Det danske magasin i Spanien
Smerter og afklemning i skulderen – impingement

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hos nogle patienter kan der opstå smerter i skulderen i forbindelse med en længerevarende overbelastning, men smerterne kan også opstå uden, at den egentlige årsag kendes. Mange patienter klager over smerter ikke kun ved belastning, men også om natten, og disse smerter kan være meget generende.
Smerterne skyldes mange gange irritation i og omkring senerne til skulderen og er oftest ledsaget af nedsat bevægelighed og funktion. I nogle tilfælde har der dannet sig forkalkninger i slimsækken oven på senen under skulderrundingen, som kan give problemer. Det kaldes for et afklemningssyndrom (impingement).

Undersøgelse
For at undersøge skulderen og graden af irritation samt pladsforholdene i leddet, laves en lægeundersøgelse, og der tages et røntgenbillede af skulderen. I nogle tilfælde suppleres der med enten ultralydsskanning eller MR-skanning for at udrede skaden nærmere.

Behandling
For at dæmpe smerterne bruges et gigtpræparat, som både reducerer smerterne og mindsker irritationen i senen og slimsækken oven på senen. Det kan i mange tilfælde være en god idé at supplere med én til flere indsprøjtninger med binyrebarkhormon og lokalbedøvelse. Disse lægges ind under skulderrundingen i slimsækken oven på senen. Det er med til at mindske irritationen, hvilket betyder, at forløbet går noget hurtigere.

Træning
Da smerterne er kommet af fejlbelastning og/eller overbelastning, har patienten behov for at gå til genoptræning hos en fysioterapeut, der kan vejlede i koordinations- og styrkeøvelser. Normalt vil tre ud af fire af patienter med disse smerter i skulderen komme sig ved blokadebehandling og træning. Såfremt patienten klarer sig uden en operation, er forløbet hurtigere og mindre generende. Det er ikke muligt på forhånd at vurdere, hvem der kan klare sig uden en operation, dette kan først afgøres efter træning, og binyrebarkhormonindsprøjtningerne er forsøgt uden held.

Operation
I de tilfælde hvor smerterne ikke forsvinder ved træning, kan det være en god idé at få foretaget en oprensning i skulderen, dette foregår ved hjælp af en kikkertundersøgelse, hvor der renses op omkring senerne og laves bedre plads under skulderrundingen. Patienten bliver umiddelbart efter operation henvist til genoptræning og skal regne med at træne i tre – seks måneder for at få stabilitet, bevægelighed og styrke i skulderen igen.

Af Overlæge, Ph.D Allan Larsen, speciallæge i Ortopædisk Kirurgi, 659 426 959.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa