Plantefars og veggiedeller – alternativer til kød

Plantefars og veggiedeller – alternativer til kød

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Kødfars er produkter, der ikke indeholder kød, men som er forarbejdede på en eller anden måde. Disse varer, som også kaldes plantekød, er kendetegnet ved, at de ikke blot er baseret på grøntsager, de efterligner også kød i smag, farve og konsistens. Typisk er denne type ‘kød’ lavet på protein fra ærter eller soja. Dog skal man være opmærksom på, at man ved at spise disse typer plantekød kun får proteindelen fra grøntsagen og altså ikke selve grøntsagen. Derfor bør man altså stadig spise grøntsager ved siden af. Man bør tænke på det som at man blot får planteprotein i stedet for kødprotein.

Selvom klimabelastningen er lavere ved at vælge plantefars frem for almindeligt kød, er den stadig ikke lige så lav, som hvis man bruger hele, lokale grøntsager, da der forekommer klimabelastning, når plantefarsen bearbejdes.

Den umulige burger

Burgerkongen over fastfoodkæderne lancerede ultimo 2019 sin ‘Impossible Burger’ i Spanien og næsten hele Europa. Burgeren sælges under navnet Rebel Whopper og er udelukkende lavet på planter. Burgerbøffen i denne burger er lavet på hæm, som er et molekyle, der både findes i planter og dyr, og som giver ‘kødet’ mere smag, så det bliver ligeså saftigt som rigtig kød.

Fremtidens bøf vokser i laboratorium

Over hele verden arbejder forskere på at gro kunstigt kød i laboratorier. Blandt andet forsøger hollandske forskere fra firmaet Mosa Meats at lave stamcellebøffer. De tager altså stamceller fra koens muskelvæv og dyrker dem i laboratorium. Omkostningerne ved produktion af laboratoriekød er dog fortsat meget høje, så det er uklart, hvornår denne løsning dels bliver lækker nok for smagsløgene og smart nok for pengepungen.


Spaniens bedste kødalternativer

Ifølge Spaniens forbrugerorganisation OCU er dette de bedste kødalternativer, du kan finde på hylderne i de spanske supermarkeder, vurderet ud fra næringsværdi og gastronomi:

BioBurger Vegetal – Tofu og alger (AHIMSA, kan købes i helsebutikker)

Rulo vegetal – Tofu og alger (My Best Veggie (Lidl))

Hamburger med økologisk soya (El Granero Integral, kan købes i helsebutikker)

Hamburger– Tofu og champignon (GERBLÉ, kan købes i helsebutikker)

Vegetarhamburgere med aubergine (Kioene (Mercadona))

Af Louise Mercedes Frank

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa