Det danske magasin i Spanien
Til frokost med Manuel Raventós

Til frokost med Manuel Raventós

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Sammen med Jeanett og Ivan fra Birdie Vinos er vi inviteret til frokost med Manuel Raventós Negra og hans søn Josep Raventós, nogle af Spaniens bedste cava-producenter, på en hyggelig restaurant med dejlig udsigt over havet.
Vi har store forventninger til mødet med Manuel Raventós, der ikke er en Hr. Hvem-som-helst, men Spaniens Señor Cava og én af de meget store jordbesiddere i Catalonien. Familien Raventós har siden 1497 ejet jorden, hvorpå den kendte cava-producent Codorniu har sine installationer og vinmarker, og hvor hans helt private vingård, Raventós i Blanc også ligger.

Familien Raventós
Familiens stamtræ og historie er imponerende, og takket være dem har vi i dag den spanske cava.
Den første flaske cava, eller Champaña som det dengang blev kaldt, blev fremstillet i 1872 i Penedés af Josep Raventós, Manuel Raventós’ forfader. Inden da havde han i fyrre år prøvet at efterligne den franske champagne, men forskellene var for store. Der blev arbejdet hårdt, og mange eksperimenter blev foretaget. Raventós var med i det lokale vinråd, som mødtes en gang om ugen for at udveksle erfaringer, hvilket betød, at kollegaer hele tiden var lige efter, og det forklarer, hvorfor så mange Cava-huse opstod nogenlunde samtidig.
Raventós nåede herefter meget hurtigt international succes. Det skyldtes til dels, at Frankrig og dermed Champagnedistriktet var ramt af den ødelæggende vinlus, og at verden var på vej mod de glade 1890’ere og manglede skum.

Fra Cordorníu til Raventós i Blanc
Det var således Joseph Raventós, som lavede den første spanske cava, og drømmen om at producere Spaniens bedste cava har været i familien siden da.
Manuel var direktør for hele Cordorníu-koncernen indtil 1986, hvor han bestemte sig for sammen med sin far at lave sit helt eget vinhus. De valgte de bedste 100 hektarer til fremstilling af deres cava, som nu sælges under navnet Raventós i Blanc.
Et 500 år gammelt egetræ, der stod på jorden og som vinhuset er bygget rundt om, blev valgt som logo for projektet. I dag fremstiller Raventós i Blanc ikke kun nogle af Spaniens bedste cavaer, men også rød- og hvidvine af superb kvalitet.

Andet end cava
Men det er ikke kun cava, som Manuel Raventós, der er uddannet landbrugsingeniør, bruger sin tid på. Han er gift, har tre børn, kan godt lide en god fodboldkamp, kunst, udfordringer og har en bred viden om alle de ting, der sker i dagens Spanien. Han er formand for Cefrusa S.A., bestyrelsesmedlem i det catalanske landbrugsråd, og indtil den 18. juni i år også næstformand for Comisión de Obra Social og bestyrelsesmedlem i Fundación La Caixa.
Manuel taler spansk, catalansk, engelsk og fransk, er en mand med pondus, som var behagelig og et interessant bekendtskab, som fodrede os åndeligt med sin viden og sine visioner om Raventós i Blanc.
Til frokosten smagte vi blandt de mange vine fra Raventós også den sidste nye cava: Manuel Raventós, som vi hermed gerne vil anbefale.

Generationsskifte
Ifølge catalansk tradition er det den ældste søn, som arver al jorden, hvormed man undgår, at det bliver delt i små stykker, generation efter generation. Josep Raventós bliver 19. generation af Raventós-klanen, den dag hans far trækker sig tilbage, og næste generation blev i sommeren i august “sikret” ved fødslen af Joseps søn.

Af Mugge Fischer

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa