Det danske magasin i Spanien
Vi møder veteranerne…Ole Asmussen

Navnet og stilen har ændret sig, men manden bag baren er den samme. Stik imod sædvane har Ole Asmussen drevet samme restauration i 35 år. I 1989 landede han med rygsæk og lidt mønt på lommen og tog bussen mod Torremolinos. Træt af militæret og stive herretøjsmagasiner skulle der ske noget nyt – noget helt nyt.

Ole var den pæne dreng med den sikre fremtid. Færdiguddannet efter den gamle skoles normer inden for herreekvipering fik han tilbudt en eftertragtet stilling i det ”fine” Magasin i Århus. Men den unge dansker sprang fra. I stedet tog han springet til Torremolinos – for at åbne en bar! ”Lige pludselig viste jeg mig fra min rebelske side. Men jeg fulgte mit indre jeg, og det bliver man nødt til, hvis man vil være rigtig lykkelig,” mener Ole Asmussen.

Det var en enkelt opringning, der ændrede hans liv. Under en ferie i Torremolinos havde han spontant skrevet sig op til en bar, som måske ville blive sat til salg. ”Måske’et” blev en realitet og så pakkede Ole kufferten. Foran ham stod hans livs største udfordring.

Masser af sol – men ingen solstrålehistorie

Torremolinos var dengang en af Europas største festbyer – måske endda den største.

”Om det var mandag eller lørdag gjorde ikke den store forskel. Om sommeren væltede det med folk i gaderne til den lyse morgen,” husker Ole Asmussen. Men det var langtfra alt under den festlige overflade, der var, som den unge barejer havde forestillet sig. ”Dengang var stemningen blandt byens restauratører bestemt ikke god. I stedet for at løfte byen og nattelivet i samlet flot, så man hinanden som konkurrenter. At komme som ny udefra var bestemt ikke let – specielt ikke da jeg hurtigt fik mange gæster, fortæller Ole. For der blev skålet og skrålet til den lyse morgen på Scandinavia Bar i Torremolinos’ bymidte. ”Jeg blev hurtigt glad for både byen, nattelivet og min kære bar. Årene er gået, men det har ikke ændret sig det mindste,” fastslår den danske restauratør. Minderne er talrige, men Ole er mere til at tænke fremad – end tilbage. Han er dog med på et hurtigt flashback. ”Der er sket lidt af hver – på begge sider af baren. Der blev både arbejdet, omsat og festet for fuld drøn,” fortæller Ole med et smil på læben. Han husker særligt, da personalet fra Spies Rejser kiggede forbi. ”Spies havde med jævne mellemrum Pub Crawl for hele medarbejderstaben. Så gik de samlet 60-70 mand i byen. Når de først kiggede ind til mig, kom de aldrig videre. Det var de sjoveste aftener,” mindes Ole. Han mindes også, at folk dengang generelt ikke var så forventningsfulde som i dag. De var lykkelige for blot at være her. Det er til gengæld noget af det eneste, den danske Solkyst-veteran rigtigt savner.

Ole Asmussen i hopla på sin bar efter Danmark blev europamestre i 1992.

De bedste år er lige om hjørnet

Ole Asmussen er nemlig slet ikke i tvivl om, at Costa del Sol med tiden er blevet et meget bedre sted at bo og arbejde. ”Helt frem til nullerne var Solkysten primært en feriedestination. Særligt i Torremolinos havde vi et langt vinterhalvår, hvor gaderne lå øde hen. Det savner jeg ikke,” erkender Ole Asmussen. Han husker tydeligt, hvordan han over de tre sommermåneder hver uge bestilte 25 kasser med hver 12 flasker rom, vodka og whisky – og altid havde otte til ti mand på arbejde. Når sæsonen gik på hæld bestilte han flasker i løskøb og havde én deltidsansat med sig. Kontrasten var enorm, men Ole kedede sig bestemt ikke om vinteren. Da hyggede han sig med Maria del Mar. ”Præcis som ingen havde turdet spå, at jeg skulle få succes med min bar, var det heller ingen, der havde troet, at vi skulle fejre sølvbryllup sammen. Faktisk blev vi gift i 1991 – kun to år efter min ankomst,” fortæller Ole Asmussen. Han var purung og blev pur forelsket den dag Maria del Mar kiggede forbi hans bar. Det var sød musik, og med årene er der blevet både tid og økonomi til at leve det søde liv. ”Solkysten sprudler i dag af kultur og aktivitet – dagen lang og året rundt. Jeg nyder det til fulde,” siger Ole, som elsker at gå i biografen, på restaurant og både lange og korte gåture. ”Jeg er stor fortaler for tidens anlægning af gågader. Det giver et helt andet miljø og næringsliv. Det er blot ét eksempel på den gode udvikling, vi står midt i,” mener han.

Ole Asmussen er ikke i tvivl om, at både Solkysten og ham selv har de bedste år foran sig.

Vel arbejdes der, men der bliver også tid til lange rejser ud i den store verden. Den vigtigste og bedste rejse indledte han imidlertid for 35 år siden. Fire årtier i restaurationsbranchen på Costa del Sol efterlader et hav af anekdoter og gode historier. Du kan få dem alle på Pub Branigans. Ole Asmussen bliver bag sin bar lidt endnu.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.