Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Da jeg kører min bil ind gennem den meget snævre garageport, rammer jeg søjlen, dvs. jeg kysser den nærmest, men alligevel. Jeg slukker motoren, tager nøglen ud, lukker garageporten. Putter bilnøglen i skuffen, idet jeg bestemmer mig for ikke at køre bil, inden jeg får mine øjne undersøgt hos en dygtig øjenlæge.
Ovenstående resulterede i en operation for grå stær, som førte til i et ganske andet syn på mange ting. Hver dag skønner jeg på, at mit syn nu er forbedret ganske betydeligt og at jeg nu kan se uden hele tiden at skal have fat i brillerne, der før var en nødvendig del af min påklædning.

Grå stær
Min egen grå stær, tror jeg, var aldersbetinget og måske fremskyndet af megen solbadning, hvor jeg har kun brugte solbriller, når jeg skulle se smart ud. Det var som regel nogle billige briller, jeg havde fundet på markedet, som jeg kunne tåle at glemme. Derfor er mit første råd til forebyggelse af grå stær, at hvis bor du her i Spanien så sørg for altid at bære en god solbrille, der er UV-beskyttende. UV stråler beskadiger helt klart linsen. Når først den grå stær er udviklet, tror jeg ikke, der er nogen alternativ helbredelse. Den grå stær kan uden tvivl forhales med en omlægning til sunde kostvaner og ved at kvitte smøgerne samt indtagelse af de rigtige vitaminer og antioxidanter, f.eks. de rigtige doser af C- og E vitaminer samt produkter righoldige på betacarotener, gerne sammen med et godt vitamin- og mineralprodukt. Sørg for indtagelse af selen, da selen og E vitamin arbejder i synergi med hinanden.
Vil du gerne gøre lidt ekstra for dine øjne kan yderligere anbefales: Alpha-lipoic acid 250 mg 2 x daglig. Carnosine 1000 mg daglig, Lutein og zeaxanthin, der findes i mange blandinger bl.a. Blue Berry, Luteine m.m. hvor anbefalede daglige dosis bør følges. Det kan være en god ide, at kombinere disse produkter med Ginko Biloba.

AMD – Makuladegeneration
Det er åbenbart ”sæson for øjne”, for en af mine ”gamle” venner ringede forleden dag og fortalte lidt bekymret, at han havde fået konstateret en aldersbetinget AMD. Mere normalt kaldes det også forkalkning i øjnene. Synsnerven svinder, fordi der ikke kommer næring nok til nethinden. Dermed svækkes det centrale, skarpe syn. Symptomerne er, at man ikke ser skarpt, og der kommer et forvrænget syn, så dørkarme og lign. ser buede ud. Det kan være svært at se fjernsyn og læse.
Sammen med professionel hjælp fra optiker og øjenlæge er det en god ide med kosttilskud, der retter sig mod at give en god næring til øjnene f.eks. Lutein, evt. den i Blue Berry eller andre lignende produkter samt betacarotener, C-og E-vitaminer samt zink 40 mg om aftenen kombineret med selen. Spis også lidt kobber, der tages om morgenen. Det kan også være gavnligt med Gingko Biloba 100 mg daglig, Husk de gode letoptagelige fiskeolier i omega 3, f.eks Cardiomega (4 kapsler dagligt). Resveratrol og Curcumin kan være rigtig gode hjælpenutrienter. Basis skal naturligvis være et stærkt og letoptageligt vitamin- og mineraltilskud f.eks. Mivitotal+ eller Omnimin. Mange mennesker mangler magnesium, der har stor betydning for nerveledning og udvidelse af blodårer. Tag evt. 300 mg 2 x dagligt. Magnesium hjælper også på hjertet og søvnen. Spis gerne masser af antioxidanter og undgå al rygning. Er du ivrig kaffedrikker så nedsæt indtaget til max 2 kopper dagligt. Koffein har en negativ effekt på øjets evne til at fokusere. Tager du sovemedicin, så se om du kan undvære det. Spis godt med sund kost især broccoli, grønkål, spinat, rødbeder, hvidkål og tomater. Kan du ikke fordrage tomater, kan du tage kosttilskuddet lycopene, det har en stor betydning for nethindefunktionen, og er en vigtig antioxidant. Spar samtidig rigtig meget på al kost med hvidt sukker og for meget kød. Brug masser af god olivenolie til salater. Er du lidt slikken så spis lidt mørk chokolade, det er fyldt med antioxidanter.

Røde øjne
Øjnene er komplicerede og følsomme organer. Jeg er helt hysterisk med mine øjne og vil gøre en stor indsats for, at de fungerer bedst muligt. Derfor synes jeg, at enhver tilstand, der påvirker synet på nogen måde, bør tages yderst alvorligt og jeg vil hellere tilses af en øjenlæge en gang for meget end en gang for lidt. Her om sommeren lider mange mennesker af røde øjne. Som regel er det en bakterieinfektion – måske fra megen svømning. Men røde øjne kan være symptom på mange andre tilstande lige fra regnbuehindebetændelse, conjunctivitis, virus, allergi, fremmedlegemer, bygkorn m.m. Så få øjenlægen til at give dig en diagnose og behandling, som du så evt. kan støtte med kosttilskud.Er du diabetiker, må du vide, at en af de første senkomplikationer kan ramme øjnene. De fine små blodkar i nethinden beskadiges, og der opstår småblødninger. Lidelsen kaldes for diabetisk retinopati. Så hold din diabeteskur nøje.
Conjunktivitis er mest almindelig her om sommeren. Det kan skyldes både bakterier, vira, og udsættelse for langvarigt sollys. Lidelsen forsvinder som regel efter en uges tid. Men husk alligevel at konsultere din øjenlæge. Mens lidelsen står på, så vask hænder ekstra ofte og bruger du kontaktlinser så vent med at bære dem, til betændelsen er helt væk.
Sørg for at din kost er ekstra sund og nærende under forløbet, Forventer du at være i et område, hvor det er ekstra chance for en conjunctivitis, så tag forebyggende ekstra C-vitaminer. C-vitaminer er bedst til at forebygge og hjælper ikke meget, hvis lidelsen først er brudt ud. Sørg for at supplere dine vitaminer og mineraler med gode omega 3 og 6 olier f.eks. Epa-Gla+. Lav en kop kamillete – kog den i 10 minutter, hvorefter den sis. Afkøl og dup den mange gange på øjenlågene. Du kan også tage et lille hvil med kamillekompresser på øjenlågene. Det føles dejligt og både lindrer og læger. Får du gentagne angreb af conjunctivitis, så sørg for at få dit immunsystem forstærket. Det kan være et symptom på, at det er svækket.
Rødrandede øjne, synes jeg, der er mange, der lider af. Ofte skyldes det blot for lidt søvn og mangel på B-vitaminer.
Tørre øjne, der tit kommer med alderen kan ofte afhjælpes med omega-7 oliekapsler, der hjælper på alle tørre slimhinder.
Du skal være opmærksom på, at hvis du opholder dig meget, hvor der er lysstofrør, så forsvinder der A-vitamin fra øjet. Lysstofrør skaber desuden stress i hjernen, fordi de blinker med en frekvens, vi ikke kan ser, men som registreres i hjernen.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa