Det danske magasin i Spanien
En dansktalende spidskandidat


og en svensker på PSOE’ kandidatliste i Fuengirola.

Javier García León er som bekendt allerede medlem af Fuengirolas byråd og spidskandidat på PSOE’s liste i Fuengirola til kommunalvalget i maj. Hvad alle måske ikke vidste er, at Javier taler dansk, at han har opholdt sig i Danmark, og at han virkelig satser på denne skandinaviske vinkel ved at have udnævnt svenske Johanna Forssell som nummer to på kandidatlisten.
Vi har talt med ham om den betydning, de mange udlændige har for byen. Og hvad han og hans parti mener, at de kan gøre bedre end det nuværende regerende parti, PP.

I øjeblikket har PSOE otte byrådsmedlemmer ud af 25 i Fuengirola, og selvom ingen selvfølgelig ved, hvor mange stemmer partiet får ved valget, er det så godt som sikkert, at byen efter den 22. maj i form af hhv. Javier García León og Johanna Forssell vil have både et dansktalende medlem og en svensk statsborger i byrådet.
Det er ikke blot for at smigre de udenlandske vælgere, der udgør 29 procent af byens godt 75.000 indbyggere, at Javier har placeret Johanna som nummer to, men også fordi han mener, at hun ganske enkelt er dygtig. Hun er ikke kun en kransekage-kandidat.
Dog har hendes nationalitet ikke været en uvæsentlig faktor.

Udlændinge, turisme og den danske forbindelse
Øverst på Javiers dagsorden står netop udlændingenes vilkår. Han mener, at de fastboende i øjeblikket diskrimineres, f.eks. ved at der normalt kun tales spansk på rådhuset. Ligeledes skal man være bedre til at rådgive og i det hele taget forbedre udlændingenes forhold og rettigheder. Parallelt med det er turismen, som reelt set er byens eneste indtægtskilde.
”Vi har haft mange møder med hotelorganisationer og andre grupper relateret til turismen, og de beklager sig over, at ingen lytter til dem, at de ikke har nogen indflydelse. Derfor vil vi indføre en mekanisme, hvormed de professionelle fra hotel- og restaurationsbranchen samt attraktionerne kan få denne indflydelse og hvormed de og vi kan koordinere aktiviteter og andre tiltag. Fuengirola er én af meget få byer, der lever af turismen, som ikke har et sådant råd,” forklarer Javier.
Derudover vil partiet hjælpe alle dem, der arbejder i Fuengirola ved at få budskabet om byen ud til det øvrige Spanien og hele verden. Det skal blandt andet ske ved deltagelse på messer som Fitur. Både Javier og Johanna var i januar med på denne, Spaniens vigtigste og én af verdens største feriemesser.
”Men vi så ikke den nuværende borgmester. Det var virkelig, som om PSOE allerede repræsenterede Fuengirola,” siger han.
PSOE’s nummer et og nummer to besøgte de svenske og norske stande (Danmark var ikke repræsenteret), ligesom de introducerede hotelejerne fra Fuengirola til de skandinaviske markeder, der jo lige nu er blandt de vigtigste.
På hjemmebane er deres mål bl.a. at passe og pleje de gader og bydele, hvor byens hoteller ligger, hvilket, mener de, det lige nu skorter på, ligesom de vil sætte vejskilte op til hotellerne, hvilket Fuengirola ikke har på trods af den vigtige rolle, byens hoteller spiller.
”Næsten samtlige indbyggere lever direkte eller indirekte af den almindelige turisme eller de fastboende udlændinge, den eneste undtagelse kunne være funktionærerne,” fortsætter Javier, der selv har et nært forhold til kommunens udlændinge, specielt de mange danskere. ”I 1998-1999 studerede jeg dansk på en sprogskole i Madrid, og i 1999 læste jeg desuden nogle måneder på en sprogskole i Helsingør,” forklarer politikeren, som i dag taler godt dansk.
”Jeg tænker ofte, at Fuengirola kunne blive som Danmark. Lille, men produktiv og attraktiv.”
Angående det attraktive og produktive, er han medvidende om, at flere forretninger, spisesteder m.v. kritiseres for det serviceniveau, man som kunde eller gæst nogle gange mødes med. ”Der er en vis tristhed blandt indbyggerne og de forretningsdrivende. Vi skal give dem tillid, nyt mod og altså overbevise dem om, at de har en fremtid i byen.”

Program og økonomi
Udover at ville øge turismen har Javiers parti flere ideer til partiprogrammet, men disse kan først afsløres, når det officielle program offentliggøres, hvilket sker i begyndelsen af april. Som lægmand kan man undre sig over, hvorfor politikere venter, frem for at udbasunere deres budskaber så hurtigt som muligt. Men den anskuelse argumenterer Javier imod.
”Det er jo ikke sådan, at én af os får en idé og så en, to, tre fortæller vi alle om den. En idé skal bearbejdes. Vi skal tale om det i gruppen, og vi skal høre indbyggernes meninger og prioriteter. Det er på den måde, vi når frem til et programpunkt.”
Han vil helst ikke give noget bud på PSOE’s muligheder for at vinde valget. PP med borgmester Esperanza Oña har haft magten i byen i mange år.
”Men jeg tror på, at mange er enige med mig i, at byen trænger til en forandring på denne front. Vores kampagne startede for snart fire år siden, og i princippet kan man sige, at vi fører kampagne hele tiden, hvilket vi gør frem til sidste dag,” insisterer han.
Han har sit eget advokatfirma og disponerer som sådan frit over sin egen tid. ”Ja, og byrådsmøderne afholdes midt på dagen, men der er normalt kun møde én gang om måneden. I blandt kan der være en ekstraordinær forsamling, men det er ikke ofte, så det er slet ikke noget problem,” indskyder Javier, der godt vil fortælle, hvor meget han får betalt som byrådsmedlem. ”Vi får 200 euro per byrådsmøde,” siger han.
Det er altså ikke der, årsagen til byens gæld skal findes. Heller ikke i støtten til partiernes kampagner og øvrige virke. Mens partierne på landsplan nyder godt af en vis offentlig støtte, får de lokale partier ikke nogen, men må klare sig med egne midler. Derfor har PSOE nu taget et lån, som senere skal tilbagebetales med byrådsmedlemmernes egne midler.

Kommunens gæld bekymrer ham dog mere.
”Kommunen har nu en gæld på 100 millioner euro og har svært ved bare at betale regningerne. Det vil tage mange års hårdt arbejde at rette op på balancen, men der er mange steder, hvor vi kan spare. Byrådet kan nøjes med én bil i stedet for tre. Stationen TV Fuengirola koster i øjeblikket 1,5 millioner euro om året og udover kun at blive brugt som det ledende partis talerør, hvilket jeg også vil ændre på, er det alt for meget,” nævner han blandt de områder, hvor han kunne tænke sig at skære ned.
Og flere midler skal som nævnt findes ved at øge turismen og ved at forbedre udlændinges forhold i Fuengirola. PSOE, inklusiv Javier og Johanna, har oprettet et forum for netop udlændinge i kommunen, Forum Residents. Alle er velkomne til at kontakte Forum og PSOE via hjemmesiden www.forumresidents.com. Man kan stille spørgsmål, kritisere og kommentere – på spansk, og nu også på svensk og dansk.

Kort om Javier García León

Født: 1973 i Villamiel (Cáceres, Extremadura)
Bor: Reserva del Higuerón, Fuengirola
Civil status: Single
Hobby: Cykler
Uddannet: Advokat ved universitetet i Extremadura
Beskæftigelse: Driver sit eget advokatfirma, Advokatkontoret.es.
Læs mere om ham på: www.javiergarcialeon.com

 

Syv hurtige spørgsmål

Kan PSOE’s faldende popularitet på landsplan ikke påvirke lokalvalget?
Lokalvalgene er anderledes; vælgerne dømmer mere ud fra partiets lokale program og de enkelte personer.

Du vil øge beskæftigelsen, men taler den nye rygelov ikke mod det?
Man kan selvfølgelig diskutere, om loven blev indført på det rigtige tidspunkt, men havde det været gode tider, ville mange også have klaget.

Har rygere ingen rettigheder?
Selvfølgelig har de det, men det er en menneskeret at kunne leve uden røg.

Hvem er dit politiske forbillede?
Olof Palme, på grund af hans sociale politik.

Den nuværende borgmester skulle have to bodyguards omkring sig. Flere lokalpolitikere er da også blevet myrdet af ETA. Har du eller skal du have personlige sikkerhedsvagter?
Nej, og det skal jeg heller ikke. Jeg er ikke nervøs.

Hvilke kvaliteter bør et byrådsmedlem have?
Ærlighed, selvfølgelig, og så skal man være ydmyg over at blive valgt. Og man kan ikke være doven.

Hvor stor en gave bør en politiker kunne tage imod?
Højst en kop kaffe.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.