Det danske magasin i Spanien


God mundhygiejne og frisk ånde giver et større velvære både på socialt og psykologisk plan. Desuden er det vigtigt, at man er i stand til at tale, tygge, synke og smage ordentligt, så ens livskvalitet ikke forringes.

Den mest almindelige grund til større risiko for sygdomme i mundhulen er nedsat produktion af spyt. Mangel på spyt kan gøre det svært at tale, tygge og synke, men det kan også medføre smerter i munden, problemer med proteser, karies og meget andet. Det skyldes, at spyt virker som kroppens naturlige forsvar mod infektioner i munden.
Cellerne i fordøjelseskanalens slimhinder reagerer voldsomt på kemoterapi. Når mad tygges, synkes og føres videre til mavesækken og tarmene, udskilles der løbende gamle celler, som erstattes af nye. Men hos personer, der bliver behandlet med kemoterapi, er slimhinderne ikke i stand til at forny cellerne i det tempo, det er nødvendigt. Og ofte opstår der sår og tørhed i munden, ildebefindende, diarre og problemer med endetarmen. Det er heldigvis ikke alle kemoterapipatienter, der oplever disse problemer, og der findes heldigvis både medicin og andre alternative måder at behandle symptomerne på.

Hvad angår mundhygiejne, kan det være en god ide at besøge tandlægen, inden man begynder sin kemoterapi, så man efterfølgende ved, hvilke sygdomssymptomer der skyldes kemoterapi og hvilke der skyldes dårlig mundhygiejne. Tandlægen vil kunne se, om der er tænder, der skal laves, tandsten der skal fjernes, eller tænder der skal trækkes ud, inden man påbegynder kemoterapien for at undgå komplikationer. Tandlægen kan også rådgive om forskellige præparater, der lindrer eventuelle smerter, sår i munden, svamp, tørhed i munden mm.
Kroppens blodplader sørger for, at blodet kan størkne, og sår heler. Ved kemoterapi kan antallet af blodplader nedsættes, og man får derfor nemmere næseblod, blødende tandkød og andre små sår. Man bør derfor anvende en blød tandbørste.

Da der ved kemoterapi ikke produceres den nødvendige mængde spyt, bør man anvende et erstatningsprodukt. Tørhed i munden, tørre læber, sej spyt og en følelse af generelt ubehag sænker nemlig livskvaliteten. Hvis man har smerter, kan man få smertestillinde præparater i form af salve eller piller.
Der er tre vigtige ting, man skal være opmærksom på, når det drejer sig om rengøring af munden: den kost man spiser, ens mundhygiejne og fluor. Jeg anbefaler følgende metoder til at holde munden mest ren:

Tandbørstning hver dag både morgen og aften med fluortandpasta. Rengøring af proteser og skylning af slimhinderne. Hvis man lider af tør mund, kan man fugte slimhinder med en spray, gel eller piller. Husk at smøre dine læber, og hvis det er nødvendigt, så sørg for at få ekstra fluor.
Du er altid velkommen til at sende os en e-mail eller at ringe til os på Nordic Dental Centre for en gratis konsultation.

Velkommen!

Af tandlæge Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.