Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Fyret, men langtfra færdig, trækker den driftige og hårdtarbejdende ildsjæl Henrik Andersen nu på hele sit store netværk

Joh, Henrik Andersen er lidt anderledes. Skiller sig på mange måder ud fra mængden.
Ikke alene på grund af sin kronragede frisure – for den er jo efterhånden mere eller mindre in – men med sit sprudlende, gode humør, enorme gå-på-mod og evnen til altid at binde gode kontakter til sig. En iværksætter med en sjæl af ild.

For en snak finder vi en stille stund en lørdag formiddag i cafeen La Taberna del Obispo på Plaza del Obispo få hundrede meter fra hans og hans spanske kæreste, Patricia Torres, 70 m2 ático-lejlighed i den gamle arabiske bydel i Málaga – med et kloster og museum som nærmeste naboer i smalle, næsten ufremkommelige gyder.
I baggården står en mægtig Road King-motorcykel af det amerikanske mærke Harley Davidson, som bringer den 35-årige Henrik Andersen rundt overalt på Costa del Sol, på ferier i Spanien og i resten af Europa.
En bil kan det aldrig blive til. I skyndingen fik han ikke taget kørekort til en sådan sag.
Vor snak drejer sig om ”hvad skete der, Henrik? – og hvad nu, Henrik?”
Ja, og så lidt om, hvem han egentlig er, den tidligere Mister ”Solkysten”?
”Først til det, som næsten alle på Kysten taler om: Hvorfor blev du fyret på magasinet ”Solkysten”?
”Jeg aner det ikke. Mødte på arbejde onsdag den 9. december ved middagstid efter et par formiddagsmøder og kunne ikke åbne min computer. Min daværende partner – som indtil da have været sleeping partner – bad mig pakke. Det var min sidste arbejdsdag”.
”Jamen, du var da medejer af virksomheden Ediciones Solkysten S.L.?”
”Ja, med 20 % af aktierne og altså ikke med nogen bestemmende ret. Min advokat og jeg gik efter at få mit indskud tilbage samt en væsentlig erstatning, men accepterede af tidsmæssige årsager et forlig på 35.000 euro, som faktisk svarede til halvdelen af, hvad jeg burde have fået. Jeg fornemmede, at der ikke var mere at komme efter”, fortæller Henrik Andersen og pointerer gang på gang, at han ønsker magasinet og dets medarbejdere al mulig held og lykke fremover.

Arbejdede for hårdt
Otte år, hvor han åndede og levede for ”Solkysten”, var slut. Han stod på gaden.
”Jeg blev smidt ud på røv og albuer”, som han udtrykker det. Og uden sandheden om fyringen.
”Jeg mistede mit lille barn. Sådan følte jeg det. Som magasinet udviklede sig, blev det mit livsværk. Som både redaktør og daglig leder arbejdede jeg mig næsten ihjel. I januar sidste år havde jeg klare stress-symptomer. Lægen konstaterede for højt et blodtryk. Jeg følte mig svimmel og utilpas og gik til undersøgelse. Blodprøverne viste, at jeg manglede en masse forskellige vitaminer i kroppen som følge af, at jeg havde kørt mig alt for hårdt fysisk og psykisk.
For det var hårdt at stå i spidsen for ”Solkysten”. Jeg kæmpede som en gal med magasinet, der jo som alle ramtes hårdt af finanskrisen, hvor, for os, gode annoncører lukkede. Jeg havde svært ved at se, at det hele ramlede for mig. Det viste lægetjekket. Jeg havde arbejdet for hårdt. Vitamintilskud, kostomlægning – jeg spiste alt for lidt – og en bedre organisering af min agenda fik hurtigt vendt skuden. Jeg får aldrig et svar på, hvorfor jeg blev fyret. Det har jeg indset”, vender Henrik Andersen tilbage til. ”Jeg kan ikke give alle dem, der forundret spørger, et svar. Og det kan irritere mig”.

Investorer i ryggen
Henrik Andersen satte sig herefter ned og grublede over fremtiden. Siden 1998 havde han arbejdet i medieverdenen på Costa del Sol.
”Jeg har altid haft mange ideer i hovedet og brugte en måned på at tænke hele situationen igennem. Hvilke af dem skulle jeg satse på? Jeg fik flere opfordringer til at lave avis her på Kysten. Investorer ville skyde penge såvel i 14-dages som månedsudgivelser, men markedet er altså ikke til det. Jeg besluttede mig for et nyt firma i mit helt eget regi, EventHuset.”
Første arrangement er koncerten lørdag den 8. maj med Smokie på Castillo Sohail i Fuengirola, hvor Henrik Andersen jo tidligere stod bag koncerter med Thomas Helmig og Kim Larsen. Hans koncertkoncepter går på investor(er) i ryggen, arrangement-sponsorer og gode mediepartnere.
Og så har han skudt sin fyringscheck på 35.000 euro ind.
Alt det praktiske omkring opsætning, udskænkning, toiletter, etc. på borgen hyrer han et firma til.
”Det er absolut et firma, der kan sit kram og publikum til Smokie-koncerten vil få forskellen at mærke. Alt får virkelig et løft i forhold til tidligere arrangementer. Samtidig giver det mig mere overskud til at fokusere på artisterne, sponsorerne, medierne, markedsføringen, billetsalget og de tusindvis af andre ting, der skal falde på plads for at få en stor koncert på benene”, beretter Henrik Andersen og fortsætter:
”Flere koncerter vil komme til byen, seminarer for erhvervslivet, café-arrangementer, investeringsseancer med anderledes indslag. Kan du følge mig? Mit hjerte banker for store events. Med det store internationale publikum på Costa del Sol er grundlaget for verdensklassesarrangementer til stede”.
Henrik Andersen arbejder endvidere godt sammen med kulturforvaltningen i Fuengirola Kommune, der ikke er blind for øget omsætning til byen ved EventHusets driftighed.
"Jeg glæder mig til det hele. Det skal være sådan, at investorerne siger:
”Den knægt kan sgu noget”.

Mor, far og søster
Henrik fortæller også begejstret om familielivet. Kæresten fra en driftig familie i Jaén og sin 31-årige, rødhårede lillesøster Tina, der skal føde i denne måned. Hun er sygeplejerske på Rigshospitalet i København og de er på mange, mange måder vidt forskellige, men har altid haft det bedste bror-søsterforhold.
”Og jeg mener det bedste, bedste forhold”, betoner han.
”Jeg kommer bestemt ikke fra et hjem med klaver, selvom adressen i Gentofte kunne antyde det. Min mor er bankassistent og det har hun været i præcis 40 år. Jeg har aldrig kunnet forstå, hvordan hun har kunnet holde det ud, men sådan er vi jo så forskellige. Min mor hedder noget så specielt som Gyrithe Sørvin Andersen. Andersen kommer fra min far, John Michael. Han er uddannet bartender fra den gamle skole, men har, så længe jeg kan huske, været tjener. Og elsker det. Han hører til den generation, der værner om sit erhverv”.

Forelsket i Spanien
Henrik Andersen selv var ikke fyldt 11 år, før han startede som avisbud. Hans forældre var ikke meget for det, men han ville tjene sine egne penge – og den frihed det kunne give.
”Jeg husker stadig, hvordan jeg sled og slæbte mig gennem sne og regn hver lørdag-søndag. Jeg tjente rundt regnet 500 kr. om måneden – ikke dårligt for en knægt midt i 1980erne. Men vigtigst af alt, så lærte jeg mig selv, at der skulle arbejdes for føden. Det nyttede ikke at bede mor og far om penge til alt det sjove. Jeg fik min første sprogrejse i konfirmationsgave, men de efterfølgende sparede jeg selv sammen til, for mine forældre kunne ikke bare betale og betale. Til gengæld har jeg altid fået – og det er absolut det vigtigste – al den tryghed og kærlighed et barn kan ønske sig. Og jeg får det stadigvæk. Jeg er bare ikke sikker på, at de ved det.
Jeg tror også, det er derfor, jeg altid har været stærk på egne ben og allerede i en ung alder. Jeg var kun 19, da jeg efter endt handelsskole flyttede til Madrid for at lære spansk og nyde livet. Det år blev det bedste i mit liv og ændrede mine horisonter. Jeg blev dybt forelsket. Ikke i en pige, men i España.
Efter to år i Danmark, hvor jeg læste til markedsøkonom – fint skulle det jo lyde – vidste jeg, jeg skulle af sted igen. Til mere sprog og Spanien. Det blev, ved lidt af en tilfældighed, Málaga”.

Efter snakken her vandrede vi lidt i de små gyder i byen, og Henrik fortalte begejstret om det skyggefulde kvarter.
Hans ambition er nu at få EventHuset fuldt etableret og levere førsteklasses underholdning for danskere og andre udlændinge på Kysten.
”Fyringen kan blive min store lykke”, smiler han.


Henrik på Kysten

1998:
Starter i januar som sælger på den nystartede, to-sprogede radiostation Spectrum FM. Efter et halvt år dukker en ny spændende mulighed op.

1998-2001:
Tager imod tilbuddet om at blive ansvarlig for salget på den skandinaviske radio på Costa del Sol, Radio Solymar. Radioen sender på dansk, svensk og norsk. Jobbet udvikler sig hurtigt til også at indebære programudvikling.

2001-2009:
Bliver ansvarlig for salget og medejer af magasinet Solkysten. Magasinet står i efteråret 2001 foran et generationsskifte og mangler nyt blod. Arbejdet på Solkysten udvikler sig hurtigt til at omfatte hele virksomhedens drift og produktudvikling. Virksomhedens aktiviteter udvikles til også at omfatte Krone Magasinet, Radio Solkysten og Solkysten Media & Event.

Sprog:
Flydende i dansk og spansk, mundtligt som skriftligt
Stærk i engelsk
Forstår tysk og portugisisk

Privat:
Bor i Málagas gamle by på 13. år. Fast spansk kæreste, ingen børn.
Dyrker meget sport, rejser meget – ikke mindst til Brasilien – og har stor interesse i spanske samfundspolitiske forhold.

Henrik i marathonløb
Henrik Andersen dyrker meget sport. Han er tidligere spinning-instruktør, og træner spinning (cykling i fitnnes center), løb og lidt vægttræning mindst 4-5 gange om ugen.
Hans mål er nu at gennemføre Málaga halvmarathon den 11. april.
”Min form fejler ikke noget”, siger han. ” Men det er en prøvelse at få slidt mine 90 kilo igennem 21 kilometer. Jeg har gjort det to gange tidligere, men jeg skal have medvind hele vejen, hvis jeg som for fire år siden skal i mål på 1,42 timer”, ler Henrik.
”Men jeg vil gøre mit bedste. Sporten er for mig velvære og det bedste middel til at øge sit selvværd og få alle stress-symptomer ud af kroppen”.

Af Morten Møller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa