste antal nogensinde. Den tidligere rekord er fra 2000, hvor 2.241.683 personer besøgte paladset.

 

Anholdt for at tegne hjerte på mur i Alhambra

En schweizisk 18-årig kvinde blev mandag anholdt i Granada, fordi hun havde tegnet et hjerte på en mur i Alhambra. Hun blev løsladt igen i går, men er nu tiltalt for vandalisme.
Det er ikke første gang, en gæst har hærget det mauriske palads. I august 2011 blev en officer fra det jordanske forsvar taget i at skrive sit navn på en væg, hvilket kostede ham en bøde på 120 euro, ligesom han skulle betale en erstatning på 200 euro.

 


Spanien fjerner brystimplantater

Den spanske regering har besluttet at tilbyde kvinder, som har fået indopereret de måske livsfarlige brystimplantater fra den franske producent PIP, at de kan få implantaterne fjernet.
Det er dog kun på statens regning, hvis silikoneimplantaterne er indsat på grund af en sygdom, altså ikke kun fordi en kvinde har ønsket sig større bryster.

Det anslås, at mellem 8.000 og 12.000 spanske kvinder har implantater fra den franske producent, der formodes at have brugt en industriel form for silikone i implantaterne, selvom sundhedsministeriet understreger, at man ikke kan vide det præcise antal.

 


Og det var så det.

Ingen kongecup til Málaga

Et heldigt mål af Benzema gjorde det i aftes af med Málaga CF i Copa del Rey. Holdet, der skulle vinde med et enkelt mål over de forsvarende mestre, Real Madrid, spillede ellers en strålende kamp, men nu er det så slut i Copa del Rey i denne omgang.
RCD Mallorca smadrede Real Sociedad med 6 – 1, efter at have tabt den først match 0 – 2, og er dermed også gået videre. Holdet scorede fire mål på bare syv minutter til glæde for kun knapt 7.000 tilskuere hjemme på Iberostar Estadi.

Der er mere Copa del Rey i aften. F.eks. spiller Espanyol mod Córdoba kl. 21.00 (Digital+ / PPV), mens Sevilla og Valencia mødes kl. 22.00 (Canal+ /Gol TV).

 


Sundheds-, social- og ligestillingsminister Ana Mato

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato:

Ana Mato Adrover er født den 24. september 1959 i Madrid. Hun har en BA i statskundskab og sociologi fra universitetet Universidad Complutense i Madrid.

Hun underviser efter endt uddannelse på UNED.

I 1983 melder hun sig ind som aktivt medlem af det daværende Alianza Popular, som senere skal blive til Partido Popular (PP). Hun har forskellige ansvarsposter i partiets hovedkvarter indtil 1987, hvor José María Aznar tilbyder hende en post som rådgiver i lokalregeringen i Castilien Leon, hvor han er formand. Hun beholder denne post til 1991, da hun bliver medlem af den lokale regering i Madrid og to år senere medlem af den nationale kongres. Hun er kongresmedlem til 2004, hvor hun vinder et sæde i Europaparlamentet, mens hun fra 2008 er tilbage i Madrid, hvor statsminister Mariano Rajoy i 2011 udnævner hende til minister.

Undervejs har hun flere poster, f.eks. er hun en årrække PP’s repræsentant i RTVE’s bestyrelse.

Hun er ikke forskånet for polemik, specielt efter hun 2008 siger, at andalusiske børn ”på det nærmeste er analfabeter”, og i 2011 at andalusiske skolebørn ”undervises på gulvet”.

Ana Mato er separeret fra den forhenværende borgmester i Pozuelo de Alarcón, Jesús Sepúlveda, der er tiltalt i korruptionsskandalen Gürtel. De har tre børn sammen.

Hendes bror, Gabriel Mato, er også politiker.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos Jurado.

 

Nyheder den 10. januar 2012


Jaume Matas (t.v.) sammen med Iñaki Urdangarín

Matas for retten: Han kan fælde Urdangarín

Afhøringerne af Jaume Matas, den forhenværende formand for den baleariske lokalregering for PP og tidligere miljøminister (2000 – 2003), begyndte endelig i går ved retten i Palma.
Matas er anklaget for korruption i forbindelse med sagen kendt som Palma Arena, navngivet efter sportsanlægget i byen, der blev opført, mens han var ansvarlig for den lokale regering.

Mistanken om, at også Iñaki Urdangarín, kongens svigersøn, er involveret i korruption på øen, kan meget vel blive luftet under retssagen, eftersom Jaume Matas kan have været medvidende om, at Urdangarín og hans organisation, Instituto Nóos, krævede ågerpriser for at arrangere turisme- og sportskonferencer for den baleariske lokalregering samt for de valencianske myndigheder.

”El Govern,” skriver Diario de Mallorca i dag med henvisning til den lokale regering, ”gav Urdangarín alle de penge, han bad om.”

Retssagen forventes at tage ca. en måned, 58 personer skal afhøres og Matas er tiltalt for 12 forskellige lovovertrædelser. Urdangarín skal afhøres i begyndelsen af februar.

Jaume Matas ankom i morges tidligt til retsbygningen, men undgik alligevel ikke buh-råbene fra indbyggere, der ønskede at give den tidligere regeringschef et ord med på vejen.


Hun blev fundet i en tunnel mellem Los Boliches og Fuengirola.

Kvinde fundet død og med tegn efter vold i Los Boliches

En kvinde er fundet død i en tunnel Los Boliches, Fuengirola. Liget var pakket ind i plastik, bundet til med tape og dækket over med et tæppe.
En mand var i går formiddag ude at lufte sin hund i området, da han fandt kvinden inde i en tunnel mellem Los Boliches og selve Fuengirola.

Politiet har endnu ikke kunnet identificere kvinden. Hun formodes at have fået flere slag i hovedet, at være omkring 30 år gammel og af marokkansk afstamning, oplyser La Opinión de Málaga.


Kåret som verdens bedste for tredje år i træk.

Forgyldt hattrick af Messi

FC Barcelonas fænomen, Lionel Messi, har igen i år vundet titlen som verdens bedste fodboldspiller, Ballon d’Or. Den uddeles af den internationale fodboldorganisation, FIFA, og blev overrakt i aftes.
”I dag er mit hjemland så stolt af mig som nogensinde,” sagde den stadig kun 24-årige argentiner, der nu tangerer Michel Platinis rekord med tre titler.

I opløbet slog han holdkammeraten Xavi Hernández og Real Madrids stjernespiller, Cristiano Ronaldo.

Barcelonas træner, Josep (Pep) Guardiola, blev udnævnt til bedste træner.


Stadig en del modstand mod e-handel.

Fire ud af ti spaniere køber på nettet

Fire ud af ti spaniere køber nu på internettet, viser en undersøgelse foretaget af Deloitte og offentliggjort i avisen ABC. Niveauet er dog stadig langt fra det i Nordeuropa og USA.
Den forgangne jul købte ni procent af spaniere alle julegaverne on line, mens 31 procent af befolkningen købte både på internettet og på almindelig vis. Det er 26 procent flere end året før.

Eksperter som professor Marc Cortés ved Obersavatorio de Consumo ved handelshøjskolen i Barcelona mener, at der alligevel stadig er en del modstand mod e-handel blandt spanierne, og at den virtuelle handel ikke kan konkurrere med det sociale aspekt ved traditionelle indkøb, specielt i Spanien, hvor klimaet er på den konventionelle handels side.

79 procent af de adspurgte i undersøgelsen nævner, at manglende muligheder for at bytte varerne også er med til fastholde dem i traditionelle forretninger. Tøjkæden Zara nævnes som en undtagelse, da forretningen også bytter eller tilbagebetaler pengene for en vare købt på nettet, hvis man alligevel ikke skulle bryde sig om den, og kædens internetafdeling er derfor blevet en enorm succes.

Det kan andre også benytte sig af, mener bl.a. Cortés, eftersom fire ud af ti spaniere altså allerede nu handler på nettet.

FOTO MÁLAGA CF COPA


Helt så let bliver det måske ikke.

Málaga kan eliminere Real Madrid i aften

Hvis Málaga CF kan vinde 1 – 0 eller 2 –1 over Real Madrid i aftenens Copa del Rey-kamp eliminerer de kongeklubben, som er de forsvarende mestre. Kun de færreste tror dog, at det vil ske, selvom træner Pellegrini er optimistisk.

Han sender ifølge Diario Sur nogenlunde samme mandskab på banen på La Rosaleda i aften, som i den første kamp på Bernabeu, hvor madrilenerne vandt 3 – 2.

Kampen starter kl. 22.00 og vises på Canal +.

Mallorca og Real Sociedad spiller allerede kl. 20.00, og også den kamp kan ses på Canal +.


Finansminister Luis de Guindos

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til finansminister Luis de Guindos:

Luis de Guindos Jurado kommer til verden den 16. januar 1960. I Madrid.

Han læser økonomi ved universitetet CUNEF i Madrid, hvorfra han går videre til en række stillinger i det private erhvervsliv.

Hans politiske engagement anes for alvor i 1996, hvor han ansættes i arbejdsministeriet og senere bliver sekretær under den konservative arbejdsminister Rodrigo Rato. Det er han så frem til PP taber valget i 2004.

Derefter finder han arbejde i Lehman Brothers, hvor han i 2006 bliver udnævnt til generaldirektør for Spanien og Portugal, en post han beholder til den amerikanske bank går konkurs i 2008.

Han går derfra til Pricewaterhouse Coopers, som leder af den spanske afdeling, hvilket han er, samtidig som han også er direktør for business-skolen IE Business School i Madrid, frem til sin udnævnelse til minister i december 2011.

Undervejs holder han også poster i bestyrelserne for Renfe og Endesa.

Han er nu både minister for økonomi og konkurrenceevne, og overtager altså både Elena Salgados og Cristina Garmendias ansvarsområde. Han siges at være én af de ministre, der står statsminister Mariano Rajoy nærmest.

Det er i sagens skrøbelige natur ham, som alle holder øje med, da hans opgave er at gennemføre en række skrappe økonomiske reformer og genskabe det internationale markeds tillid til Spanien.

Luis de Guindos er gift og har to børn.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.