TikTok – den hurtigst voksende social media app

TikTok - den hurtigst voksende social media app

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du har sandsynligvis set dine børn, yngre søskende eller andre teenagere danse foran deres mobiltelefoner uden at forstå, hvad der foregår – svaret er sandsynligvis TikTok. Men hvad er meningen med appen. 

Hvad er TikTok? 

TikTok, tidligere kendt som Musical.ly, er en app der har som formål at skabe underholdning i form af korte videoer, der ikke varer mere end 15 eller 60 sekunder. Succesfaktoren bag TikTok ligger i at skabe specielle danse, synkroniserede bevægelser eller skitser til uddrag af musik eller lyd, der kan downloades fra et stort lydbibliotek. Brugere kan også uploade klip, når de selv mimrer til en sang eller til andres lydklip. Der er en række funktioner, der giver brugeren mulighed for at deltage i forskellige filtre, specialeffekter, emojier og klistermærker. TikTok er designet, så videoer kan deles viralt og distribueres. Når det er sagt, kan du som bruger vælge at have en privat konto, hvor du vælger, hvem der kan se dit klip eller en konto som er åben for offentligheden. 

At sige, at TikTok er blevet meget stort blandt unge, ville være en underdrivelse. Den vellykkede app har cirka 500 millioner brugere om måneden i 150 forskellige lande. I modsætning til Instagram, Facebook og andre apps er TikTok et kinesisk-ejet socialt netværk, kendt som Douyin. Den kinesiske version af TikTok blev lanceret af moderselskabet ByteDance på det kinesiske marked i september 2016. Et par år senere blev appen Musical.ly købt af ByteDance, og kort derefter forsvandt appen, blev opdateret og returneret som den internationale version af Douyin, som vi i dag kalder TikTok.

Forskellen mellem TikTok og Douyin 

TikTok og Douyin har en lignende brugergrænseflade, men ingen adgang til hinandens indhold, da deres servere er baseret på markedet, hvor hver app er placeret. De to apps er praktisk talt identiske, hvad der adskiller dem er, at Douyin har nogle mere sofistikerede e-handelsfunktioner. Douyin fokuserer blandt andet på at skabe markedsførte videoer i modsætning til TikTok. Appen har en funktion, der giver brugeren mulighed for at søge og købe produkter, der vises i videoerne via appen; det kan være alt fra et par sko, booking af hotelværelser eller kuponer fra forskellige faciliteter. Appen bruger to forskellige typer verifikationer: en personlig verifikation af influencers, som TikTok også har, og en virksomhedsverifikation, der kræver en licens og et årligt gebyr. Forretningsverificerede brugere kan målrette deres markedsføring mod et bestemt publikum ved at vælge den fysiske placering af deres klip. 

Kunstig intelligens 

TikTok bruger kunstig intelligens (AI) til at analysere brugernes interesser og præferencer. Data hentes fra brugernes interaktioner med indholdet for at skabe skræddersyet indhold til hver bruger. TikTok arbejder med en algoritme, der behandler brugernes præferencer baseret på de videoer, de “kan lide”, kommenterer og vælger at se. Appen fortolker brugernes individuelle præferencer og giver indhold, som de tror, ​​den enkelte bruger kan lide. Jo mere tid en bruger bruger på appen, jo mere bruges algoritmen, og flere og flere videoer relateret til ting, som brugeren kunne lide og har engageret sig i, vises. 

Sådan kommer du i gang 

Start med at downloade applikationen på din smartphone. Den er tilgængelig til både iOS og Android. Derefter vælger du enten at oprette en ny konto eller logge ind med Google, Facebook eller en anden af ​​dine sociale mediekonti. Efter login er du automatisk placeret på hovedsiden, hvor de mest viste klip fra populære konti afspilles. For at se det næste klip skal du stryge op, ellers afspilles hvert klip igen uden afbrydelse. Dem, du vælger at følge, ender i et andet feed øverst til venstre i “Følger”. Til højre for videoen har du mulighed for at kunne ”like”, kommentere, dele videoen eller gemme den sang, der afspilles i videoen. På knappen “Opdag” kan du søge efter brugere, finde hashtags og trendy videoer. 

Optag din video 

Med Tiktok-appen kan du filme, redigere og uploade din video. For at optage en video skal du trykke på plustegnet (+) på hovedskærmen. Et klip kan være mellem 15 og 60 sekunder. Du kan optage disse i et skud eller sætte på pause og ændre placering / scene. Du kan også vælge at have en ”timer”, der begynder at optage din video på bestemte tidspunkter, uden at du behøver at holde mobiltelefonen. Når du har gjort det, åbnes et vindue, og du kan vælge at tilføje musik eller lyd og aktivere et filter eller ændre hastigheden på videoen.


TikTok, personlige oplysninger og børn 

TikTok er hurtigt blevet meget populær blandt yngre mennesker. Statistikker fra 2018 viser, at 40 procent af brugerne er børn og unge under 20 år. Men vejen frem har ikke været helt problemfri for TikTok. Kritikere siger, at appen indsamler flere oplysninger om sine brugere, end man skulle tro, oplysninger, som den kinesiske stat vil have adgang til. Appen er også dømt til at betale millioner i bøder for indsamling af personoplysninger fra børn under 13 år. Nu er der imidlertid indført flere kontrol- og sikkerhedsforanstaltninger, så tjenesten ikke længere vil være tilgængelig for børn under 13 år, og der er i øjeblikket intet, der tyder på, at appen ville indsamle flere eller andre typer data end andre sociale medier. Mange brugere er dog stadig meget unge og bruger TikTok ved hjælp af konti oprettet af ældre søskende og forældre, men ifølge internetforsker Elza Dunkels skal du som forældre ikke være bekymret for appen. Hun siger, at der ikke er noget farligt indbygget i appen og i stedet opfordrer forældre til at tale med deres børn om appen og udforske den sammen i stedet for at forbyde børnene at bruge den.

Af Gabriella Elkhouri

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa