Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Madrids centrum er så koncentreret, at man på en enkelt dag kan se det meste og også få en følelse for denne historiske, men samtidig moderne by, så har man endnu ikke aflagt hovedstaden et ordentligt besøg, tager vi hermed livet af den sidste undskyldning.

Hvis man tager én af de første morgenafgange fra Málaga med AVE’en, der er knapt tre timer, andre afgange blot to en halv time, om turen, og én af de sidste afgange tilbage, kan man sagtens nå at få en fornuftig smagsprøve på landets hovedstad.
Det er ikke svært at finde rundt i centrum, og når man står af toget på Atocha-stationen, skal man bare gå lige ud for at komme op ad Paseo del Prado til museerne Museo del Prado og Thyssen, Nationalbanken og Børsen, og på venstre side af denne boulevard ligger alle de andre herligheder.
Her spreder gaderne sig ud over centrum som et stort, men alligevel overskueligt spindelvæv, og skulle man forvilde sig, hvilket kan anbefales, da man hermed altid får nogle uventede oplevelser, er det nemt nok at finde tilbage til sporet igen.
Følg med på en éndagstur til et udpluk af byens højdepunkter.

Prado-museet
Bedst som man træder ud fra Atocha, ser man museet Reina Sofia på venstre hånd. Generelt er de mere moderne kunstneres værker udstillet her, bl.a. Picassos Guernica.
Længere oppe ad Paseo del Prado ligger landets vigtigste museum, Museo del Prado.
Tjek aktuelle udstillinger på www.museoreinasofia.es og www.muesodelprado.es.
Bag Prado ligger i øvrigt den store park, Parque del Buen Retiro.


Et af landets mest betydningsfulde monumenter
Få minutters gåtur fra Prado kommer man til Plaza Cibeles, og går man til højre ad Calla de Alcalá, ser man snart Puerta de Alcalá, der er et af de mest betydningsfulde monumenter i Spanien.
Den markerer indfaldsvejen fra Alcalá de Henares samt de gamle kongeveje fra Aragonien og Catalonien. Den første port blev bygget i 1599, denne i 1759.


Via Gran Vía til Plaza de España
Vender man om på hælen ved Puerta de Alcalá, går tilbage til Plaza de Cibeles, og herfra holder en smule til højre, kommer man til Gran Vía, én af byens hovedpulsårer, der huser utallige hoteller og spisesteder.
Gran Vía lever op til sit navn, men sætter man sit lange ben foran, når man efter et kvarters tid til Plaza de España.
Her ligger to af byens mest emblematiske bygninger, Torre de Madrid (t.v.) og Edificio España.

Besøg Juan Carlos
Et par hundrede meter fra Plaza de España kommer man til kongepaladset, Palacio Real, kong Juan Carlos og dronning Sofias officielle residens, hvor diverse receptioner og ceremonier afholdes. Kongeparrets private residens er dog det mindre Zarzuela, som ligger uden for byen.
Kongepaladset er fra 1738.
Bag paladset finder man parken Campo del Moro, og foran Teatro Real og Plaza del Oriente.

Madrids katedral

Ved siden af kongepaladset ligger katedralen La Almudena, hvis fulde navn er Santa Iglesia Catedral de Santa María la Real de la Almudena.
Bygningen er en blanding af neoklassisk, neogotisk og neoromansk, og det var kong Alfonso XII, som i 1883 tog det første spadestik. Inden da havde Madrid hørt under Toledos biskopper.
Men katedralen er i dag hovedstadens episkopale sæde, og det er her, kongelige og andre officielle ceremonier afholdes.

Det gamle rådhus
Fra kongepaladset og katedralen, der ligger i udkanten af centrum, går man herefter op ad Calle Mayor, og efter få minutter kommer man til en hyggelig lille plads kaldet Plaza de la Villa.
Her ligger Madrids gamle rådhus, der blev påbegyndt i 1644 og ombygget til sin nuværende form i 1789.
I dag regerer Alberto Ruiz-Gallardón (PP) her.


Den største plads
Få skridt fra det gamle rådhus ligger byens største plads, Plaza Mayor. Den første bygning her blev opført helt tilbage i 1590 og var et bageri.
Selve pladsen er imponerende og spækket med restauranter og cafeterier, og selvom disse egentlig ikke imponerer, bør man ikke snyde sig selv for en pause her, så man i ro og mag kan suge stemningen til sig.
Ved siden af Plaza Mayor finder man fødevaremarkedet Mercado de San Miguel, der for nylig blev renoveret og i dag er byens ypperste mad-mekka.


En øl med Hemingway
Fortsætter man videre ad Calle Mayor, kommer man til Puerta del Sol, der ikke blot anses som Madrids, men hele landets centrum. Går man herefter ad nogle små gader i retning af Paseo del Prado, falder man over én af de mest charmerende pladser, Plaza Santa Ana.
Forfatteren Ernest Hemingway, der var en sand Spaniens-aficionado, besøgte ofte Madrid, og én af hans vandingshuller var netop Cervecería Alemana her på Plaza Santa Ana.


Skeletter i Kongressen
Landets regeringsbygninger er spredt ud over hovedstadens centrum, og et par minutters gang fra Plaza Santa Ana ligger kongressen. Sidste år fandt man skeletter i bygningens kælder, som ifølge historikere stammer fra et gravsted tilhørerende et kloster, der tidligere lå på denne plet. Klosteret brændte i 1823 , hvorefter kongressen blev bygget.
Her fra er der få meter til udgangspunktet for denne éndagstur, Paseo del Prado og Atocha.
Madrid med bus
I stedet for gå-benene, kan man kan vælge at tage en stå-på-og-hop-af-bustur. Der er to at vælge imellem. Den ene dækker den gamle bydel, mens den anden inkluderer byens nye, moderne områder.
Priser fra 8,5 euro. Man kan læse mere samt bestille billet på www.madridvision.es.

God skiltning
Skilte, strategisk placerede rundt omkring i byen, giver en hjælpende hånd med at finde rundt.

Tag toget
Flyveturen til Madrid tager under en time, men på trods af at AVE’en tager knapt tre timer (tiden varierer mellem to en halv og tre timer), er det alligevel den hurtigste transportform, da man sparer in-check og ventetid i lufthavnen, ligesom toget fører én ind til Atocha-stationen (billedet) i hjertet af byen.
Bor man i eller i nærheden af Torremolinos, Arroyo de la Miel eller Fuengirola, kan det afhængende af antallet af personer måske betale sig at tale lokaltoget til Málaga. Parkeringen der koster mellem 15-20 euro for en dag.
www.renfe.es

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa