Det danske magasin i Spanien
Nye flytter til hver dag

Den økonomiske krise har ikke fjernet danskernes lyst til at flytte sydpå.
Huse bliver handlet, flyttelæs pakket, flybilletter bookes, danskere afmeldes Danmark og tilmeldes Spanien. Andre benytter sig af de gunstige vilkår på boligmarkedet, og investerer i en feriebolig i Spanien, som måske senere, når pensionsalderen nærmer sig, bliver en helårsbolig.
”Krise eller ej, vi vil af sted. Min kone og jeg har planlagt udflytningen igennem mange år. Vi solgte vores hus for tre år siden, dels for at få pengene fri, men også for at vænne os til at bo i lejlighed. For sådan en vil vi købe på Costa del Sol indenfor det næste år. Gerne allerede i løbet af vinteren, så vi kan nå at få glæde af det gode vejr, mens det regner og stomer i Danmark”, siger 62-årige Lars Peter Andersen, der sammen med sin kone, Lise, vælger Sønderjylland fra og Spanien til.
Sammen med tre hold venner har Brian Kejlstrup og hans kone købt en lejlighed på Costa Blanca. “Vi aftalte at foretage en fælles investering i en feriebolig, og det med vejret betød, at det blev en lejlighed i Spanien og ikke et sommerhus i Danmark. Og at vi valgte Spanien fremfor fx Bulgarien og Tyrkiet, skyldes, at vi føler os mere på ligefod med spanierne. Vi bryder os ikke om at føle os alt for anderledes. Hvert par kommer her 3-4 gange om året, så lejligheden lejes ikke ud til anden side”, fortæller Brian Kejlstrup.

Skat betyder som bekendt meget for danskere, og derfor er det nærliggende at spørge til problematikken omkring dobbeltbeskatningsaftalen:
“Uanset hvad officielle tal om boligmarkedet måtte vise, oplever Nykredit nu en betydelig stigning i antallet af låneforespørgsler”, siger Michael Johansen fra Nykredit i Marbella. “Jeg tror ikke, at opsigelsen af dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Spanien har haft den store betydning for de danskere, der har truffet beslutning om at nyde deres otium under sydlige himmelstrøg. Det er en drøm, der skal opfyldes; klimaet, den fremmede kultur, naturen, golfen… Det er nogle store årgange, der går på pension i disse år, og langt de fleste “sidder godt i det”, og har ikke folkepensionen som eneste indtægt. Yderligere er der en stor gruppe af midaldrende danskere, der afhænder virksomheden og går på tidlig pension. De søger ud for at leve et aktivt liv, brænder for at opleve noget nyt. Og sidst, men ikke mindst, er der den erhvervsaktive gruppe, der flytter hertil med familien for at etablere sig.”
Og de nytilflyttede danskere går ganske rigtigt i gang med at opbygge egen virksomhed. Således er flere startet op, mens krisen har hærget mest voldsomt.
En af de virksomheder, der havde første arbejdsdag i 2009, var Brdr. Damgaard (tagrender), som Bjarne Damgaard og hans bror Per åbnede i foråret i Mijas.
”Jeg har længe haft en drøm om at flytte til Spanien og starte noget op sammen med min bror. At lave tagrender i et område, hvor der er meget få af slagsen, er en god forretning allerede – og folk laver forbedringer på deres huse, selvom der er krise”, siger Per. ”Kan man etablere sig og få det til at fungere i en tid som denne, så er basis i hvert fald i orden. Så kan man klare alt.”
Naturligvis er der firmaer, som ikke er konkurrencedygtige, og de ryger nu, men det kan give plads til nye virksomheder, som tænker anderledes. Mange store virksomheder er faktisk opstået under økonomiske kriser, fordi den hårde konkurrence gør, at kun de bedste overlever.
 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.