Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Muslimer kan ikke forvente nye bedesteder i Catalonien.

Catalonien vil ikke have moskeer

Den catalanske lokalregering (CiU) vil nu ændre lovgivningen, så det bliver langt sværere for andre trosretninger end den katolske at få lov til at bygge templer. I en lov omkring tilladelser til opførelse af religiøse bygninger fra 2009 skal ord som ”tradition”, ”historie” og ”arkitektur” nu indføres. Det vil selvfølgelig sige i forhold til de allerede eksisterende omgivelser. Derudover vil kommunerne ikke længere være tvunget til at udstykke grunde til religiøst brug.
Initiativet er teknisk set møntet på samtlige trosretninger, men der er ingen tvivl om, at det kommer for at forhindre opførelsen af flere moskeer, som i Torroella de Montgrí, hvor kommunen netop har nedlagt forbud mod opførelsen af en moske, fordi arkitekturen ikke matchede de lokale traditioner, og i Salt, hvor Plataforma per Catalunya er blevet forbudt at demonstrere mod opførelsen af en moske, grundet frygt for sammenstød mellem spanierne og indvandrerne.
Lovændringerne forventes vedtaget af det catalanske parlament den 13. september.


Børsen i Madrid, trods alt næstbedst i EU.

August kunne have været endnu værre

Gode nyheder fra USA og det øvrige EU, specielt Tyskland, fik i går den spanske børs i godt humør, skriver El País. Aktierne på IBEX 35 steg med 3,24 procent den sidste dag i august, årets værste måned, som takket være den gode dag alligevel ikke blev så slem som frygtet.
Måneden afsluttedes med et totalt tab på 9,47 procent, og havde i årets første otte måneder lidt et samlet tab på 11,6 procent. Det var den værste august i 13 år, men alligevel klarede børsen i Madrid sig næstbedst af alle europæiske, kun overgået af London.


9.000 liter maling gik til at male byen blå.

Hvide landsbyer søger nye farver

Først var der Júzcar, hvis huse i juni blev malet blå til optagelser af filmen Smølferne 3D, der netop har haft premiere i biograferne.
For at skabe hjemmene til de små, blå skabninger malede Sonys filmproducenter altså samtlige byens ca. 170 bygninger, inklusive kirken, nicherne på kirkegården og rådhuset.
Husene er stadig blåmalede. De blå huse er nemlig blevet så stort et trækplaster, at omkring 800 nysgerrige hver uge lægger vejen forbi, og derfor skal indbyggerne først i denne måned stemme om, hvorvidt de skal forblive blå eller om byen skal vende tilbage til sin oprindelige, hvide farve.
Flere af byens indbyggere har givet udtryk for, at man gerne så, at husene beholdt den blå farve, så man forsat kan stå ud fra de andre byer i området.
Men 800 besøgende er også en god grund til at bibeholde blå huse og understrege byens status som verdens første Smølfe-by, hvor gæsterne ved indkørslen til byen i Serrania de Ronda bliver mødt af en stor Smølf, en bar er blevet opkaldt efter Gargamel, ligesom byens indbyggere navngiver deres husdyr efter de blå væsner.


Moclinejo satser på bøsser.

I Moclinejo skal husene være lyserøde

I Moclinejo skal indbyggerne i januar bestemme, hvorvidt kommunens omkring 600 bygninger skal males lyserøde.
Det vil i så fald ske for at skabe en bøssevenlig by, hvilket man altså mener, den bliver ved at farve husene i den bestemte ”rosa”, forklarer La Opinión de Málaga. Ifølge én af initiativtagerne, Javier Checa, der også organiserer messen Feria Internacional Expogays den 14. – 16. oktober, skal Moclinejo blive den første, eksklusive bøsseby i verden.
Der er desuden planer om at bygge 600 boliger, hvis æstetisk skal have ”bøssekarakter”.
Checa håber også, der bliver en park til cruising, og at kommunen vil være indstillet på, at opkalde byens gader efter kendte bøsser.
Javier Checa skal allerede nu underskrive en aftale med kommunen, så byen på messen i Torremolinos kan blive promoveret som bøssevenlig, og byens borgmester, Antonio Muñoz Anaya (PP), er helt for ideen, som, mener han, kan være løsningen på kommunens dårlige økonomi og høje arbejdsløshed. Først i januar skal indbyggerne i den foreløbig stadig hvide by i Axarquía så stemme om sagen, men borgmesteren mener altså, at de generelt er positivt indstillede.

Vi bruger vand som aldrig før

Indbyggerne i Málaga-provinsen har glemt de gode vaner, og forbruget af postevand er atter skudt i vejret.
I løbet af august er vandet i reservoirerne mindsket med 25 kubikhektometer, og det er det næststørste fald i over et årti, skriver Diario Sur. Dog var 2009 det værste år i historien, da faldt vandbeholdningen med 26,2, mens tallet i august 2006 kun løb op i 19,4 kubikhektometer, efterfulgt af 2007 (20) og 2008 (20,3).
Reservoiret Conde de Guardalhorce har mistet mest vand, dernæst følger La Concepción, som forsyner det meste af Costa del Sol.
Årsagen til det store vandforbrug skyldes dog ifølge avisen ikke kun ligegyldighed, men det faktum, at der i år ikke har været indført vandingsforbud eller andre former for restriktioner på vandforbruget.
Her i starten af september har provinsens vandreservoirer en samlet beholdning på 548 kubikhektometer, 18 mere end samme tid sidste år.


Portugals økonomiske plager forhindrer AVE mellem Madrid og Lissabon.

Portugals statsminister siger nej i Madrid

Portugals statsminister Pedro Passos Coelho besøgte i går Madrid, hvor han bl.a. mødtes med Spaniens José Luis Zapatero. Under mødet, der ikke uventet fokuserede på økonomien i eurozonen og specielt på den iberiske halvø, kom talen også ind på den planlagte hurtigtogforbindelse mellem Madrid og Lissabon.
Passos bekræftede, at projektet må udskydes på grund af de mange nedskæringer, som hans regering er nødt til at indføre. ”Gældskriser løser sig ikke ved at optage mere gæld,” ræsonnerede den portugisiske statsminister.


Pau Gasol reddede dagen.

Spanien får nervøs start på Eurobasket

Eurobasket 2011 for herrer er i gang i Litauen. Her spillede Spanien i går mod Polen, og det blev en nervøs start fra det spanske hold, der ellers var storfavoritter. Pau Gasol og Juan Carlos Navarro reddede dog matchen ved at score de fleste mål, og resultatet blev 83-78.
Spaniens næste kamp spilles i dag, hvor holdet møder Portugal kl. 14.15. Kampen vises på La Sexta.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa