Det danske magasin i Spanien
Ingefær, løbesko og et fyrtårn på Gibraltar

Ingefær, løbesko og et fyrtårn på Gibraltar

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

4.200 kilometer. 70 dage. 60 km pr. dag. Robin Clementsen har, med benene fulde af den pureste viljestyrke, løbet fra Skagen til Gibraltar.

Efter et kort men fast håndtryk kommer kommentaren: ”Ja, jeg har tabt 15 kilo.” En lille mand på sølle 60 kilo står foran mig, øjnene er fulde af begejstring og smilet er bredt. Han har overvundet en fremskreden gigtsygdom, ved at tage ingefærpiller, og han har netop klaret sig igennem godt to måneders løbetur ned gennem Europa. Der må gemme sig en skjult brændselstav med en legering af ren energi og livsmod et hemmeligt sted bag det beskedne ydre.

Gigtsygdommen overvundet
Sidst La Danesa talte med Robin var et par dage før afrejsen den 15. marts 2011.
Humøret er på det tidspunkt højt og Robin proklamerede kækt: ”Det er ikke farligt på nogen måde. Det hele er planlagt.”
Alligevel viser det sig, at han, på godt og ondt, kommer ud for nogle ting, som han aldrig kunne have forberedt sig på. Ikke langt fra starten i Skagen kommer den første ubehagelige overraskelse. Robin bliver udsat for et røveri, mens han sover i sit telt ved Horsens.
”En mand skar et hul i teltet for at se, hvilken ende jeg lå i. Så rev han lynlåsen op og jeg vågnede med en kniv foran næsen. Han tog en kasse fra min vogn og stak af.”

Uheldigvis indeholder kassen en del penge og de vigtige løbesko. Men Robin holder hovedet højt og vil ikke lade sig kue af lidt modgang.
”Jeg prøver ikke at tænke på de negative oplevelser. Jeg har haft så mange gode oplevelser samtidig. Dem tager jeg med mig hjem,”
fortæller han.
Mange kommer med opmuntrende bemærkninger til Robin, og han får hjælp fra de lokale, som han kommer frem. Især efter en englænder lidt uden for Barcelona informerer en lokal radiostation om hans tur, begynder de forbipasserende at få øje på ham. Alle begynder at pifte og dytte, når de kører forbi ham. Det hjælper ham videre, for benene er ved at være trætte og en overanstrengt akillessene giver Robin problemer. Hele turen gennem Spanien foregår gående, men for overhovedet at komme nogle vegne, holder han sig konstant i bevægelse, også når der skal spises. Han får kun 3-4 timers søvn om natten, før teltpløkkene igen bliver revet op, og turen fortsætter.”Jeg tænkte til sidst som en elitesoldat. Jeg skulle bare videre og gennemføre det her projekt. Først og fremmest for min egen skyld,” fortæller Robin. Samtidig skældte han sig selv ud for at presse flere skridt ud af de forpinte ben:
”Kom så, dit røvhul sagde jeg til mig selv. Det var jeg nødt til at for komme frem.”

”Jeg skulle bare kysse det fyrtårn”.
Langt om længe ankommer han til Gibraltar. Med en øm akilleshæl og tunge ben. Endestationen er Gibraltars sydligste spids. Det viste sig imidlertid, at der var lukket på grund af restaurering, men sammen med en kammerat får han en sen aftentime overtalt vagten til at komme ind:
”Jeg skulle bare kysse det fyrtårn. Det markerede ligesom afslutningen på min rejse,”
fortæller Robin.

Robin har først og fremmest løbet turen for sin egen skyld, men der ligger også et dybere formål bag anstrengelserne. Han vil bevise, at det er muligt at komme sig oven på en gigtsygdom, og han vil vise, at lægerne ikke altid har ret, når de dømmer folk til et liv i kørestol.
Løbeturen har skabt opmærksomhed på, hvordan Robin bruger ingefæren mod sin gigtsygdom. Det budskab skal nu spredes gennem foredrag og de medier, der er interesserede i hans historie. Personligt er han bare glad for at have gennemført løbet, og selv om han ser sig selv som en friskere mand i dag, tøver han ikke på spørgsmålet om, om han vil tage turen igen:
”Hvis jeg fik en milliard, så gjorde jeg det ikke igen,”
siger han med en smil.

En wienerpølse senere
Der hersker en eufori om Robin Clementsen, som han sidder der og spiser en wienerpølse, mens vi snakker. Munden kører uafbrudt, og min pen har svært ved at følge med. Det er svært at forestille sig, at den samme mand to dage tidligere afsluttede 4.200 kilometers rejse. En rejse gennemført først og fremmest på viljens kraft, og jagten på den personlige sejr. Sejren over gigtsygdommen og sejren over lægernes dom, der for bare få år siden forudsagde ham et liv i kørestol.

Af Jeppe Schjødt

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa