Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Online
 
Se dig rundt omkring. Der er garanteret mindst én person i dit synsfelt, som sidder dybt koncentreret, og ser på sin mobiltelefon. Er du til fest, frokost eller bare sidder og nyder naturen i en park, kan du være ret sikker på, at flere af personerne rundt omkring dig, er mere interesserede i, hvad der foregår på mobilen, end hvad der sker rundt omkring dem.

Flere og flere af os bliver afhængige af mobilen. Vi rækker ud efter vores smartphone både bevidst og ubevidst for lige at tjekke en hjemmeside eller en update på de sociale medier. For mange af os har mobilen forvandlet til en autonom forlængelse af kroppen, hvor man føler et fysisk ubehag, hvis den mangler.
 
Et af problemerne er, at vi brugee så meget tid online, at det kan få konsekvenser for vores ‘ikke-elektroniske’ virkelighed. Det er ikke muligt at være tilstede to steder på samme tid og vi glemmer at være mentalt tilstede med vores familie, børn og venner, når vi er sammen. Selvom vi er der, glemmer vi den ‘virkelige’ verden. Fysisk tilstedeværelse er ikke altid nok.
Nylige undersøgelser i Skandinavien foretaget af børneforskere viser, at hvert tredje barn i skolealderen føler sig så tæt knyttet til sin mobiltelefon, at der tale om afhængighed. For pigerne er tallet en del større – helt op til 40% har besvær med at lægge mobilen fra sig.
Det er samme tendens blandt voksne. Mange af os har så vanskeligt ved at undvære vores smartphone, at det bliver defineret som afhængighed. I fagbladet Psykolog Nyt forklarer psykolog Morten Fenger, der forsker i internetbaseret selvhjælpsterapi, at der er to årsager til, at vi bliver afhængige af det onlineliv, som mobilen giver os.
 
Den ene er adfærdsbelønning og den anden er straf. På samme måde som mad og sex giver os en kemisk nydelse i hjernen, belønnes vi også, når vi er online, læser nyheder og er i virtuel kontakt med andre. Gennem evolutionen har det været en metode til at sikre overlevelse ved at holde sig orienteret om fare, og det modtager vi en øjeblikkelig belønning for i form af en kemisk nydelse.
Den anden er straffen, som også har sammenhæng med at være online, i et fællesskab og holde sig orienteret. Det, ikke at være medlem af et socialt fællesskab, er evolutionært livstruende – og derfor forsøger de fleste af os, bevidst og ubevidst, at blive set, accepteret på de sociale medier, simpelthen for at være en del af et fællesskab.
Flere og flere skandinaver lider af social angst. Dette kan også hænge sammen med frygten for at være udenfor fællesskabet.
 
Er du afhængig?
Mange bruger lang tid i selskab med deres mobiltelefon og kan du svare ja til de fleste af følgende spørgsmål, er du måske ved at udvikle en afhængighed.
1. Du oplever fantomsignaler fra din smartphone.
2. Du skal svare på beskeder med det samme.
3. Du tænker ofte på, hvad andre laver, og er bange for at gå glip af noget.
4. Du er ikke nærværende sammen med venner og familie.
5. Du føler dig urolig, når mobilen er slukket eller du ikke har den på dig.
6. Du har problemer med at koncentrere dig og tænker på at komme online.
 
Bliv mindre afhængig af nettet
Mener du, at du bruger for meget tid med din mobil – eller mener andre, at du gør det, kan du lave en plan om at bruge din smartphone mindre. Lav aftaler med dig selv om, hvornår du går på Facebook og Instagram. Opfat det som tomme kalorier.
Du kan også gå en tur, få en ny hobby og få gang i aktiviteter, hvor du bruger din krop eller dine sanser. Ofte kan det være nok til at mætte dit behov for at blive accepteret, set og være en del af et fællesskab.
Der eksisterer selvfølgelig også en skræmmende metode til at få bugt med mobilafhængighed. Jeg har godt nok ikke hørt om civiliserede mennesker, der har benyttet sig af denne form for barbari. Men den findes.
Du kan købe en mobil, som ikke kan være online…
 

Apps til at holde styr på mobilafhængigheden

Har du brug for en mobil til at ringe, tjekke mails, sende filer og alle de gode sager, som en smartphone også kan, kan du installere et af følgende programmer, der holder øje med, hvor ofte du bruger din mobil. Du bliver garanteret rystet.
 
BreakFree
BreakFree er en fin lille app, der hjælper dig med at vedligeholde et kontrolleret digital liv. Programmet udregner dit mobile afhængighedsniveau og hjælper dig med at ‘trække stikket’ fra at være online ved blandt andet at give advarsler, når der er tid til pauser.
BreakFree er gratis og kan hentes både til Android og iPhone på Google Play og AppStore.
 
Checky
Checky er app’en, der besvarer et simpelt spørgsmål, nemlig: Hvor mange gange om dagen tjekker du din telefon? Du får hurtigt et overblik over, hvor ofte du tjekker din telefon. Checky kan også sammenligne statistik mellem dig og dine venner, så I kan se, hvem der bruger sin mobil mindst.
Checky er gratis og kan hentes både til Android og iPhone på Google Play og AppStore.
Af Michael Andersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa