Det danske magasin i Spanien
Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke] december 2009

Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke] december 2009

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Spanien er kendt for sine folkelige fester, som de færreste lande kan hamle op med. San Fermín festen, som finder sted hvert år i starten af juli, er nok den største og vildeste af dem alle. Hver morgen kl. 8 på alle festugens otte dage slippes seks tyre løs i gaderne, så frygtløse mænd kan teste deres mod ved at løbe foran de 500 kg tunge tyre over en strækning på 850 m til byens tyrefægterarena. Ved dette års fest blev en 27-årig mand dræbt efter at være blevet stanget af en tyr. Han blev således det femtende dødsoffer i festivalens historie (der går tilbage til 1300-tallet) – det første dødsfald skete i 1924. I september i år under et andet tyreløb i den valencianske by Massamagrell mistede en mand i 30’erne ligeledes livet. Dødsfaldene har endnu en gang bragt sindene i kog hos kritikerne af den bizarre tradition. Ud over tabet af menneskeliv, kritiseres det også, at tyrene får elektriske stød og slag med stokke for at blive ekstra vilde. Hører tyreløb overhovedet hjemme i det 21. århundrede eller er det en gammel, morbid teaterforestilling, som for længst burde være blevet forbudt?

Maiken Saalby, 57 år, førtidspensionist
Tyreløb er ganske forfærdelige! Det er en form for masochisme for mænd, der vil vise sig. Omvendt ser man aldrig kvinder, der deltager. Jeg har ikke ondt af dem, der kommer til skade eller dør af at være med i løbene. Til gengæld er det synd for de pårørende, især forældrene – med mindre der er tale om, at de unge mænd lige frem bliver opildnet af deres forældre til at deltage, som om det var en manddomsprøve. Hvad angår tyrene, mener jeg ikke, at det er dyremishandling, for tyrene vinder altid løbet. Dog er det mishandling, hvis man gør noget ved tyrene inden løbet, f.eks. at give dem stød. Tyrene kommer jo i en blodrus, og hvis de så bliver tirret, kan de ikke styre sig. Jeg har set tyreløbene på tv både i Spanien og Danmark, men hvis jeg ser, at dyrene bliver mishandlet, skifter jeg kanal. Jeg kunne heller ikke drømme om at se tyrefægtning. Det er nogle dobbeltmoralske traditioner, fordi man hylder, at tyren bliver mishandlet eller slået ihjel, mens aviserne skriver hvor forfærdeligt det er, hvis et menneske bliver slået ihjel af en tyr. Generelt mener jeg ikke, at tyreløb er en tradition, der hører hjemme i nutiden, men de fleste spaniere synes sikkert, at det skal bevares. Det ville da være meget sjovere at lave en tradition, hvor man f.eks. skulle ride på en gris, for den kan jo ikke stange, og så ville ingen komme til skade.

Luis Benteo, 26 år, chauffør
Tyreløbene er helt okay med mig. Jeg tror ikke, at de er specielt skadelige for tyrene, og man er nogle gange nødt til at slå og piske dyrene lidt for at opildne dem. På min svogers gård dasker man da også til køerne, hvis man skal have lukket dem ud på marken. Dyrene forstår det jo ikke alligevel, så jeg kan ikke se, hvad der skulle være i vejen med det. Jeg har ikke selv deltaget i et tyreløb, men kun set det i fjernsynet. De personer, der deltager må være meget modige, hvis de tør løbe foran en flok vilde tyre. Personligt ville jeg ikke gøre det, om jeg så fik penge for det. Jeg ved ikke rigtigt, om jeg har direkte ondt af den unge mand, der blev dræbt i år, for et eller andet sted er det jo ikke anderledes, end når tyrene bliver slået ihjel under f.eks. en tyrefægtning. Hvis man fortsætter traditionen, risikerer man jo derfor også, at der kan ske flere ulykker, men omvendt har man jo heller ikke stoppet tyrefægtning, fordi der bliver slået tyre ihjel. For mig at se ville det optimale være, hvis man kunne fortsætte traditionerne med tyrene, men på en måde der ville betyde, at tyrene ikke kom til skade.

Christina Løkkegaard, 28 år, jobsøgende
For mig er der stor forskel på tyreløb, hvor en gruppe mennesker forsøger at rende fra en flok vilde tyre, og tyrefægtning, der direkte har til formål at skade tyren. Dog synes jeg alligevel, at tyreløbene er noget af det mest stupide, der findes. Behandlingen af tyrene er rædselsfuld, og menneskerne, der står bag, burde faktisk have samme omgang. De unge mænd, der deltager, er ikke modige i mine øjne, for de gør det sikkert udelukkende for at bevise deres manddom over for andre. For dem er det vel meget sejt at kunne fortælle vennerne, at man lige er løbet fra otte tyre. Det svarer lidt til de unge mennesker, der blærer sig med, at de drak en hel flaske vodka eller whisky alene i weekenden. Af samme årsag har jeg heller ikke ondt af de personer, der kommer til skade eller bliver slået ihjel, for det er deres egen skyld, når de vælger at deltage. Jeg ville jo heller ikke frivilligt hoppe ud over en bro eller springe ud foran en lastbil. Derimod har jeg ondt af ofrenes familier. Jeg har selv kun set tyreløbene på fjernsyn, og som tradition forstår jeg det godt, men jeg respekterer ikke behandlingen af dyrene. På den måde mener jeg, at det er en tradition, der var forældet allerede for hundrede år siden.

Enrique Moreno, 62 år, selvstændig
Tyreløbene i forbindelse med San Fermín-festen er efter min mening en meget interessant tradition, fordi jeg ikke tror, at tyrene lider, samtidig med at det har stor underholdningsværdi for alle de personer, der hvert år valfarter til festen. Noget helt andet er tyrefægtning, som man også oplever til de lokale byfester. Det kan man så betale et vist antal euro for at komme ind at se, hvis man ønsker det, men jeg ville ikke se tyrefægtning, om det så var gratis. Ved tyrefægtning lider tyren nemlig, og det har jeg aldrig brudt mig om. Det er trist, når der sker dødsfald under løbene, men det er nu altid ulykkeligt, når et menneske dør. I det her tilfælde kan man også sige, at det er den risiko, der opstår, når man frivilligt beslutter sig for at prøve på at løbe fra en vild tyr. De personer, der forsøger at gøre det, må være meget modige. Jeg har aldrig selv været i Pamplona, men jeg plejer at se tyreløbene i fjernsynet hver gang, jeg har mulighed for det. Man kan også takke fjernsynet for, at tyreløbene er mere populære end nogensinde. Bare se på det utal af mennesker, der kommer til Pamplona fra alle steder i verden, blot for at se tyreløbene, som jo egentlig kun er en lille del af San Fermín-festen. Derfor tror jeg også, at det er en tradition, der kommer til at fortsætte mange år endnu.

Maria Berg, 26 år, kommunikationskonsulent
Jeg synes, at tyreløbene er helt unødvendige, fordi det får nogle personer til at forsøge at gøre noget overmenneskeligt. Alligevel har jeg hidtil opfattet det som noget ret harmløst, men nu har jeg fundet ud af, at man bruger tyreløbene til at opildne tyrene inden tyrefægtning, og den form for optakt kan jeg bestemt ikke lide – det er simpelthen ondt! Behandlingen af tyrene er usmagelig; man bruger dem som et legetøj, og de må ofre deres liv bare for at underholde. Derfor har jeg heller ikke ondt af de personer, der kommer til skade i løbene, for de vælger det selv, og tyrens skæbne er langt værre. De fleste af de unge mænd, der deltager og slipper med livet i behold, synes garanteret, at det lige frem ville være sejt at komme til skade og kunne vise kammeraterne et ar fra at være blevet stanget af en tyr. Jeg har aldrig selv været tilskuer til et rigtigt tyreløb. Til gengæld har jeg tit set det i nyhederne, for de viser altid noget fra dem, uanset om der er sket noget usædvanligt eller ej. Som tradition mener jeg, at tyreløb er forældet, men de forsvinder nok aldrig, fordi så mange er vilde med dem. Desuden er det jo også en begivenhed, der kan trække mange turister til.

Mateo Muñoz, 25 år, udbringer
Personligt har jeg ikke noget imod tyreløbene. Det er en spansk tradition som så mange andre, og så længe det bare handler om nogle tyre, der løber rundt i en gade, gør det ikke mig noget. Tyrefægtning bryder jeg mig omvendt ikke om, for jeg mener, at der er forskel på tradition og mord, og tyrefægtning handler jo i sidste ende om at slå tyren ihjel. Det er heller ikke i orden, hvis man pisker tyrene, inden de bliver sluppet løs i gaderne. Faktisk har jeg selv været til et tyreløb i Pamplona engang – dog kun som tilskuer – og jeg har helt sikkert ondt af den unge mand, der blev slået ihjel i år, for det er altid skrækkeligt, når et menneske mister livet. For mig er tyreløbene alligevel en meget uskyldig tradition, men selvfølgelig er der nogle ting, som er forældede. Det gælder især behandlingen af tyrene. Man burde bare løbe fra tyrene uden at skade dem.

Af Stine Mynster/Comunica.dk

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa