Det danske magasin i Spanien
Store forhåbninger – Oliepenge sprøjtes i Málaga CF

Store forhåbninger - Oliepenge sprøjtes i Málaga CF

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Et konsortium fra Qatar ledet af sheik Abdullah bin Nasser Al-Thani overtager nu Kystens La Liga-klub i fodbold…

Straks præsident Fernando Sanz havde tørret glædestårerne fra sit skægstubbede macho-ansigt efter Málaga CFs redning i La Liga med 1-1 mod Real Madrid satte han sig i flyveren til Dubai. Et konsortium fra Qatar ledet af sheik Abdullah bin Nasser Al-Thani kaldte.

 

Han ville med Fernando Sanz drøfte køb og overtagelse af den økonomisk betrængte andalusiske kystklub.
En seance, der vakte mere end almindelig opsigt i den spanske presse. Ikke så meget på grund af det beløb, sheiken ville erhverve klubben for (beskedne 25-30 mio. euro), men fordi det er den første spanske klub, hvortil oliepenge nu flyder.
Og processen tog en helt overvældende og glamourøs drejning, da luksus-yachten ”Radiant” (ejet af Abdullah bin Nasser Al-Thani) onsdag den 2. juni lagde til kaj i Málaga. Den 10 meter lange yacht indregistreret i Monaco og med 40 besætningsmedlemmer ombord var for stor til, som planlagt, at gå ind i Puerto Banús. Den har en værdi af 80 mio. euro, så hvad betyder det i den sammenhæng at købe en fodboldklub til 30…
Men for Málaga CF er det forholdsvis mange penge. Den står med en gæld på 12-14 mio. euro, som sheiken nu afvikler løbende med tre mio. pr. år. Således lyder den hidtidige aftale med klubbens kreditorer. Selvom Málaga CF før sidste sæson sikrede sig en god hovedsponsor i bettingfirmaet William Hill syntes fortsat overlevelse i La Liga vanskelig uden ekstra kapital til væsentlige forstærkninger.
Havde Real Madrid besejret Málaga CF i kampen den 16. maj på La Rosaleda stadion var klubben ikke alene rykket ned i 2. division, men nok også lukket. Den havde ikke kunnet tåle en mere end halvering af tv-indtægterne på 40 mio. euro årligt – og al anden indtægtsreducering.

Andre ”tilbedere” var ikke seriøse
Om klubsalget til Abdullah bin Nasser Al-Thani, siger Fernando Sanz:
”Det er positivt for klubben og dens fans, at den nye ejer ikke alene overtager vor gæld, men også yderligere tilfører klubben en økonomisk indsprøjtning. Málaga CFs problem har i mange år været, at klubben har været nødt til at sælge gode spillere og blot har kunnet erhverve andre på free transfer, lån eller udsalg. En kapitaltilførsel som sheikens giver os nu mulighed at skrive kontrakt med bedre spillere og i La Liga placere os i en position mellem de otte bedste hold.
Et håb for os og William Hill."
”Men måske et falsk håb”?
”Der har tidligere været udlændinge, som ønskede at købe klubben”, fortæller Fernando Sanz. Men det var folk, som vi fornemmede blot havde interesse i at lave hurtig profit på spillersalg og ellers ikke interesserede sig for klubben – eller andre, som ville spendere mere end de havde.
Her føler jeg, at vi har med et konsortium at gøre, som kan og vil drive en succesfuld fodboldforretning”.

Sanz fortsætter som præsident
Juni måned var præget af fortsatte forhandlinger, som afsluttedes fredag den 11. i Puerto Banús. Sheiken overtager gælden og de løbende lønudgifter i klubben – heraf ca. 13-15 mio. til spillerstaben. Abdullah bin Nasser Al-Thani har udtrykt, at han over de kommende år vil investere yderligere 50 mio. euro på holdet.
Enhver sten skulle være vendt i forhandlingerne og således også en række personspørgsmål.
Fernando Sanz fortsætter som præsident, hvorimod træner Muñiz skæbne er uafklaret. Han har kontrakt endnu et år med Málaga CF, men den nye ejer ønsker en anden. Sanz går hårdt ind for vennen Muñiz.
Hele administrationen i klubben skal revurderes, ligesom vedtægterne ændres til, at ejerskabet også kan bestå af udlændinge. Hele processen og ændringerne godkendes herefter af det spanske fodboldforbund LFP og det spanske sportsministerium CSD.
Det hele pågår i denne måned.

Lorenzo Sanz ikke længere registreret
Meget tyder på, at løsningen med sheiken ikke alene bekommer Málaga CF vel, men også den hårdt og seriøst arbejdende 37-årige præsident Fernando Sanz.
Det var hans far, den tidligere Real Madrid-præsident Lorenzo Sanz, der i sin tid reddede klubben efter det gældsplagede Barcelona-selskab Grupo Zeta med Serafín Roldan i spidsen. Málaga CF-regnskaberne var uklare og endte med at vise et langt større underskud end opgivet. Totalt mellem 30-40 mio. euro, hvorfor retssag mod Roldan og Málaga CFs sportsdirektør under ham er kørt i stilling.
Men når man spørger Málaga CF om, hvem der i dag ejer klubben, er svaret:
”Fernando Sanz og hans kone, Ingrid Asensio. Lorenzo har aldrig haft en virkelig relation til klubben. Han er blot præsidentens far.”
Som bekendt, har Lorenzo Sanz de seneste år været involveret i nogle politi-sager, der dog intet havde Málaga CF at gøre.
Ingrid Asensio er datter af Antonio Asensio – en af toppersonerne i Grupo Zeta, der for få år siden bragte Málaga CF på fallittens rand. Da klubben afsatte storspillere som landsholdsmålmanden Contreras og forwarden Dario Silva, dengang fast mand på Uruguays landshold, fik klubben stort set ikke en mat cent i lommen. Den skyldte nemlig spillerne salgsbeløbene, hvorfor de kunne putte dem direkte i lommen.
Siden Málaga CF stiftedes i dette navn i 1994 har agtværdige forretningsfolk fra Málaga, Fernando Puche, Federico Beltran og Jose Antonio Ruiz Guerra endvidere stået i spidsen for klubben, men altid under vanskelige økonomiske forhold.
En ny epoke starter – i plus! Forhåbningerne er store.


Tribunepladser fås hos La Peña de Dinamarca
Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol som i Danmark er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-fodbold på La Rosaleda stadion i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser på den ene langside beskyttet for eventuel regn.
La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF. Medlemskab og sæsonkort for næste sæson kan tegnes nu. Kontakt formand Morten Møller på tlf. 617 700 424 eller kasserer Torsten Padkjær på 952 054 679.
La Liga-sæsonen 2010-2011 starter i august.
La Peña de Dinamarca støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena.

Af Morten Møller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa