Det danske magasin i Spanien

Det er almindeligt, at såvel mennesker som hunde kan få hedeslag om sommeren. Men det er de færreste, der er klar over, hvor lidt der egentlig skal til for at få et hedeslag. Vi har alle hørt om ansvarsløse personer, der efterlader deres hund i bilen om sommeren, og at det ofte ender med, at hunden dør. Men også ansvarsfulde mennesker kan af ren og skær uvidenskab ende med at sætte sin hund i en livstruende situation.

I skemaet nedenfor angives det, hvor varmt det er i en bil, der er parkeret i henholdsvis skyggen og solen:

Tidspunkt

Udendørstemperatur

Skygge/sol   

Temperatur i bilen

08.30 14 C

Skygge

19 C
09.30 18 C Skygge 38 C

10.30

20 C Skygge og sol 47 C
11.30 20 C Sol 58 C
12.30 22 C Sol 62 C
13.30 23 C Sol 85 C

Et hedeslag defineres som ekstrem hypertermi (39-42 C), der medfører termiske skader på vævet. Hedeslaget sker, når kroppen opvarmes og efterfølgende ikke kan skille sig af med varmen.
Det er usædvanligt, at katte får hedeslag. Hos hunde derimod er det mere almindeligt, specielt hvis hunden er overvægtig, lider af problemer med hjertet eller har svært ved at trække vejret. Den mest almindelige årsag til, at en hund får et hedeslag, er, når den bliver efterladt i en varm og uventileret bil. Men også stor fysisk aktivitet i ekstrem varme uden adgang til vand kan medføre et hedeslag. En af årsagerne til, at hunde er meget udsatte for hedeslag, er, at de ikke har mulighed for at svede. Hunde sveder nemlig gennem tungen og sine poter.
De første tegn på et hedeslag er, at hundens åndedræt stiger, og pulsen banker hurtigere. Kroppen svarer ved at sænke blodtrykket og dermed hjertets rytme. Konsekvenserne kan blive, at kroppen kollapser. Der begynder at ske skader på vævet, når kropstemperaturen stiger til 41,6 C. Hvis kropstemperaturen stiger op til 43,5 C betyder det i 50 % af alle tilfælde, at hunden dør af hedeslaget.

Forebyggende midler

Hedeslag kan forebygges ved at tage visse forholdsregler. Det vigtigste er ikke at efterlade hunden i et lukket, uventileret rum i direkte sol. Desuden er det vigtigt, at hunden har adgang til vand og et sted, hvor der er skygge, når det er varmt. Hvis det er meget varmt, bør hunden holdes indendørs. Når hunden er indendørs, skal man holde øje med, at den ikke lægger sig et sted, hvor solen kommer ind, for de kan hurtigt blive sløve og efterfølgende få et hedeslag. Specielt skal man være opmærksom på overvægtige, gamle og syge hunde, samt hunde med hjerteproblemer.
Hvis hunden har fået et hedeslag, bør man først og fremmest forsøge at afkøle den med vand. Man skal dog være opmærksom på, at vandet ikke er for koldt, man må heller ikke buge isterninger, da de gør, at blodkarrene trækker sig sammen, hvilket hæmmer en sænkning af temperaturen. Man skal passe på, at hunden ikke afkøles for hurtigt. Hvis det sker, begynder den at ryste, hvilket skaber mere varme og forværrer hundens situation.
Hvis hunden ikke får det bedre inden for kort tid, bør man opsøge en dyrlæge med det samme, da alvorlige hedeslag har en dødelighed på næsten 50 %.

Hvis du har yderligere spørgsmål, kontakt din dyrlæge.

Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.