Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Fartgrænse på motorvej nedsat

For første gang siden oliekrisen i 1970’erne har Spaniens regering besluttet at sænke fartgrænsen på motorvejene. Fra den 7. marts nedsættes grænsen fra de nuværende 120 km i timen til 110 km.
Årsagen er de stigende brændstofpriser i kølvandet på urolighederne i Libyen.
De høje oliepriser anslås nu at koste Spanien omkring 500 millioner euro ekstra om måneden. Mere end 80 procent af landets energikilder købes i udlandet. Sidste år importeredes 25,51 milliarder tønder olie, 10,3 milliarder tønder mere end i 2009.
Den lavere hastighed forventes at medføre en besparelse på omkring 1,5 milliarder i import, men samtidig give staten et tab i afgifter på estimeret 500 millioner euro.
Statsminister José Luis Zapatero har udtalt, at han håber, begrænsningen bliver kortvarig, men har samtidig sammenlignet med, hvad han kalder mere “avancerede lande”, hvor fartgrænsen allerede er på 110 km og gjort opmærksom på, at initiativet også vil betyde besparelser for bilisterne selv, ligesom det vil redde menneskeliv og reducere forurening.
Partido Popular har kritiseret initiativet og sammenlignet det med “Sovjet-agtige” tilstande, ligesom talsmand Esteban González Pons har påpeget, at det vil koste 250.000 euro at ændre 6.000 vejskiltene. Til sidstnævnte har vicestatsminister Alfredo Pérez Rubalcaba svaret, at man jo bare kan sætte et klistermærke på.
Samtidig er det blevet vedtaget at sænke priserne på togbilletter med Renfe med fem procent. Det sker naturligvis for at få flere til at benytte sig af det offentlige transportmiddel.

 

 

Fire formodede ETA-medlemmer anholdt i dag

Guardia Civil har i morges anholdt fire formodede medlemmer af ETA. De mistænkes for at stå bag flere attentater og drabet på politimanden Eduardo Puelles i 2009, hvilket var det sidste attentat med dødeligt udfald fra den baskiske terrororganisation.
Tre anholdelser blev foretaget i Bilbao og den fjerde i Galdakao, hvor politiet også fandt våben og 180 kilo spændstoffer.
Den sidste operation mod ETA fandt sted i januar, en uge efter organisationen havde offentliggjort våbenhvilen, der stadig er i vigør. Dengang anholdt politiet i alt 10 personer i hhv. Álava og Navarra, blandt dem sønnen af talsmanden for det forbudte politiske parti Batasuna, Txelui Morenos. Samme dag anholdtes to andre formodede terrorister i Frankrig.

 


Salg af cigaretter faldet med 32 procent

Salget af cigaretter faldt i januar med 32 procent i forhold til december som følge af den nye, strengere rygelov, der trådte i kraft den 2. januar. Det vil sige, at der blev solgt knapt 200 millioner pakker cigaretter.
Myndighederne havde forventet et fald på kun fire-fem procent.

 


Spaniens eneste Miss Universe er død

Spaniens første og eneste skønhedsdronning, Amparo Muñoz, er død 56 år gammel, i sine forældres hus i Málaga. Det skete efter mange års kamp med en sygdom, som familien ikke vil afsløre mere om.
Amparo Muñoz arbejdede som skuespiller, efter hun som 20-årig vandt Miss Universe, men havde en lang historie med stofmisbrug og lovovertrædelser.
El País forsøgte for nylig at få et interview med den sygdomsplagede Muñoz, men hun ville kun tale over telefonen, da hun ikke ville ses offentligt i sin daværende tilstand.

 

 


Ingen Oscar til Bardem

Mens danskere jublede, da Susanne Bier modtog en Oscar for bedste udenlandske, ikke-engelsksprogede film for Hævnen, var der skuffelse i Spanien.
Javier Bardem vandt ikke sin anden Oscar, da Colin Firth fik statuen for sin rolle i The King’s Speach. Bardem, der var til uddelingen sammen med Penélope Cruz, var nomineret for sin rolle i den mexicanske film Biutiful, og sagde som den gode sportsmand, han åbenbart er, at det var en stor ære at blive nomineret,
Den 41-årige spanske skuespiller fik sin første Oscar i 2007 for sin rolle i No Country for Old Men.

Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.