Det danske magasin i Spanien
Efterår i Madrid er museumstid

Efterår i Madrid er museumstid

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Efteråret er lige om hjørnet, og for danskerne her på kysten er tidspunktet ideelt for nye museumsoplevelser på ”de fire store” i Madrid.
El Prado-museet, Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza og opkomlingen CaixaForum byder på utrolige samlinger af kunstværker, fra klassisk til moderne kunst, fra malerier til tryk, via skulpturer til installationer og fotokunst på permanente og tidsbegrænsede udstillinger.
Det er ikke uden grund, at Madrid regnes som en af Europas ledende kunstmetropoler. Sidste år satte de fire største og mest kendte kunstmuseer i Madrid ny besøgsrekord med til sammen næsten syv millioner besøgende – mere end det dobbelte af hovedstadens indbyggertal.

El Prado på toppen
Museo Nacional del Prado er Madrids mest besøgte museum. De to sidste år har besøgstallene for det gigantiske museum ligget på over 2,7 millioner, melder det spanske telegrambureau EFE. Nationalmuseet er ældst af de fire store og har i dag en kunstsamling, der omfatter 7.600 malerier, 1.000 skulpturer, 4.800 tryk og 8.200 tegninger. Færre end 1.000 af kunstværkerne kan på grund af pladsmangel vises frem samtidig. Mere end 3.000 værker er til enhver tid på udlån til andre museer og offentlige institutioner, resten står på lager.
Museet er særlig kendt for sine samlinger af europæisk kunst fra 1300- til 1800-tallet med de spanske mestre Goya, El Greco og Velázquez stærkt repræsenteret.

I kø for Picasso
Besøgstallene for Reina Sofia-museet øgedes mest sidste år. Det er særlig museets berømte maleri, Pablo Picassos ”Guernica”, men også en stor samling af Salvador Dalís arbejder, som trækker publikum i hobetal til museet. Sidste år besøgte næsten en kvart million flere mennesker Reina Sofia end året før. Det svarer til en forøgelse på næsten ti procent. Med sine gode besøgstal er museet, som åbnede i 1992, i dag rangeret som nummer to i Spanien og nummer 15 i verden med sine 2,3 millioner besøgende.

Miss Spanien som bestyrer
Thyssen-Bornemisza-samlingen regnes som en af de største private kunstsamlinger i verden og spænder over de sidste 700 års kunsthistorie. Det var den tysk-østrigske industrimagnet baron Thyssen-Bornemisza og hans familie, som byggede samlingen op.
Da baronen i 1985 giftede sig med den tidligere Miss Spanien i 1961, Carmen Cervera, flyttede han næsten hele samlingen med mere end 1.600 kunstværker fra Schweiz til Madrid. Baronen er død, men Carmen Cervera har fortsat virksomheden. I fjor åbnede hun dørene for 821.000 besøgende.

Hængende have
Opkomlingen blandt Madrids vigtigste museer, CaixaForum, ligger midt i det spanske kunstspor. Bygningen er ulig andre bygninger, du har set. På pladsen udenfor møder du først en enorm, hængende have med 15.000 planter, 24 meter høj.
Selve museet ligger i en gammel, ombygget elektricitetscentral. Facaden er beholdt, men soklen er væk, og over det gamle hustag er der kommet en tilbygning i form af oxiderede stålplader. For at komme ind i bygningen går du slet og ret ind under huset. Derinde venter permanente og specielle udstillinger af på klassisk og moderne kunst. Omkring en million mennesker besøgte det utraditionelle kunstmuseum sidste år.

På rad og række
På en tre-fire dages tur eller i løbet af en weekend når du at opleve Madrids mest berømte kunstskatte. Men husk godt og behageligt fodtøj, da du vandrer mellem de fire store museer, som ligger i fin gåafstand fra hinanden og langs Paseo del Prado i centrum af Madrid. Med udgangspunkt i den kendte Atocha-togstation kan du begynde med Reina Sofia lige over gaden. Herefter følger CaizaForum og Prado, inden du sætter punktum med Thyssen-Bornemisza.

Madrid-museerne:

Museo Nacional del Prado
• Besøgende i 2010: 2,7 millioner
• Etableret i 1819 og blev spansk nationalgalleri i 1868
• Har en stor og permanent udstilling af ældre spanske mestre i tillæg til tidsbegrænsede temaudstillinger
• Hjemmesiden www.museodelprado.es (spansk og engelsk) tilbyder bl.a. søgbart online-galleri

Museo Reina Sofía
• Besøgende i 2010: 2,3 millioner
• Officielt navn: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
• Samlingen består hovedsagelig af 1900-talskunst
• Opkaldt efter den spanske dronning og indviet 10. september 1992
• Hjemmeside: www.museoreinasofia.es (spansk og engelsk) med information om kommende udstillinger og kunstsamlingen

Museo Thyssen-Bornemisza
• Besøgende i 2010: 821.000
• Er med sine 1.600 værker en af verdens største private kunstsamlinger
• Officielt indviet i Madrid i oktober 1992
• Særlig kunst fra 1600-tallet og frem samt nyere amerikansk kunst er godt repræsenteret
• Hjemmeside: www.museothyssen.org (spansk og engelsk) med online-galleri

CaixaForum Madrid
• Besøgende i 2010: 1,02 millioner
• På 10.000 km2 serveres et bredt udvalg af kunst og attraktioner – både traditionelle og moderne. Arrangerer også koncerter og workshops
• Åbnet i 2008 i en gammel, ombygget el-kraftstation
• Hjemmeside: http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforummadrid/caixaforummadrid_es.html

Af Arne Bjørndal

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa